0.8 C
Telšiai
2025 / 01 / 20

Šventinio stalo pažiba – višta: patarimai, kaip ją marinuoti ir iškepti, kad būtų tobula

Ar jau skaitėte?

Jeigu silkė yra Kūčių stalo žvaigždė, tai viena mėgstamiausių Naujametinio stalo pažibų – kepta paukštiena, pavyzdžiui, višta. Tai, kad šventiniu laikotarpiu ši mėsa yra itin populiari, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, likus vos kelioms dienoms iki švenčių – vištiena pirkėjų krepšeliuose pastebima dažniau. Tiesa, daugeliui jų prireikia patarimų, kaip tinkamai ją paruošti.

- Reklama -

„Jeigu kiauliena dažniausiai patenka į kasdienius pirkėjų krepšelius, tai šventinių pirkėjų krepšelių žvaigžde dažnai tampa įvairiausios rūšies paukštiena, dažniausiai – višta. Iki Naujųjų metų likus vos kelioms dienoms, susidomėjimas tiek įvairiausios rūšies žuvimi, jūros gėrybėmis, tiek višta – išauga. Todėl pirkėjams šviežios vištos dabar siūlome už patrauklią kainą, o mūsų technologai jiems dalija patarimus apie marinavimą, kepimą ir patiekimą“, – sako V. Budrienė.

Skirtingi marinavimo būdai

Kepta višta.

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas, sako, kad nuostabaus skonio vištieną paruošti nėra itin sudėtinga – svarbiausia nepersistengti marinuojant ir, žinoma, atidžiai stebėti kepant.

„Vienas populiariausių vištos marinatų yra gaminamas iš smulkinto česnako, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos, pipirų mišinio. Šia mase višta dažniausiai ištrinama iš vakaro ir per naktį paliekama marinuotis vėsioje vietoje. Tam, kad višta būtų kuo ryškesnio skonio – reikėtų įpjauti jos odelę ir šiek tiek marinato mišinio pakišti po ja“, – teigia „Iki“ atstovas.

Pasak jo, norintys kiek įmantresnio skonio – gali išmėginti kitą marinavimo būdą. Pavyzdžiui, džiovintas kalendras, cinamoną, cukrų, druską bei pipirus sumaišykite dubenėlyje. Vištą nuplaukite, nusausinkite, gerai įtrinkite prieskoniais. Ją vėsioje vietoje palikite marinuotis bent kelias valandas, o geriausia – per naktį.

Maisto technologas taip pat pataria neišpilti riebalų, išsiskiriančių vištai kepant orkaitėje. Jais paukštį karts nuo karto apipilkite – tokiu būdu mėsa neišsausės.

- Reklama -

Kaip pagaminti kvapnią vištą?

Jeigu vis dar svarstote, ką pasigaminti Naujųjų metų vakarui – G. Bačkovas siūlo du skirtingus, tačiau vienas kitam skoniu nenusileidžiančius vištos paruošimo būdus.

Obuoliais ir kriaušėmis įdaryta višta su keptomis daržovėmis. Vištą iš vakaro įtrinkite pipirais ir druska. Prieš pat kepimą prieskonius nuvalykite popieriniu rankšluosčiu ir įpjaukite odelę. Kubeliais supjaustykite kriaušes ir obuolius, susmulkinkite svogūnus ir jais įdarykite vištą.

Paruoštą paukštį pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių ir kepkite maždaug 1,5 valandos. Likus dvidešimčiai minučių iki kepimo pabaigos, padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir į nuvarvėjusius riebalus sudėkite bulves, morkas, svogūnus, moliūgus, pastarnokus ar kitas mėgstamas daržoves. Pabarstykite prieskoniais ir leiskite kepti, kol daržovės suminkštės, o višta lengvai apskrus.

Višta su cinamonu ir slyvų įdaru. Džiovintas kalendras, cinamoną, cukrų, druską bei pipirus sumaišykite dubenėlyje. Vištą nuplaukite, nusausinkite, gerai įtrinkite prieskoniais ir palikite marinuotis bent kelias valandas, o geriausia – per naktį. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Puode užvirkite vandenį, įdėkite sultinio kubelį ir virkite, kol jis ištirps. Sultinį sumaišykite su balzaminiu actu ir supilkite į gilų kepimo indą. Į skystį sudėkite nuplautas džiovintas slyvas, paguldykite vištą, indą uždenkite dangčiu ar folija ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 1,5 valandos. Kartkartėmis vis apšlakstykite vištą sultiniu. Kai višta iškeps, nukelkite dangtį ar foliją, padažą nupilkite ir perkoškite, o vištą kepkite dar 10 minučių, kad apskrustų odelė. Patiekite vištą su slyvomis bei padažu. Garnyrui puikiai tiks keptos bulvės ar šviežių daržovių salotos.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Gydytojas Valerijus Morozovas atskleidžia: kodėl reikalingi arba nereikalingi maisto papildai?

Anot mokslininkų, imuninė organizmo apsauga yra sudėtingas procesas, priklausantis nuo įvairių veiksnių, tačiau, daugelio įsivaizdavimui, jį sustiprinti galėtų vien tik papildai. Rudenį vaistinėse vis...

Atvėsus orams dažnai sergate? Kalta gali būti ir išbalansuota žarnyno mikrobiota

Norintys išvengti virusų, žino, kaip svarbu stiprinti imunitetą ir laikytis tinkamos rankų higienos, tačiau žarnyno mikrobiotos svarba – prisimenama gana retai. Kaip paaiškina „Camelia“...

Penkios tendencijos, kurios užkariaus maisto pasaulį 2022-aisiais: ką valgysime šiemet?

Geras maistas niekada neišeina iš mados, tačiau stebint naujausias tendencijas galima drąsiai sakyti, kad 2022-ieji maisto pasaulyje atneš pokyčių. Pandemija paskatino žmones ne tik...

„Iki“ pataria: sveika, spalvinga ir pigu – patikrintos taisyklės ir 2 idėjos salotoms stiklainyje

Stiklainiai – ne tik atsargoms žiemai. Juose patogu pasigaminti ir šviežias, traškias salotas, kurias galima nusinešti į darbą, pikniką ar pasiimti į kelionę. Lengva...

Iš pažeidimo vietos pabėgę asmenys vis tiek sulaukia atsakomybės

2020-ųjų pradžia Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspektoriams buvo įtempta – pareigūnai surengė daugiau nei 60 reidų ir nustatė tris dešimtis pažeidimų. O pažeidėjai už gamtai padarytą žalą iš viso turės susimokėti 60 tūkst. eurų. Kiek...

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką reikėtų žinoti?

Vasaros sezono metu į savo mitybos racioną vis dažniau įtraukiame šviežius vaisius bei daržoves, tačiau kartais parsinešę iš parduotuvės nespėjame jų suvalgyti arba nesuprantame, kodėl jie ima gesti ir galiausiai atsiduria šiukšliadėžėje, net jei...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS