4.5 C
Telšiai
2025 / 01 / 18

Imbiero stebuklai: saugo nuo peršalimo ir netgi padeda mesti svorį

Ar jau skaitėte?

Jau tapo įprasta, kad prasidėjus šaltajam sezonui dažno namuose gardžiai pakvimpa imbieru. Šis vienas sveikiausių ir skaniausių prieskoninių augalų pasaulyje naudojamas tiek maistui ruošti, tiek sveikatai stiprinti. Tradicinis medaus, citrinos ir imbiero mišinys, neretai gaminamas kaip pirmasis vaistas nuo peršalimo ligų, yra tik vienas iš daugelio jo panaudojimo būdų. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai dalijasi tradicinės kinų arbatos iš imbiero paruošimo receptu ir atskleidžia, kuo ypatingos šios augalo šaknys.

- Reklama -

Vaistas tuo aibės negalavimų

Imbiero istorija siekia daugiau nei 5 tūkst. metų iki Kristaus, o jo tėvyne laikoma Pietryčių Azija. Vėliau šis prieskoninis augalas išplito po visą pasaulį, šiandien auginamas net ir Havajuose, o Lietuvą dažniausiai pasiekia iš Kinijos.
„Imbiero šaknys yra paklausios ištisus metus, tačiau didžiausią pardavimų piką stebime rudenį. Kartu su vėsesniais orais prasideda peršalimo ligų sezonas, o imbieras jau tapo viena pagrindinių tokių sveikatos negalavimų prevencijos priemonių. Mūsų parduotuvėse kasdien vidutiniškai yra nuperkama apie 180 kilogramų šio augalo šaknų. Imbiero populiarumas tik įrodo šio produkto veiksmingumą“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė E. Dapkienė.

Jai antrina ir maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, kuri pažymi, kad imbieras dažnai pasitelkiamas kaip efektyvus vaistas tiek tradicinėje, tiek alternatyvioje medicinoje. Šiame augale itin gausu natūralių komponentų ir metabolitų, itin vertingų sveikatai, o naudingiausios medžiagos – gingeroliai ir šagaoliai.

„Tokios imbiero sudedamosios gali pagerinti virškinimą, palengvinti pykinimą, leidžia kovoti su gripu ar peršalimu. Tyrimai rodo, kad augalas yra ir veiksminga priemonė norint įveikti nutukimą, sumažinti insulino, kuris didina kūno svorį, kiekį kraujyje. Taip pat imbieras pasitelkiamas gydant diabetą, širdies ligas. Jis mažina ir alkio jausmą, kurį kontroliuoti turintiems viršsvorio yra ypač svarbu“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.

Ji pažymi, kad medicininis imbiero potencialas yra toks pat naudingas kaip ir produkto panaudojimo virtuvėje galimybės. Iš šio augalo prieskonių bei šaknų, pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės B. Baratinskaitės, gaminami įvairiausi patiekalai ir gėrimai: imbieriniai sausainiai, meduoliai, saldainiai, limonadas, ką jau kalbėti apie gydomuosius mišinius ar daugybę aštrių valgių. Visgi, tikina B. Baratinskaitė, tikriausiai nėra geresnių imbiero panaudojimo žinovų nei kinai, todėl ji dalijasi būtent jų sukurtu autentišku ir gydančiu receptu.

Tradicinė kiniška imbiero arbata su raudonosiomis datulėmis

Reikės:
  • poros puodelių vandens
  • 15 g smulkintos imbiero šaknies
  • 15 g raudonųjų datulių
  • arbatinio šaukštelio medaus

Į puodą supilkite vandenį, tada sudėkite datules ir imbierą, puodą uždenkite, leiskite vandeniui užvirti. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir leiskite viskam troškintis apie 15 minučių. Tuomet mišinį nukoškite į puodelį, šiek tiek atvėsinkite, tačiau gerkite karštą. Medų į arbatą dėkite tik tuomet, kai pasiruošite gerti – jo virinti nereikia. Tik taip išsaugosite visas naudingąsias medaus savybes.

„Šios arbatos receptas Kinijoje perduodamas iš kartos į kartą. Nors ją paruošti paprasta, tačiau gėrimas turi tikrų gydomųjų galių. Jis kinų naudojamas iškart pajutus peršalimo simptomus. Tai puikiai suprantama, kadangi arbatoje – visa imbiero nauda, vitaminas C, kurio gausios raudonosios datulės, medus. Išbandyti išties verta“, – siūlo „Maximos“ maisto žinovė B. Baratinskaitė.

- Reklama -

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Kviečiame klausytis kalėdinio meto lietuviškų dainų

Prasidėjus Adventui (o senoviškai sakant – Leliumų laikotarpiui) ir artėjant Kalėdoms, Etninės kultūros globos taryba kaip ir kasmet kviečia visus klausytis šio meto lietuviškų...

„Iki“ vadovė Nijolė Kvietkauskaitė: iki šiol nematytas sprendimas mums padės būti dar arčiau pirkėjų

Prekybos tinklas „Iki“ toliau stiprina savo lyderystę mažmeninės prekybos rinkos inovacijose. Pirkėjams pernai pristatyta aibė naujovių: nuo naujo formato parduotuvių ir be vairuotojų pirkinius...

Atostogos be darbinių rūpesčių ir streso – kaip išeiti poilsiauti ramia galva?

Vasara – atostogų metas. Tačiau prieš išeinant atostogauti darbe dažnai tenka sutvarkyti daugybę reikalų, pasirūpinti sklandžiu darbų perdavimu kolegoms. Dėl to ruošiantis atostogoms neretai...

5 kelionių kryptys, į kurias sparnus verta kelti rudenį

Nors atostogų karaliene tradiciškai tituluojama vasara, ruduo taip pat turi savų privalumų, kuriais naudojasi nemaža dalis lietuvių. Kai mūsų šalyje dienos pradeda trumpėti ir...

4 priežastys, kodėl bėgimas su ausinėmis bus produktyvesnis

Ruošiatės bėgimo maratonui ar šiaip mėgstate bėgioti ilgas distancijas? Bėkite su ausinėmis – tai gali suteikti daugiau energijos ir sumažinti nuovargį. Bėgimo su ausinėmis privalumai Daugelis besitreniruojančių sportininkų renkasi bėgti su ausinėmis, nes klausantis mėgstamos muzikos...

Ne tik grietinė ir spirgučiai: naujos idėjos, su kuo patiekti koldūnus ir virtinius

Koldūnai – universalūs, kąsnio dydžio stebuklai, kurie džiugina skonio receptorius visame pasaulyje. Namuose jų gamyba išties užtrunka, tad dažnas renkasi įsigyti šaldytų parduotuvėse. Ypač tai populiaru žiemos metu, kai išauga įvairios šaldytos produkcijos paklausa,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS