4.9 C
Telšiai
2024 / 04 / 20

Parduotuvėse jau „išdygo“ pirmasis lietuviškų voveraičių derlius

Ar jau skaitėte?

Nors lietuviai dar tik pradeda rinkti pirmąsias miško gėrybes, lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ jau galima rasti geltonskares voveraites iš Dzūkijos miškų. Grybų specialistai atskleidžia, kokio grybų derliaus šalies miškuose galima tikėtis šiemet.

- Reklama -


Dzūkijoje – gausus voveraičių derlius

Vos prasidėjęs pirmasis voveraičių derlius netruko atsirasti ir didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse.

Voveraitės.

„Mūsų pirkėjai kasmet laukia šviežių voveraičių derliaus, dėl kurio dabar nebereikia patiems keliauti į miškus. Turime ilgamečius partnerius, kurie vos Dzūkijos miškuose sudygus pirmosioms voveraitėms, pasirūpina, kad šie lietuvių itin mėgstami grybai atsirasti ir mūsų parduotuvių lentynose“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Tuo metu didmenine miško uogų ir grybų prekyba jau ketvirtį amžiaus užsiimančios Varėnos įmonės „Tandemus“ perdirbimo padalinio vadovas Vincas Martusevičius pasakoja, kad šiemet pirmosios voveraitės pasirodė prieš porą savaičių. O dabar dzūkai iš miškų šiuos grybus tempia jau pilnais krepšiais.

„Jei žinai voveraičių augimo vietas, per Jonines galėjai prisirinkti ir daugiau nei tris kilogramus gėrybių. Tokiam gausiam derliui įtakos turėjo ir palankūs orai – kad šie grybai atsidurtų ant šalies gyventojų stalų, reikia drėgmės ir šilumos. Ir, be abejo, grybautojų. Dabar voveraites renka jau visas Varėnos rajonas. Jei orai bus palankūs, nekankins sausros, šių grybų derliumi turėtume džiaugtis iki spalio mėnesio vidurio“, – kalba V. Martusevičius.

Ne tik skanu, bet ir sveika

Anot pašnekovo, voveraitės ypač vertinamos dėl savo naudingųjų savybių – šiuose grybuose gausu aminorūgščių, mikroelementų ir vitaminų. Pavyzdžiui, akims reikalingo vitamino A čia yra daugiau nei morkose. Taip pat – nemažai nervų sistemos funkcionavimui ir normaliam organizmo augimui svarbių B grupės vitaminų, vario, kalio ir smegenų veiklą gerinančios geležies. Voveraitės gerina ne tik organizmo funkciją, bet ir odos būklę, gydo jos ligas, malšina stresą. Taip pat – stiprina imuninę sistemą.

- Reklama -

„Kaip ir grybų karaliumi tituluojamuose baravykuose, voveraitėse taip pat gausu skaidulų ir baltymų. Dėl visų šių priežasčių jos nuo seno laikomos vienu pagrindinių grybų, kurių paklausa dabar išlieka nemaža viso sezono metu. Prie šių grybų populiarumo prisideda ir tai, kad juos lengva gaminti ir pritaikyti naudoti pagal kiekvieno skonį. Svarbu gerai nuplauti, o toliau – tik fantazijos reikalas“, – sako V. Martusevičius.

Anot jo, iš tiesų voveraites pakanka vos pasūdyti, vėliau kiek praplauti ir jau galima mesti į salotas. Pašnekovas išduoda kelis iš savo mėgstamiausių bei ypač lengvai pagaminamų patiekalų receptų.

Su šonine ir svogūnais pakepintos voveraitės

Dviem porcijoms reikės: 300 gramų šviežių bulvių, 200 gramų voveraičių, 100 gramų kaimiškos šoninės, pusės svogūno, šaukšto grietinės, sviesto, pipirų ir druskos pagal skonį.

Voveraites nuvalykite, nuplaukite, palaikykite pasūdytas ar pavirkite penkias minutes. Po to nukoškite ar nuplaukite. Pasūdytame vandenyje išvirkite ir nukoškite šviežias bulves. Vėliau keptuvėje pakepinkite šoninės gabaliukus ir susmulkintą svogūną. Jiems parudavus, keptuvės turinį sumaišykite su grietine ir sviestu, kurio patariama negailėti, bulvėmis bei voveraitėmis. Paskaninkite pipirais ir druska, leiskite pasitroškinti dar kelias minutes, kol susimaišys skoniai, o virtuvė prisipildys malonaus aromato.



Marinuotos voveraitės

Reikės: 1 litro vandens, kilogramo voveraičių, poros česnako skiltelių, po 2 valgomuosius šaukštus druskos ir acto, 1 valgomojo šaukšto cukraus, kelių lauro lapų ir pipirų grūdelių.

Išvalytas voveraites nuplaukite ir trumpai apvirkite. Tuo pačiu metu kitame puode paruoškite marinatą – sumaišykite druską, cukrų, laurų lapelius ir pipirus. Į šį mišinį suberkite apvirtus grybus ir dar pavirkite penkias minutes. Vėliau supilkite actą, palaukite, kol puodas vėl užvirs, ir išpilstykite į stiklainius. Juos apverskite, šiltai užklokite ir leiskite atvėsti. Šis paprastas receptas padės ilgiau mėgautis puikiu voveraičių skoniu net ir šaltais rudens ar žiemos vakarais. Skanaus!

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

TOP naujienos

Balandžio 17-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (sekretorės (biuro administratoriaus) diena)

Balandžio 17-oji – Lietuvos energetikų diena; Pasaulinė hemofilijos diena; Sekretorės (biuro administratoriaus) diena. Balandžio septynioliktoji, trečiadienis – 107-oji metų diena (trečioji 16-osios metų savaitės diena),...

ORAI: Sekmadienį gilus Atlanto ciklonas lems vėjuotą ir darganotą dieną

Šiandien daugelyje rajonų krituliai, vyraus lietus. Vėjas pietų, pietvakarių, 9–14 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 1–6 laipsniai šilumos. Sausio 16 d. vietomis...

Tūkstančiai Lietuvos gyventojų sulaukė „Sodros“ laiškų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43,5 tūkst. gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė kaupimo bendroves ir išsiuntė pranešimus į asmenines paskyras. Jie turės...

Registrų centras perskaičiavo žemės ir statinių vertes: sužinokite, kaip keitėsi jūsų turto vertė

Visoje Lietuvoje vykstant viešame masinio vertinimo dokumentų svarstyme visuomenė gali susipažinti su Registrų centro perskaičiuotomis projektinėmis žemės ir statinių vidutinėmis rinkos vertėmis, kurios įsigalios...

To greičiausiai nežinojote apie moliūgų naudą sveikatai: gydytoja dietologė pasakoja, kodėl šią rudeninę daržovę...

Rudens sezonas neabejotinai žymi ir gausų moliūgų derlių. Ši spalvinga, apvali ir maistinga daržovė yra ne tik puikus dekoro elementas rudens šventėms, bet ir svarbus ingredientas įvairiuose patiekaluose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė...

Gudrūs būdai, kaip panaudoti jaunystės šaltinį – alaviją: gaminkite želė, virkite sriubas

Prieš pat prasidedant kalendorinei žiemai parduotuvių lentynas papildė tikrų tikriausias šaltojo sezono hitas – alavijų lapai. Jie stebina išskirtinėmis skonio ir naudos organizmui savybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pernai...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS