1.8 C
Telšiai
2025 / 11 / 19

Dietologė pataria pavasarį pasitikti su žalumynais lėkštėje: kaip juos vartoti, kad gautume daugiausia naudos?

Ar jau skaitėte?

Po žiemos, kai maitinomės sočiau ir daugiau vartojome raugintų daržovių, tikrai pasiilgome šviežių žalumynų. Gera žinia – kaip teigia mažmeninio prekybos tinklo, „Rimi“ vaisių ir daržovių pardavimų direktorė Olga Suchočeva, parduotuvėse jau yra visko, kas reikalinga ne tik lietuvių mėgstamų šaltibarščių gamybai, bet ir pačių įvairiausių žalumynų: šviežių daržovių, salotų ir prieskoninių žolelių, tinkančių gaivioms pavasarinėms salotoms ar sriuboms. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad žalumynais mėgautis galime nors ir kasdien.

- Reklama -

Žalumynų sąvoką visi supranta skirtingai

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pastebi, kad mes skirtingai suvokiame žalumynų sąvoką. Vieniems žalumynai asocijuojasi su daigintomis sėklomis ar daigintais grūdais, kiti žalumynais įvardija visas prieskonines žoleles. Yra manančių, jog žalumynai yra salotos arba viskas, kas turi žalsvą spalvą. „Visi išvardinti produktai yra puikūs savo sudėtimi, turintys skaidulų ir biologiškai aktyvių maisto medžiagų. Įvairios prieskoninės daržovės arba sėklų daigai turi augimą skatinančių biologiškai aktyvių medžiagų, o tai pavasarį labai naudinga žmogaus organizmui. Tos medžiagos geriau įsisavinamos, praturtina racioną, suteikia maistingumo“, –teigia gydytoja dietologė.

O ką lemia žalia spalva? Pasak dr. E. Gavelienės, ji daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų, porfirino darinių. Sveikatai palankios mitybos sampratoje žalia spalva asocijuojasi su augalinės kilmės geležimi, mineralinėmis medžiagomis ir fitochemikalais, kurie yra ypač naudingi sveikatai.

Šviežias derlius jau pasiekė lentynas

Prasidėjus pavasariui, parduotuvių asortimente kaip niekada gausu įvairių šviežių žalumynų: ankštinių žirnių, svogūnų laiškų, špinatų, įvairių salotų, smidrų, ridikėlių. „Pasibaigus žiemai, vis daugiau pirkėjų ieško šviežių daržovių, salotų, prieskoninių žolelių. Iš esmės salotos perkamos visus metus, tačiau pavasarį pastebime pardavimų piką. Lietuviai mieliau renkasi tradicines lapines salotas, tačiau auga ir ne tiek mums įprastų – lapinių kopūstų bei Kininio bastučio („Pak Choi“) – pardavimai. Plečiame ir ridikėlių asortimentą, taip pat siūlome šviežiai užaugintų naujo derliaus morkų, bulvių, kopūstų“, – vardija „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva.

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena, kad naudingiausia žalumynus valgyti šviežius, arba dėti juos į trintus kokteilius. „Skanauti reikėtų kuo įvairesnius žalumynus, nes kiekvienas jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Žalumynai – vieni iš maisto produktų, kuriuos galima ir reikia vartoti kuo dažniau“, – siūlo gydytoja dietologė.

Žolelės dygsta ir vertikaliose lysvėse

Lietuviai vertina savo šalyje užaugintus žalumynus. „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė O. Suchočeva sako, kad pirkėjams patinka vietos augintojų svogūnų laiškai ir salotos vazonėliuose – jais prekiaujama visus metus. Lietuviški krapai ir petražolės parduotuvėse atsiduria tik nuo balandžio, įvairios prieskoninės žolelės taip pat. „Džiaugiamės pernai parduotuvėse įdiegta tvaria vertikalių lysvių technologija, kuri leidžia visus metus vietoje auginti salotas, bazilikus, žirnių ūglius bei ridikėlių daigus. Auginant žalumynus vertikalioje lysvėje, nenaudojami jokie pesticidai, o palyginus su tradiciniais ūkiais, šis technologinis sprendimas sunaudoja iki 75 proc. mažiau trąšų bei 95 proc. mažiau vandens“, – primena specialistė.

- Reklama -

Itališka daržovių sriuba Minestrone

4 patiekalo porcijoms reikės:

  • 0,5 šaukštelio kalendrų sėklų
  • 2 šaukštų lydyto sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • 0,5 vnt. svogūno
  • 0,25 vnt. raudonosios aitriosios paprikos
  • 1 vnt. poro
  • 1 vnt. citrinos žievelės
  • 0,5 vnt. pankolio
  • 1 vnt. saliero stiebų
  • 250 g žaliųjų pupelių
  • 150 g ankštinių žirnių
  • 25 g svogūnų laiškų
  • 50 g špinatų
  • 50 g smidrų
  • 150 g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • 1 šaukštelio raudonėlio
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite puodą su aliejumi. Česnako skilteles ir svogūną nulupkite, supjaustykite kubeliais. Suberkite susmulkintą česnaką ir sutrintas kalendrų sėklytes, pipirus į įkaitintą puodą su aliejumi. Maišydami pakepkite apie 30 sekundžių. Suberkite svogūną, tarkuotą citrinos žievelę, susmulkintą aitriąją papriką ir dar pakepkite apie 3-5 minutes, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite supjaustytą porą, susmulkintą pankolį ir saliero stiebus.

2. Į puodą supilkite 1,5 l vandens, padidinkite kaitrą ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite žaliąsias pupeles ir žirnelių ankštis, žirnelius, smidrus. Kaitrą sumažinkite iki vidutinės. Įberkite druskos pagal skonį. Daržoves virkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Sudėkite špinatus ir raudonėlius, pavirkite apie 10 sekundžių. Sriubą pilkite į dubenėlius, patiekite su mėgstama duonele.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Nuo 2024 m. turėsime atskirai rūšuoti maisto atliekas: kaip tam pasiruošusios savivaldybės

Lietuvos, kaip ir kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių, laukia atskiras maisto ir virtuvės atliekų surinkimas. Gyventojai turės jas atskirti susidarymo vietoje ir nemaišyti...

Pasaulio tradicijos turtams pritraukti: nuo magiškų skaičių iki žuvų žvynų piniginėje

Kiekvienoje pasaulio šalyje egzistuoja gausybė tradicijų bei prietarų, kurie turėtų atnešti laimę, meilę ar net padėti praturtėti. Pavyzdžiui, Lietuvoje nemažai vyresnės kartos atstovų tiki,...

Idėjos Valentino dienai: kiek pinigų reikėtų išleisti, kad parodytumėte dėmesį?

Atrodo, galėtume išleisti visus pasaulio pinigus, norėdami mylimiems žmonėms parodyti, kad mums rūpi. Tačiau Valentino dienos šventė neturėtų versti išlaidauti – Kupidonas žino, kad...

Gydytojas Valerijus Morozovas ramina mamas: visai normalu, jei jūsų vaikas lengvai sirguliuoja apie dešimt kartų per metus

Dar net nespėjus atšalti ir atkeliauti drėgniems vėjuotiems orams, darbuose padaugėjo čiaudinčių ir nosis varvinančių kolegų, mažesni jų vaikai irgi jau ima sirguliuoti. Nors...

Savaitgalis dar išliks labai šiltas, po to ims vėsti

Rugpjūčio 27 d. lietaus tikimybė maža. Vėjas rytų, pietryčių, nestiprus. Temperatūra naktį 14–19, Kuršių nerijoje iki 21, dieną 28–33 laipsniai. APIE PINIGUS SU VAIKAIS. Paprasti...

Šeimos vertybės ir verslas: ar tai suderinama?

Europos šeimų verslo asociacijos duomenimis, šeimos verslai regione sudaro mažiausiai 65 proc. visų veikiančių įmonių. Tiesa, nėra tikslios statistikos, kokią dalį tokios įmonės užima...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS