0.6 C
Telšiai
2024 / 12 / 05

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša

Ar jau skaitėte?

Žuvis puikiai tinka ne tik kepti orkaitėje ar ant grilio, bet ir nepaprasto skonio žuvienėms virti. Be to, žuvienę namuose pasigaminti yra paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia – turėti kokybiškos žuvies ir žinoti, kaip išsivirti sultinį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausios rūšies žuvis susidomėjimo sulaukia ir vasarą, pirkėjų krepšeliuose atsiduria tiek tradiciniai karpiai, tiek lašišos.

- Reklama -

„Žuvį ir įvairiausias jūros gėrybes lietuviai mėgsta vis labiau. Pastebime, kad ypatingai vasaros sezonu – žuvis ir jūros gėrybės dažnai atsiduria ir ant grilio. Norėdami, kad kokybiškos žuvies rastų kiekvienas – pasirūpinome plačiu jų asortimentu: nuo marinuoto šamo, lašišos ar krevečių iki skraidkalmarių čiuptuvų ar midijų“ – teigia V. Budrienė.

Verdame sultinį

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad tiek žuvis, tiek jūros gėrybės – puikus priedas įvairiausioms sriuboms. Žinoma, norint pasigaminti skanią žuvienę pirmiausia svarbu pasiruošti gardų sultinį.

„Norint pasiruošti turtingo skonio kupiną žuvies sultinį reikėtų išsivirti žuvies kaulus. Jeigu turite – verdant sultinį panaudokite ir žuvies galvą. Žinoma, prieš verdant kaulus juos reikia kruopščiai išvalyti. Geriausia kaulus nuplauti po šaltu vandeniu ir palikti šiek tiek pamirkti“, – teigia V. Juodkazienė.

Galiausiai žuvies kaulus reikėtų sudėti į didelį puodą, įpilti norimą kiekį vandens bei šaukštą obuolių sidro acto – jis padės kaulams išskirti turimus mineralus. Kai vanduo užvirs, reikėtų sumažinti kaitrą ir pavirti bent kelias valandas. Kai sultinys išvirs, rekomenduojama jį nukošti per marlę ar ypač smulkų kiaurasamtį. Mat nuo ilgai verdamų kaulų dažnai atsiskiria nedidelės atplaišėlės, kurių paprastas kiaurasamtis nesulaiko, taigi reikia naudoti tankų, bet persunkiamą audinį.

„Perkoštą sultinį laikykite kambario temperatūroje, kol atvės, ir išpilstykite į stiklainius. Laikykite skystį šaldytuve ne ilgiau nei savaitę, o jei išsivirėte daugiau – užšaldykite ir suvartokite per pusę metų“, – pataria V. Juodkazienė.

- Reklama -

Nepamirškite daržovių ir prieskonių

Visus prieskonius į sultinį berti reikėtų tik pačioje virimo pabaigoje. Kadangi sultinys verdamas gana ilgai ir ingredientai pasisavina vienas kito skonius, per anksti suberti prieskoniai gali prarasti savo savybes. Na, o ilgai verdamos žolelės, atvirkščiai, užgožia kitus skonius. Žuvienėms puikiai tinka visos mėgstamos žolelės: lauro lapai, čiobreliai, petražolės, krapai.

„Kai kurie daržoves į sultinį suberia virimo pradžioje, tačiau tai daryti reikėtų likus vos ne daugiau nei valandai iki virimo pabaigos, mat per ilgai verdamos daržovės praranda naudingąsias savo savybes“, – teigia „Iki“ atstovė.

Prieš verdant sriubą daržoves reikėtų apkepti, ypač svogūnus ir česnakus. Mat pakeptos šios daržovės tampa tikra skonio bomba, kuri kiekvienai sriubai suteikia nepakartojamo skonio bei aromato. Be to, reikėtų nepamiršti, kad skirtingos daržovės išverda per skirtingą laiką, todėl visų jų iš karto nesumeskite. Pirmiausia į sriubą dėkite tas daržoves, kurios verda ilgiausiai. Pavyzdžiui, bulves, morkas ir tik vėliau sriubą gardinkite svogūnais, cukinijomis ar kitomis mėgstamomis daržovėmis, pataria V. Juodkazienė ir dalijasi nepaprasto skonio žuvienių su lašiša receptais.

Prancūziška lašišos sriuba su daržovėmis ir grietinėle

Jums reikės:

  • Kelių lašišos pjausnių
  • Gabalėlio sviesto
  • Svogūno
  • Poro
  • Skiltelės česnako
  • Kelių bulvių
  • Kelių morkų
  • Grietinėlės
  • Šaukšto krakmolo
  • Druskos ir pipirų
  • Saujos šviežių krapų

Gaminame:

Puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei pusžiedžiais supjaustytą porą. Po keleto minučių ten pat suberkite smulkiai sukapotą česnako skiltelę. Berkite kubeliais supjaustytas bulves bei morkas, supilkite sultinį ir leiskite užvirti. Virkite apie 10-15 min., sudėkite gabalėliais pjaustytą lašišą ir pavirkite dar 5 minutes. Grietinėlę sumaišykite su krakmolu ir supilkite į sriubą. maišydami leiskite užvirti, pavirkite porą minučių, kol sriuba sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Suberkite pasmulkintus krapus.

Azijietiška jūros gėrybių sriuba su lašiša

Jums reikės:

  • 200 g krevečių
  • Kelių lašišos pjausnių
  • 1,5 l sultinio
  • 200 ml kokosų pieno
  • 150 g ryžių
  • 1 svogūno
  • 1 paprikos
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 a. š. sviesto
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 a. š. kario
  • 1 a. š. malto imbiero
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite krevetes, įberkite druskos bei pipirų, pamaišykite ir kepkite 3 minutes. Leiskite krevetėms atvėsti. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus česnakus, svogūnus bei kubeliais supjaustytą papriką. Kepkite daržoves apie 5 minutes, tuomet suberkite maltą imbierą bei karį, supilkite sultinį, kokosų pieną, sudėkite keptas krevetes, supjaustytos lašišos gabalėlius bei ryžius ir viską virkite dar 5 minutes.

Viduržemio jūros įkvėpta lašišos sriuba

Jums reikės:

  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 4 supjaustytų svogūnų
  • ½ susmulkintos paprikos
  • 4 susmulkintų skiltelių česnako
  • Šviežių susmulkintų krapų
  • 5 puodelių sultinio
  • 3-4 supjaustytų bulvių
  • Supjaustytos morkos
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • ¾ šaukštelio maltos kalendros
  • ½ šaukštelio maltų kmynų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Kelių supjaustytų lašišos pjausnių
  • Citrinos sulčių
  • Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės

Gaminame:

Dideliame puode įkaitinkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Į puodą sudėkite svogūnus, papriką ir česnaką ir šiek tiek pakepkite. Sudėkite pusę krapų ir dar kelias minutes maišydami pakepkite. Supilkite sultinį, sudėkite bulves ir morkas. Suberkite prieskonius ir viską pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Gautą sultinį užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį ir virkite 5–6 minutes arba tol, kol bulvės ir morkos suminkštės. Lašišos gabalėlius pagardinkite druska ir atsargiai sudėkite į puodą. Sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 3–5 minutes. Galiausiai įmaišykite citrinos žievelę, citrinos sultis ir likusius krapus. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Lietuvoje suaugę vaikai nesusitvarko su finansais be tėvų pensininkų pagalbos

Šeši iš dešimties tėvus pensininkus turinčių Lietuvos gyventojų laiko save finansiškai nepriklausomais ir į kuklias tėvų pajamas nepretenduoja. Vis dėlto, likę keturi pripažįsta, kad...

Liepos 5-oji, pirmadienis

Dangaus kūnai: Saulė teka 4.50 val., leidžiasi 21.56 val. Dienos ilgumas 17.06 val. Mėnulis (delčia). Vardadieniai: Antanas, Butginas, Filomena, Gintas, Karolina, Mantmilė. Šiandienis orai: Šiandien daug kur, daugiausia Pietvakarių Lietuvoje,...

Telšiuose Kalno gatvėje degė namas

Vakar 21:58 val. Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Telšių r. sav., Telšių mieste, Kalno g....

Įtampa pečių juostoje – vienas dažniausių nusiskundimų (video pamoka)

Masažai, SPA, įvairios kūno puoselėjimo procedūros vis labiau populiarėja,“ – teigia masažuotojas, kineziterapeutas ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro profesijos mokytojas MARIUS JURGELAITIS. Daugiau...

Velykos – puiki proga paskanauti putpelių kiaušinių, dietologė primena apie jų maistingąsias savybes

Taškuoti putpelių kiaušiniai – tikras delikatesas, išsiskiriantis dideliu baltymų kiekiu ir beveik neturintis angliavandenių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, jog putpelių kiaušiniai gali būti puikus raciono paįvairinimas tiek per Velykas,...

Horoskopai rugpjūčio 10 dienai

AVINASImkitės iniciatyvos pašalinti kvailą nesusipratimą. Galėsite pasidžiaugti, kad vėl atsinaujino sena draugystė. Neieškokite slaptos prasmės ten, kur jos nėra. Kartais dalykai yra būtent tokie, kokie atrodo. JAUTISPagaliau atėjo laikas susumuoti rezultatus. Labai galimas dalykas, kad...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS