8.4 C
Telšiai
2021 15 balandžio, Ketvirtadienis
spot_img
spot_img

Tarptautinę mėsos kukulių dieną paminėkite išbandydami naujus kukulių receptus

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, todėl ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje: Italijoje mėsos kukuliai patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse – sojos padaže su ryžiais. Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę – kovo 9-ąją visame pasaulyje švenčiama tarptautinė mėsos kukulių diena. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti mėsos kukulius, – kokybiškos smulkintos mėsos pasirinkimas.

„Mėsos kukuliai yra gaminami naudojant smulkintą ar maltą mėsą, o ji lietuvių itin mėgstama. Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai. Siekdami patenkinti vartotojų poreikius, nuolat užtikriname šios kategorijos mėsos pasirinkimą. Turime platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortimentą, o analizuodami duomenis matome, kad labiausiai pirkėjai mėgta smulkintą kiaulieną, antroje vietoje rikiuojasi kiaulienos faršas, o trečioje – smulkinta kiauliena, sumaišyta jautiena“, – pasakoja V. Juodkazienė. 

Anot jos, gaminant mėsos kukulius paprastai pasirinkta mėsos rūšis yra sumaišoma su prieskoniais, džiūvėsėliais, kiaušiniais ar kitais ingredientais. O ir jų paruošimo būdai irgi gali būti skirtingi: juos galima ir kepti, ir virti, ir troškinti.

Įdomu ir tai, kad šis mėgstamas patiekalo receptas užfiksuotas dar gilioje senovėje. Kinų kulinarijos knygose randamas įrašas apie mėsos kukulių receptą, kuris gali būti datuojamas dar 221 m. pr. Kr. Pasak istorinių šaltinių, mėsos kukuliai buvo pamėgti Senovės Romoje. Jie taip pat yra ir persų kulinarinio paveldo dalis. Sakoma, kad būtent iš Persijos yra kilusi kukulių glazūravimo technika. 

Ilgainiui mėsos kukuliai įsitvirtino ir amerikiečių virtuvėje, dabar šioje šalyje jie yra labai mėgstami: amerikiečiai rado naujų, išradingų būdų, kaip vartoti mėsos kukulius, įskaitant ir kaip picų ar ilgų sumuštinių, vadinamų submarinais, pagardą. 

Triukai sultingiems mėsos kukuliams paruošti

Nors yra daugybė būdų, kaip pagaminti šį patiekalą, vis dėlto, yra keli triukai, kurie padės juos paruošti sultingesnius, aromatingesnius ir tirpstančius burnoje. 

Pirmiausia – ingredientai. Kad paruoštumėte skaniausius mėsos kukulius, pirmiausia juos reikia pagardinti tinkamais prieskoniais. Į smulkintą mėsą vertėtų įdėti ir šviežių žolelių, tokių kaip petražolės ar bazilikas. Mėsos kukulius galima pagardinti ir tokiais priedais kaip sūris.

Kitas svarbus dalykas – mėsos kukulio formavimas. Mėsos kukuliai gali būti ir didesni, ir mažesni – viskas priklauso nuo kiekvieno pageidavimų. Kad formuojant mėsa neliptų prie rankų – jas reikėtų sušlapinti vandeniu. O prieš formuodami  įsitikinkite, ar gerai išmaišėte visus kukuliuose naudojamus ingredientus. 

Jeigu mėsos kukulius nusprendėte kepti keptuvėje, prieš juos vartant įsitinkite, kad kukuliai yra apskrudę – kitu atveju verčiant jie gali pabirti. Ruošiant kukulius taip pat reikėtų leisti jiems kiek pasitroškinti, mat taip į juos įsigers daugiau skonio. 

Dar vienas svarbus komponentas ruošiant mėsos kukulius, be abejo, yra padažas. Itališkas variantas dažniausiai patiekiamas su aštriu, stambiai pjaustytų pomidorų padažu – „marinara“. Švediški kukuliai yra verdami kremo tirštumo padaže iš jautienos sultinio ir grietinės. Rytų šalyse padažas yra ruošiamas iš sojos padažo, medaus, skrudintų sezamų aliejaus ir krakmolo – iš kitų jis išskiria ne tik savo skoniu, bet ir konsistencija, nes yra pakankamai lipnus. 

V. Juodkazienė siūlo ir du skirtingus, bet vienodai skanius mėsos kukulių paruošimo variantus. Vienas jų itališkas, kitas – švediškas. 

Švediškų kukulių receptas 

Kukuliams reikės:

  • 450 g maltos jautienos;
  • 450 g maltos kiaulienos;
  • 2 v. š. šviesto;
  • 1 svogūno;
  • Trečdalio stiklinės pieno;
  • 2 kiaušinių;
  • Trečdalio stiklinės maltų džiūvėsėlių;
  • Pagal skonį: maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto, žiupsnelio druskos.

Padažui:

  • 2 v. š. sviesto;
  • 3 v. š. miltų;
  • 3 stiklinių jautienos sultinio;
  • Pusės stiklinės grietinėlės;
  • Pagal skonį: druskos ir maltų juodųjų pipirų, šlakelio aliejaus.

Gaminimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į didelį dubenį. Supilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą bei druską, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą mėsos faršą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite valandai šaltai.

Paruoškite padažą – keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite miltus iki geltonumo, maždaug 4–5 minutes. Pamažu supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir kaitinkite 6–7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais bei cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.

Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šlakeliu aliejaus. Šaukštu imkite paruoštą mėsos faršą ir pašlapintomis rankomis formuokite kukulius. Dėkite juos ant skardos ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje 220 laipsnių karščio, kol gražiai apskrus. Apkeptus kukulius sudėkite į keptuvę su padažu ir dar kaitinkite maždaug 5 minutes. Patiekite su bulvių koše, spanguolių arba bruknių uogiene ir šviežiomis daržovėmis.

Itališkų kukulių receptas

Kukuliams reikės:

  • 300 g maltos jautienos;
  • 300 g maltos kiaulienos;
  • 300 g maltos veršienos;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejus;
  • 1 svogūno;
  • 5 skiltelių česnako;
  • 1 stiklinės maltų džiūvėsėlių;
  • 1 kiaušinio.

Padažui:

  • Pusės stiklinės parmezano sūrio;
  • 1 stiklinės pekorino sūrio;
  • 3 v. š. pomidorų pastos;
  • Pagal skonį: petražolių, garstyčių, džiovinto raudonėlio, maltų pipirų, druskos.

Gaminimas:

Į įkaitintą keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną ir česnaką. Pakepinkite, kol viskas gražiai pagels.

Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotus sūrius. Suberkite džiūvėsėlius, kapotus petražolės lapus, įdėkite garstyčių, įmuškite kiaušinį. Pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais, džiovintu raudonėliu. Sudėkite į dubenį maltą mėsą, pakepintus svogūnus ir česnakus, viską išmaišykite. Iš paruoštos masės suformuokite mėsos kukulius. Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite apie 12 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Nedideliame dubenyje sumaišykite pomidorų pastą su alyvuogių aliejumi. Įpilkite 1 šaukštą šilto vandens. Šiuo padažu aptepkite šiek tiek apkepusius mėsos kukulius ir pašaukite atgal į orkaitę bei kepkite dar 25 min. Iškeptus kukulius papuoškite tarkuotu sūriu ir petražolėmis. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

 

Balandžio 11-oji, sekmadienis, Pasaulinė Parkinsono ligos diena

Balandžio 11-oji, sekmadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:30, leidžiasi 20:12, dienos ilgumas 13.42. Mėnulis (Delčia). Nauja audioknyga: „301 patarimas geram darbuotojui ir blogam”. Autoriai: Mantas Tvarijonavičius, Sakalas Uždavinys. »Pasiklausykite 35 min. nemokamai! Vardadieniai: Stanislovas, Vykintas, Daugailė, Leonas. Datos: Tarptautinė koncentracijos stovyklų...

Iš pietų artinasi šiltesni orai

Balandžio 11-os dieną žymesnio lietaus nenumatoma. Aukščiausia temperatūra 13–18, šiauriniuose rajonuose vietomis 10–12 laipsnių šilumos. Perkamiausios Audioknygos » Balandžio 12-os dieną vietomis, didesnė tikimybė vakariniuose rajonuose, trumpai palis. Temperatūra naktį 3–8 laipsniai šilumos, dieną 12–17 laipsnių. Balandžio...

Horoskopai balandžio 11 dienai

AVINASNeatidėkite rytojui to, ką galite (ir turite) padaryti šiandien, nors pirmąją savaitės dieną tokia pagunda ir gali kilti. Pats laikas susitvarkyti reikalus taip, kad netektų ateityje vėl įklimpti į tokį liūną kaip šiandien. Geras SUDOKU,...

Balandžio 10-oji, šeštadienis, savaitgalio pramogų gidas

Balandžio 10-oji, šeštadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:32, leidžiasi 20:10, dienos ilgumas 13.38. Mėnulis (Delčia). Nauja audioknyga: „301 patarimas geram darbuotojui ir blogam”. Autoriai: Mantas Tvarijonavičius, Sakalas Uždavinys. »Pasiklausykite 35 min. nemokamai! Vardadieniai: Apolonijus, Mintautas, Agna, Margarita. Šiandienis orai: Šiandien debesuota...

Šiandien debesuota su pragiedruliais. Daug kur palis, vyraus trumpas lietus

Sekmadienio dieną Lietuvą pasieks didesnė, bet neilgai trunkanti šiluma. Pradėkite investuoti po 50 eurų į NT! Šiandien debesuota su pragiedruliais. Daug kur palis, vyraus trumpas lietus. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, kai kur galimi gūsiai 15...

Horoskopai balandžio 10 dienai

AVINASApims nuobodulys, kai suvoksite, kad nieko ypatinga jūsų gyvenime nevyksta. Rutina nervins ir gadins nuotaiką. Bet neskubėkite išmesti seno gyvenimo, jei neturite naujo, geresnio... „Juodos“ kasos ir „pamiršti“ čekiai – kas galėtų įnešti skaidrumo į...

Vakcinavimas – dar vienas iššūkis darbdaviams: ko būtina nepamiršti?

Lietuvoje įsibėgėja vakcinavimas siekiant suvaldyti COVID-19 pandemiją. Nuo šiol didelės įstaigos, įmonės ar organizacijos, kuriose dirba ne mažiau kaip 100 darbuotojų ir kuriose buvo nustatyti COVID-19 ligos protrūkiai, kviečiamos registruoti savo darbuotojus, norinčius gauti skiepus. Tai...

Balandžio 9-oji, penktadienis, vakarą praleiskite su nauja audioknyga

Balandžio 9-oji, penktadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:35, leidžiasi 20:08, dienos ilgumas 13.33. Mėnulis (Delčia). Nauja audioknyga: „301 patarimas geram darbuotojui ir blogam”. Autoriai: Mantas Tvarijonavičius, Sakalas Uždavinys. »Pasiklausykite 35 min. nemokamai! Vardadieniai: Paladijus, Aurimas, Dalia, Kleopas, Gitana, Gitanas. Šiandienis...

Šiandien vietomis, daugiausia šiaurės vakariniuose rajonuose, truputį palis

Šiandien vietomis, daugiausia šiaurės vakariniuose rajonuose, truputį palis. Pūs stiprus pietvakarių, pietų vėjas, gūsiai daugelyje rajonų sieks 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 5–10 laipsnių šilumos. „Alaus pilvas“ daug pavojingiau nei apvalaina talija » Balandžio 10-os naktį vietomis,...

Horoskopai balandžio 9 dienai

AVINASSeniai puoselėtus ateities planus kol kas teks atidėti. Visą laiką ir jėgas suris nemalonūs, tačiau nebeišvengiami sprendimai. Taigi pulkite stačia galva į darbus ir, jeigu reikės, turėsite dėl jų atsisakyti kažko malonaus. Autorius Ilja Laurs...

Balandžio 8-oji, ketvirtadienis, 301 patarimas geram darbuotojui ir blogam

Balandžio 8-oji, ketvirtadienis, 301 patarimas geram darbuotojui ir blogam Balandžio 8-oji, ketvirtadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:37, leidžiasi 20:06, dienos ilgumas 13.29. Mėnulis (Delčia). Nauja audioknyga: „301 patarimas geram darbuotojui ir blogam”. Autoriai: Mantas Tvarijonavičius, Sakalas Uždavinys. »Pasiklausykite...

Iki savaitgalio mūsų regione išsilaikys vėsi oro masė

Balandžio 8-os dieną daugelyje pietinių ir rytinių rajonų protarpiais krituliai (šlapdriba, lietus). Vėjas vakarinių krypčių, 7–12 m/s. Temperatūra 5–9 laipsniai šilumos. Naujausios audio knygos. Pavartyk jas » Balandžio 9 d. vietomis nedideli krituliai. Naktį kai kur...

Horoskopai balandžio 8 dienai

AVINASSeniai puoselėtus ateities planus kol kas teks atidėti. Visą laiką ir jėgas suris nemalonūs, tačiau nebeišvengiami sprendimai. Taigi pulkite stačia galva į darbus ir, jeigu reikės, turėsite dėl jų atsisakyti kažko malonaus. 10 įdomių faktų...

Balandžio 7-oji, trečiadienis, Pasaulinė sveikatos diena

Balandžio 7-oji, trečiadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:40, leidžiasi 20:04, dienos ilgumas 13.24. Mėnulis (Delčia). Perkamiausios Audioknygos » Vardadieniai: Minvydas, Kantautė, Hermanas, Donata. Datos: Pasaulinė sveikatos diena.Tarptautinė tutsių genocido Ruandoje 1994 m. atminimo diena. Šiandienis orai: Šiandien daug kur trumpi krituliai, vyraus šlapdriba,...
spot_img