8.8 C
Telšiai
2023 / 06 / 01

Nuo uždegimo sauganti mityba: gydytojas dietologas atsako, kurie produktai gali padėti

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Tinstanti, paraudusi ir skausminga oda – pirmieji lokalaus uždegimo požymiai. Uždegimo priežasčių yra įvairių, jį sukelti gali išorinės priežastys, tokios kaip įdrėskimas, arba vidinės priežastys, pavyzdžiui, organų disfunkcija ir kitos. Vis dėlto net ir tokio pobūdžio uždegimą galima gydyti natūraliais būdais, vienas jų – tinkama mityba. Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pasakoja, kaip mityba gali paskatinti vystytis uždegimą ir, atvirkščiai, užkirsti jam kelią, taip pat nurodo pagrindinius veiksnius, skatinančius uždegiminių procesų atsiradimą.

- Reklama -

Uždegimą gali sukelti ir lėtinis maisto medžiagų trūkumas

Pasak gydytojo dietologo, uždegimas yra fiziologinis žmogaus organizmo procesas, susijęs su kūno apsaugos ir audinių atkūrimo mechanizmais. Šie mechanizmai gali turėti tiek teigiamą, tiek neigiamą įtaką žmogaus organizmui – tai priklauso nuo to, kaip imuninė sistema reaguoja į svetimkūnį, patekusį į organizmą.

Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ gydytojas dietologas Edvardas Grišinas.

„Klaidingai manoma, kad uždegimas gali būti sukeltas tik išorinio veiksnio, pavyzdžiui, mechaninės traumos. Tokį patį uždegimą gali sukelti ir organų disfunkcija arba lėtinis maisto medžiagų trūkumas, tik, skirtingai nei mechaninės traumos simptomai, tokių kaip skausmas, bus jaučiami tokie simptomai kaip karštis, prakaitavimas, mąstymo, nervinės sistemos sutrikimai, raumenų skausmai ir kiti“, – pasakoja E. Grišinas.

Jo teigimu, uždegimą skatinančių veiksnių yra daugybė, o pats uždegimas pavojingas tada, kai tampa lėtinis. Tuomet jis gali paskatinti širdies ir kraujagyslių ligų, autoimuninių, neurologinių ar onkologinių ligų atsiradimą.

„Pagrindiniai uždegimo vystymąsi skatinantys veiksniai yra aplinkoje esančios toksinės medžiagos, spinduliuotė, patirtos tiesioginės traumos, virusinės, bakterinės ir grybelinės infekcijos, taip pat įgyti ar įgimti autoimuniniai susirgimai ir kai kurių virškinamojo trakto dalių – žarnyno, mikrofloros ir kepenų – veiklos ypatybės. Taip pat uždegimą gali sukelti nepalankios gyvenimo arba darbo sąlygos, tokios kaip naktinis darbas, patiriamas stresas, genetinis polinkis sirgti įvairiomis ligomis. Tai yra sunkiai kontroliuojami veiksniai, tačiau vis dėlto šį tą pakeisti galime, pavyzdžiui, mitybą ir fizinį aktyvumą“, – teigia gydytojas.

Norint gydyti uždegimą, svarbu priemonių visuma

Pasak specialisto, sisteminį organizmo uždegimą mažina vartojami vaisiai ir daržovės – juose gausu tokių medžiagų kaip polinesočiosios ir mononesočiosios riebalų rūgštys, flavonoidai, vitaminai A, C ir E.

- Reklama -

„O sočiosios riebalų rūgštys, didelį glikeminį indeksą turintys angliavandeniai, laktozė, perteklinis gyvūninės kilmės baltymų vartojimas ir kai kuriais atvejais glitimas gali padidinti uždegimą skatinančių molekulių kiekį“, – teigia E. Grišinas.

Jis atkreipia dėmesį, kad, nors gali atrodyti, jog organizmo būklę galime pagerinti tiesiog atsisakę išvardytų medžiagų, yra ne visai taip.

„Svarbu ne tik tai, ką valgote, bet ir kur perkate maistą ir kaip jį ruošiate. Pavyzdžiui, citrinose gausu vitamino C, o braziliškuose riešutuose – seleno, tačiau šių produktų vartojimas nepadės, jeigu turtinga mityba nebus derinama su kitais svarbiais veiksniais – fizine veikla ir emocinės būklės gerinimu. Geriausią poveikį žmogaus sveikatai duos ne viena su uždegimu padedanti kovoti medžiaga, o jų kombinacija. Kartu vartojami maisto produktai turi sinergetinį (bendru tikslu veikiantį) arba antagonistinį (priešingai veikiantį) poveikį. Todėl, kalbant apie stiprią imuninę sistemą, uždegimo mažinimą privalome sutelkti ne į atskirų maisto medžiagų ir maisto produktų vaidmenį, bet į visą maisto vartojimo procesą“, – teigia E. Grišinas.

Kovai su uždegimu – daugiau augalinio maisto

Tai, ar maistas paskatins vystytis uždegimą, ar jį gydys, parodo uždegiminis maisto indeksas (Dietary inflammation index – DII).

„Remiantis šiuo indeksu, kai kurios dietos gali būti klasifikuojamos kaip priešuždegiminės arba pro-uždegiminės (uždegimą skatinančios). Mažiausią uždegiminį indeksą turi tokios dietos kaip šiaurietiška dieta (Nordic diet), Viduržemio jūros dieta (Mediterranean Diet) ir įvairios japoniškos dietos, pavyzdžiui, tradicinė japonų dieta Washoku, kurios laikantis vartojama daug žuvies, sojų pupelių produktų ir mažai gyvulinės kilmės riebalų bei mėsos“, – teigia E. Grišinas.

Pasak gydytojo, visas šias dietas sieja tai, kad jų pagrindą sudaro augalinės kilmės maistas, kuriame gausu polifenolių, terpenų, esminių polinesiočiųjų omega-3 riebalų rūgščių ir kitų svarbių medžiagų.

„Vien tokių produktų vartojimas neveiks stebuklingai, tačiau tikrai smarkiai prisidės prie bendros sveikatos stiprinimo. Rekomenduoju pradėti nuo to, kas šiuo metu yra jūsų šaldytuve, ir racionaliai apgalvoti, kuriuos produktus galėtumėte pakeisti kitais, kai kitą kartą lankysitės maisto prekių parduotuvėje. Tikrai nėra būtinybės visiškai atsisakyti gyvūninės kilmės maisto ar neleisti sau pasimėgauti gardžiais, daug cukraus ar kitų pridėtinių medžiagų turinčiais saldumynais ir kitais patiekalais. Gardus maistas visuomet bus maloni kultūrinio ar socialinio gyvenimo dalis, tačiau didžiąją laiko dalį turime skirti produktams, kurie apsaugos mūsų organizmą nuo uždegimo“, – teigia E. Grišinas.

Gyd. dietologas dalijasi patarimais, kaip užkirsti kelią uždegimui

Valgykite kuo daugiau įvairiaspalvių daržovių, vaisių ir uogų. Kuo daugiau skirtingų spalvų bus jūsų lėkštėje, tuo mažesnė tikimybė, kad pritrūksite priešuždegiminį poveikį turinčių maisto medžiagų.

Pasirūpinkite savo virškinamojo trakto organų veikla – kepenimis ir žarnynu. Jie yra pagrindiniai detoksikacines funkcijas atliekantys organai žmogaus kūne.

Sumažinkite raudonos mėsos ir daug sočiųjų riebalų turinčių produktų vartojimą. Vietoj jų patariama vartoti fermentuoto pieno produktus, tokius kaip jogurtas – juose gausu prebiotikų ir aminorūgščių. Šiuos produktus galima papildyti organizmui naudingais polifenoliais bei antioksidantais įbėrus kelis šaukštelius ispaninių šalavijų sėklų arba auksinės chlorelės (Golden Chlorella) mikrodumblių. Šie mikrodumbliai visiškai natūralūs, neutralaus skonio ir kvapo, todėl jais galima gardinti ne tik jogurtus, bet ir sriubas, troškinius, apkepus ir kitus dažnai vartojamus patiekalus. Be to, auksinėje chlorelėje esantys nesotieji riebalai valo organizmą, gerina kraujotaką ir skatina medžiagų apykaitą.

Valgykite ne tik gyvūninės kilmės, bet ir augalinės kilmės baltymų. Augalinės kilmės baltymuose gausu aminorūgščių, kurios gali būti naudingos raumeniniam audiniui palaikyti bei fermentų ir hormonų gamybai.

Vartokite pakankamai prebiotikų (augalinių skaidulinių medžiagų) ir tirpiųjų skaidulų turinčių produktų – daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų. Juose gausu trumpų grandžių riebalų rūgščių, kurios pasižymi apsauginėmis savybėmis. Mitybą papildyti galima ir augaliniais prebiotikų ekstraktais, pavyzdžiui, džiovintais fermentuotais auksinės chlorelės (Golden Chlorella) mikrodumbliais. Tokio pobūdžio ekstraktai gali būti gera skaidulų alternatyva jeigu dėl per didelio daržovių vartojimo vargina pilvo pūtimas.

Paįvairinkite savo dietą riebia žuvimi – ją reikėtų valgyti bent kartą per savaitę, o dar geriau kasdien. Riebioje žuvyje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra vienos svarbiausių uždegimą mažinančių molekulių žmogaus organizme. Taip pat rekomenduojama į savo mitybą įtraukti augalinės kilmės riebalų rūgščių alternatyvų – linų sėmenų, fermentuotų ir džiovintų auksinės chlorelės (Golden Chlorella) mikrodumblių.

spot_img
spot_img

Užburtas lėšų stygiaus ratas: kaip dar labiau nepakenkti savo finansiniam stabilumui?

Valstybės duomenų agentūros (VDA) atliktas Lietuvos gyventojų tyrimas rodo, kad praėjusiais metais net 16 proc. šalies gyventojų patyrė materialinį nepriteklių. Pinigų trūkumas – nemenka našta, apsunkinanti ne tik kasdienes gyvenimo situacijas, bet ir turimus...

Gailėsitės nepabandę anksčiau: ledai iš varškės – paprastai pagaminami, sveikesni ir pigesni

Varškė – populiarus lietuvių virtuvės produktas, iš kurio nuo seno gaminame tiek saldžius desertus, tiek pagrindinius patiekalus. Tačiau pastaruoju metu pasaulyje populiarėja dar vienas varškės skanėstas – smaližių širdis užkariauja varškės ledai. Jie sveikesni,...

Merų nuomonės dėl iniciatyvos tarybos nariams mokėti fiksuotus atlyginimus skirias

Lietuvos merų nuomonės dėl Seime brandinamos iniciatyvos reglamentuoti savivaldybės tarybos nariams skiriamą lėšų tvarką skiriasi. Nors merai sveikina pasiūlymą fiksuoti savivaldos politikų veiklai skiriamą atlygį, nuomonės dėl to, kiek per mėnesį savivaldybė turėtų skirti...

„Iki“ pataria, kaip apsipirkti yra ekonomiškiau – eiti į parduotuvę kartą per savaitę ar...

Būdai, kaip sumažinti išlaidas maisto produktams, – aktualumo neparandanti tema. Vienas dažniausiai girdimų laiko patikrintų vadinamų patarimų yra siūlymas į parduotuvę eiti rečiau, pavyzdžiui, kartą per savaitę. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos...

Laidotuvių tradicijos keičiasi: pasakoja atsisveikinimo namų vadovė

Atsisveikinti su mirusiuoju besirenkantys žmonės vis dažniau vietoj masyvių vainikų ir didžiulių glėbių gėlių renkasi dovanoti vieną gėlės žiedą ir voką su pinigais. Ši tradicija, kai pagarbą velioniui norima išreikšti ir finansine parama jo...

Taupiai, bet nekukliai: ką patiekti per grilio vakarėlį, kad abejingų neliktų?

Vasariški orai – puikus pretekstas užkurti kepsninę kad ir kasdien. Be to, grilinimas yra gera dingstis pasikviesti draugų ir kartu gerai praleisti laiką. Dažnai žmonės klysta manydami, kad įsimintiniems grilio vakarėliams reikia plačiai atverti...

ORAI: Trečiadienio dieną aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos

Trečiadienio dieną bus be lietaus. Vėjas vakarų, pietvakarių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos. Ketvirtadienio naktį be lietaus, dieną vietomis numatomas trumpas lietus. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, antroje dienos pusėje šiaurės...

Horoskopai gegužės 31 dienai

AVINASGalimi nelabai žymūs, bet pakankamai skaudūs pokyčiai (nes palies jus labai asmeniškai). Tvirtos draugystės nelaikykite savaime suprantamu dalyku. Viskas keičiasi. JAUTISBūti atsargiam - dar nereiškia būti paranojiku. Verčiau budriai stebėkite kiekvieną, atrodantį įtartinai. nesileiskite į...

Prekybos tinklas „Rimi“ tęsia kainų mažinimą: virš 600 prekių bus galima įsigyti bene žemiausia...

Balandį visoje Lietuvoje sumažinęs per 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas, prekybos tinklas „Rimi“ ir toliau žengia kainų mažinimo kryptimi. Nuo gegužės 30 d. į programą „Rimi“ perku ir man ramu“ įtrauktų prekių skaičius...

Kas lėmė antrojo pusmečio elektros kainų mažėjimą?

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šią savaitę patvirtino viršutines kainų ribas, o galutinės kainos buitiniams vartotojams paaiškės dar gegužę. Nuo liepos mėnesio perkant elektrą iš žemos įtampos tinklo, kainų riba bus 22,264 centai už...

ORAI: Šiandien aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje apie 17 laipsnių šilumos

Šiandien lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje apie 17 laipsnių šilumos. Trečiadienį be lietaus. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, pereinantis į vakarų, pietvakarių, naktį 5–10 m/s, dieną 8–13 m/s....

Horoskopai gegužės 30 dienai

AVINASBūkite atsargus, jūsų impulsyvus būdas gali padaryti jums meškos paslaugą. Nors ir sakoma, kad žodis - ne žvirblis, vis dėlto veiksmus atšaukti dar sunkiau. Saugokitės žmogaus, nesuprantančio jūsų motyvų. JAUTISKo jau ko, o pasitikėjimo savimi...

Bankas išsiaiškino, kodėl lietuviai nebeperka nuosavo būsto

Trečdalis Lietuvos gyventojų planuoja įsigyti naują būstą dešimties metų laikotarpyje, rodo „Luminor“ banko atliktos apklausos* duomenys. Didžiausiu trikdžiu apklaustieji įvardija aukštas nekilnojamo turto kainas, o beveik kas dešimtam Lietuvos gyventojui trūksta santaupų pradiniam būsto...

Pavyks net desertų negaminantiems: garantuotas jogurtinis tortas su braškėmis, kurio nereikia kepti

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį pirkėjai graibsto šias lietuviškas uogas, kurių būna taip išsiilgę. Braškės idealiai tinka ne tik...

Paslaugos

Reklama

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img