11.4 C
Telšiai
2022 / 08 / 11

Vasaros klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis, pagardinkite feta

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Vasaros lietuviai neįsivaizduoja be šaltibarščių ir ši ryškiaspalvė šaltsriubė jau tapo tikra karštos dienos valgiaraščio klasika. Juolab kad šiltąjį sezoną vyrauja tendencija valgyti daugiau lengvesnių ir šviežesnių patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šaltibarščių populiarumą rodo ir vasarą net 5,8 karto išaugantys šaltibarščiams skirto kefyro pardavimai.


Šeimininkės.info – Tai skanu!


„Galima sakyti, kad šaltibarščiai tikrai yra sezoninis patiekalas. Turime didelį šviežių, vietos ūkininkų augintų šaltibarščiams skirtų produktų pasirinkimą. Taip pat pastebime, kad gegužės–rugpjūčio mėn. gyventojai gausiai perka kefyrą – jo pardavimai padidėja net iki 40 proc. Šaltibarščiams skirto kefyro pardavimai vasaros mėnesiais, lyginant su šaltuoju metų periodu, padidėja net iki 5,8 karto. Taip pat dar šią savaitę parduotuvėse pasirodė ir neatsiejamos šio šaltos sriubos palydovės pirmosios šviežios lietuviškos bulvės“, – teigia V. Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, pirkėjai dažnai renkasi ir jau iš anksto paruoštus šaltibarščius, kurie prekybos tinklo asortimente siūlomi tik šiltuoju metų laiku.

Pietų Amerikoje užgimusi meilė

Pasak šaltinių, šaltibarščiai Lietuvoje pradėti gaminti dar XIV amžiuje. Tiesa, šio patiekalo receptūros jau tada buvo labai įvairios. Šaltibarščių receptuose buvo sutikti rasti ir virtų burokėlių lapų, kefyro, kiaušinių ir svogūnų laiškų, taip pat nelabai tradicinių šios sriubos ingredientų: šaltibarščiai skaninti delikatesinių žuvų ar virtų vėžių uodegėlėmis, kepta žvėriena ar veršienos griežinėliais, sriuba vėsinta ledukais.

Pastaruoju metu šaltibarščiai populiarūs tapo ne tik ant pietų stalo, bet ir socialiniuose tinkluose: netgi susikūrė šaltibarščių mėgėjų grupė, kurioje šio patiekalo gerbėjai pradėjo dalytis vietų, kuriose reikėtų paragauti šaltibarščių, rekomendacijomis ir eksperimentais su tradiciniu šaltibarščių receptu.


NAUJA AUDIOKNYGA
Pokalbis su dukra apie ekonomiką
Autorius: Yanis Varoufakis

Knygos pristatymas audio formatu!


„Facebook“ grupių „Šaltibarščiai“ ir „Karantino kuchnia“ įkūrėja, komunikacijos specialistė ir maisto entuziastė Evelina Stundžienė pasakoja, kad didžiulė meilė šaltibarščiams užgimė maždaug prieš ketverius metus, kai ji ilgą laiką keliavo po Pietų Ameriką – kadangi toje šalyje vargina didžiuliai karščiai, jų kamuojama ir būdama toli nuo Lietuvos E. Stundžienė labai pasiilgo šios tradicinės lietuviškos šaltsriubės.

„Šio patiekalo norėjau taip, kad netgi mėginau šaltibarščius pagaminti iš to, ką radau šiame krašte. Bet ten nebuvo nei krapų, nei kefyro, tik niekam tikusio jogurto, vargais negalais gavau burokėlių. O kai tik grįžau į Lietuvą ir visi ingredientai tapo lengvai pasiekiami, mano manija šaltibarščiams dar labiau išaugo. Pradėjau šaltibarščius valgyti bene kasdien, o kartais ir kelis kartus per dieną“, – pasakoja E. Stundžienė ir priduria, kad būtent tuomet ji įkūrė didelio susidomėjimo sulaukusią „Facebook“ grupę, kurioje subūrė didžiulį bendraminčių būrį.

Mėgsta eksperimentuoti

Maisto entuziastė prisipažįsta, kad su tradicinių šaltibarščių receptu ji taip pat labai mėgsta eksperimentuoti. Anot jos, vieni eksperimentai pavyksta geriau, kiti – kiek mažiau, tačiau visiškai nevykusio ji nepamena. Anot jos, ne kiekvienas tradicijų puoselėtojas ryžtųsi gaminti šaltibarščius su fetos sūriu ar ikrais, bet ji yra atvira eksperimentams virtuvėje: juk įdomybėms ir tobulumo paieškoms ribų nėra.

E. Stundžienė pasakoja, kad pačius neįprasčiausius šaltibarščius jai teko gaminti iš geltonųjų burokėlių. Tačiau, šie šaltibarščiai nustebino ne tiek, kiek savo skoniu, bet spalva – iš mums įprastos rožinės ji pavirto į ryškiai geltoną. Dar vienas moters eksperimentas – šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis. Vis dėlto tai nėra jos pačios sumanymas, tokius šaltibarščius dar prieš 300 metų skanaudavo LDK didikai.

„LDK laikais į šaltibarščius buvo populiaru dėti žuvį arba žvėrieną. Tiesa, pati šaltibarščių su žvėriena nesu bandžiusi, tačiau teko mėginti su plėšyta kiauliena. O žuvišką variantą išbandžiau ragaudama žemaitišką šmakalą, t.y. šaltsriubę su kepta silke“, – pasakoja E. Stundžienė.


Sudoku Online: Žaisti sudoku internete


Sumanymas šaltibarščiuose pritaikyti fetos sūrį E. Stundžienei kilo keliaujant Graikijoje, Korfu saloje. „Kadangi sūris būdavo patiekiamas bene kiekvieno valgio metu ir jo nuolat buvo šaldytuve, kilo mintis jį panaudoti ir gaminant šaltibarščius“, – šypsosi maisto entuziastė ir dalijasi net trimis šaltibarščių receptais: vienas jų pagardintas jau minėtu fetos sūriu, kitas – vėžių uodegėlėmis, o trečias jos pasiūlymas – pikantiško skonio šaltibarščių receptas pagardintas garstyčiomis.

Šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis

Jums reikės:

  • 1,5 l kefyro
  • 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių
  • 4 sukapotų, sutrintų šakute, arba į dvi dalis supjaustytų kietai virtų kiaušinių
  • ryšulėlio susmulkintų krapų
  • ryšulėlio smulkintų svogūnų laiškų
  • 1⁄2 ilgavaisio arba 2 trumpavaisių agurkų
  • žiupsnelio druskos
  • 4 v. š. agurkų marinato kelių ridikėlių
  • 1 marinuoto agurko

Vėžiams:

  • 4 vidutinio dydžio vėžių 100 g sviesto
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako 1 citrinos
  • 1 v. š. druskos

Pagaminimas:

Pirmiausiai Evelina supila kefyrą į didelį dubenį, sudeda burokėlius, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, supjaustytus kubeliais ar sutarkuotus agurkus, ridikėlius, smulkintą marinuotą agurką, supila agurkų marinatą ir viską išmaišo. Prieš patiekdama, juos palaiko šaldytuve bent valandą. Tuomet vėžiams paruošti į didelį puodą ji pripila vandens ir užverda, įdeda šaukštą druskos. Tada sudeda vėžius ir verda juos 6 minutes.

Kol verda vėžiai, Evelina pasiruošia dubenį ledinio vandens. Išvirtus vėžius sudeda į šaltą vandenį, kad šie iškart nustotų virti. Kai vėžiai atvėsta, nuima jų uodegėles, įpjauna jų apatinę dalį ir, įskėlusi kiautą, išima mėsą. Uodegėles perpjauna per pusę, kad iš viso turėtų 8 gabalėlius. Tuomet įkaitina keptuvę ant vidutinės kaitros, įpila šlakelį alyvuogių aliejaus ir įdeda sviesto. Kai jis ištirpsta, E. Stundžienė sudeda česnakų skilteles ir kepa, kol suminkštės. Tuomet į keptuvę sudeda vėžių uodegėles, apšlaksto jas citrinos sultimis bei sviesto ir aliejaus mišiniu. Viską pakepina apie 4 minutes, pagardina druska, pipirais ir patiekia su atvėsintais šaltibarščiais.

Šaltibarščiai su feta sūriu

Jums reikės:

  • 1,5 l kefyro
  • 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių
  • 4 sukapotų, sutrintų šakute, arba į dvi dalis supjaustytų kietai virtų kiaušinių
  • ryšulėlio susmulkintų krapų
  • ryšulėlio smulkintų svogūnų laiškų
  • žiupsnelio druskos
  • 4 v. š. agurkų marinato kelių ridikėlių
  • 1 marinuoto agurko
  • 250 g fetos

Pagaminimas:

Pirmiausiai Evelina supila kefyrą į didelį dubenį, sudeda burokėlius, krapus, svogūnų laiškus, kubeliais smulkintą ar tarkuotą agurką, smulkintus ridikėlius, marinuotą agurką, supila agurkų marinatą ir viską išmaišo. Prieš patiekdama, ji šaltibarščius palaiko šaldytuve bent valandą, o jiems atvėsus, supila juos į dubenėlius ir apibarsto susmulkintu fetos sūriu.

Pikantiški šaltibarščiai su krienais ir garstyčiomis

Jums reikės:

  • 1,5 l kefyro
  • 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių
  • 4 sukapotų, sutrintų šakute, arba į dvi dalis supjaustytų kietai virtų kiaušinių
  • ryšulėlio susmulkintų krapų
  • ryšulėlio smulkintų svogūnų laiškų
  • 1⁄2 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno
  • 1⁄2 ilgavaisio arba 2 trumpavaisių agurkų
  • žiupsnelio druskos 4 šaukštų agurkų marinato
  • kelių ridikėlių
  • 1 marinuoto agurko 1 v. š. krienų
  • 1 v. š. garstyčių
  • šiek tiek burokėlių daigų
  • kelių putpelių kiaušinių

Pagaminimas:

Pirmiausiai E. Stundžienė, burokėlius bent valandą pašaldo šaldiklyje. Tuomet, sušalusius burokėlius ji susmulkina elektriniu trintuvu. Į didelį dubenį supila kefyrą ir sudeda sutrintus burokėlius, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, svogūną, sutarkuotą ar kubeliais smulkintą agurką, druską, susmulkintą marinuotą agurką, ridikėlius, krienus, garstyčias. Galiausiai supila agurkų marinatą ir viską išmaišo. Prieš patiekdama ji šiuos šaltibarščius taip pat palaiko šaldytuve bent valandą. Jiems atvėsus juos papuošia putpelės kiaušiniais ir burokėlių daigais. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

spot_img
spot_img
spot_img

Sudarge „Gulbelės“ krautuvės sieną papuošė laisvei dedikuotas meno kūrinys

Rugpjūčio 14 d. 17 val., pieš pat šventinį Žolinių savaitgalį, Sudarge bus oficialiai pristatytas menininkės Jurgitos Davidavičienės meno kūrinys. Didelio formato piešinį, papuošusį „Gulbelės“ krautuvės sieną, įkvėpė prie Sudargo piliakalnių iškilęs paminklas knygai „Rugiuose...

Šiandien kai kur trumpai palis

Rugpjūčio 10 d. kai kur, didesnė tikimybė rytiniuose rajonuose, trumpai palis. Naktį ir rytą vietomis rūkas. Vėjas šiaurinių krypčių, naktį silpnas, dieną 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 8–13, pajūryje iki 15, aukščiausia dieną 20–25...

Horoskopas rugpjūčio 10 dienai

AVINASImkitės iniciatyvos pašalinti kvailą nesusipratimą. Galėsite pasidžiaugti, kad vėl atsinaujino sena draugystė. Neieškokite slaptos prasmės ten, kur jos nėra. Kartais dalykai yra būtent tokie, kokie atrodo. Gilaus atsipalaidavimo ir vidinių resursų atstatymo pratimas JAUTISPagaliau atėjo laikas...

Šia savaitę temperatūra kils iki 29 laipsnių

Artimiausią parą dar vietomis palis, o nuo trečiadienio įsivyraus sausi ir ramūs orai. Apartamentų nuoma Palangoje! Rugpjūčio 9-os naktį nepastoviai debesuota. Kai kur truputį palis. Vietomis rūkas. Vėjas šiaurės vakarų, silpnas. Žemiausia temperatūra 8–13, pajūryje iki...

„Metų šienpjovės“ titulą pelnė ukrainietė, užfiksuotas masiškiausios šienapjūtės rekordas Lietuvoje

Vakar, rugpjūčio 6 dieną, Rupkalvių kaime, Šilutės rajone vykusiame Šienpjovių čempionate išrinkti Metų šienpjoviai, dalgiu šienaujantys greičiausiai ir kokybiškiausiai. „Metų šienpjoviu“ antrus metus iš eilės tapo Kozmas Auškalnis, „Metų šienpjove“ – Jekaterina Jevkova iš...

Šiandien be žymesnio lietaus. Aukščiausia temperatūra 18–23 laipsniai

Šiandien be žymesnio lietaus. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23 laipsniai. Gilaus atsipalaidavimo ir vidinių resursų atstatymo pratimas Rugpjūčio 8-os rytą ir dieną vietomis, daugiausia vakariniuose rajonuose, trumpai palis. Vėjas vakarinių krypčių, 4–9...

Horoskopai rugpjūčio 7 dienai

AVINASNeatsiribokite nuo žmonių, neužsidarykite tarp keturių sienų. Jūsų energija, gyvybingumas ir nuoširdumas šiandien bus kur kas svarbiau už tikslumą ir punktualumą. Jei pavėluosite į pasimatymą, bet ateisite labai gerai nusiteikęs, jums tikrai bus atleista. Gilaus...

D. Barkauskas paaiškino, kaip fizinė veikla susijusi su džiaugsmo būsena

Rugsėjo 11 dieną sostinėje vyks kasmetinis „Rimi Vilniaus maratonas“, kuriame profesionalūs sportininkai ir bėgimo entuziastai išbandys vieną iš 5 skirtingų ilgio trasų. Vyriausiasis Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas tikina, kad viena priežasčių, dėl...

Neįprasčiausi draudimo polisai: nuo milijardu įvertintų kojų iki draudimo už nekaltą prasidėjimą

Kiek įvertintumėte savo liežuvį? O kiek – neplanuotą viešnagę pas ateivius iš kitos planetos? Atrodytų, kad tai keisti klausimai, tačiau vedini tokių baimių žmonės kreipiasi į draudimo bendroves įvairiose pasaulio šalyse. Pramogų pasaulio žvaigždės...

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies,...

Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų trumpi lietūs, vietomis su perkūnija

Rytoj per šalį praslinks šaltasis atmosferos frontas su lietumi. Daug kur atvės. Tarp kasdienybės ir geismo. Kaip išsaugoti aistrą ilgalaikiuose santykiuose Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų trumpi lietūs, vietomis su perkūnija, kai kur smarkūs, galima kruša. Vėjas...

Horoskopai rugpjūčio 6 dienai

AVINASJei visa tai atsitiktų kam nors kitam, sakytumėt, jog tai pernelyg jausminga ir saldu, kad būtų tikra. Bet kai meilė pabeldžia į tavo paties duris, norom nenorom tenka ja patikėti. Praleiskite dieną plačiai atverta...

Lietuvos miestų automobiliui lemta stovėti: naudojami vos 6 proc. paros laiko

87 minutės darbo dienomis ir 89 savaitgaliais – tiek vidutiniškai Lietuvos gyventojai naudojasi nuosavu automobiliu, o 38 proc. jų – nesinaudoja automobiliu kasdien. Tokios tendencijos aiškėja iš visuomenės judumo įpročių tyrimo, kurį atliko susisiekimo...

Laukia dar viena karšta diena

Rugpjūčio 5-os dieną nelis. Vėjas pietų, pietryčių, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 28–32 laipsniai karščio. Tarp kasdienybės ir geismo. Kaip išsaugoti aistrą ilgalaikiuose santykiuose Rugpjūčio 6-os naktį vakariniuose rajonuose, dieną daug kur trumpi lietūs, vietomis su perkūnija...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img