-2.7 C
Telšiai
2025 / 02 / 14

Geras padažas – pusė darbo: šį naminį užpilą naudosit visoms salotoms, o ingredientams išleisit visai mažai

Ar jau skaitėte?

Gaminate salotas iš šviežių ir traškių salotų lapų? O gal sočiai vakarienei pasirinkote lengvą variantą – salotas su grilinta vištiena? Galbūt ieškote, kuo pagardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams idealiai tiks nebrangus naminis bazilikų padažas, tiesiog kvepiantis vasara. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą įvairūs žalumynai ir prieskoninės žolelės yra tikras hitas – pirkėjai juos naudoja tiek patiekalų gardinimui, tiek atsargoms žiemai ruošti.

- Reklama -

„Akivaizdu, kad vasaros mėnesiai į gerąją pusę keičia lietuvių mitybos įpročius. Dar pavasarį, vos pradėjus kilti temperatūrai, pastebimai išauga salotų, žalumynų, prieskoninių žolelių paklausa. Šiluma tarsi įkvepia norą rinktis lengvesnius, šviežesnius ir sveikesnius produktus. Lietuviai į pirkinių krepšelius dedasi ne tik įprastas lapines ar romanines, bet drąsiai išbando ir mažiau tradicinius variantus – nuo lapinių kopūstų iki salotų mišinių su gėlių žiedais“, – pastebi V. Budrienė.

Padažas.

Vieni salotų lapai, kad ir kokie švieži bei traškūs būtų, retai griežia pirmuoju smuiku. Tačiau viską pakeisti gali naminis padažas, kuris salotomis sugundytų net ir tuos, kurie paprastai į jas šnairuoja.

Kaip sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, su gardžiu padažu vienu šūviu nušausit du zuikius: pakutensit skonio receptorius ir paskatinsit valgyti daugiau šviežių salotų ir daržovių, kurios tokios būtinos subalansuotai mitybai.

„Jei ieškote ryškaus ir gaivaus naminio padažo, kuris tiktų su viskuo, rinkitės užpilus su aliejumi ir rūgštele. Jie paprastai ir lengvai pagaminami vos iš keleto pagrindinių ingredientų, kurių dažnas jau turi virtuvėje. Jie bus lengvesni ir išraiškingesnio skonio nei, pavyzdžiui, majonezo ar grietinės pagrindu pagaminti padažai. Be to, tiks įvairiems patiekalams: ne tik salotoms, bet ir dubenėliams „poke bowls“ ar kaip pagardas prie mėsos, vištienos ar žuvies“, – sako J. Sabaitienė.

Patarimai tobulam užpilui

Daržovių žinovė dalijasi keliomis pagrindinėmis taisyklėmis, kaip pasiruošti tobulą užpilą salotoms, ir vienu receptu, kuris tiks kone visiems vasariškiems patiekalams.

- Reklama -

Proporcijos. Ruošiant aliejaus ir rūgštaus ingrediento užpilą dažniausiai rekomenduojama 3:1 taisyklė. T. y., aliejaus turėtų būti triskart daugiau nei pasirinkto rūgštaus ingrediento. Jeigu esate pradedantysis, ši auksinė taisyklė pravers. Tačiau nesilaikykite jos aklai – jeigu mėgstate ryškesnius, išraiškingesnius skonius, daugiau aromato, tuomet nebijokite įpilti daugiau acto ar laimo sulčių. Virtuvėje pagrindinė galiojanti taisyklė – kad būtų skanu.

Geriausi rūgštūs ingredientai. Dvi dažniausiai užpilams naudojamos rūgštys yra citrusinių vaisių sultys ir actas. Citrusų sultys suteikia ryškumo ir šiek tiek saldumo. Citrinų, žaliųjų citrinų, apelsinų ar greipfrutų sultys yra puikus pasirinkimas – kiekvienos jų suteikia savą skonį, tad rinkitės pagal savo preferencijas. Be to, nebijokite maišyti ir derinti sultis, kad sukurtumėte dar įdomesnį skonį.

Kita vertus, actas padažą gali pakelti į naują lygį. Balzaminis actas suteiks sodresnį, o raudonojo vyno actas – gaivesnį, vaisišką skonį. Užpilui tinka iš esmės bet koks actas, todėl drąsiai naudokite savo mėgstamą.

Tinkamiausi aliejai. Alyvuogių aliejus yra populiariausias pasirinkimas, o jo malonus skonis puikiai tinka daugumai salotų padažų. Tačiau nebūtina apsiriboti tik juo: išbandykite sezamų, graikinių riešutų arba pistacijų aliejų, kurie suteiks įdomesnį poskonį. Jei ieškote neutralesnio, pabandykite vynuogių sėklų arba saulėgrąžų aliejų. Taip pat nebijokite jų maišyti – jeigu norite išbandyti sezamų aliejų, bet baiminatės, kad jo skonis bus per stiprus, sumaišykite jį su, pavyzdžiui, vynuogių sėklų.

Nepamirškite saldumo. Skanaus užpilo paslaptis – balansas. Jam reikia ne tik rūgšties, bet ir šiek tiek sūrumo bei saldumo. Paprasčiausia naudoti skystus saldžius priedus, pavyzdžiui, medų, klevų sirupą ar agavų nektarą. Eksperimentuokite – jeigu esate smaližius, galite įdėti šiek tiek daugiau saldaus ingrediento. Galbūt tai sumažins potraukį saldumynams po vakarienės.

Kiek laiko užpilą galima laikyti. Visų pirma, jo vieta – šaldytuve. Tinkamai laikomas šaldytuve, sandariame inde, užpilas gali išsilaikyti iki savaitės, nors skaniausias, žinomas, dar pačią pirmą dieną. Ilgiau laikant, gali atsiskirti aliejus, tačiau neišsigąskite – tai užpilui nekenkia, tiesiog prieš naudodami jį gerai suplakite.

Kvapnaus ir ryškaus bazilikų užpilo receptas

„Šiam ypač aromatingam ir gražia ryškia žalia spalva išsiskiriančiam padažui tereikės 10 minučių laiko ir 7 ingredientų. Kad skonis būtų pats geriausias, atkreipkite dėmesį į visų produktų kokybę: rinkitės gerą aliejų, šviežutėlius bazilikus ir česnaką. Tikrai pajusite skirtumą“, – sako J. Sabaitienė.

Reikės: 1 didelio ryšulėlio šviežių bazilikų (suspausti turėtų sudaryti maždaug puodelį), 1 skiltelės česnako, 1,5 šaukšto raudonojo arba baltojo vyno acto, 0,5 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių, 0,5 arbatinio šaukštelio medaus, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, 0,5 puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminame: Į maišytuvą ar virtuvinį kombainą dėkite visus ingredientus, išskyrus aliejų. Pulsuodami šiek tiek pasmulkinkite bazilikų lapus. Tuomet, tebemaišant, lėtai pilkite aliejų. Maišykite 30-60 sekundžių, kol tekstūra bus vientisa ir glotni.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Hormonai ir miegas – kas vyksta naktį su mūsų kūnu?

Žmogus vidutiniškai pramiega apie trečdalį viso savo gyvenimo. Tokia statistika verčia pasvarstyti – kiek būtų galima nuveikti, jei nereikėtų miegoti? Visgi, moksliniai tyrimai rodo,...

Ilgąjį savaitgalį aplinkosaugos pareigūnai, kaip įprasta dirbs 24/7

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, nors šalyje artėja ilgasis savaitgalis, aplinkosaugos pareigūnai, kaip įprastai dirbs aktyviu aplinkosauginės priežiūros režimu – 24 val. per parą. „Nors artėja ilgasis savaitgalis,...

Po procedūrų odontologijos klinikoje mirė moteris

Vilniuje trečiadienį VUL Santaros klinikose mirė dėl odontologinių komplikacijų iš privačios klinikos atgabenta pacientė, sklebia portalas tv3.lt. Portalo duomenimis, Vilniaus policijos atstovai patvirtino, kad vakar...

Diržo neprisisegęs keleivis avarijos metu prilygsta drambliui

Kai paskutinį kartą sėdantis į taksi, autobusą ar artimojo automobilį nesisegėte saugos diržo, ar susimastėte apie tai, kad avarijos atveju saugos diržas gali išgelbėti...

Orai savaitgalį bus permainingi, keliuose yra slidžių ruožų!

Šiandien vakariniuose rajonuose vietomis numatomi krituliai, vyraus nedidelis lietus. Antroje dienos pusėje stiprės pietvakarių vėjas, vakariniuose rajonuose vietomis gūsiai sieks 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra sieks 3–8 laipsnius šilumos, Rytų Lietuvoje kai kur bus apie...

Spalvomis, kvapais ir skoniais užburiantis Tunisas – dykumų oazės ir balto smėlio paplūdimiai nukels...

Krištolo skaidrumo Viduržemio jūros skalaujami ir palmėmis nusėti balto smėlio paplūdimiai ne vieną keliautoją atvilioja į egzotiškąjį Tunisą, kone kiekviename žingsnyje stebinantį ryškiais kontrastais. Afrikos spalvų, kvapų bei skonių pripildytos kelionės akimirkos dar ilgai...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS