15.3 C
Telšiai
2024 / 05 / 12

Dietologė pataria pavasarį pasitikti su žalumynais lėkštėje: kaip juos vartoti, kad gautume daugiausia naudos?

Ar jau skaitėte?

Po žiemos, kai maitinomės sočiau ir daugiau vartojome raugintų daržovių, tikrai pasiilgome šviežių žalumynų. Gera žinia – kaip teigia mažmeninio prekybos tinklo, „Rimi“ vaisių ir daržovių pardavimų direktorė Olga Suchočeva, parduotuvėse jau yra visko, kas reikalinga ne tik lietuvių mėgstamų šaltibarščių gamybai, bet ir pačių įvairiausių žalumynų: šviežių daržovių, salotų ir prieskoninių žolelių, tinkančių gaivioms pavasarinėms salotoms ar sriuboms. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad žalumynais mėgautis galime nors ir kasdien.

- Reklama -

Žalumynų sąvoką visi supranta skirtingai

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pastebi, kad mes skirtingai suvokiame žalumynų sąvoką. Vieniems žalumynai asocijuojasi su daigintomis sėklomis ar daigintais grūdais, kiti žalumynais įvardija visas prieskonines žoleles. Yra manančių, jog žalumynai yra salotos arba viskas, kas turi žalsvą spalvą. „Visi išvardinti produktai yra puikūs savo sudėtimi, turintys skaidulų ir biologiškai aktyvių maisto medžiagų. Įvairios prieskoninės daržovės arba sėklų daigai turi augimą skatinančių biologiškai aktyvių medžiagų, o tai pavasarį labai naudinga žmogaus organizmui. Tos medžiagos geriau įsisavinamos, praturtina racioną, suteikia maistingumo“, –teigia gydytoja dietologė.

O ką lemia žalia spalva? Pasak dr. E. Gavelienės, ji daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų, porfirino darinių. Sveikatai palankios mitybos sampratoje žalia spalva asocijuojasi su augalinės kilmės geležimi, mineralinėmis medžiagomis ir fitochemikalais, kurie yra ypač naudingi sveikatai.

Šviežias derlius jau pasiekė lentynas

Prasidėjus pavasariui, parduotuvių asortimente kaip niekada gausu įvairių šviežių žalumynų: ankštinių žirnių, svogūnų laiškų, špinatų, įvairių salotų, smidrų, ridikėlių. „Pasibaigus žiemai, vis daugiau pirkėjų ieško šviežių daržovių, salotų, prieskoninių žolelių. Iš esmės salotos perkamos visus metus, tačiau pavasarį pastebime pardavimų piką. Lietuviai mieliau renkasi tradicines lapines salotas, tačiau auga ir ne tiek mums įprastų – lapinių kopūstų bei Kininio bastučio („Pak Choi“) – pardavimai. Plečiame ir ridikėlių asortimentą, taip pat siūlome šviežiai užaugintų naujo derliaus morkų, bulvių, kopūstų“, – vardija „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva.

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena, kad naudingiausia žalumynus valgyti šviežius, arba dėti juos į trintus kokteilius. „Skanauti reikėtų kuo įvairesnius žalumynus, nes kiekvienas jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Žalumynai – vieni iš maisto produktų, kuriuos galima ir reikia vartoti kuo dažniau“, – siūlo gydytoja dietologė.

Žolelės dygsta ir vertikaliose lysvėse

Lietuviai vertina savo šalyje užaugintus žalumynus. „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė O. Suchočeva sako, kad pirkėjams patinka vietos augintojų svogūnų laiškai ir salotos vazonėliuose – jais prekiaujama visus metus. Lietuviški krapai ir petražolės parduotuvėse atsiduria tik nuo balandžio, įvairios prieskoninės žolelės taip pat. „Džiaugiamės pernai parduotuvėse įdiegta tvaria vertikalių lysvių technologija, kuri leidžia visus metus vietoje auginti salotas, bazilikus, žirnių ūglius bei ridikėlių daigus. Auginant žalumynus vertikalioje lysvėje, nenaudojami jokie pesticidai, o palyginus su tradiciniais ūkiais, šis technologinis sprendimas sunaudoja iki 75 proc. mažiau trąšų bei 95 proc. mažiau vandens“, – primena specialistė.

- Reklama -

Itališka daržovių sriuba Minestrone

4 patiekalo porcijoms reikės:

  • 0,5 šaukštelio kalendrų sėklų
  • 2 šaukštų lydyto sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • 0,5 vnt. svogūno
  • 0,25 vnt. raudonosios aitriosios paprikos
  • 1 vnt. poro
  • 1 vnt. citrinos žievelės
  • 0,5 vnt. pankolio
  • 1 vnt. saliero stiebų
  • 250 g žaliųjų pupelių
  • 150 g ankštinių žirnių
  • 25 g svogūnų laiškų
  • 50 g špinatų
  • 50 g smidrų
  • 150 g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • 1 šaukštelio raudonėlio
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite puodą su aliejumi. Česnako skilteles ir svogūną nulupkite, supjaustykite kubeliais. Suberkite susmulkintą česnaką ir sutrintas kalendrų sėklytes, pipirus į įkaitintą puodą su aliejumi. Maišydami pakepkite apie 30 sekundžių. Suberkite svogūną, tarkuotą citrinos žievelę, susmulkintą aitriąją papriką ir dar pakepkite apie 3-5 minutes, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite supjaustytą porą, susmulkintą pankolį ir saliero stiebus.

2. Į puodą supilkite 1,5 l vandens, padidinkite kaitrą ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite žaliąsias pupeles ir žirnelių ankštis, žirnelius, smidrus. Kaitrą sumažinkite iki vidutinės. Įberkite druskos pagal skonį. Daržoves virkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Sudėkite špinatus ir raudonėlius, pavirkite apie 10 sekundžių. Sriubą pilkite į dubenėlius, patiekite su mėgstama duonele.

TOP naujienos

Visko išmesti nebūtina – paprasti patarimai, padėsiantys sumažinti atliekų kiekį

Skaičiuojama, kad kasmet išmetame 2,12 mlrd. tonų atliekų. Netinkamai išmetamos atliekos ne tik gadina kraštovaizdį – theworldcounts.com duomenimis, kiekvienais metais 13 mln. tonų plastiko...

Horoskopai liepos 31 dienai

AVINASturite seną slaptą norą, gal šiandien kaip tik ta diena, kai jis gali būti įgyvendintas? Kantrybė ir atkaklumas kalną išjudina. Nesileiskite apgaunamas prekybos vietose. JAUTISGal...

Užkandžiai kaip Italijoje: nuo kumpio, keptų daržovių iki tradicinių duonų

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės stalo. O kiekvienas valgymas pradedamas nuo užkandžių –...

ORAI: Šiandien Lietuvoje daug kur krituliai, daugiausia lietus

Šiandien Lietuvoje daug kur krituliai, daugiausia lietus. Vakare pietryčių vėjo gūsiai pajūryje sieks 15 m/s. Aukščiausia temperatūra 3–8 laipsniai šilumos. Pirmadienį daugelyje rajonų krituliai, vyraus...

Šiandien lietaus tikimybė maža

Šiandien lietaus tikimybė maža. Aukščiausia temperatūra 12–17, pajūryje 9–11 laipsnių šilumos. Gegužės 3-os naktį šiaurės vakariniuose rajonuose kai kur, dieną daugelyje rajonų trumpai palis. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šilumos, vietomis šalnos 0–3 laipsniai šalčio, dieną...

Ar Donoro kortelės pakanka, kad žmogus taptų organų donoru?

Donoro kortelė – žmogaus pritarimo organų donorystei išraiška. Dažnu atveju žmonės pasirašę prašymą Donoro kortelei gauti apie šį sprendimą nepasisako artimiausiems žmonėms. Tačiau nepriklausomai nuo to, ar būdamas gyvas žmogus buvo pasirašęs sutikimą po...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS