7.2 C
Telšiai
2025 / 04 / 24

Imbiero stebuklai: saugo nuo peršalimo ir netgi padeda mesti svorį

Ar jau skaitėte?

Jau tapo įprasta, kad prasidėjus šaltajam sezonui dažno namuose gardžiai pakvimpa imbieru. Šis vienas sveikiausių ir skaniausių prieskoninių augalų pasaulyje naudojamas tiek maistui ruošti, tiek sveikatai stiprinti. Tradicinis medaus, citrinos ir imbiero mišinys, neretai gaminamas kaip pirmasis vaistas nuo peršalimo ligų, yra tik vienas iš daugelio jo panaudojimo būdų. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai dalijasi tradicinės kinų arbatos iš imbiero paruošimo receptu ir atskleidžia, kuo ypatingos šios augalo šaknys.

- Reklama -

Vaistas tuo aibės negalavimų

Imbiero istorija siekia daugiau nei 5 tūkst. metų iki Kristaus, o jo tėvyne laikoma Pietryčių Azija. Vėliau šis prieskoninis augalas išplito po visą pasaulį, šiandien auginamas net ir Havajuose, o Lietuvą dažniausiai pasiekia iš Kinijos.
„Imbiero šaknys yra paklausios ištisus metus, tačiau didžiausią pardavimų piką stebime rudenį. Kartu su vėsesniais orais prasideda peršalimo ligų sezonas, o imbieras jau tapo viena pagrindinių tokių sveikatos negalavimų prevencijos priemonių. Mūsų parduotuvėse kasdien vidutiniškai yra nuperkama apie 180 kilogramų šio augalo šaknų. Imbiero populiarumas tik įrodo šio produkto veiksmingumą“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė E. Dapkienė.

Jai antrina ir maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, kuri pažymi, kad imbieras dažnai pasitelkiamas kaip efektyvus vaistas tiek tradicinėje, tiek alternatyvioje medicinoje. Šiame augale itin gausu natūralių komponentų ir metabolitų, itin vertingų sveikatai, o naudingiausios medžiagos – gingeroliai ir šagaoliai.

„Tokios imbiero sudedamosios gali pagerinti virškinimą, palengvinti pykinimą, leidžia kovoti su gripu ar peršalimu. Tyrimai rodo, kad augalas yra ir veiksminga priemonė norint įveikti nutukimą, sumažinti insulino, kuris didina kūno svorį, kiekį kraujyje. Taip pat imbieras pasitelkiamas gydant diabetą, širdies ligas. Jis mažina ir alkio jausmą, kurį kontroliuoti turintiems viršsvorio yra ypač svarbu“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.

Ji pažymi, kad medicininis imbiero potencialas yra toks pat naudingas kaip ir produkto panaudojimo virtuvėje galimybės. Iš šio augalo prieskonių bei šaknų, pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės B. Baratinskaitės, gaminami įvairiausi patiekalai ir gėrimai: imbieriniai sausainiai, meduoliai, saldainiai, limonadas, ką jau kalbėti apie gydomuosius mišinius ar daugybę aštrių valgių. Visgi, tikina B. Baratinskaitė, tikriausiai nėra geresnių imbiero panaudojimo žinovų nei kinai, todėl ji dalijasi būtent jų sukurtu autentišku ir gydančiu receptu.

Tradicinė kiniška imbiero arbata su raudonosiomis datulėmis

Reikės:
  • poros puodelių vandens
  • 15 g smulkintos imbiero šaknies
  • 15 g raudonųjų datulių
  • arbatinio šaukštelio medaus

Į puodą supilkite vandenį, tada sudėkite datules ir imbierą, puodą uždenkite, leiskite vandeniui užvirti. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir leiskite viskam troškintis apie 15 minučių. Tuomet mišinį nukoškite į puodelį, šiek tiek atvėsinkite, tačiau gerkite karštą. Medų į arbatą dėkite tik tuomet, kai pasiruošite gerti – jo virinti nereikia. Tik taip išsaugosite visas naudingąsias medaus savybes.

„Šios arbatos receptas Kinijoje perduodamas iš kartos į kartą. Nors ją paruošti paprasta, tačiau gėrimas turi tikrų gydomųjų galių. Jis kinų naudojamas iškart pajutus peršalimo simptomus. Tai puikiai suprantama, kadangi arbatoje – visa imbiero nauda, vitaminas C, kurio gausios raudonosios datulės, medus. Išbandyti išties verta“, – siūlo „Maximos“ maisto žinovė B. Baratinskaitė.

- Reklama -

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Gyventojai suskubo ženklinti augintinius – artėja svarbus terminas

Įsigaliojus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisoms, ėmė sparčiai daugėti ženklinamų ir Gyvūnų augintinių registre registruojamų šunų, kačių ir šeškų. Per septynis praėjusių metų...

Tarp pažeidėjų – ne tik pavieniai asmenys, bet ir šeimos

Antroji balandžio savaitė (6–12 d.) aplinkosaugininkams buvo ne mažiau intensyvi. Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimų skyrius gavo 476 gyventojų pranešimus apie galimus pažeidimus, o...

„Iki“ parduotuvėse – nauja, iki šiol dar nematyta prekių fiesta, nuolaidos galios tik ribotą laiką

„Tu negali tikėtis visiems patikti – tu ne sūris“, – sako interneto folkloras. Ir išties – kai jo rūšių ir receptų su juo tiek...

Pratęsiama gabiausių šalies moksleivių paieška

Talentingiausius šalies sportininkus, menininkus, mokslininkus auginti svarbu nuo mažų dienų. Prie gabiausių moksleivių auginimo lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ prisideda jau 17-tus metus iš eilės,...

V. Sinkevičius apie Baltijos jūroje palaidotus sprogmenis: situacija grėsminga

Pasibaigus konferencijai „Mano Baltija“, jos sumanytojas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Virginijus Sinkevičius įvardija esminius renginio metu priimtus įsipareigojimus...

Neturintiems laiko, šis šventinis desertas išsigelbėjimas: kaip tinkamai pagaminti?

Kalėdų karštinė pasiekė aukščiausią tašką – daugybė žmonių įnirtingai suka galvą kaip šiemet nustebinti artimuosius prie šventinio stalo. Kadangi tradiciniai patiekalai kasmet išlieka tie...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS