16.1 C
Telšiai
2024 / 05 / 16

„Iki“ pataria: pasitikrinkite – ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve? + 2 receptai su dieviškai tįstančio sūrio pagunda

Ar jau skaitėte?

Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Jis, kaip pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, tebėra populiariausias pirkėjų pasirinkimas, bet lietuvius galima pavadinti ir sūrių gurmanais.

- Reklama -

„Fermentiniai ir tepamieji sūriai jau daug metų dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose, kai šie renkasi prekes sūrių skyriuje. Tačiau ir mocarela, kietieji sūriai, tokie kaip parmezanas, įvairūs pelėsiniai sūriai, feta jau seniai nebėra egzotika, o įprastas kasdienis pirkinys. Taip pat kasmet vis daugiau dėmesio sulaukia įvairesnės sūrių rūšys: pavyzdžiui, ožkų ar avių pieno, išraiškingasis britiškas čederis. Savaitgaliais ar šventinėmis dienomis populiaru rinktis ir įmantresnius sūrius, tokius kaip pagardintus trumais, pipirais ar net vasabiu. O šį savaitgalį lojaliems pirkėjams taikysime ir solidžias nuolaidas daugumai sūrių, tad tai proga atrasti naują favoritą“, – sako G. Kitovė.

Sūris.

Nuo sūrių gausybės gali susisukti galva, bet visus juos vienija mažiausiai vienas bendras dalykas: namuose visiems jiems priklauso atsidurti šaldytuve. Tačiau kaip ir kiek sūrį ten laikyti, priklausys jau nuo jo rūšies. „Iki“ dalijasi paprastu teisingo sūrių laikymo šaldytuve vadovu: taisyklėmis, gudrybėmis ir patarimais, kad sūriai ilgai išliktų puikios būklės.

„Švieži sūriai visi daugiau ar mažiau lengvai genda ir gali tapti pelėsio ar pavojingo bakterijų dauginimosi auka. Tačiau šiek tiek dėmesingiau juos dedant į šaldytuvą, šių procesų galima išvengti arba juos atitolinti ir sūriu mėgautis ilgiau“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Pakuotė

Ką daryti su pakuote, kurioje sūrį nusipirkote, kai ją jau atidarėte? Jei, kaip dažniausiai būna, sūris buvo suvyniotas į plastikinę ar maistinę plėvelę, šios jau nerekomenduojama pakartotinai naudoti. Maistinė plėvelė padės kaupti drėgmę, ir sūris suges žymiai greičiau. Kad sūriai išsilaikytų ilgiau, žymiai geriau rinktis kitus sprendimus:

  • Sviestinis popierius arba folija: idealiai tinka pusiau kietiems sūriams, taip pat fermentiniams, varškės. Svarbu yra juo uždengti perpjautą dalį, kad sumažėtų deguonies patekimas į sūrį, nes taip didėja jo gedimo galimybė.
  • Medvilninis audinys: jei norite ilgai išsaugoti brandintą sūrį, pavyzdžiui, parmezaną, saugiausia jį suvynioti į šviežiai sudrėkintą medvilninį audinį.
  • Vakuuminė pakuotė: veiksmingiausias sprendimas, kaip ilgai išsaugoti kietus ir pusiau kietus sūrius, neabejotinai yra vakuuminė pakuotė. Jeigu turite tokį aparatą namie, būtinai naudokite. Vakuumas leidžia iki minimumo sumažinti deguonies kiekį, taigi ir pelėsio atsiradimo galimybę.
  • Indelis: į sviestinį popierių suvyniotą sūrį arba supjaustytas jo riekeles taip pat verta įdėti į plastikinę dėžutę su dangčiu. Taip jie, ypač mėlynojo pelėsio, neskleis kvapo šaldytuve. G. Urbonavičiūtė dalijasi ir gudrybe – įdėkite į tokį indelį kubelį cukraus. Jis sugers drėgmę.

Vieta šaldytuve

Ne visi sūriai laikomi tokioje pačioje temperatūroje, todėl, atsižvelgiant į jo rūšį, derėtų sūrius palikti tam tikrose šaldytuvo lentynose. Išsamiau:

- Reklama -
  • Minkšti sūriai: jiems reikia žemesnės temperatūros, todėl jie dedami į žemiausią (ir šalčiausią) šaldytuvo lentyną, esančią tiesiai virš vaisių ir daržovių stalčiaus.
  • Brandinti ir pusiau brandinti sūriai: juos geriau laikyti aukščiausioje šaldytuvo dalyje, kur temperatūra šiek tiek aukštesnė, jiems tokia yra tinkamesnė.

Prieš valgymą

Sūris skaniausias kambario temperatūros, tad prieš patiekiant jį iš šaldytuvo reikėtų išimti bent prieš valandą. Jeigu ketinate patiekti jį supjaustytą gabaliukais, pavyzdžiui, ant sūrio lentos, atminkite, kad jie greičiau apdžius nei dideli gabalai. Todėl geriausia sūrį porcijuoti prieš pat patiekimą.

G. Urbonavičiūtė taip pat dalijasi 3 receptais, kurių žvaigždė – šiltas, maloniai tįstantis sūris, kuris nepaliks abejingų nei vaikų, nei suaugusiųjų.

Bulvių rutuliukai su sūriu

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 30 min

Reikės: 500 g bulvių, druskos, 50 g miltų, 100 g mocarelos ar kito gerai besilydančio sūrio; apvoliojimui: 2 kiaušinių, miltų, džiūvėsėlių.

Gaminame:

  1. Nuskustas ir dideliais gabalais supjaustytas bulves išvirkite ir nusausinkite. Sudėkite į didelį indą, įberkite šiek tiek druskos ir gerai sutrinkite, tada įmaišykite 50 g miltų.
  2. Rankas patepkite trupučiu aliejaus ir formuokite rutuliukus. Sūrį supjaustykite kubeliais ir po vieną jų įspauskite į kiekvieno rutuliuko centrą. Užglaistykite rankomis, kad sūrio nesimatytų.
  3. Kiekvieną rutuliuką apvoliokite išplaktame kiaušinyje, miltuose ir džiūvėsėliuose. Kepkite keptuvėje su aliejumi apie 5 min., vis pavartydami, kad apskrustų visos pusės.

 Sūrinė „naan“ duonelė

 Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 90 min. (15 min. ruošti, 15 min. kepti ir 1 val. tešlos kildinimui)

Reikės: 450 g miltų, 80 g jogurto, 160 ml šilto vandens, druskos, 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus, tarkuoto sūrio, kuris gerai lydosi (mocarelos ar fermentinio), tarkuoto parmezano, česnako skiltelių pagal skonį, petražolių papuošimui. Mielėms: 7 g sausų mielių, 4 g cukraus, 30 ml šilto vandens.

Gaminame:

  1. Nedideliame dubenyje sumaišykite mielėms skirtą šiltą vandenį ir cukrų, tada įmaišykite mieles. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite 10 minučių pastovėti.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su aliejumi. Paeiliui pilkite jogurtą, šiltą vandenį, įberkite druskos. Į tešlą dėkite mieles ir išmaišykite mentele. Tuomet minkykite rankomis, kol gausite elastingą tešlą. Ją palikite dubenyje, uždenkite maistine plėvele ir palikite kilti 1 valandą.
  3. Padalykite tešlą į 7-8 dalis ir suformuokite rutuliukus ir juos suplokite.
  4. Ant kiekvieno paplotėlio dėkite tarkuoto minkšto sūrio ir tarkuoto parmezano. Gerai užlenkite kraštus, suformuokite rutuliuką ir jį lengvai pakočiokite kočėlu.
  5. Kiekvieną tokią duonelę dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol ji išsipūs.
  6. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, smulkintas petražoles ir išspaustą česnaką. Šiuo mišiniu aptepkite kiekvieną iškeptą duonelę ir patiekite dar šiltą.

 

TOP naujienos

Rajono sodininkai apie susirinkimus bus informuojami elektroniniu paštu

Nuo kitų metų bus paprasčiau informuoti sodininkų bendrijų narius apie šaukiamą visuotinį susirinkimą. Seimas šią savaitę priėmė tai numatančias Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas. Už jas...

„Iki“ atidarė ilgai lauktą parduotuvę „Europos“ prekybos centre: išskirtinėje parduotuvėje – ir vietoje kepamos picos bei šviežios sultys

Vilniaus centrinis verslo rajonas tampa dar patrauklesnis lankytojams ir gyventojams. Aktyviai plėtrą vykdantis prekybos tinklas „Iki“ Vilniuje pirmadienį atidarė parduotuvę prekybos centre „Europa“, Konstitucijos...

Artėjančios šventės – puiki proga padovanoti draugystę be tėvų augančiam vaikui

Liko tik keli žingsniai iki Lietuva taps šalimi be didžiųjų vaikų globos institucijų. Sparčiai vyksta vaikų kraustynės į mažus bendruomenės namus ir butus. Tačiau...

Aštuoni populiariausiais telefonų remonto mitais

Egzistuoja daugybė legendų kaip galima pačiam sutaisyti sugedusį telefoną. Įspėjame – dauguma jų yra klaidinantys ir gali smarkiai pakenkti jūsų įrenginiui. Jūsų dėmesiui – Evaldas...

Balandžio 16 -oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Balandžio šešioliktoji, antradienis – 106-oji metų diena (antroji 16-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 258 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Algedė, Benedikta, Benediktas, Giedrė, Giedrius, Gražvyda, Gražvydas, Kalikstas, Ūdrys; rytoj: Aniceta, Anicetas, Giedrė, Giedrius,...

Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai: gydytoja atskleidžia, kiek jų galima suvalgyti kasdien (receptas)

Nors didžioji dalis riešutų į Lietuvą atkeliauja iš tolimų kraštų, rudeniui įsibėgėjant jų galima rasti ir mūsų šalies miškuose. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, riešutai vertinami dėl juose esančių mononesočiųjų riebalų, mažinančių širdies...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS