9.4 C
Telšiai
2021 24 liepos, Šeštadienis
spot_img
spot_img

Maisto technologė: besikeičiantys vartotojų įpročiai skatina tobulėti ir mokytis

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Domėjimasis pasaulinėmis tendencijomis, inovatyvus požiūris į produktus, klientus bei darbuotojus – esminiai maisto pramonės atstovų tobulėjimo elementai, leidžiantys užtikrinti ne tik kokybišką darbų procesą, bet ir sėkmingą rezultatą. Šios srities ekspertai sako, kad patenkinti vartotojų poreikius Lietuvos ir užsienio rinkose padeda nuolatinis idėjų generavimas, naujų skonių paieška ir tvirtas ryšys su darbuotojais, suteikiant galimybių jiems augti ir tobulėti.

Kelionė link aukščiausių rezultatų

Vienos moderniausių šalyje padažų ir pagardų bendrovės UAB „Daumantai LT“ direktorius Saulius Grinkevičius sako, kad ypatingas vaidmuo gamybos procese tenka vyriausiajam technologui, kuris rūpinasi, jog pirkėjų stalus pasiektų aukščiausios kokybės bei geriausių skoninių savybių produktai.

„Vyriausiojo technologo inovacijoms darbas reikalauja daug žinių, profesionalumo ir kruopštumo. Šiose pareigose daug vietos gastronominiams eksperimentams: nuolat pristatomos naujos gaminių receptūros, analizuojamos produktų sudėtys, kasdien domimasi pasaulinėmis maisto tendencijomis, inovacijomis, įvairiais technologiniais procesais, todėl šią poziciją gali užimti tik itin atsakingas ir maisto produktų gamybai atsidavęs žmogus“, – teigia vadovas ir priduria, kad UAB „Daumantai LT“ technologų darbas buvo jau ne kartą įvertintas bendrovei pelnius apdovanojimus už inovatyvumą.

Šiuo metu UAB „Daumantai LT“ vyriausiosios technologės inovacijoms pareigos patikėtos Sigitai Naujokaitytei, karjerą bendrovėje, dar asistentės pozicijoje, pradėjusiai prieš septynerius metus. Per beveik dešimtmetį darbo kartu su aukščiausio lygio maisto pramonės žinovais, receptūrų kūrėjais, technologais, S. Naujokaitytė prisidėjo prie daugiau nei 50 skirtingų bendrovės gaminių sukūrimo, tarp kurių – becukriai, ekologiški ir rinkoje itin populiarūs „WOW MAMA“ linijos padažai.

Anot vyriausiosios technologės inovacijoms, meilė maistui ją lydėjo nuo pat mažens – idėjų pirmiesiems receptams ji ieškojo knygose, žurnaluose, televizijos laidose, tinklaraščiuose. Technologė sako, jog dirbdama „Daumantų“ komandoje ji įkvėpimo semiasi iš tarptautinių parodų, kuriose itin dažnai lankydavosi prieš pasaulį užklumpant koronaviruso pandemijai, stebi naujausias maisto tendencijas ir atidžiai seka kintančius vartotojų poreikius.

„Mano darbe daug dinamikos – padažų ir pagardų rinka nuolat keičiasi, sustoti neleidžia ir stipri konkurencija. Prieš karantiną dalyvaudavome įvairiose tarptautinėse parodose, kur ne tik sužinodavome „šviežiausias“ maisto pramonės naujienas, bet ir plėtėme verslo ryšius. Žinoma, dėl griežtų keliavimo apribojimų numatyti renginiai buvo atšaukti, tačiau per ilgus metus sukauptos žinios bei platus užsienio partnerių ratas leidžia netrukdomiems ir toliau kurti aukštos kokybės produktus“, – sako S. Naujokaitytė.

Kaip gimsta nauji produktai?

Vyriausioji technologė inovacijoms pasakoja, kad kiekvieno „Daumantų“ produkto receptūra yra kruopščiai pritaikoma skirtingiems vartotojų poreikiams. Anot jos, šiuo metu pirkėjai diktuoja ekologiškų, kuriuos bendrovė gamina daugiau nei dešimt metų, veganiškų ar becukrių produktų paklausą, o technologo inovacijoms uždavinys yra pagaminti produktus taip, kad jie ne tik turėtų šias savybes, bet ir nenusileistų skoniu konkurentų pagardams.

„Kol konkretus gaminys pasiekia vartotojo stalą, tenka nueiti ilgą kelią, kupiną įvairių testavimų, inovacijų pritaikymų, naujų idėjų bei sprendimų įgyvendinimų, įgalinant laiko patikrintus, patikimus metodus ir tuo pačiu suteikiant aukščiausią kokybę. Padažų ar pagardų kūrimo procesas visų pirma prasideda nuo užduoties, kuri formuojama pagal vartotojų poreikius, skonį, reikalavimus. Tuomet mes, technologai, kuriame receptūrą, o tai gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki pusės metų ar ilgiau“, – pirmuosius produkto gaminimo žingsnius atskleidžia S. Naujokaitytė.

Ji tęsia, jog vėliau sukurtas gaminys išbandomas laboratorijoje, jį ragauja ir vertina juslinės bei produktų įvedimo į rinką grupės nariai, kurie duoda ir pastabas, ką dar reikėtų pakoreguoti. Ištobulinus produkto receptūrą, jis keliauja į maisto tyrėjų rankas: tikrinama, ar atitinka visi kokybės reikalavimai, nustatomas galiojimo terminas. Šis procesas gali užtrukti nuo 3 mėnesių ar ilgiau, atsižvelgiant į produkto receptūros sudėtingumą.

S. Naujokaitytė priduria, kad su visais išskirtiniais produktų gamybos aspektais ją supažindino buvęs vyriausiasis technologas inovacijoms Algis Kairys, gamintoją „Daumantų“ į rinkos aukštumas vedęs bene 30 metų. Jo patirtis ir požiūris į padažų bei pagardų kūrimo subtilybes, geriausių sprendimų ieškojimas ir nuolatinis palaikymas paskatino S. Naujokaitytę leisti pasireikšti fantazijai, kuriant naujas receptūras bei eksperimentuojant skoniais.

UAB „Daumantai LT“ direktorius S. Grinkevičius tikina, jog šviežias S. Naujokaitytės požiūris, nuolatinė naujovių paieška ir pasaulinių tendencijų pritaikymas gaminant naujus produktus, prieš dvejus metus padėjo startuoti su modernia, įvairių šalių skonių paletę atspindinčia linija „WOW MAMA“, kurioje visas modernių padažų spektras: klasikiniai, salotų, barbekiu, Azijos kraštų įkvėpti padažai.

Per pastaruosius tris dešimtmečius bendrovė rinkai jau yra pristačiusi daugiau nei 250 skirtingų rūšių gaminių. 50 iš jų yra eksportuojami į Kiniją, Saudo Arabiją, Švediją, Daniją, Norvegiją, Suomiją, Jungtinę Karalystę, Izraelį, Lenkiją, Vokietiją, suteikiant galimybę viso pasaulio gurmanams paragauti geriausių lietuviškų skonių.

Lietuvoje ilgainiui neliks krašto kelių siauresnių nei 5 metrai

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija) pradeda tvarkyti valstybinės reikšmės krašto kelius, kurių kelio dangos plotis nesiekia 5 metrų. Pagal viešai paskelbtą „Krašto kelių, kurie neatitinka kelio kategorijos (kelio dangos plotis...

Patarimai, kaip sukurti nepaprastą pikniką ir ypatingo skonio receptai

Vasarai įpusėjus norime mėgautis kiekviena saulėta diena, o valgyti gryname ore taip pat didelis malonumas. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų laiku maistą valgyti lauke – išties populiaru. O prieš...

Universalo kėbulo tipo automobilis – lietuvių favoritas ir darbui ir atostogoms

Kone šimtaprocentinis viešbučių, SPA centrų bei kempingų užimtumas Lietuvos kurortuose rodo, jog šiemet žmonės kur kas aktyviau atostogauja Lietuvoje nei užsienyje. Anot automobilių pardavimo eksperto Pauliaus Valiukėno ši tendencija išryškėjo ir pirkėjų, besidairančių naudotų...

Kokybiškas poilsis: svarbu ne kada gulatės, o kaip miegate

Miegas yra esminis mūsų organizmo poreikis ir, nepaisant civilizacijos greičio, technologinių pasiekimų, šis poreikis išlieka nepakitęs. Visgi, dėl greito gyvenimo būdo, ilgų darbo valandų ar intensyvaus laisvalaikio dažnai pamirštame, kad nekokybiškas miegas gali sukelti...

Kada robotai pakeis nekvalifikuotą darbo jėgą: ekspertas sklaido dažniausius mitus

Krautuvai be vairuotojų yra nedideli kilnojamieji robotai, kurie transportuoja krovinius iš vienos vietos į kitą be operatoriaus pagalbos. Angliškai šie įrenginiai vadinami automatic guided vehicle, o mes juos vadiname krautuvais-robotais, arba sutrumpintai — AGV. N24.lt...

Horoskopai liepos 23 dienai

AVINASMielai iškeistumėt kasdienybės rutiną į porą sparnų. Jaučiatės pernelyg neramus, kad galėtumėt nustygti vietoje. Jei nerandate kompanionų, nedvejodamas leiskitės ieškoti nuotykių vienas. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete JAUTISPasaulis bus jums abejingas, bet būdamas pakankamai sumanus galite...

Jūros šventei skirtoje monetoje – gintaro gabalėlis

Centrinis bankas į apyvartą išleidžia kolekcinę 5 eurų sidabro monetą, skirtą Jūros šventei (iš serijos „Lietuvių tradicinės šventės“). Monetos centre – gintaro gabalėlis, Baltijos jūros simbolis. Kartu išleidžiama ir analogiško dizaino (išskyrus gintarą) 1,50...

Šalyje valstybinės reikšmės kelių dangos sausos, eismo sąlygos geros

Artimiausiomis dienomis į Lietuvą iš vakarų, šiaurės vakarų slinks vidutiniškai šilti orai. Liepos 22-os dieną gausesnio lietaus nenumatoma. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų 7–12 m/s. Temperatūra 21–26 laipsniai šilumos. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete Liepos 23-os dieną šiaurinėje...

Veterinarijos tarnybos tyrimas atskleidė, kokį natūralų mineralinį vandenį geria lietuviai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) departamentai 2021 metų pirmoje pusėje vykdė natūralaus mineralinio vandens gamintojų, tiekėjų bei importuotojų tikslinius patikrinimus, kurių metu vertino natūralaus mineralinio vandens ženklinimo etiketėse, interneto tinklalapiuose skleidžiamą informaciją apie...

Lietuvos jūrų muziejus Klaipėdos festivalyje pristatys „Ekoženklus“

Rugpjūčio pabaigoje Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rengiamą Klaipėdos festivalį pasitinka ir iki pat uždarymo lydi Lietuvos jūrų muziejaus organizuojama ekologijos temoms skirta nemokamų renginių programa „Ekoženklai“. N24.lt - Naujas informacinis portalas! Muziejaus direktorė Olga Žalienė sako,...

Naujų įpročių neatsisako ir atostogaudami

Nauji apsipirkimo įpročiai gyventojus lydi ir atostogų metu. E. prekyba maistu šių metų liepą Kuršių nerijoje augo 3 kartus, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Pasak elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“...

Horoskopai liepos 22 dienai

AVINASMielai iškeistumėt kasdienybės rutiną į porą sparnų. Jaučiatės pernelyg neramus, kad galėtumėt nustygti vietoje. Jei nerandate kompanionų, nedvejodamas leiskitės ieškoti nuotykių vienas. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete JAUTISPasaulis bus jums abejingas, bet būdamas pakankamai sumanus galite...

Šiandien vietomis trumpai palis. Aukščiausia temperatūra 22–26 laipsniai šilumos

Šiandien vietomis trumpai palis. Aukščiausia temperatūra 22–26 laipsniai šilumos. Liepos 22 d. vakariniuose rajonuose kai kur galimas trumpas lietus. Temperatūra naktį 9–14, Kuršių nerijoje apie 17, dieną 22–26 laipsniai šilumos. Liepos 23-os dieną vietomis, didesnė tikimybė...

Horoskopai liepos 22 dienai

AVINASMielai iškeistumėt kasdienybės rutiną į porą sparnų. Jaučiatės pernelyg neramus, kad galėtumėt nustygti vietoje. Jei nerandate kompanionų, nedvejodamas leiskitės ieškoti nuotykių vienas. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete JAUTISPasaulis bus jums abejingas, bet būdamas pakankamai sumanus galite...
spot_img