7.8 C
Telšiai
2024 / 05 / 13

„Rimi“ įsigysite pigiau šių sveikatai palankių uogų: štai, ką gausite suvalgę jų saują

Ar jau skaitėte?

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vynuogėse gausu vitaminų B, C ir K, tiamino ir kitų naudingų medžiagų, kurios sustiprina mūsų organizmą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad vynuoges labai paprasta pritaikyti įvairiems patiekalams, svarbiausia tik pasitelkti fantaziją. Specialistė taip pat primena, kad iki balandžio 29 d., perkant su lojalumo kortele, 500 g žaliųjų besėklių vynuogių „Prime“ pakuotei taikoma net 57 proc. nuolaida, tad tai – puikus metas pasilepinti uogomis pigiau.

- Reklama -

Vitaminų ir energijos šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nuo vynuogių veislės priklauso iš jų organizmo gaunamas vitaminų, naudingųjų medžiagų ir antioksidantų kiekis. Būtent pastarieji pasižymi įvairiomis priešuždegiminėmis savybėmis.

„Valdorfo“ salotos su vištiena.

„Vynuogės įvardijamos kaip pigios uogos, turinčios eilę žmogaus organizmui reikalingų vitaminų. Jose gausu B grupės vitaminų, tiamino, riboflavino, vitaminų C ir K, šiek tiek vitamino E. Taip pat vynuogėse randama ir mineralinių medžiagų: vario, kalio bei mangano. Tačiau vienas iš didžiausių jų privalumų – jose esantys antioksidantai. Priklausomai nuo vynuogių rūšies, gali skirtis tam tikrų antioksidantų kiekis. Pavyzdžiui, raudonų vynuogių odelėse yra labai aktyvaus antioksidanto – resveratrolio, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir širdžiai naudingomis savybėmis. Manoma, kad vynuogėse esantys antioksidantai mažina Alzheimerio ligos riziką, pasižymi antivėžinėmis savybėmis“, – vynuogių naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.

Nors vynuogės yra kiek saldesnės uogos, tačiau mitais apie jų mažą naudą organizmui tikėti nereikėtų. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, jose esančios naudingosios medžiagos pranoksta angliavandenių atnešamą žalą.

„Nors vynuogės iš tiesų yra vienos tų uogų, kuriose greitai įsisavinamų angliavandenių yra nemažai, tačiau teikiamos naudos tai pranoksta. Kita vertus, vynuogių natūralus angliavandenis – fruktozė – yra puikus energijos šaltinis. Nepernokusių vynuogių glikeminis indeksas nėra aukštas, todėl kartkartėmis keletu vynuogių gali pasimėgauti net cukriniu diabetu sergantys asmenys. Tiesa, vynuogių sultims ši taisyklė negalioja, nes jų glikeminis indeksas yra didelis“, – primena dr. E. Gavelienė.

Visgi, ekspertė primena, kad šiomis uogomis piktnaudžiauti nereikėtų. „Vaikams ir suaugusiems vertėtų paįvairinti kasdien suvalgomų uogų ir vaisių kiekį. Bendra vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti vynuogės.“

- Reklama -

Gaminant svarbiausia balansas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad ruošiant salotas, desertus ar kitus patiekalus iš vynuogių, labai svarbus yra skonių balansas. Dėl savo saldumo šios uogos gali stipriai pasaldinti valgius, tad juose būtini ir kiti ingredientai, kurie padės suvienodinti patiekalo skonio lygmenis.

„Ruošiant patiekalus iš vynuogių, svarbu išsirinkti, kokios spalvos jų rūšį naudosite. Pavyzdžiui, žaliosios vynuogės yra mažiau saldžios nei raudonosios ar juodosios, todėl jas pritaikydami savo receptuose, žinosite kokio skonio tikėtis. Saldumą subalansuoti padeda ir kiti ingredientai ar padažai. Sūris, sūrūs riešutai ar įvairūs rūgštesni padažai gali padėti mėgautis neregėta skirtinga skonių pyne“, – sako specialistė.

Salotos yra vienas iš tų patiekalų, kuriems vynuogės suteikia išskirtinį skonį. Visgi ekspertė primena, kad kartu su šiomis uogomis į receptą reikėtų įtraukti ir kitus ingredientus, sukursiančius dar neregėtą valgių struktūrą.

„Vynuogių salotoms puikiai tiks įvairūs traškūs elementai. Žemės riešutai, migdolai ar karijų riešutai papuoš suteiks patiekalui tiek skonio, tiek išskirtinės struktūros. Su vynuogėmis taip pat puikiai tinka ir traškios daržovės: raudonosios paprikos, agurkai ar salieras. Tokių salotų pagrindui taip pat siūlyčiau naudoti ir mėgstamus lapinius žalumynus. Tam puikiai tiks špinatai, salotos lapai ar įvairūs parduotuvėse parduodami žalumynų mišiniai“, – sako O. Suchočeva.

Ekspertė primena, jog pigiau įsigyti šviežių „Prime“ vynuogių be kauliukų galite visose „Rimi“ parduotuvėse, kur šiuo metu, perkant su lojalumo kortele, joms taikoma 57 proc. nuolaida ir iki balandžio 29 d. jos kainuos pigiau, tik 1,19 Eur. Sutaupyti taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Norint lengvesnių pietų  „Rimi“ kviečia pasigaminti legendines „Valdorfo“ salotas su vištiena, kurios prabangiuose JAV viešbučiuose patiekiamos dar nuo XIX a.

RECEPTAS

„Valdorfo“ salotos su vištiena

Salotoms reikės:

  • 1 vnt. vidutinio supjaustyto obuolio;
  • 2 v. š. citrinos sulčių;
  • 250 g keptos vištienos krūtinėlės;
  • 125 g besėklių vynuogių, perpjautų per pusę;
  • 1 vnt. supjaustyto saliero stiebo;
  • 75 g graikinių riešutų.

Salotų padažui reikės:

  • 190 g graikiško jogurto;
  • 57 g majonezo;
  • 60 ml apelsinų sulčių;
  • Druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustytą obuolį sudėkite į didelį dubenį ir tolygiai apšlakstykite citrinos sultimis.
  2. Įdėkite vištieną, vynuoges, salierą ir graikinius riešutus. Viską išmaišykite.
  3. Mažame dubenyje sumaišykite padažui skirtus ingredientus.
  4. Po truputėlį maišydami pilkite padažą, kol ingredientai juo bus visiškai padengti.

Skanaus!

 

 

 

TOP naujienos

Kad nenubyrėtų iki Kalėdų: 5 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti eglę

Už lango jau kvepia Kalėdomis, todėl dabar puikus metas šventinę nuotaiką susikurti ir namuose. Pasirūpinti dekoracijomis, mielomis smulkmenomis ir pagrindiniu šventės simboliu – egle....

Diabetu sergančios mamos dalinasi savo nėštumo istorijomis: daugiausia streso kėlė ne liga, o aplinkinių požiūris

Sužinojus cukrinio diabeto diagnozę daugeliui moterų kyla klausimas – ar galėsiu kada susilaukti vaikų? Visuomenėje vis dar gajus mitas, kad diabetu sergančios moterys neturėtų...

Per metus laikino atokvėpio paslaugos gavėjų savivaldybėse padaugėjo beveik šešis kartus

Nuolatinės priežiūros reikalaujančių vaikų ir suaugusių žmonių su negalia artimieji dėl asmeninių reikalų tam tikrą laikotarpį negalintys skirti laiko savo prižiūrimam artimajam, norėdami pailsėti...

Elektromobilių įkrovimo stotelių diegimas rajone – savivaldybės rankose

Grynųjų elektromobilių (EV) ir įkraunamų hibridinių automobilių skaičius Lietuvoje auga įspūdingu tempu, tačiau jų įkrovimo vietų stygius akivaizdus. Ką reikėtų padaryti, kad elektromobiliu galėtume...

Italijos virtuvė: ne tik picos, bet ir tobuli mėsos kepsniai (+ receptai)

Picos ir kiti miltiniai patiekalai nėra vienintelis maistas, kuriuo gali pasigirti Italija. Štai Centrinės Italijos Toskanos regionas žymus mėsos valgiais, o čia ruošiami jautienos, kiaulienos ir žvėrienos patiekalai išgarsėjo visame pasaulyje. Prekybos tinklo „Iki“...

Savo verslą kuriantis moksleivis: geriausia diena pradėti – šiandien

Septyniolikmetis vilnietis Benas Volkovas nesuka galvos, ką veiks pabaigęs mokyklą: moksleivis jau šiandien drauge su komanda kuria verslą – maisto užsisakymo platformą „Yuffi“. Savo ateitį su programavimu ir verslo kūrimu siejantis jaunuolis sako, kad...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS