-0.9 C
Telšiai
2022 24 sausio, Pirmadienis
spot_img
spot_img
spot_img

Žuvis ant šventinio stalo: išbandykite gardų tuno terino receptą

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Žuvis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas daugelio lietuvių Kūčių stalas. Vieni renkasi silkę, kiti – keptą lašišą ar karpį, o štai naujų skonių ir atradimų pasiilgusiems mažmeninės prekybos tinklas „Rimi“ siūlo išbandyti tuno teriną. Anot gydytojos dietologės Editos Gavelienės, tunas visame pasaulyje vertinamas dėl maistingumo – jo mėsoje gausu Omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, įvairių mineralinių medžiagų bei vitaminų. Nors tuną galima valgyti tiek termiškai apdorotą, tiek žalią, „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė rekomenduoja atkreipti dėmesį į šios žuvies ženklinimą ir pataria rinktis tvariai užaugintus tunus.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės Editos Gavelienės, žuvį reikėtų valgyti ne tik per šventes ar Kūčių vakarienę. „Žuvis turėtų rasti vietą žmogaus mitybos racione bent 2–3 kartus per savaitę. Jos reikėtų suvalgyti bent 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda, o mitybos racionas bus pakankamai įvairus“, – teigia gydytoja dietologė.

Žuvies gausoje gydytoja išskiria ir tuną, kuriuo paįvairinti kviečia savo šventinį meniu. „Tunas, kaip ir lašiša, priskiriamas riebesnės žuvies kategorijai. Tunas turtingas Omega-3 polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, kurios reikalingos puikiam širdies ir kraujagyslių sistemos darbui, taip pat imuninės sistemos funkcionavimui. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų – fosforo, seleno, jodo ir kalio bei riebaluose tirpių vitaminų – A, E ir B12“, – tuno maistinę naudą vardija E. Gavelienė.

Tunas yra tvirtesnė, raumeningesnė žuvis, neturinti daug smulkių kaulų, todėl savo tekstūra šiek tiek primena mėsą. Iš tuno galima pagaminti daugybę skirtingų patiekalų, o daugelyje pasaulio virtuvių labiausiai vertinamas žalias, termiškai neapruoštas tunas. Norint išsaugoti kuo natūralesnį šviežio tunų skonį rekomenduojama šią žuvį ruošiant nenaudoti per daug prieskonių – tik šiek tiek pabarstyti druska ir pipirais, lengvai pašlakstyti citrinų sultimis.

Pasak gydytojos dietologės, tuną galima valgyti ir konservų pavidalu, paruoštą tiek aliejuje, tiek savo sultyse: „Ir vienas, ir kitas tuno konservų paruošimo būdas paįvairina mitybos racioną. Visgi, kūno masės didėjimą kontroliuojantiems žmonėms vertėtų rinktis savo sultyse konservuotą tuną. Kitais atvejais pasirinkimas gali būti įvairus, teikiant prioritetą artimesniam skoniui.“

Nors tunas yra maistingas ir nesunkiai paruošiamas, „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė primena, kad svarbiausia rinktis atsakingai, švariuose vandens telkiniuose pagautą žuvį: „Dėl intensyvios komercinės žvejybos ir aplinkai daromos žalos, pasaulyje tunai sparčiai nyksta, todėl svarbu, kad įsigyta žuvis būtų užauginta laikantis tvarios žuvininkystės principų. Be to, dėl savo dydžio tunas turi savybę savyje kaupti daugiau sunkiųjų metalų, todėl renkantis žuvį reikėtų būti itin atidiems, gerai panagrinėti produkto etiketę.“

Žuvies ir jūros gėrybių produkcija prekybos tinkle žymima specialiais MSC ir ASC sertifikavimo logotipais. „Jūros priežiūros tarybos (angl. „Marine Stewardship Council“) ir Akvakultūros priežiūros tarybos (angl. „Aquaculture Stewardship Council“) įsteigtos ženklinimo sistemos yra labiausiai paplitusios pasaulyje. Šių institucijų įsteigtas sertifikatas patvirtina, kad žuvys auginamos ekologiškai ir be antibiotikų. Taip pat, etiketėse nurodoma, kur ir kaip žuvys buvo sugautos ar augintos, užtikrinama, kad šiame procese nebūtų padaryta žala gamtai. Mūsų prekybos tinklas prekiauja tik patikimų tiekėjų produkcija“, – teigia „Rimi“ kokybės vadovė.

Ant Kūčių vakarienės stalo gali būti patiekiama ne tik tradicinė silkė, bet ir kitos žuvies rūšys. Todėl „Rimi“ kulinarijos ekspertai kviečia išbandyti keptą tuno teriną ir dalijasi šio užkandžio receptu. Tuno terinas nustebins savo skoniu ir taps puikiu šventinės vakarienės patiekalu.

Tuno terinas

Patiekalui reikės:

  • 700 g tuno
  • 2 avokadų
  • 500 g bulvių
  • 2 baklažanų
  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 citrinos
  • 3 šaukštų šviežių kapotų kalendrų
  • 1 šaukštelio itališkų prieskonių
  • 500 ml daržovių sultinio
  • 20 g želatinos
  • druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

Indą išklokite maistine plėvele.

Želatiną ištirpinkite vandenyje. Sultinį užvirkite puode, išjunkite kaitrą, sudėkite ištirpintą želatiną ir išmaišykite. Palikite, kol gaminsite kitus produktus.

Baklažanus supjaustykite išilgai plonomis 0,5 cm storio juostelėmis. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir apkepkite keptuvėje arba ant grilio iš abiejų pusių, paskaninkite druska, pipirais, itališkais prieskoniais.

Tuną supjaustykite, kad gautųsi maždaug 2 cm storio kepsniai. Apkepkite ant grilio keptuvės iš abiejų pusių. Svarbu, kad tunas viduje liktų rausvas. Tuno kepsnius pagardinkite druska ir pipirais, kapotomis kalendromis.

Bulves nulupkite ir išvirkite sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Bulves nusausinkite ir dar šiltas supjaustykite griežinėliais.

Avokadus nulupkite, pašalinkite kauliukus ir supjaustykite griežinėliais. Pašlakstykite citrinų sultimis.

Sluoksniuokite teriną. Pirmiausia indą išklokite baklažanais, pašlakstykite paruoštu daržovių sultiniu.

Keletą baklažano griežinėlių pasilikite, kad užbaigtumėte teriną. Tada dėkite bulves, tuną, avokadą ir būtinai pašlakstykite kiekvieną sluoksnį paruoštu sultiniu. Tęskite, kol sunaudosite visus produktus. Užbaikite baklažanų griežinėliais. Teriną paspauskite ir, jeigu liko daržovių sultinio, galite užpilti jo ant viršaus. Uždenkite maistine plėvele, prispauskite lengvai ir padėkite į šaldytuvą 6 valandoms.

Tuno teriną išimkite iš formos ir papuoškite pagal savo skonį.

spot_img

Patarė, kaip apsisaugoti nuo elektros kainų kilimo: galima rinktis verslo pramintą kelią

Beprecedentė situacija rinkoje, kai elektros energijos kaina vos per metus pakilo daugiau nei dvigubai, ne vieną vartotoją privertė sunerimti. Visgi, panašu, kad augimo tendencija tęsis ir ateinančius metus, tad elektros tiekėjai savo klientus ragina...

Gamtos pažaboti neįmanoma: ką daryti dingus elektrai?

Nors bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vystomos technologijos užtikrina, kad maždaug 2 iš 3 gedimų elektros skirstymo tinkle būtų pašalinami nuotoliniu būdu, mechaniniu būdu pažeistų tinklų atstatymas gali užtrukti ilgėliau. Visiškai eliminuoti žmogaus veiklos...

Šiandien daug kur truputį pasnigs, išliks slidu, vietomis pustys

Šiandien daug kur truputį pasnigs, išliks slidu, vietomis pustys. Aukščiausia temperatūra nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos. Sausio 23-os naktį daug kur, dieną vietomis truputį pasnigs. Naktį kai kur pustys. Vietomis plikledis. Temperatūra...

Horoskopai sausio 22 dienai

AVINASKad ir kas atsitiktų, nenukabinkite nosies. Jūsų optimizmas ir gera nuotaika šiandien labai reikalingi tiek jums pačiam, tiek jūsų kolegoms. Galite tikėtis, kad dėl praeities klaidų jums niekas nepriekaištaus. JAUTIS"Laikykitės kuo toliau nuo bet kokių...

Pabodo iš mėsos – pasigaminkite iš žuvies: 3 kotletų receptai nuo tradicinio iki indiško

Pasiilgote vaikystės skonio – pasigaminkite žuvies kotletų. Tinkamai paruoštas šis patiekalas tirpte tirpsta burnoje. Be to, prie jo galima derinti pačius įvairiausius garnyrus: pradedant klasikine bulvių koše ir baigiant sveikuoliškomis salotomis su kruopomis. Vaida...

Žiemos šaltukas – nė motais: sėklų prekyba jau įsibėgėja

Prekybininkai pastebi, kad šiemet žmonės kaip niekad anksti suskubo pirkti sėklas. Daržovių, gėlių ir net vejos sėklų paklausa yra pastebimai didesnė nei pernai. „Nors pavasaris dar ir toli, tačiau pirkėjų susidomėjimas sėklomis ir kitomis sodo...

Dieną eismo sąlygas sunkins plikledis, snygis, pustymas

Aktyvus ciklonas atneš daug sniego, stiprins vėją ir kels pūgas, vėliau šals. Šiandien Lietuvoje daug kur protarpiais pasnigs. Daugelyje rajonų plikledis, pustys, vietomis kils pūga. Šiaurės vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 m/s, vakariniame...

Horoskopai sausio 21 dienai

AVINASBūsite kupinas energijos ir optimizmo, tad tiesiog privalote šturmuoti kliūtis, nors iš pradžių ir gali pasirodyti nedrąsu. Tik nepersistenkite bandydamas atkreipti į save dėmesį. JAUTISNors ir labai pamažu, bet baigiate išsikapanoti iš krizės. Stenkitės elgtis...

Trečiadienį eismo įvykyje žuvo dviračiu važiavęs vyras

Sausio 19 dieną, trečiadienį, užregistruoti, pirminiais duomenimis, 34 eismo įvykiai. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės – 2 (Mažeikiuose ir Vilniuje). Atvejų, kai transporto priemonės susidūrė su gyvūnais, – 11 (Klaipėdoje ir Anykščių, Ignalinos, Jurbarko, Klaipėdos,...

Produktus be glitimo ir laktozės renkasi vis daugiau žmonių: ką svarbu žinoti?

Glitimo ar laktozės netoleravimas – sveikatos sutrikimas, dėl kurio kasdienį mitybos racioną tenka gerokai pasiaurinti. Tiesa, šiandien tokį maitinimąsi renkasi ne tik tie, kuriuos šis negalavimas vargina bet ir tie, kurie mėgsta eksperimentuoti ar...

Šiandien daug kur numatomi krituliai, vyraus sniegas, kai kur galima lijundra

Aktyvus ciklonas lems vėjuotus orus. Šiandien daug kur numatomi krituliai, vyraus sniegas, kai kur galima lijundra. Plikledis. Daug kur pustys, vietomis kils pūga. Vėjas pietvakarių, šalies vakaruose pereinantis į šiaurės vakarų, 9–14 m/s, daug kur...

Horoskopai sausio 20 dienai

AVINASJūsų sveikata šiandien gali būti nekokia. Jei norite kuo greičiau atgauti jėgas ir pasitikėjimą savimi, visų pirma turite nustoti jaudintis. Visa kam turėkite kantrybės ir saiko. JAUTISJums kelia susirūpinimą perdėm malonus kolega. Ar ne per...

V. Kurpienė nurodė tris svarbius dalykus, padedančius sustiprinti imunitetą

Atsparumas ligoms ir gera savijauta – ne vienos dienos uždavinys. Įdėjus šiek tiek pastangų ir pasinaudojus keliais patarimais galima pasiekti puikių rezultatų. Dietistė Vaida Kurpienė atskleidžia, kas šaltuoju metų laiku padeda sustiprinti imunitetą ir...

Po trumpo atokvėpio vėl stiprės pietvakarių vėjas

Po trumpo atokvėpio vėl stiprės pietvakarių vėjas. Šiandien daugelyje rajonų krituliai, daugiausia sniegas, šlapdriba. Vietomis silpna lijundra, plikledis. Vėjas pietvakarių, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–18 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio iki 2, vakariniame...
spot_img
spot_img
spot_img