4.9 C
Telšiai
2024 / 10 / 06

„Rimi“ šefas pataria: štai, ką reikia daryti, jei vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio išsikepti žuvies

Ar jau skaitėte?

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad bent porą kartų per savaitę turėtume skanauti žuvį, kurią galima pasiruošti ir ant grilio. O prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip tinkamai išsikepti ją kepsninėje ir neišsausinti bei neperkepti.

- Reklama -

Žuvį reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę

Kai grilinimo sezonui prasidėjus vis dažniau lauke užkuriame kepsnines, norime ir kuo įvairesnių bei pigesnių patiekalų. Jei mėsa ir paukštiena nusibodo – verta nepamiršti žuvies. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvis yra didelės maistinės vertės, lengvai virškinamas ir organizmo gerai įsisavinamas produktas, kurį skanauti turėtume dažniau.

Žuvis.

„Žuvyje randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų. Joje gausu mineralinių medžiagų – cinko, fosforo, taip pat riebaluose tirpių vitaminų – A, D ir E. Žuvyje gausu visaverčių baltymų, kurie būtini raumenų, audinių ir kaulų sveikatai palaikyti. Be to, žuvis yra vienas geriausių Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinių. Šios medžiagos svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai bei smegenų funkcijoms palaikyti. Todėl žuvį reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, iš viso per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad į mitybos racioną svarbu įtraukti įvairias žuvų rūšis: „Jūrinės ir gėlame vandenyje augančios žuvies maistingumas šiek tiek skiriasi. Mineralinių medžiagų ir baltymų atžvilgiu didelių skirtumų tarp jų nėra, tačiau Omega-3 rūgščių kiekis jose skiriasi – jūrinės kilmės žuvys Omega-3 riebalų rūgščių turi daugiau nei gėlavandenės žuvys. Žinoma, geriausia valgyti įvairias – ir jūrines, ir gėlų vandenų. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere žuvį.“

Kaip ant grilio išsikepti burnoje tirpstančią žuvį?

Norint ant grilio išsikepti sultingą ir burnoje tiesiog tirpstančią žuvį, svarbu žinoti keletą dalykų. Pirmiausia prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika pataria tinkamai pasiruošti kepsninę ir nepagailėti kaitros, kad žuvis iškeptų greitai ir tolygiai.

„Iškūrenus kepsninę joje turėtų būti pakankamai žarijų, o kai ties kepimo aukščiu ištiesę delną galėsite jį išlaikyti vos 2–3 sekundes, vadinasi ir kaitra bus pakankama. Kepkite žuvį nurimus liepsnai, kai žarijos tampa pilkšvo atspalvio. Be to, svarbu tinkamai pasiruošti kepimo groteles. Gerai jas įkaitinkite ir šiek tiek patepkite aliejumi, nes tik tokiu atveju žuvis prie jų neprilips. To nepadarius greičiausiai prireiks nemažai pastangų žuvį bandant nuimti nuo grotelių neišsinėrusią nuo savo odos“, – teigia V. Nadzeika.

- Reklama -

Šefas primena ir tai, kad žuvį geriausia kepti aukštesnėje temperatūroje bei rinktis trumpesnį kepimo laiką, jos nereikėtų perkepti ar per daug suskrudinti: „Kad žuvis išliktų sultinga ir atskleistų geriausią savo skonį – neperkepkite jos. Priklausomai nuo žuvies rūšies ir dydžio, prireiks vos keliolikos minučių kepimo ir galėsite mėgautis puikiu patiekalu.“

Pataria kepti žuvį su oda

Kepimui ant grilio kulinaras V. Nadzeika pataria rinktis žuvį su oda, o marinatui naudoti paprastus, klasikinius prieskonius ir priedus. „Žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Žuvies marinato pagrindui galima pasirinkti aliejų, jogurtą ir tada dėti pasirinktus prieskonius. Tačiau rekomenduočiau rinktis kuo paprastesnius priedus: druską, penkių pipirų mišinį arba specialius žuviai skirtus prieskonių mišinius, taip pat įdėti šiek tiek pigių prieskonių: smulkinto česnako, šviežių prieskoninių žolelių ir viską apšlakstyti citrinos sultimis. Tiesa, žuvies marinavimui netinka labai aštrūs ir saldūs prieskoniai. Pabrėžčiau ir tai, jog žuvies negalima marinuoti ilgai, todėl įsigijus šviežią ją kepkite ilgai nedelsdami, o kad marinatas greičiau įsigertų žuvies odoje, iki nugarkaulio, galima padaryti keletą papildomų įpjovimų“, – pataria „Rimi“ kulinarijos technologas.

Pasinaudojant šefo patarimais kiekvienam pavyks pasigaminti gardžios žuvies, o taupantiems laiką ir pinigus „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria pasidairyti ir specialių akcijų bei įsigyti produktų bei grilio įrankių pigiau. „Siūlome platų ir kokybišką žuvies bei jūrų gėrybių pasirinkimą už patrauklias kainas. Kepimui ant grilio puikiai tiks šviežia žuvis, kurią pasimarinuoti galima pagal savo skonį arba kepimui ant grilio jau paruošti lašišų, šamų filė ir karpių kepsneliai, taip pat marinuotos auksaspalvės dorados ar arktinės palijos. Be to, prasidėjus grilinimo sezonui žuvies ar kitų ingredientų įsigyti galima pigiau, naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, asmeniniais pasiūlymais arba papildomomis nuolaidomis: pavyzdžiui, iki gegužės 6 d. BBQ įrankiams ir priedams „Good Cook“ taikoma 30 proc. nuolaida“, – primena O. Suchočeva.

TOP naujienos

Prasideda karščiausias silkių sezonas: paragaukite jos su egzotiniais vaisiais

Valgyti silkę lietuviai pamėgę, be jos dažnas neįsivaizduoja didžiųjų metų švenčių, tik neretai patiekia paprastai – su bulvėmis, guldo pataluose ar maišo į mišraines....

Nuo pirmadienio (vasario 15 dienos) švelninami karantino ribojimai verslui

Nuo pirmadienio (vasario 15 dienos) švelninami karantino ribojimai verslui: išlaikant saugų atstumą bus galima teikti grožio ir kitas individualias paslaugas, atnaujinti veiklą galės ne...

Karjeros šuolis: kadaise dirbo kasoje, dabar vadovauja visam regionui

Iš mažo miestelio į sostinę prieš septyniolika metų persikėlusi ir pirmąjį savo darbą prekybos centro kasoje pradėjusi Ilona Abraitienė tuomet net nenumanė, jog tiek...

Telšiuose neblaivus vairuotojas kliudė motorolerį vairavusį nepilnametį ir pasišalino iš įvykio vietos

Telšiuose antradienį neblaivus vairuotojas kliudė motorolerį vairavusį nepilnametį ir pasišalino iš įvykio vietos, pranešė policija. Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, 19 val. Plungės gatvėje...

ORAI: Šiandien daug kur lietus, vietomis smarkus

Šiandien daug kur, daugiausia pietinėje šalies pusėje, lietus, vietomis smarkus. Vėjas šiaurės rytų, 9–14 m/s, kai kur gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 4–9 laipsniai šilumos. Ketvirtadienį daug kur krituliai, vyraus lietus ir šlapdriba. Vėjas šiaurės...

Balandžio 15-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Balandžio 15-oji – Kultūros diena; Pasaulinė cirko diena. 1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas Theodore'as Rooseveltas ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS