2.1 C
Telšiai
2024 / 11 / 10

Kiek laiko lietuviai skiria maistui gaminti?

Ar jau skaitėte?

Pusryčiams išsivirti kiaušinių ar košės, o gal apsiriboti tik sumuštiniais ir jogurto indeliu. Vakarienei išsikepti vištienos, žuvies ar pasigaminti šviežių daržovių salotų? Ar kada nors skaičiavote, kiek laiko dažniausiai skiriate maisto gaminimui namuose? Aišku viena – lietuviai išties mėgsta gaminti namuose: virtuvėje visai nešeimininkauja mažiau nei 2 % tautiečių.

- Reklama -

Tuo tarpu 26 % žmonių teigia, kad pusryčiams ar vakarienei paruošti skiria mažiau nei pusvalandį, 27 % – daugiau nei valandą, dar ketvirtis respondentų balansuoja tarp 45 min. ir 1 val. Tokius duomenis rodo reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa, atlikta balandžio viduryje.

Kuo daugiau pajamų, tuo mažiau laiko maisto gamybai

Kuo daugiau pajamų uždirbama, tuo mažiau laiko skiriama maisto gaminimui namuose. Tokias išvadas galima daryti analizuojant apklausos rezultatus. Iki 45 min. pusryčiams, pietums ar vakarienei pagaminti skiria du trečdaliai gyventojų, kurių pajamos vienam šeimos nariui yra 600 Eur arba didesnės. Tiek pat laiko pakanka 60 % respondentų, kurių pajamos nuo 401 iki 600 Eur. Tuo tarpu tiek sąlyginai nedaug laiko virtuvėje praleidžia tik 40 % žmonių, kurių mėnesinės pajamos vienam asmeniui svyruoja tarp 300 iki 400 Eur.

„Gyvenimo tempas nuolat greitėja, maisto paruošimui skiriama vis mažiau laiko. Iš apklausos matome, jog praktiškai kas antras žmogus pusryčiams, pietums ar vakarienei paruošti skiria iki 45 min. Nepaisant to, visuomenės noras tinkamai maitintis, gauti organizmui būtinų medžiagų tik didėja. Reaguojant į tai, keičiasi ir gaminti jau paruošto maisto sudėtis – jis tampa subalansuotas ir aktyviai sportuojantiems, ir tiems, kurie nėra dažni sporto salių lankytojai, tačiau siekia tinkamai maitintis“, – pasakoja Tomas Strumskas, natūralią, greitai paruošiamą vištieną „ChickFit“ gaminančios „Groward Group“ vadovas.

45 minutės – daug ar mažai?

- Reklama -

Vyrų ir moterų gaminimo įpročiai pastebimai skiriasi. Net 42 % vyrų virtuvės ritualams teskiria iki pusvalandžio per dieną, 13 % – vos kelias ar keliolika minučių. Tuo metu net du trečdaliai moterų teigia, kad kasdien gamina ilgiau nei 45 minutes.

Pasak specialistų, atsižvelgus į daugelį veiksnių, skaičiuojama, kad maistui gaminti optimalu skirti valandą, tačiau kai kam ir tai jau ilgas laiko tarpas. „Gaminimui skirtas laikas, ypač darbo dienomis, dažnai sutrumpėja iki 45 minučių, ir tai daugeliui atrodo pakankama trukmė. Kaip rodo apklausa, tiek laiko maisto ruošimui skiria tiek dviejų, tiek keturių asmenų šeima. Užimti, bet kūrybingi žmonės randa įvairiausių būdų, kaip pasigaminti ir greitai, ir kokybiškai“, – sako „Groward Group“ vadovas.

Iki 45 min. maisto gamybai skiria pusė šeimų, kuriose nėra vaikų, 46 % – su viena atžala, 45% – su dviem. Jeigu šeimoje auga trys ar daugiau vaikų, gaminimas dažniausiai užtrunka ilgiau nei valandą (taip atsakė 47 % respondentų). Palyginimui, daugiau nei valandą gamina tik kiek mažiau nei trečdalis šeimų su vienu vaiku.

Mažiausiai laiko praleidžiama sostinės namų virtuvėse

„Apklausa atskleidžia, kad greičiausiai maistas ruošiamas Vilniuje. Net 64 % vilniečių tam skiria mažiau nei 45 min. Likusiuose keturiuose didžiuosiuose miestuose – Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose iki 45 min. skiria pusė, kituose miestuose – 41 % gyventojų. Galima daryti prielaidą, jog nemaža dalis miestiečių dažnai valgo ne namuose, maistą užsisako arba renkasi tokius produktus, kuriuos galima greitai iškepti“, – teigia Tomas Strumskas.

Lietuvos gyventojų apklausą, kurią inicijavo „Groward Group“, balandžio viduryje atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras  „Vilmorus“. Apklausti 1002 18 metų ir vyresni žmonės.

 

TOP naujienos

Pasimetėte – kepimo popierius, folija ar kepimo rankovė? Skirtumai, kada kurį vartoti virtuvėje

Šaltuoju metų laiku orkaitė jungiama vis dažniau, ir neretam patiekalui prireikia papildomų maisto ruošimo medžiagų. Populiariausia jų – ne tik kepant, bet ir virtuvėje...

Bilietų platintojai: karantino metu internetinių renginių skaičius išaugo 3 kartus

Karantino metu vis daugiau renginių keliasi į internetinę erdvę. Bilietų platinimo platforma „Paysera Tickets“ praneša, jog internetinių renginių skaičius per karantiną išaugo tris kartus. Nuo...

Vaistininkai sunerimę – pirmoji karantino savaitė senjorų įpročių nepakeitė

Stebėdami garbingo amžiaus žmonių elgesį vaistininkai prašo visuomenės pagalbos – kas antras iš jų galėtų likti namuose. „Eurovaistinės“ sveikatos specialistai garbingo amžiaus žmones ragina...

Laikas pradėti iškylų sezoną: 5 kišenei draugiški patarimai vykstantiems stovyklauti

Poilsis gamtoje asocijuojasi su nebrangia kelione, tačiau ruošiantis komfortiškai išvykai, išlaidos gali gana lengvai išaugti. Laimei, yra paprastų triukų, kaip sutaupyti. Nesvarbu, ar tai...

Majonezas – pagrindinis Velykų patiekalų ingredientas: dietologė atsakė, ar verta rinktis liesesnį ir į...

Per Velykas ant dažno šventinio stalo rastume tiek baltos mišrainės dubenį, tiek virtą liežuvį majonezo bei krienų pataluose, o ir įdaryti kiaušiniai be majonezo kepurės neįsivaizduojami. Gardus, bet kaloringas padažas, pasak sveikatai palankios mitybos...

„Rimi“ dairykitės vienos žuvies: vietoje lašišos galite rinktis ją, o skonis tikrai nebus prastesnis

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS