0.3 C
Telšiai
2025 / 03 / 18

Ir Kūčioms, ir kasdienai: 3 gardūs ir sotūs virtinių receptai su nebrangiais įdarais – aguonomis, silke ir grybais

Ar jau skaitėte?

Virtiniai arba koldūnai nuo seno yra vienas iš tradicinių Kūčių patiekalų daugelyje namų. Pasirinkimų, kuo juos įdaryti be mėsos, apstu – pradedant pikantiškomis bulvėmis ir baigiant saldžiomis uogomis. Ant Kūčių stalo ypač derės ir virtiniai su būtent šiam vakarui įprastais ir nebrangiais produktais, tokiais kaip kopūstai, grybai, silkė, aguonos. Kad jie būtų patys skaniausi, prekybos „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pasidalijo vienu triuku, kaip pasiruošti tobulą tešlą virtiniams – ją minkyti bus lengviau ir ši bus elastingesnė.

- Reklama -

„Virtiniai – klasika, kuri niekada neišeina iš mados parduotuvėse. Populiariausi yra įvairių rūšių su mėsa, tačiau ir čia lietuviai noriai bando naujus skonius. Pirkėjai mėgsta ir įdarytus kalakutiena, bulvėmis, grybais, varške. Pastebime, kad tai vienas iš produktų, kuriais pirkėjai tikrai nepraleidžia progos apsirūpinti per akcijas – paskelbus nuolaidas šaldytai produkcijai, jie iškart tampa viena paklausiausių prekių šaldikliuose“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nepamirškite dar vieno ingrediento tešloje – aliejaus

Virtiniai.

Kad ir kokį įdarą nuspręstumėte pasirinkti, virtinių kokybė labai priklausys nuo pačios tešlos. Ji turi būti ne pernelyg stora, neplyšti ir būti elastinga. Tešlai reikia vos kelių ingredientų, tačiau svarbu mokėti juos tinkamai paruošti.

„Koldūnų tešla dažniausiai minkoma vien tik iš vandens, miltų ir druskos. Rečiau kas žino, kad į tešlą įpylus šaukštą aliejaus gaunamas fantastiškas efektas. Tešla tampa gerokai elastingesnė, lengviau minkoma, ir koldūnai daug geriau sulimpa“, – gudrybę atskleidžia G. Urbonavičiūtė.

Tinkamai tešlai taip pat svarbu proporcijos. Kulinarijos technologė skaičiuoja, kad maždaug 20–25 virtiniams reikia 300 g kvietinių miltų, šaukšto augalinio aliejaus, žiupsnelio druskos ir 150 ml verdančio vandens.

„Į dubenį supilkite miltus, įberkite druskos, aliejaus, įpilkite verdančio vandens ir šaukštu pradėkite minkyti tešlą. Kai ji atvės, padėkite ją ant stalviršio ir minkykite rankomis, kol visi ingredientai susijungs – tešla bus elastinga ir blizganti. Suformuokite iš tešlos rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių pailsėti. Po šio laiko kruopščiai iškočiokite ir stikline išpjaukite apskritimus. Dėkite į jų vidurį pasirinkto įdaro ir kruopščiai užspauskite šonus. aruoštus koldūnus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį su nedideliu kiekiu aliejaus – taip jie nesulips“, – apie gamybos eigą pasakoja G. Urbonavičiūtė.

- Reklama -

Šaldant svarbu nepaskubėti

Koldūnai geras pasirinkimas Kūčioms bus ne tik todėl, kad yra nebrangus ir sotus maistas, bet juos galima pasiruošti gerokai iš anksto. Taip sutaupysite laiko per šventines dienas – teliks juos ištraukti iš kameros ir išvirti.

Kulinarijos technologė primena, kad šaldant šviežius koldūnus nereikėtų skubėti. Visų pirma juos išdėlioti ant miltais pabarstytos į šaldymo kamerą telpančios skardos taip, kad jie vienas su kitu nesusiliestų. Įdėti į kamerą bent 30-iai minučių, kad jie sustingtų, o tik tuomet juos jau galima dėti į maišelius ar indelius nesibaiminant, kad jie tarpusavyje sulips.

G. Urbonavičiūtė siūlo šioms Kūčioms išbandyti vieną iš klasikinių virtinių receptų, kurie šeimą pradžiugins jaukumu ir gardumu.

Virtiniai su grybais ir silke

Reikės: 400 g silkės, 500 g pievagrybių, 2 svogūnų, aliejaus, maltų pipirų,

Gaminame:

1. Silkę apie 2 val. pamirkykite vandenyje. Ji turėtų išsaugoti sūrumo, bet nebūti pernelyg sūri.

2. Aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus. Sudėkite nuplautus, nusausintus, griežinėliais (gali būti gana stambiai) supjaustytus grybus. Kepkite ant silpnos ugnies, kol skystis nuo grybų išgaruos. Palikite atvėsti.

3. Sumalkite grybus ir silkę, sumaišykite, pagal skonį įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos. Su druska būkite atsargūs, nes silkė yra sūri. Jei mišinys labai drėgnas, įberkite šaukštą džiūvėsėlių.

4. Įdarą sudėkite į virtinius. Dėkite dalimis į verdantį vandenį su šiek tiek aliejaus ir druska. Virkite, kol koldūnai iškils į paviršių.

5. Patiekite šiltus, lengvai apšlakstytus aliejumi arba su keptais svogūnais.

Virtiniai su aguonomis

Reikės: 100 g aguonų sėklų, 1 stiklinės pieno, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto medaus, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukšto razinų, 4 šaukštų smulkiai sukapotų graikinių riešutų, 1 kiaušinio trynio.

Gaminame:

1. Aguonas nuplaukite: suberkite į dubenį, užpilkite vandeniu, išmaišykite, nupilkite į viršų iškilusias priemaišas. Pakartokite dar kartą ar du.

2. Sudėkite aguonas į puodą ir užpilkite verdančiu pienu. Virkite 30 minučių ant silpnos ugnies. Nusausinkite, atvėsinkite, smulkiai sumalkite virtuviniu kombainu.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite aguonas, medų, cukrų, susmulkintas razinas ir smulkiai kapotus riešutus. Maišydami kepkite 2–3 minutes. Palikite atvėsti ir sumaišykite su kiaušinio tryniu.

4. Sudėkite įdarą į virtinius, dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite, kol jie suminkštės (patikrinkite, ar jie jau išvirė, kai tik virtiniai išplaukia į paviršių). Patiekite su grietinėlės padažu arba grietine.

Koldūnai su raugintais kopūstais ir džiovintais grybais

Reikės: 100 g džiovintų grybų (geriausia baravykų), ½ kg gerų raugintų kopūstų, 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, 2 lauro lapų, ½ šaukštelio kmynų, 5 pipirų žirnelių, 3 kvapiųjų pipirų žirnelių, 1 svogūno, maltų pipirų, česnakų granulių.

Gaminame:

1. Grybus apie valandą pamirkykite šiltame vandenyje, tada nusausinkite, išsaugodami vandenį, ir smulkiai supjaustykite.

2. Kopūstus dėkite į puodą, pilkite vandenį nuo grybų, supjaustytus grybus, 1 šaukštą aliejaus ir prieskonius (kmynus susmulkinkite). Lėtai virkite apie 1 valandą, kol kopūstai suminkštės.

3. Didelėje keptuvėje aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Sudėkite jį į paruoštus kopūstus ir viską pagardinkite česnakų granulėmis bei trupučiu pipirų.

4. Atvėsusius kopūstus ir grybus supjaustykite peiliu, kad įdare nebūtų didelių gabalų. Jei mišinys labai drėgnas, galite įdėti šiek tiek džiūvėsėlių.

5. Įdarą sudėkite į tešlą, virtinius kelias minutes pavirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus ir patiekite karštus su keptais svogūnais.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

 

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Astrologinė prognozė kitai savaitei, vasario 5–11 dienoms

AVINAS Savaitės pradžia nebloga ieškantiems tiesos, teisingumo ir gyvenimo prasmės. Tiktų organizuoti renginius, mokymus, bendraminčių grupę. Galbūt sutiksite tokią asmenybę, kuri taps pavyzdžiu. Iki pat...

Viskas vienoje vietoje apie išmokas skirtingais gyvenimo atvejais

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pristato naują informacinę svetainę www.kasmanpriklauso.lt ir kviečia šalies gyventojus ja naudotis ieškant informacijos apie socialinę paramą skirtingais gyvenimo atvejais: auginant vaiką,...

Horoskopai gruodžio 13 dienai

AVINASPagirtina visada siekti tik pergalės, bet naivu būtų tikėtis visada ir laimėti. Diena bus šviesesnė, jei bent pats sau pripažinsite savo silpnybes ir trūkumus....

ORAI: Šiandien daug kur palis, akščiausia temperatūra 21–26 laipsniai šilumos

Šiandien Lietuvoje daug kur palis, vyraus trumpi lietūs. Vietomis perkūnija. Vėjas pietų, pietvakarių, 7–12 m/s, per perkūniją gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 21–26 laipsniai...

Sumanus pirkinių planavimas: 5 naudingi patarimai, kurie padės sutaupyti

Sutaupyti norime kiekvienas. Nesvarbu, ar planuojame savaitės pirkinius šeimai ar ruošiame stalą svečiams. Nors daugeliui gali atrodyti kitaip, visgi, taupiai apsipirkti – misija įmanoma. To pasiekti padės ne tik kruopštus pirkinių planavimas, bet ir...

Nuo pandemijos nukentėjęs verslas gali atidėti „Sodros“ įmokas

„Sodra“ jau laukia COVID-19 poveikį patyrusio verslo prašymų supaprastinta tvarka atidėti karantino laikotarpiu nesumokėtų įmokų mokėjimą. Tai galima padaryti per artimiausią mėnesį – iki liepos 30 dienos. Karantino metu „Sodra“ teikė mokestinę pagalbą tam verslui,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS