1.5 C
Telšiai
2025 / 01 / 22

„Rimi“ dabar ananasai – pigiau: pagerins virškinimą ir sustiprins kaulus

Ar jau skaitėte?

Ananasai – vieni iš populiariausių tropinių vaisių pasaulyje, pastaraisiais dešimtmečiais atrandantys savo vietą ir lietuvių mitybos racione. Dar Kristupo Kolumbo į Europą atgabenti ananasai šiais laikais tampa dažno šventinio stalo puošmena. Be jų neįsivaizduojami tiek pasisėdėjimas su draugais, tiek ir didžiosios metų ar asmeninės šventės. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šie tropiniai vaisiai yra turtingi vitaminais ir kitomis naudingosiomis medžiagomis, tad jie puikiai praturtina mitybos racioną. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad iki gegužės 6 d., perkant su lojalumo kortele, ananasams taikoma net 40 proc. nuolaida, tad tai – puikus metas pasilepinti mėgstamu vaisiumi pigiau.

- Reklama -

Svarbus vitaminų šaltinis

Ananasus mėgstame valgyti tiek šviežius, tiek konservuotus. Taip pat iš jų dažnai spaudžiamos sultys, gaminami vaisių kokteiliai, jie dažnai tampa desertų ir kitų patiekalų sudedamąja dalimi. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame vaisiuje yra gausu įvairiausių naudingųjų medžiagų, praturtinančių mūsų organizmą.

Ant grotelių keptas ananasas.

„Ananasas – vienas tų pigių tropinių vaisių, kuris gali praturtini mitybos racioną nors ir kasdien. Jie yra mažai kaloringi, mineralais bei skirtingais vitaminais (C, A, E, K, B6) turtingi vaisiai. Juose taip pat rastume maistinių skaidulų ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų, pavyzdžiui, polifenolių, kurie saugo kaulų stiprumą ir gerina virškinimą. Ananasuose taip pat randama ir fermentų mišinio – bromelaino.  Per didelis šio fermento kiekis skatina kraujavimą, todėl tie žmonės, kuriems neseniai buvo atliktos operacijos ar nėščiosios ananasus turėtų skanauti saikingai“, – įspėja dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė teigia, kad šiuos vaisius galima valgyti įvairiomis formomis, tačiau svarbiausia yra saikas. „Ananasas gali būti skanaujamas tiek šviežias, tiek kitų patiekalų sudėtyje, glotnučių arba sulčių pavidalu. Tačiau svarbu nepamiršti, kad termiškai apdorojant ar konservuojant šį vaisių prarandama dalis vandenyje tirpių vitaminų. Vaikams ir suaugusiems jais vertėtų paįvairinti kasdien suvalgomų vaisių ir uogų kiekį. Bendra vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti ananasai“, – primena mitybos ekspertė. 

Rūgštumą galima sumažinti keliais būdais

Ananasas savo su niekuo nesupainiojamu skoniu išsiskiria iš kitų tropinių vaisių.  Nors savyje jis turi daug saldumo, valgant jį galima pajusti rūgštumą, kuris gali ne tik sukelti nemalonų pojūtį burnoje, bet ir kuriam laikui nutvilkyti liežuvį. Prekybos tinko „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tam turi įtakos ne tik tai, kokiu pavidalu pasirenkame valgyti šį vaisių, bet ir tinkamas jo išsirinkimas dar parduotuvėje.

„Išsirinkti tinkamą ananasą parduotuvėje gali būti nemenka užduotis, visgi vadovaujantis keliais paprastais triukais, tai padarysite gana lengva. Prinokusį ananasą galite atskirti jį švelniai spustelėję. Dar neprinokęs vaisius jūsų paspaudimui nepasiduos, o jau tinkamas vartojimui – kiek įdubs ir sugrįš į savo pirminę formą. Taip pat sunokusį vaisių galite atskirti pagal kelias geltonos, žalsvai geltonos arba šviesiai rudos dėmes prie jo pagrindo. Dar svarbiau tinkamose ananaso paieškose yra jo aromatas. Uostant prie pagrindo, vaisius turėtų kvepėti saldžiai. Ananasai, kurie neturi jokio kvapo bus neprinokę, o tie, kurie kvepia rūgštokai arba fermentuotai, tikriausiai yra pernokę “, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

- Reklama -

Padės vandens ir druskos tirpalas

Ananaso rūgštingumą galima mažinti jį apdorojant termiškai ar naudojant kartu su kitais produktais. Šį vaisių galima kepti ant grilio ar su kitais vaisiais maišyti į glotnučius. „Rimi“ specialistė ragina pasitelkti fantaziją ir išbandyti visus galimus šio vaisiaus paruošimo variantus.

„Ananasus drąsiai galima kepti ant grilio ar orkaitėje, o juos taip apdorojus, galima iš jų gaminti įvairias salotas ar tradiciškas Pietų Amerikos salsas, puikiai derėsiančias šalia ant kepsninės keptų mėsos gaminių. Tokiu būdu paruoštas ananasas karamelizuosis ir suteiks patiekalams neregėto saldumo. Visgi, jei termiškai apdoroto ananaso vaizdinys jums nekelia apetito, rūgštingumą galima sumažinti ir kitais būdas. Vienas iš jų – supjaustyti ananasą gabalėliais ir įdėti jį į vandenį su druska. Jame vaisių palaikius keletą minučių, nemaloni, liežuvį deginanti rūgštis dings, o jūs galėsite džiaugtis vien tik saldžiu ananaso skoniu. Taip apdorotą vaisių drąsiai galite dėti į glotnučius, desertus ar valgyti tiesiog žalią“, – pažymi O. Suchočeva.

Ekspertė primena, jog pigiau įsigyti ananasų galite visose „Rimi“ parduotuvėse, kur šiuo metu, perkant su lojalumo kortele, šiems vaisiams taikoma 40 proc. nuolaida ir iki gegužės 6 d. kainuos pigiau – tik 1,49 Eur. Sutaupyti taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Horoskopai gegužės 27 dienai

AVINASTik jūs pats geriausiai žinote, ko jums dabar reikia, tad neleiskite, kad kitų žmonių nuomonė darytų įtaką jūsų sprendimams. Finansiniai reikalai vėl neduos ramybės....

Laimingas augintinis vasarą: svarbūs patarimai

Vasarą gyvūnų augintinių priežiūrai reikia ypatingo dėmesio, siekiant užtikrinti jų gerovę ir komfortą. Karštas oras gali pridaryti nemalonumų ir kelti pavojų mūsų bičiuliams. Keletas...

Startuoja smagiausias vasaros nuotykis – Skaitymo iššūkis VASARA SU KNYGA

Pirmąją 2020 –ųjų metų vasaros dieną prasideda pamėgtasis ir visų laukiamas „Skaitymo iššūkis“. Tai jau penktą kartą organizuojama interaktyvi akcija, kurios metu visi norintieji...

Valstybė nuo sausio tęs elektros kainos kompensavimą: ką tai reikš vartotojams

Iš nepriklausomų tiekėjų elektrą šiuo metu perka beveik 1,2 mln. Lietuvos buitinių vartotojų. Vyriausybei dar pusmečiui pratęsus elektros kainos kompensavimą ekspertai perspėja gyventojus, kuriems...

Pensijų matematika: kodėl Švedijos 90 proc. triskart lenkia Lietuvos 80 proc.

Įsisukant naujam rinkimų ciklui galima nesuklystant prognozuoti, kad daugiausiai diskusijų sulauksiančiu objektu Lietuvoje ir vėl taps pensijų sistema. Ši nedžiuginanti priklausomybė tampa iššūkiu mažiausiai 1,4 mln. šalies gyventojų, kuriems belieka spėlioti, ar ir vėl...

Nuo pirmadienio atvykstantys į Lietuvą ilgesniam nei 72 val. laikotarpiui privalės atlikti COVID-19 testą

Nuo kovo 29 d. ekipažų ir įgulų nariai, vykdantys tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, jei jų buvimo Lietuvoje laikas bus ilgesnis nei 72 val., privalės turėti dokumentą (parengtą viena iš oficialių Europos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS