4.9 C
Telšiai
2024 / 10 / 05

Maisto technologė: besikeičiantys vartotojų įpročiai skatina tobulėti ir mokytis

Ar jau skaitėte?

Domėjimasis pasaulinėmis tendencijomis, inovatyvus požiūris į produktus, klientus bei darbuotojus – esminiai maisto pramonės atstovų tobulėjimo elementai, leidžiantys užtikrinti ne tik kokybišką darbų procesą, bet ir sėkmingą rezultatą. Šios srities ekspertai sako, kad patenkinti vartotojų poreikius Lietuvos ir užsienio rinkose padeda nuolatinis idėjų generavimas, naujų skonių paieška ir tvirtas ryšys su darbuotojais, suteikiant galimybių jiems augti ir tobulėti.

- Reklama -

Kelionė link aukščiausių rezultatų

Vienos moderniausių šalyje padažų ir pagardų bendrovės UAB „Daumantai LT“ direktorius Saulius Grinkevičius sako, kad ypatingas vaidmuo gamybos procese tenka vyriausiajam technologui, kuris rūpinasi, jog pirkėjų stalus pasiektų aukščiausios kokybės bei geriausių skoninių savybių produktai.

„Vyriausiojo technologo inovacijoms darbas reikalauja daug žinių, profesionalumo ir kruopštumo. Šiose pareigose daug vietos gastronominiams eksperimentams: nuolat pristatomos naujos gaminių receptūros, analizuojamos produktų sudėtys, kasdien domimasi pasaulinėmis maisto tendencijomis, inovacijomis, įvairiais technologiniais procesais, todėl šią poziciją gali užimti tik itin atsakingas ir maisto produktų gamybai atsidavęs žmogus“, – teigia vadovas ir priduria, kad UAB „Daumantai LT“ technologų darbas buvo jau ne kartą įvertintas bendrovei pelnius apdovanojimus už inovatyvumą.

Šiuo metu UAB „Daumantai LT“ vyriausiosios technologės inovacijoms pareigos patikėtos Sigitai Naujokaitytei, karjerą bendrovėje, dar asistentės pozicijoje, pradėjusiai prieš septynerius metus. Per beveik dešimtmetį darbo kartu su aukščiausio lygio maisto pramonės žinovais, receptūrų kūrėjais, technologais, S. Naujokaitytė prisidėjo prie daugiau nei 50 skirtingų bendrovės gaminių sukūrimo, tarp kurių – becukriai, ekologiški ir rinkoje itin populiarūs „WOW MAMA“ linijos padažai.

Anot vyriausiosios technologės inovacijoms, meilė maistui ją lydėjo nuo pat mažens – idėjų pirmiesiems receptams ji ieškojo knygose, žurnaluose, televizijos laidose, tinklaraščiuose. Technologė sako, jog dirbdama „Daumantų“ komandoje ji įkvėpimo semiasi iš tarptautinių parodų, kuriose itin dažnai lankydavosi prieš pasaulį užklumpant koronaviruso pandemijai, stebi naujausias maisto tendencijas ir atidžiai seka kintančius vartotojų poreikius.

„Mano darbe daug dinamikos – padažų ir pagardų rinka nuolat keičiasi, sustoti neleidžia ir stipri konkurencija. Prieš karantiną dalyvaudavome įvairiose tarptautinėse parodose, kur ne tik sužinodavome „šviežiausias“ maisto pramonės naujienas, bet ir plėtėme verslo ryšius. Žinoma, dėl griežtų keliavimo apribojimų numatyti renginiai buvo atšaukti, tačiau per ilgus metus sukauptos žinios bei platus užsienio partnerių ratas leidžia netrukdomiems ir toliau kurti aukštos kokybės produktus“, – sako S. Naujokaitytė.

- Reklama -

Kaip gimsta nauji produktai?

Vyriausioji technologė inovacijoms pasakoja, kad kiekvieno „Daumantų“ produkto receptūra yra kruopščiai pritaikoma skirtingiems vartotojų poreikiams. Anot jos, šiuo metu pirkėjai diktuoja ekologiškų, kuriuos bendrovė gamina daugiau nei dešimt metų, veganiškų ar becukrių produktų paklausą, o technologo inovacijoms uždavinys yra pagaminti produktus taip, kad jie ne tik turėtų šias savybes, bet ir nenusileistų skoniu konkurentų pagardams.

„Kol konkretus gaminys pasiekia vartotojo stalą, tenka nueiti ilgą kelią, kupiną įvairių testavimų, inovacijų pritaikymų, naujų idėjų bei sprendimų įgyvendinimų, įgalinant laiko patikrintus, patikimus metodus ir tuo pačiu suteikiant aukščiausią kokybę. Padažų ar pagardų kūrimo procesas visų pirma prasideda nuo užduoties, kuri formuojama pagal vartotojų poreikius, skonį, reikalavimus. Tuomet mes, technologai, kuriame receptūrą, o tai gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki pusės metų ar ilgiau“, – pirmuosius produkto gaminimo žingsnius atskleidžia S. Naujokaitytė.

Ji tęsia, jog vėliau sukurtas gaminys išbandomas laboratorijoje, jį ragauja ir vertina juslinės bei produktų įvedimo į rinką grupės nariai, kurie duoda ir pastabas, ką dar reikėtų pakoreguoti. Ištobulinus produkto receptūrą, jis keliauja į maisto tyrėjų rankas: tikrinama, ar atitinka visi kokybės reikalavimai, nustatomas galiojimo terminas. Šis procesas gali užtrukti nuo 3 mėnesių ar ilgiau, atsižvelgiant į produkto receptūros sudėtingumą.

S. Naujokaitytė priduria, kad su visais išskirtiniais produktų gamybos aspektais ją supažindino buvęs vyriausiasis technologas inovacijoms Algis Kairys, gamintoją „Daumantų“ į rinkos aukštumas vedęs bene 30 metų. Jo patirtis ir požiūris į padažų bei pagardų kūrimo subtilybes, geriausių sprendimų ieškojimas ir nuolatinis palaikymas paskatino S. Naujokaitytę leisti pasireikšti fantazijai, kuriant naujas receptūras bei eksperimentuojant skoniais.

UAB „Daumantai LT“ direktorius S. Grinkevičius tikina, jog šviežias S. Naujokaitytės požiūris, nuolatinė naujovių paieška ir pasaulinių tendencijų pritaikymas gaminant naujus produktus, prieš dvejus metus padėjo startuoti su modernia, įvairių šalių skonių paletę atspindinčia linija „WOW MAMA“, kurioje visas modernių padažų spektras: klasikiniai, salotų, barbekiu, Azijos kraštų įkvėpti padažai.

Per pastaruosius tris dešimtmečius bendrovė rinkai jau yra pristačiusi daugiau nei 250 skirtingų rūšių gaminių. 50 iš jų yra eksportuojami į Kiniją, Saudo Arabiją, Švediją, Daniją, Norvegiją, Suomiją, Jungtinę Karalystę, Izraelį, Lenkiją, Vokietiją, suteikiant galimybę viso pasaulio gurmanams paragauti geriausių lietuviškų skonių.

TOP naujienos

Milita Daikerytė: „Bėgimas padeda susitvarkyti su nereikalingomis emocijomis“

Atlikėja, nuomonės formuotoja, verslininkė Milita Daikerytė aktyvią veiklą pamėgo dar vaikystėje, tad ir dabar savo įtemptoje dienotvarkėje visada randa laiko sportui. „Esu žmogus, kuris...

Šiandien debesuotumas didės. Žymesnio lietaus nenumatoma

Šiandien debesuotumas didės. Žymesnio lietaus nenumatoma. Aukščiausia temperatūra 8–12 laipsnių šilumos. Lapkričio 3 d. daug kur prognozuojamas lietus. Dieną pajūryje pietvakarių vėjo gūsiai sieks 15...

Konditeris pataria, kaip pasigaminti imbierinį namelį

Kalėdų tikriausiai neįsivaizduojame be įvairiausių dekoracijų: tviskančios eglutės, žybsinčių, langus puošiančių girliandų, namuose sukabintų kalėdinių kojinių... Tačiau turbūt mieliausia ir skaniausia kalėdinė dekoracija –...

Šiandien žymesnių kritulių nenumatoma

Artimiausiomis dienomis anticiklonas lems ramius ir sausus orus, bus vis šilčiau. Šiandien žymesnių kritulių nenumatoma. Vėjas bus silpnas. Aukščiausia temperatūra 6–11 laipsnių šilumos. Kovo 20 d....

Po ramesnės šeštadienio dienos, sekmadienį sugrįš vasariški lietūs

Po ramesnės šeštadienio dienos, sekmadienį sugrįš vasariški lietūs. Svajoji, kaip vieną dieną pradėsi savo svajonių veiklą, bet nedrįsti išeiti iš darbo?Norėtum daugiau laiko praleisti su šeima, tačiau turi dirbti viršvalandžius? Svajoji apie gyvenimą be streso...

Kuriose savivaldybėse geriausia demografijos, pilietinio ir visuomeninio aktyvumo situacija?

Geriausias demografijos, pilietinio ir visuomeninio aktyvumo rodiklis 2020 m. tarp visų šalies savivaldybių buvo Klaipėdos r., Vilniaus r. ir Neringos savivaldybėse. 2013-2020 m. demografijos, pilietinio ir visuomeninio aktyvumo rodikliai gerėjo tik kitų savivaldybių klasteryje...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS