0.9 C
Telšiai
2025 / 01 / 15

Į vasarišką lauko virtuvę – rytietiška egzotika: kaip ant laužo paruošti tobulą uzbekišką plovą

Ar jau skaitėte?

12357 kilogramų ryžių arba po vieną jų kiekvienam Druskininkų gyventojui. Tokį kiekį šių kruopų lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ iki vasaros pradžios šiemet parduodavo kasdien. Tačiau ryžių populiarumas neturėtų stebinti, kadangi tai yra produktas, ypač naudingas organizmui, pasižymintis daugybe gerųjų savybių ir puikiai tinkantis pačių įvairiausių patiekalų gamybai. Vienas jų – plovas, kuris tobulai praturtins lauko kepinių sezoną. „Maximos“ kulinarijos ekspertai siūlo šį uzbekišką šedevrą paruošti gamtoje ant laužo ir vasara mėgautis atrandant naujus bei stebinančius skonius.

- Reklama -


Ir maistingi, ir vertingi

Ne tik tradicinius ryžius, bet ir ekologiškus ar apvaliuosius. Tokias šių kruopų rūšis, pasak „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, lietuviai vis dažniau įsideda į savo pirkinių krepšelį.

„Nors apvalieji ryžiai populiarumu kol kas nusileidžia plikytiesiems ar ilgagrūdžiams, jų pasirinkimas rodo, kad mūsų klientai noriai išbando skirtingų nacionalinių virtuvių patiekalus. Apvalieji ryžiai puikiai tinka sušiams ar paelijai – šiuo patiekalus, ieškodami naujų skonių, lietuviai vis dažniau gaminasi namuose patys. Tai ženklas, kad esame atviri kulinariniams eksperimentams, be to, renkamės ir ekologiškus, tvarius produktus. Tokių ryžių pardavimai žymi augantį pirkėjų rūpestį savimi ir savo sveikata“, – sako E. Dapkienė.

Jos žodžius tik patvirtina „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ekspertės teigimu, kasdienės mitybos papildymas ryžiais – ypač sveikintinas. Anot B. Baratinskaitės, šios kruopos užtikrina sotumo jausmą, jose gausu nuo tulžies akmenų saugančių skaidulų, širdies bei kraujagyslių sistemai svarbių mineralų.

„Ryžiai yra ir mangano, seleno, vario, magnio šaltinis, o vien pastaroji medžiaga itin naudinga kaulinio audinio, nervų, raumenų sistemos veiklai. Tačiau šios kruopos pasižymi ne tik savo maistine verte, bet ir gausybe panaudojimo galimybių. Iš jų gaminami patys įvairiausi patiekalai ir vienas tokių – ant laužo verdamas uzbekiškas plovas. Šiam skanėstui puikiai tinka beveik visos ryžių rūšys: tiek plikyti, tiek „Basmati“ ar apvalieji. Kadangi kruopos turi daug glitumo, jas prieš patiekalą gaminant reikėtų gerai išplauti. Antraip pastarosios gali sulipti, o lietuviams plovas patinka iš birių ryžių. Kalbant apie mėsą, šiam patiekalui ji tinka pati įvairiausia. Galima rinktis avienos kumpį – tada plovas bus mažiau riebus, sausesnis. Tokia mėsa taip pat neretai maišoma su jautiena, žvėriena“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Todėl, pasidalijusi kulinarinėmis subtilybėmis, „Maximos“ maisto ekspertė kviečia vasarotojus kurti laužą ir pasiruošti ant jo gaminti tikrą tradicinį uzbekišką plovą.

- Reklama -

Aromatingos tradicijos iš Rytų – uzbekiškas plovas

Reikės: kilogramo avienos, tiek pat svogūnų, morkų, pusės litro nerafinuoto aliejaus, 800 g plikytų ryžių, 8 galvučių česnako, pagal skonį – kumino, aitriųjų paprikų, raugerškių uogų, druskos.



Gerokai įkaitinę kazaną ir aliejų, sumeskite į jį gabaliukais supjaustytą mėsą. Apskrudinę iki geltonumo, stenkitės neprisvilinti mėsos ir kepkite ją gerą pusvalandį. Vėliau įberkite pjaustytų svogūnų, kumino, aitriųjų paprikų, sumažinkite temperatūrą, troškinkite valandą–pusantros. Retkarčiais maišykite, kol svogūnai ištirps, išsileis mėsos sultys ir viskas taps tirštu sultiniu. Sureguliavę sultinio sūrumą ir aitrumą, pradėkite ryžių garinimą. Įberkite saujelę raugerškių uogų, sudėkite šiaudeliais pjaustytų morkų sluoksnį, tada ryžių sluoksnį, užpilkite verdančiu vandeniu. Jis turi ryžius apsemti per du pirštus. Tuomet susmaigstykite česnakų galvutes, kurios neturi būti išlukštentos, tik nuplautos. Tada uždenkite puodą, tik daugiau dangčio nebenukelkite. Mažinkite temperatūrą, garinkite ryžius gerą pusvalandį, kol jie subręs ir vanduo išgaruos.

„Labai svarbu šias kruopas tinkamai išvirti. Jei ugnis bus per stipri, o vandens – per mažai, plovas gali stipriai prisvilti. Nors ryžiai dar nebus paruošti. Jei vandens bus per daug ir virsite per ilgai, gausite košę. Svarbu, kad ryžiai būtų birūs. Todėl pamėginkite ir mėgaukitės. Skanaus!“, – linki B. Baratinskaitė.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Pasiūlė naują motyvacinę priemonę darbuotojams – nauda ir sveikatai, ir piniginei

Važiavimo dviračiu privalumų ne vienas – sveikata, grynas oras, užnugaryje liekančios automobilių spūstys, žinoma, ir ne viena dešimtis sutaupytų, o gal net uždirbtų eurų!...

Praėjusiais metais sumažėjo bendras alkoholio suvartojimas

Vilniaus universiteto mokslininkų naujausias tyrimas parodė, kad praėjusiais metais sumažėjo bendras alkoholio suvartojimas. Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docento Algirdo Bartkaus teigimu, tam daugiausia...

Vasario 24-oji: vardadieniai, dienos INFO

Vasario 24-oji – Estijos Nepriklausomybės diena; Šv. Motiejus, Vieversio diena. Vasario dvidešimt ketvirtoji, šeštadienis, (šeštoji 8-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 310 dienų. Savo...

Horoskopai sausio 14 dienai

AVINASŠiandien jūsų laukia kupina įvykių diena. Daug bendrausite, ginčysitės, bandysite apginti savo pasaulėžiūrą. Gausite, ko jums reikia, bet nebūtinai tai, ko norite. JAUTISJūs nusiteikęs ryžtingai...

Vairavimas žiemą: svarbi automobilio techninė būklė

Besikeičiančios žiemos sąlygos, gausiau iškrentantis sniegas ir žema temperatūra vairuotojus ragina būti atsargesnius kelyje, rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį bei laikytis didesnio nei įprasta saugaus atstumo. Kitas svarbus saugaus dalyvavimo eisme žiemą...

Horoskopai lapkričio 6 dienai

AVINASLaukite netikėtumų. Labai tikėtina, kad į naujoves reaguosite skeptiškai ir nepatikliai. Neperlenkite lazdos - totalus neigimas tikrai nebus vaisingas. Ekspertės patarimai, kaip išsirinkti kokybišką žuvį ir 3 receptai su juoduoju paltusu JAUTISAtidžiai apsidairęs įsitikinsite, kad netgi...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS