15.8 C
Telšiai
2025 / 04 / 18

Tikrus stebuklus darantys septyni superproduktai – sveikesniam ir laimingesniam gyvenimui

Ar jau skaitėte?

Pandeminis laikotarpis, iškėlęs daugybę iššūkių, daugeliui lėmė prastėjančią fizinę bei emocinę sveikatą. Tačiau užtikrinti geresnę savijautą, psichologinę būseną ir sklandesnę organizmo veiklą gali tinkamas maistas, o mitybos ekspertai pastebi, jog septyni superproduktai daro tikrus stebuklus. Tai pupelės, lapinės daržovės, graikiniai riešutai, pilno grūdo miltai, jogurtas, uogos ir riebi žuvis. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pasakoja apie visapusišką šių produktų naudą bei dalijasi kulinarinėmis idėjomis, kurios įkvėps iš jų pasigaminti gardų ir fizinę bei emocinę sveikatą gerinantį maistą.

- Reklama -

Nauda miegui, nuotaikai, smegenims

Sveika mityba ir ekologiškų bei sveikatai naudingų produktų pasirinkimas tampa daugelio lietuvių prioritetu. Apie tai kalbanti „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė remiasi pastebimais prekybos tinklo lankytojų pirkimo įpročių pokyčiais.

Granola. Nuotrauka iš Pixabay.

„Mūsų pirkėjai per šalyje įvestų karantinų laikotarpį pradėjo maitintis sveikiau. Tai rodo ir pakitęs klientų krepšelis, ir vykdytos apklausos. Lankytojams labiau rūpi, kokį maistą jie valgo, kokia pastarojo kilmė, sudėtis. Be to, žuvis, kuri yra vienas iš minėtų superproduktų, vis dažniau tampa lietuvių raciono dalimi. Jos pardavimai per 2020-uosius išaugo beveik trečdaliu. Todėl mūsų tikslas – kasdien užtikrinti platų sveikų, kokybiškų ir ekologiškų prekių asortimentą, nes tokių produktų poreikis nuolatos auga“, – sako E. Dapkienė.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė tikina, jog savo pirkinių krepšelius išties verta nuolatos papildyti pupelėmis, lapinėmis daržovėmis, graikiniais riešutais, pilno grūdo miltais, jogurtu, uogomis ir riebia žuvimi. Pašnekovės teigimu, kiekvienas šių superproduktų turi daugybę gerųjų savybių bei naudos.

„Toks maistas – tikras energijos, sveikatos ir geros nuotaikos užtaisas. Pavyzdžiui, pupelės yra vienas pagrindinių produktų, užtikrinančių džiaugsmą bei sveikatą smegenims. Mokslininkų studijos rodo, jog kasdien valgantys lapines daržoves – špinatus ar kopūstus – patiria lėtesnį kognityvinių įgūdžių, tokių kaip gebėjimas išlaikyti dėmesį ar priimti bei pritaikyti informaciją, mažėjimą. Arba, tarkime, graikiniai riešutai – jie kaip smegenys atrodo ne veltui. Gerinantys pastarųjų veiklą, graikiniai riešutai ramina, pakelia nuotaiką ir užtikrina stabilų miegą“, – apie superproduktų privalumus kalba B. Baratinskaitė.



Todėl juos išvardijusi, pašnekovė siūlo kulinarines idėjas, kuriomis vadovaujantis galima pasigaminti ypač gardžius, lengvai paruošiamus bei naudingus patiekalus.

- Reklama -

Vitaminų bomba: špinatų ir lašišos salotos

Reikės: 150 g sūdytos lašišos, 100 g „Iceberg“ salotų, skardinės juodųjų alyvuogių, 1 pomidoro, poros nedidelių agurkų, 10 ridikėlių, 100 g špinatų lapelių, 1 raudonosios paprikos, 1 citrinos, 50 g fetos sūrio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Salotas suplėšykite ir sudėkite į lėkštes. Ant viršaus uždėkite špinatų lapelius, tada stambiais kubeliais supjaustykite agurką, papriką. Viską sudėkite į lėkštes. Griežinėliais supjaustykite ridikėlius, skiltelėmis – pomidorus ir sudėkite šalia jau pagamintų salotų. Ant viršaus uždėkite sūdytos lašišos gabalėlius bei alyvuoges. Viską pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite fetos sūriu ir ragaukite.

„Šiose salotose – daugybė daržovių, todėl jos kupinos vitaminų, o skonis – gaivus ir pavasariškas. Visgi pagrindinės patiekalo sudedamosios yra lašiša bei špinatai. Pastarieji yra vadinami sveikiausia pasaulio daržove, ypač naudinga akims, odai, stiprinančia kaulus, nervų sistemą, reguliuojančia cukraus kiekį kraujyje ir netgi kovojančia su vėžinėmis ląstelėmis. Savo ruožtu lašiša yra tiek vitamino D, kuris saugo bei stiprina sveikatą, tiek Omega3 riebalų rūgščių šaltinis. Šių medžiagų organizmui ypač reikia, bet pats jis pastarųjų negali pasigaminti“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Žvaliam rytui: spanguolių ir graikinių riešutų granola

Reikės: 2 stiklinių nesmulkintų avižinių dribsnių, stiklinės kviečių grūdų gemalų, trečdalio stiklinės smulkintų graikinių riešutų, pusės stiklinės džiovintų spanguolių, 1/5 stiklinės alyvuogių aliejaus, pusės stiklinės naminio medaus, 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono.

Iki 150 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir dideliame dubenyje išmaišykite avižas, kviečių grūdų gemalus, graikinius riešutus bei džiovintas spanguoles. Tuomet atskirame dubenyje sumaišykite aliejų, medų ir cinamoną. Sausus ingredientus užpilkite skystu mišiniu, gerai išmaišykite, gautą masę supilkite į kepimo skardą. Tolygiai ją paskirstę šaukštu taip, jog sluoksnis būtų kuo plonesnis, kepkite apie 40 minučių, kartkartėmis vis pamaišydami. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti. Patiekite su jogurtu.

„Kalbant apie šį receptą, verta paminėti jogurto bei spanguolių naudą. Šios uogos yra ne tik įvairių vitaminų, ypač vitamino C, šaltinis, bet ir maisto produktas, kuris gali sumažinti depresijos bei nerimo simptomus. Tuo tarpu jogurtas, kaip rodo neseni tyrimai, taip pat prisideda prie minėtų emocinių iššūkių įveikos, kartu puikiai sureguliuodamas skrandžio bei žarnyno veiklą“, – teigia maisto ekspertė.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Šiandienos herojams medikams atidaryta virtuali padėkų svetainė

Padėkokime Lietuvos medikams laiškais ir piešiniais, – kviečia Vilniaus miesto savivaldybė, inicijavusi simbolinę padėkų medikams lentą virtualioje erdvėje www.aciumedikams.lt. Kol Lietuvos medikai kaunasi už visų...

Justė Zinkevičiūtė išbandė modernią estetinę procedūrą

Žinoma Lietuvos kino bei teatro aktorė, projekto „Pasimatuok jūrą“ iniciatorė ir knygos „Puodelis kavos prie jūros“ autorė Justė Zinkevičiūtė visuomet spinduliuoja grožiu ir moteriška...

3 patarimai, kaip valytis žarnyną

Ar kada pagalvojai apie žarnyno valymą? O gal teko išbandyti šį procesą? Žmonės žarnyną valosi įvairiais būdais, tik ar visi jie teisingi? Žmogaus sveikatai...

Priklausomybė nuo skaitmeninio gyvenimo: kaip išmokti atsijungti?

Ar pastebite, kiek laiko praleidžiate internete? Tyrimai rodo, kad prasidėjus pasaulinei pandemijai, šis laikas stipriai išaugo. Ne tik dirbame iš namų, tačiau ir pramogaujame,...

Lapkričio 12 d. jau galėsite registruotis dalyvauti ar kelti kandidatus į Respublikos Prezidentus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad lapkričio 12 d. įsigaliojus Seimo nutarimui dėl Respublikos Prezidento rinkimų skyrimo ir likus lygiai 6 mėnesiams iki šių...

Piktnaudžiavimas vitaminais gali pakenkti sveikatai – šeimos gydytoja pataria, kaip nesuklysti stiprinant organizmą

Šaltuoju metų laikotarpiu smarkiai išaugant susirgimų peršalimu ir gripu skaičiams, neretas žmogus organizmui stiprintii renkasi vartoti vitaminus. Radviliškio „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Agnė Gudaitė-Staškūnė...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS