21.8 C
Telšiai
2024 / 06 / 25

Kūčių vakarienė iki 100 eurų: kaip ir tradicijas išlaikyti, ir pinigų sutaupyti? + tradicinis receptas

Ar jau skaitėte?

Atidžiau pasidairius po parduotuvės lentynas ir pradėjus šventėms ruoštis iš anksto, Kūčių vakarienė gali kainuoti pigiau negu planuota. „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės teigimu, iš anksto šventėms ruošiasi ir prekybininkai – užtikrina pigiausius silkės, šviežių ir konservuotų daržovių pasiūlymus, taip pat nuolaidas kitiems produktams, kurių prireikia ruošiant šventinę vakarienę. O kad vaišės gali būti išties pigios, rodo senas Kūčių salotų receptas.

- Reklama -

„Prieš šventes pirkėjų krepšeliai įprastai būna gausesni. Tačiau perkant apdairiai ir susidarius sąrašą, įmanoma nemažai sutaupyti. Svarbu iš anksto žinoti, kokius patiekalus ruošite ir susidaryti ingredientų sąrašą. Kai kurie produktai tiks net keliems patiekalams, kad jų verta įsigyti daugiau – bulvių, morkų, burokėlių, silkės ar kūčiukų. Atsižvelgdami į populiariausius pirkėjų pasirinkimus šventiniu laikotarpiu, atitinkamai pritaikome ir nuolaidų akcijas, kad vidutiniam maisto produktų krepšeliui Kūčioms, jei prie stalo sėda gausus būrys šeiminykščių, pakaktų iki 100 eurų ar net mažiau“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Senieji receptai – būdas sutaupyti

Kūčių vakarienė.

Senieji lietuvių Kūčių valgiai yra gana paprasti, jiems nereikia ypatingų ir brangių ingredientų. „Jeigu prie Kūčių stalo susėda 8–10 asmenų, pagaminti vieną patiekalo porciją kainuos pigiau negu 3 ar 4 asmenų vakarienei“, – dėsningumą pastebi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. Taip pat pigiau įsigijus didesnį kiekį, pavyzdžiui, 1 ar 1,5 kilogramo, silkės, iš jos galima pagaminti net kelis skirtingus patiekalus Kūčių stalui: silkę tešloje, silkę su svogūnais, silkę su morkomis ir razinomis, silkę su grybais ir kt.

Pasak kulinarijos technologės, dauguma daržovių taip pat tiks keliems patiekalams. Pavyzdžiui, tarkuotas ir pakepintas morkas bei svogūnus galima naudoti kaip ir garnyrą prie žuvies, ir kaip silkės patiekalo dalį. Ne mažiau universaliai galima panaudoti ir virtus burokėlius: iš dalies jų pagaminti salotas su virtomis bulvėmis, pupelėmis, svogūnais, raugintais agurkais ir aliejumi, iš dalį panaudoti barščiams.

G. Urbonavičiūtė sako, kad Kūčios yra puiki proga iš naujo atrasti seną tradicinių salotų receptą.

Tradicinės Kūčių salotos

Reikės: 3 vidutinio dydžio virtų burokėlių, 3 virtų bulvių, skardinės konservuotų pupelių, 2 raugintų agurkų, 1 nedidelio svogūno, aliejaus, drusko ir pipirų.

- Reklama -

Gaminame:

  1. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje, kol gražiai pagels.
  2. Virtus burokėlius, virtas bulves ir raugintus agurkus supjaustykite nedideliais kubeliais ir viską suberkite į dubenį.
  3. Pupelių skystį nupilkite ir jas suverskite į dubenį su supjaustytomis daržovėmis.
  4. Į salotas sudėkite kepintus svogūnus, įpilkite aliejaus, įberkite pipirų ir druskos, viską atsargiai išmaišykite. Palikite salotas šiek tiek pastovėti, kad skoniai persipintų.

Dar per Kūčias G. Urbonavičiūtė rekomenduoja valgyti šviežių daržovių. Be to, pigu ir verta papildyti organizmą gerųjų fermentų ragaujant raugintų gėrybių – agurkų, kopūstų, cukinijų ar obuolių. Paprastai užtenka savaitės ar net mažiau, kad daržovės tinkamai įrūgtų ir būtų tinkamos valgyti. Taigi, dabar – geras metas įsigyti daržovių ar vaisių rauginimui, jeigu jų planuojate patiekti per Kūčių vakarienę ar Kalėdas.

Lietuvoje įprasta, kad per Kūčių vakarienę patiekiama dvylika patiekalų. Kalėdaičiai, kūčiukai ir duona – jau ketvirtadalis patiekalų, kuriems pakaks iki 5 eurų. Tokią pat dalį gali sudaryti įvairūs silkės variantai, kuriems svogūnų, morkų ir kitų reikiamų ingredientų „Iki“ prekybos tinkle galima įsigyti už panašią pinigų sumą. Taigi, pusė Kūčių vakarienės gali tekainuoti apie 10 eurų.

G. Urbonavičiūtė pastebi, kad dažnai per Kūčias žmonės patiekia savo pačių pririnktų ir marinuotų arba džiovintų grybų, kurių paieškos miške buvo tiesiog neįkainojamos. Jeigu šeima neturi kopūstų rauginimo tradicijų, 850 gramų šios gėrybės „Iki“ parduotuvėje kainuoja vos 1,39 euro, o 500 gramų raugintų agurkų – 1,79 euro. Mėgstantiems rūkytą žuvį tiks šaltai rūkytos menkės gabaliukai (270 g pakuotė), su lojalumo kortele kainuojantys 2,59 euro. Kilogramą kepti tešloje tinkamos juodadėmės menkės galima rasti tik už 4,99 euro. O su nuolaida, vos už kiek daugiau negu eurą, įsigytų virtų burokėlių kilogramo užteks ir Kūčių barščiams, ir salotoms su bulvėmis (kilogramo kaina – 0,29 euro) ir pupelėmis (skardinė kainuoja 1,39 euro). Gaminant tikriausiai prireiks ir miltų, kurių pakuotės kaina – taip pat 1,39 euro, o spanguolių skonio kisieliaus pakuotė – tik 0,51 euro (su lojalumo kortele). Kartu su kūčiukais įsigiję pakelį aguonų už 1,07 euro (su lojalumo kortele) – turėsite du svarbiausius ingredientus tradiciniam aguonpieniui.

Apibendrindama receptus ir produktų išeigą kulinarijos technologė skaičiuoja, kad iš išvardintų maisto produktų galima lengvai pagaminti 12–13 patiekalų, o bendros išlaidos keturių asmenų šeimai nesudarys nė 30 eurų. Jeigu prie Kūčių stalo susiburs dešimt žmonių, tradicinės vakarienės produktų kaina iš „Iki“ gali siekti apie 50–60 eurų, tad numatyto biudžeto likutis gali būti panaudotas Kalėdų vaišėms ar dovanoms.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Ar greitai mūsų pinigus valdys dirbtinis intelektas?

Visose gyvenimo srityse moderniųjų technologijų plėtra šiandien daro labai didelį poveikį, o finansų srityje jų vystymasis kai kuriais atvejais netgi keičia žaidimo taisyklės. Naujų...

Numatoma sparčiau indeksuoti pensijas

Seimas po svarstymo pritarė Socialinio draudimo pensijų ir Vienišo asmens išmokos įstatymų pataisoms, kuriomis siūloma nustatyti naują socialinio draudimo pensijos indeksavimo mechanizmą, taip pat...

Prekybos tinklo „Iki“ užkulisiai: stipri komanda, patogios darbo sąlygos ir plačios karjeros galimybės

30-ąjį gimtadienį mininčio prekybos tinklo „Iki“ stiprybė – tvirta darbuotojų komanda, o nuolatinis dėmesys jų poreikiams, priemonės motyvacijai stiprinti ir kompetencijoms ugdyti padeda išlaikyti...

Į Pasvalio elevatorių ūkininkai rinkosi sužinoti aktualiausių grūdų rinkos naujienų

Pirmadienį „Linas Agro“ Grūdų centrai Pasvalio rajono ūkininkus pakvietė į atvirų durų dieną Ąžuolynės kaime įsikūrusiame grūdų elevatoriuje. Idėja surengti tokio pobūdžio renginį kilo „Linas...

Vėjai rimsta, tačiau orai vėsta, naktimis laukus balins šalnos

Vėjai rimsta, tačiau orai vėsta, naktimis laukus balins šalnos. Spalio 7 d. be lietaus. Vėjas pietryčių, 7–12 m/s. Temperatūra dieną 11–16 laipsnių. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete Spalio 8 d. be lietaus. Vėjas pietryčių, 4–9 m/s. Temperatūra...

Darbdaviai: įdarbinus ilgą laiką buvusius be darbo – laimi visi

Jau ketverius metus sostinės savivaldybė skatina darbdavius dalyvauti užimtumo didinimo programoje – padėti įdarbinti vilniečius, kurie susiduria su sunkumais įsitraukiant į darbo rinką bei adaptuojantis joje. Nors su iššūkiais susiduria tiek darbdaviai, tiek dirbantys,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS