-1.2 C
Telšiai
2021 3 gruodžio, Penktadienis
spot_img
spot_img
spot_img

Prasideda karščiausias silkių sezonas: paragaukite jos su egzotiniais vaisiais

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Valgyti silkę lietuviai pamėgę, be jos dažnas neįsivaizduoja didžiųjų metų švenčių, tik neretai patiekia paprastai – su bulvėmis, guldo pataluose ar maišo į mišraines. Tačiau ši, iš pirmo žvilgsnio tokia neįmantri žuvis, šiandien neretai yra lyginama su austrėmis. Nors abi jos anksčiau vadintos varguolių maistu, dabar yra vertinamos gurmanų bei atsiduria geriausių pasaulio restoranų meniu. Kaip visiems pažįstamą silkę paversti išskirtiniu patiekalu pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto meistrai.

Verta žinoti kelias subtilybes

Kulinarinis silkės potencialas yra milžiniškas, tačiau mes vis dar esame įpratę ją valgyti tradiciškai, į kompaniją pridėdami bulves, burokėlius, svogūnus ar grybus. Toks tradicinis silkės įvaizdis, anot „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, gali būti siejamas su stipriai įsitvirtinusiais šventinio stalo receptais. Tačiau silkė jau tikrai nėra vien švenčių patiekalas, nes jos bet kurio sezonu metu galima įsigyti dešimtis skirtingų rūšių.

„Mūsų pirkėjai dažniausiai silkę renkasi sūdytą, marinuotą, perka jos filė. Žinoma, šios žuvies pardavimų piką kasmet fiksuojame gruodžio mėnesį, prieš Kūčias ir Kalėdas. Tačiau pastebime bendrą tendenciją – žmonės eksperimentuoja vis dažniau, bando naujus receptus, derindami, pavyzdžiui, kelionėse ar tiesiog parduotuvių lentynose atrastus ingredientus. Tiesa, net ir keliauti toli nereikia, užtektų žvilgtelėti į Žemaitiją, kur gaminamas šmakalas – rūgpienio sriuba su silke, – kalba E. Dapkienė. – Silkės populiarumą neabejotinai palaiko ir jos maistinė vertė. Akivaizdu, jog, rūpindamiesi savo sveikata, vis dažniau silkę renkamės kaip alternatyvą mėsai. Tą rekomenduoja ir mitybos ekspertai“, – kalba E. Dapkienė.

Jai pritaria ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Pasak kulinarijos ekspertės, silkė išties turtinga tiek naudingosiomis savybėmis, tiek panaudojimo virtuvėje būdų gausa. Tačiau, B. Baratinskaitės teigimu, prieš gaminant šios žuvies kulinarinius šedevrus, verta atsižvelgti į keletą jos paruošimo subtilybių.

„Norintiems sutaupyti laiko virtuvėje, įvairiausių patiekalų gamybai galima rinktis jau paruoštą, kokybišką silkių filė. Tačiau to dalis kulinarų imasi patys. Tokiu atveju, patartina rinktis neišdorotas, silpnai sūdytas silkes, įvertinti žuvies kvapą, kuris turi būti švelnus. Verta atkreipti dėmesį ir į stambumą, nes pasižyminčios stambiomis nugaromis silkės yra sultingesnės. Kitas svarbus dalykas – žuvų akys. Jos turi būti skaidrios, o oda – žvilgėti sidabru. Tuomet, išsirinkus kokybišką silkę, reiktų nuo galvos uodegos link perpjaukite papilvę, švariais pirštais pašalinti vidurius ir plėves. Vėliau – tokia pat kryptimi nulupti odą, tada – per visą ilgį įpjauti nugarą, atskirti vieną žuvies dalį nuo kitos, atsargiai ištraukti pagrindinį kaulą – stuburą“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Anot „Maximos“ kulinarijos ekspertės, sūraus skonio silkė puikiai dera su saldžiais ingredientais, pavyzdžiui, egzotiškąja papaja. Kviesdama tuo įsitikinti, ji dalijasi receptu, kuriuo vadovaujantis namuose šią žuvį kiekvienas galės pasigaminti tarsi geriausių pasaulio restoranų virtuvėje.

Įkvėpta Italijos: brusketa su silke, papaja ir žirnių daigais

Reikės: pusės čiabatos, 1 silkės filė, pusės papajos, 1 skiltelės česnako, saujos žirnių daigų, poros gabaliukų marinuotos paprikos, šlakelio alyvuogių aliejaus, žiupsnelio malto kumino.

Pirmiausia, supjaustykite čiabatą riekelėmis, tada sudėkite į kepimo formą ir keletą minučių paskrudinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros. Kol duona skrus, nulupkite papają, supjaustykite ją plonomis juostelėmis, taip pat paruoškite ir papriką. Beje, „Maximos“ maisto ekspertė primena, kad vidutinio dydžio papajos vaisiuje yra net 200 proc. vitamino C paros normos – daugiau nei apelsine ar citrinoje.

Tuomet juostelėmis supjaustykite silkę, sukapokite česnaką. Tada išimkite čiabatą, apšlakstykite riekeles alyvuogių aliejumi. Duoną įtrinkite česnaku, dėkite ant viršaus papajos ir silkių juosteles bei paprikų gabaliukus, papuoškite žirnių daigais, užberkite kumino. Skanaus!

„Šis užkandis pagaminamas greitai bei lengvai, o pavaišinti juo galima ir į svečius užsukusius draugus, ir šventinės vakarienės susirinkusius artimuosius. Toks itališkas skrebutis išties turtingas netikėtais poskoniais. Be to, padės šaltuoju sezonu papildyti naudingų medžiagų atsargas organizme“, – sako B. Baratinskaitė.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

spot_img

Patogus ir praktiškas namų interjeras: naudingi patarimai, padėsiantys išvengti klaidų

Naują nekilnojamąjį turtą įsigiję gyventojai neretai susiduria su klausimu, kaip susikurti patogų ir praktišką namų interjerą. Atsakymus jiems pateikia ekspertai, kurie pabrėžia: pagrindinės būsto erdvės turi skirtingas paskirtis, lemiančias, kaip šiose zonose išdėstomi baldai,...

Žiemiški skoniai kavos puodelyje: imbierinių sausainių latės receptas

Už lango vis labiau spaudžiantis šaltukas vilioja ne tik daugiau laiko praleisti namuose, pasimėgauti šildančiais, jaukumo suteikiančiais patiekalais, bet ir gėrimais. O juos pasigaminti nesudėtinga, tereikia mėgstamą kavą ar arbatą pagardinti Kalėdomis kvepiančiais ingredientais...

Artimiausią parą ciklonas lems darganotus orus, o jam tolstant temperatūra kris sparčiau

Artimiausią parą ciklonas lems darganotus orus, o jam tolstant temperatūra kris sparčiau. Gruodžio 3-os naktį debesuota. Daug kur protarpiais krituliai. Daugelyje rajonų formuosis plikledis, vietomis pustys, kils trumpos pūgos. Vėjas vakarinių krypčių, 9–14 m/s, daug...

Horoskopai gruodžio 3 dienai

AVINASŠiandien jausitės suglumęs. Norėtumėte kaip eilinę dieną užsiimti įprastais darbais, bet jausite didžiulį šeimos pasipriešinimą. Turite rinktis. JAUTISJus užklupo abejonės. Nerimaujate, ar pagal pečius jums ta atsakomybė, kurią sau prisiėmėte. Jei šitaip nepasitikėsite savimi, toli...

Kaip pasigaminti kebabą, kad tiktų valgyti net per Adventą

Likus mažiau nei mėnesiui iki Kalėdų prasidėjęs Adventas reiškia ramybės ir susikaupimo laiką. Vis daugiau žmonių kasmet švenčių laukia su Advento kalendoriais ar puošdami namus šventiniais vainikais. Tradiciškai šis laukimo laikotarpis atsispindėdavo ir žmonių...

Šiandien ciklonas neš įvairius kritulius, stiprės vėjas, orai trumpam atšils

Šiandien ciklonas neš įvairius kritulius, stiprės vėjas, orai trumpam atšils. Gruodžio 2-os dieną daug kur krituliai: lietus, šlapdriba, pereinantys į sniegą. Vietomis pustys. Pietvakarių, pereinančio į vakarų, pajūryje į šiaurės vakarų vėjo gūsiai daug kur...

Horoskopai gruodžio 2 dienai

AVINASKažkas turi panašių ambicijų kaip ir jūs, todėl bando visais įmanomais būdais jums pakenkti. Pasistenkite likti išdidus ir korektiškas. Jei apsimesite nepastebįs varžovo, jį tai labai nervins. Iš to galite pešti sau naudos. JAUTISIš didelio...

Ligonių kasos pataria: vaistus būtina vartoti tinkamai

Lietuvoje kasmet suvartojama vis daugiau vaistų. Naujausi duomenys rodo, kad per metus šalyje parduodama daugiau negu 80 milijonų vaistų pakuočių. Tačiau pernai į vaistines gyventojai pristatė 28,5 tonos pasenusių ir nereikalingų vaistų. Per kelerius...

Kaip išmokyti vaikus elgtis su pinigais: 10 specialisto patarimų

„Mokytojau, ar žinojote, kad bankomatas gamina pinigus ir kai tik jų reikia, visada gali iš tos būdelės pasiimti?“ Tokius ir panašius klausimus, nuskambančius iš mokinių lūpų, ne kartą teko išgirsti finansinio raštingumo mokytojui Simonui...

Kaip pirkinių maišelius lengva paversti stilingu dovanų pakavimo popieriumi

Ruošdami kalėdines dovanas ne tik sukame galvas, ką padovanoti artimiesiems, bet ir kaip patraukliai jas supakuoti. Visgi, net ir per šventes neturėtume pamiršti tvarumo, todėl prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse jau pasirodė specialiai Kalėdoms sukurti...

Kviečiame klausytis kalėdinio meto lietuviškų dainų

Prasidėjus Adventui (o senoviškai sakant – Leliumų laikotarpiui) ir artėjant Kalėdoms, Etninės kultūros globos taryba kaip ir kasmet kviečia visus klausytis šio meto lietuviškų senųjų dainų, pristatydama atnaujintą Advento ir Kalėdų folkloro bei postfolkloro...

Šiandien žiema leis atsikvėpti, o vėliau vėl atneš gausesnių kritulių

Šiandien žiema leis atsikvėpti, o vėliau vėl atneš gausesnių kritulių. Gruodžio 1-os dieną vietomis truputį pasnigs. Kai kur plikledis. Vėjas vakarų, pietvakarių, pereinantis į pietų, pietryčių, 6–11 m/s, vakare pajūryje iki 14 m/s. Temperatūra nuo...

Horoskopai gruodžio 1 dienai

AVINASJūsų miglota kalba ir vargiai motyvuotas elgesys tuoj supainios jus patį. Šitaip elgdamasis galite nesunkiai užmegzti kokį lengvą meilės romaną, bet svarbių ir atsakingų darbų šiandien verčiau nesiimkite... Sudoku Online: Žaisti sudoku internete JAUTISTrokštate harmonijos ar...

Enter title here.

AVINASJūsų miglota kalba ir vargiai motyvuotas elgesys tuoj supainios jus patį. Šitaip elgdamasis galite nesunkiai užmegzti kokį lengvą meilės romaną, bet svarbių ir atsakingų darbų šiandien verčiau nesiimkite... Sudoku Online: Žaisti sudoku internete JAUTISTrokštate harmonijos ar...
spot_img