11 C
Telšiai
2024 / 05 / 13

Technologė dalijasi auksiniu patarimu verdantiems kisielių namuose

Ar jau skaitėte?

Planuojant šventinio stalo vaišes svarbu apgalvoti ne tik skirtingų patiekalų, bet ir gėrimų sąrašą. Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lietuviai švenčių stalo neįsivaizduoja be aguonpienio, vaisių kompoto ar tradicinio spanguolių kisieliaus. Nors kisielių galima pasigaminti iš įvairių mišinių, tačiau dažniausiai jis ruošiamas pagal tradicinius receptus, iš šviežių arba šaldytų spanguolių. Šios uogos – puikus vitaminų šaltinis, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad šventiniais gėrimais, ypač gausiai gardintais cukrumi, mėgautis reikėtų su saiku.

- Reklama -

Šventinių gėrimų klasika – spanguolių kisielius

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad šventiniai gėrimai tampa vis svarbesniu vaišių stalo akcentu. Namuose pirkėjai gaminasi aguonpienį, iš vasarą pasiruoštų gėrybių traukia kompoto ar sulčių stiklainius, verda nealkoholinį punšą bei šildo kvapnų, apelsinais, cinamonu ar gvazdikėliais gardintą nealkoholinį vyną. Tačiau nors šventinės tradicijos ir ruošiamų gėrimų receptai skiriasi daugelyje šeimų, beveik ant kiekvieno jų stalo per Kūčias bei Kalėdas atsiduria ir tradicinis spanguolių kisielius.

„Spanguolių kisielius – tikra švenčių klasika, be kurios pirkėjai neįsivaizduoja Kūčių vakarienės ar Kalėdų stalo. Suaugusiems šis gėrimas sukelia nostalgiškus, šiltus vaikystės prisiminimus, o jaunesniems ragautojams spanguolių kisielius patinka dėl saldaus skonio bei desertą primenančios konsistencijos. Kisielius gali būti ruošiamas tiek skystesnis, tiek tirštesnis, tad kiekvienas pasirenka receptą pagal savo šeimos tradicijas. Tuo tarpu skubantiems pirkėjams didžiosiose „Rimi“ parduotuvėse siūlome įsigyti ir jau paruošto tradicinio spanguolių kisieliaus“, – sako O. Suchočeva.

Tiems, kurie spanguolių kisielių verda namuose, ji turi ir vertingą patarimą – kisieliaus gamyboje naudojamą krakmolą būtina tirpinti šaltame vandenyje: „Taip krakmolas nesulips į gumuliukus, o atvėsęs kisielius bus malonios konsistencijos. Spanguolių kisielių galima virti tiek iš šviežių, tiek iš šaldytų uogų, – pataria komercijos operacijų vadovė ir namuose pasigamintą spanguolių gėrimą rekomenduoja pagardinti cinamonu, gvazdikėliais, kardamonu ar vanile. – Šie prieskoniai kisieliui suteiks dar daugiau aromato ir skonio.“

O. Suchočeva priduria, kad parduotuvių lentynose visada stengiamasi turėti vietinių, lietuviškų spanguolių, o renkantis jas svarbu atkreipti dėmesį į uogų spalvą bei išvaizdą: „Spanguolių odelė turėtų būti standi, tamsiai raudonos ar rausvos spalvos, o pačios uogos – tvirtos, nepažeistos. Namuose spanguoles geriausia užpilti vandeniu ir laikyti šaldytuve arba užšaldyti šaldiklyje, kad uogos ilgiau išliktų šviežios.“

Tradiciniai gėrimai – taip pat kaloringi

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad spanguolės – vienos vertingiausių uogų: „Jos yra puikus vitaminų C, E ir maistinių skaidulų šaltinis, pasižymintis priešuždegiminiais junginiais. Kaip ir kitos miško uogos, spanguolės yra antioksidantų šaltinis, pagal antioksidacinį stiprumą nusileidžiančios tik mėlynėms. Be to, spanguolėse yra vitamino K, mangano ir kitų augalinės kilmės maistinių medžiagų, saugančių nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.“

- Reklama -

Tačiau ji pastebi, kad dažnai žmonės užmiršta, jog iš spanguolių pagamintas kisielius ar kiti šventiniai gėrimai savo sudėtyje turi ne tik naudingų medžiagų, bet ir nemažai pridėtinio cukraus.

„Šventiniai gėrimai yra įprasta Kūčių ir Kalėdų stalo dalis, tačiau tiek kisielius, tiek vaisių kompotas ar aguonpienis yra kaloringi ir gausiai praturtinti cukrumi. Per šventes šiuos gėrimus reikėtų traktuoti kaip patiekalus, net kaip desertą ir jie turėtų būti įskaičiuoti į suvalgomo maisto tūrį. Jei spanguolių kisieliaus žmogus išgers litrą – greičiausiai pajus diskomfortą ir apsunks, o jei šio gėrimo paragaus saikingai, stiklinę ar pusę – bus ir paragauta, ir sveikata patausota. Dėl to tiek gėrimais, tiek maistu per šventes reikia mėgautis su saiku. Nepamirškite, kad šventinės vaišės, visų pirma, turi atlikti socialinę, bendravimo funkciją“, – primena E. Gavelienė.

Sutaupyti padės planavimas

Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms ir ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto ar dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o prieš pat Kalėdas išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo O. Suchočeva.

Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą, o apsiperkantys elektroninėje parduotuvėje gali lengvai stebėti, kiek kainuos pasirinktas krepšelis.”

Artėjant gražiausioms metų šventėms „Rimi“ kulinarijos ekspertai namuose kviečia išsivirti kvapnaus spanguolių kisieliaus.

Klasikinio spanguolių kisieliaus receptas

Kisieliui reikės:

  • 3 l vandens;
  • 1 l spanguolių (šviežių arba šaldytų);
  • 0,5 stiklinės cukraus;
  • 3 v. š. krakmolo.

Gaminimo eiga:

1. Smulkintuvu iki tyrės sutrinkite spanguoles su cukrumi.

2. Supilkite gautą masę į verdantį vandenį, užvirkite. Išvirus perkoškite gautą masę per tankų sietelį, kad neliktų uogų gabaliukų.

3. Nedideliame indelyje krakmolą išmaišykite su puse puodelio šalto vandens.

4. Nuolat maišydami vandens ir krakmolo masę supilkite ją į puodą su spanguolėmis bei pakaitinkite (užvirti nereikia). Kisielių supilstykite į stiklines ar norimu indelius ir palikite atvėsti.

Skanaus!

Živilė Karevaitė

TOP naujienos

Sausio 29-oji: vardadieniai

Sausio dvidešimt devintoji, pirmadienis, (pirmoji 5-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 336 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Aivaras, Gilda, Gildas, Girkantas, Nygailas, Nygailė,...

Astrologinė prognozė sausio 12-ajai, penktadieniui

AVINAS. Dėl kitų žmonių dėmesio, palankumo, patarimų šiandien turėtumėte pasijusti saugiau. Svarbiausia, venkite galvoti vien apie rūpesčius. Raskite būdų šauniai ir sveikai atsipalaiduoti, pasportuoti. JAUTIS....

Laisvės skonis – patiekalai, apie kuriuos prieš 33 metus net nesvajojome

Gimtadieniai, Velykos ar kitos šventes prieš daugiau nei tris dešimtmečius neabejotinai atrodydavo kitaip nei dabar. Tėvai dar tikrai prisimena, kad kai kurie patiekalai buvo...

Horoskopai spalio 10 dienai

AVINASTurite pakankamai jėgų ir energijos, bet esate ganėtinai išsiblaškęs. Atidžiai klausykitės ir žiūrėkite - šiandien turėtumėt pastebėti labai naudingų dalykų. Kažkieno atsitiktinai mesta frazė...

3 netikėtos gėrimų idėjos – kuo pakeisti vakarinį arbatos ritualą

Tamsiais darganotais vakarais ne tik sušilti, bet ir pagerinti nuotaiką padės specialūs žiemos sezono gėrimai. Juose slypi tikra prieskonių audra – nuo viliojančio cinamono iki ekscentriškosios aitriosios paprikos. Ne, išsigąsti nėra ko, nes dedant...

Tyrimas: lietuvių mityba gerėja, bet štai ko galėtume pasimokyti iš estų

Pirmą kartą Baltijos šalyse „Arimex” užsakymu vykdytas riešutų ir džiovintų vaisių kategorijų tyrimas atskleidė įdomius vartotojų užkandžiavimo įpročius. Kuo mūsų ir kaimyninių šalių gyventojų mitybos įpročiai panašūs, o ko, pasak mitybos specialistų, galėtume pasimokyti...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS