5 C
Telšiai
2021 25 vasario, Ketvirtadienis

Vyresnio amžiaus lietuviai geria juodą, jaunesni renkasi balintą kavą

Ar jau skaitėte?

Švelnūs ir malonūs skoniai ir pasirinkimų gausa – vis dažniau žmonės renkasi mėgautis kava su augaliniais gėrimais. Patys populiariausi – migdolų, kokosų, ryžių, sojos ir avižų. Vienas geriausių baristų Europoje Merijn Gijsbers dalinasi gaminimo būdais, kuriais kiekvienas gali pasinaudoti kasdieniame gyvenime.

Mėgavimasis kava su augaliniais gėrimais Europoje nėra naujovė, tačiau Baltijos šalyse pastaraisiais metais ši mada dar vystosi ir susilaukia vis daugiau populiarumo. Sparčiai kylantis augalinių gėrimų vartojimas artimiausiu metu ir toliau augs. Tai skatina kavos ekspertus nesustoti ir toliau siūlyti naujas kavos rūšis su augaliniais produktais. Kas trečias respondentas verčiau renkasi juodą kavą be jokių priedų, tačiau kitas trečdalis labiau mėgsta balintą kavą. Tendencijos rodo, kad jaunesni respondentai mieliau renkasi balintą kavą, o vyresnio amžiaus žmonės – juodą (Alpro 2019 apklausa, Mindshare). Polinkis rinktis augalinius gėrimus kartu su kava, vietoj gyvūninės kilmės pieno, pastaraisiais metais kilo. Beveik pusė (45%) vartotojų renkasi augalinės kilmės gėrimus ir dauguma jais mėgaujasi kartu su kava (Alpro 2019 apklausa, Rait Group).


Šeimininkės.info


Praėjusią savaitę „Rocket Bean Roastery” pritraukė geriausius Baltijos šalių baristas, kur dalinosi augalinių gėrimų gaminimo būdų paslaptimis ir geriausiais kavos gaminimo receptais. Mokymus vedė vienas geriausių baristų Europoje, olandas Merijn Gijsbers. „Pagrindinė priežastis, kodėl žmonės renkasi augalinius gėrimus kartu su kava yra geras, malonus ir švelnus skonis. Neabejotinai šie augaliniai gėrimai turi platų pasirinkimą ir leidžia mėgautis skirtingais skoniais, taip pat, tai yra geriausia alternatyva pienui. Žinoma, du pagrindiniai aspektai yra kavos ir augalinių gėrimų skonių harmonija, taip pat – pats kavos gaminimo procesas.” – teigia Merijn Gijsbers.

Kavos ekspertas Merijn Gijsbers dalinasi rekomendacijomis, siekiant išgauti harmoningą augalinių gėrimų ir skirtingų kavos pupelių derinį. Kavos pupelės iš Lotynų Amerikos ir Kenijos yra kartesnės ir puikiai dera su kokosų, migdolų gėrimais. Šis derinys suteikia salstelėjusį, savitą ir malonų skonį. Kavos pupelės iš Brazilijos ir Kosta Rikos turi labiau išskirtinę struktūrą ir yra saldesnės, todėl geriau dera su avižų ir sojos gėrimais, kurie pasižymi švelnia ir kremine struktūra.

Kavos ir augalinių gėrimų harmonija nėra vienintelis svarbus aspektas. Pats gaminimo procesas taip pat turi didelę reikšmę. Barista Merijn Gijsbers dalinasi keliais lengvais kavos su augaliniais gėrimais receptais, kuriuos kiekvienas gali pasigaminti namuose.

Pirmasis receptas – „Avižinė burokėlių latte”

Ingredientai:

  • 210 ml Alpro avižų organiško gėrimo „Profesionalams”
  • 1 valgomasis šaukštas (10 g) burokėlių pudros
  • 1 puodelis espresso

Receptas:

  1. Suplakite Alpro avižų organišką gėrimą „Profesionalams”
  2. Sumaišykite 30 ml suplakto Alpro avižų organiško gėrimo „Profesionalams” su burokėlių pudra, kol masė taps vientisa.
  3. Įpilkite puodelį espresso.
  4. Supilkite likusią dalį Alpro avižų organiško gėrimo „Profesionalams”

Antrasis receptas – „Matcha Sojų Frappe”

Ingredientai:

  • 275 ml Alpro sojos gėrimo „Profesionalams”
  • 1 šaukštas vanilės sirupo be cukraus
  • 1 pilnas arbatinis šaukštelis žalios arbatos pudros Matcha
  • 1-2 espresso puodeliai (pagal skonį)
  • 1 kaušelis ledų

Receptas:

  1. Sudėkite Matcha pudrą, sirupą, Alpro Soją „Profesionalams” gėrimą, espresso ir ledus į trintuvą ir suplakite, iki kol masė taps glotni.
  2. Pateikimui gautą masę įpilkite į aukštą stiklinę.

Patarimas: jei turite, vanilinį sirupą gali pakeisti 1 arbatiniu šaukšteliu vanilės ekstrakto.

Trečiasis receptas – „Kokosinė rožių mocha”

Ingredientai:

  • 200 ml Alpro kokosų gėrimo „Profesionalams“
  • 5 g smulkiai pjaustyto juodo šokolado arba 1 valgomojo šaukto šokoladinės pudros
  • 1 arbatinis šaukštelis rožių vandens
  • 1-2 puodeliai espresso (pagal skonį)
  • Žiupsnelis kakavos

Receptas:

  1. Šokoladą ir rožių vandenį supilkite į latte puodelį. Jei naudojate šokoladinę pudrą, prieš kaitinant, ją galite supilti į Alpro kokosų gėrimą „Profesionalams“.
  2. Ant viršaus užpilkite espresso.
  3.  Pagarinkite Alpro kokosų gėrimą „Profesionalams“ iki 65°C.
  4.  Viršų pabarstykite kakava ir patiekite.

Patarimas: siekiant išgauti intensyvesnį skonį, rožių vandenį galite pakeisti 2 arbatiniais šaukšteliais rožių sirupo.

Pasikeitė privalomas automobilių laikymo vietų skaičius ir jų atstumai iki namų

Antradienį įsigaliojus Aplinkos ministerijos patikslintam statybos techniniam reglamentui „Gatvės ir vietinės reikšmės keliai. Bendrieji reikalavimai“ (STR 2.06.04:2014), pasikeitė privalomas minimalus automobilių stovėjimo vietų skaičius šalia vieno ir dviejų butų gyvenamųjų namų. Šalia pastato, kurio naudingasis plotas didesnis...

Savo verslą kuriantis moksleivis: geriausia diena pradėti – šiandien

Septyniolikmetis vilnietis Benas Volkovas nesuka galvos, ką veiks pabaigęs mokyklą: moksleivis jau šiandien drauge su komanda kuria verslą – maisto užsisakymo platformą „Yuffi“. Savo ateitį su programavimu ir verslo kūrimu siejantis jaunuolis sako, kad...

Naudinga atmintinė: viskas, ką reikia žinoti apie telefono ekrano apsaugą

Sudužęs ar sugedęs ekranas yra dažna telefono keitimo priežastis. Norint to išvengti, svarbu skirti daugiau dėmesio telefono ekrano priežiūrai ir apsaugai. Vos keli paprasti sprendimai padės apsaugoti telefono ekraną ir leis juo naudotis ilgiau. N24.lt...

Šiemet keliams prižiūrėti, tiesti ir modernizuoti – 531,6 mln. eurų

Šiemet Lietuvos kelių tinklui plėtoti ir saugaus eismo priemonėms diegti numatoma skirti 531,6 mln. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšų. Tokią Susisiekimo ministerijos parengtą šios programos finansavimo sąmatą šiandien patvirtino Vyriausybė. Įvertino arktinę...

Vasario 24-oji, trečiadienis, Šv. Motiejus — Vieversio diena

Vasario 24-oji, trečiadienis, 9 savaitė. Dangaus kūnai: saulė teka 7.20 val., leidžiasi 17.45 val. Dienos ilgumas 10.25 val. Mėnulis (priešpilnis) leidžiasi 6.31 val., teka 13.40 val. Vardadieniai: Sveikatos.info - Tai idomu! Demetrija, Edelbertas, Elmaras, Gedmantas, Goda, Motiejus (Matas). Datos: Estijos nepriklausomybės...

Atskleidė, kaip susikurti valgymo režimą, kuris padės gerai jaustis

Dėl Lietuvoje ir pasaulyje besitęsiančios pandemijos klientai ir toliau didelį dėmesį skiria savo saugumu. Prekybos centruose apsiperka rečiau, pirkinius planuodami ilgesniam laikotarpiui. Tai, lietuviško prekybos tinklo atstovų teigimu, rodo fiksuojami retesni klientų apsilankymai parduotuvėse...

Į Lietuvą iš pietvakarių plūs šiltas oras, atodrėkis tęsis

Vasario 24-os dieną debesuota, kai kur su pragiedruliais. Vietomis truputį palis, dulksnos. Rūkas sklaidysis vangiai. Vėjas pietvakarių, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 4–9 laipsniai šilumos. Statybų.info - NAUJAS! Vasario 25-os dieną šiauriniuose rajonuose vietomis truputį palis. Naktį...

Horoskopai vasario 24 dienai

AVINASNetikėtas įvykis privers į daug ką pažvelgti visai kitomis akimis, tad staiga tapsite žymiai supratingesnis ir pakantesnis kitiems žmonėms. Nesibaiminkite ir nesigėdykite staiga pratrūkusių emocijų. Jos išgrynins širdį ir palengvins sielą. N24.lt - NAUJAS! JAUTISGalite ir...

Vasario 24-oji, trečiadienis, Šv. Motiejus — Vieversio diena

Vasario 24-oji, trečiadienis, 9 savaitė. Dangaus kūnai: saulė teka 7.20 val., leidžiasi 17.45 val. Dienos ilgumas 10.25 val. Mėnulis (priešpilnis) leidžiasi 6.31 val., teka 13.40 val. Vardadieniai: Sveikatos.info - Tai idomu! Demetrija, Edelbertas, Elmaras, Gedmantas, Goda, Motiejus (Matas). Datos: Estijos nepriklausomybės...

Vasario 22-ąją eismo įvykiuose nukentėjo pėsčiasis ir mažametis keleivis

Vasario 22 dieną, pirmadienį, 2-uose eismo įvykiuose, pirminiais duomenimis, sužeisti 2 žmonės (mažametė keleivė ir pėsčiasis). Abu šie įvykiai įvyko Vilniaus apskrityje, esant sausai kelio dangai. Prieš vienuoliktą ryto, Vilniaus rajone, Keturiasdešimties Totorių kaime, iš...

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji – ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir pasižyminti įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. Dėl unikalaus skonio lašiša itin mėgstama pietums,...

Telšių rajone pareigūnų stabdomas automobilio vairuotojas nestojo (video)

Telšių rajone teisės vairuoti neturintis vyras, sėdęs prie VW CADY automobilio vairo, bandė išvengti susitikimo su policijos pareigūnais, tačiau jo bandymas pasprukti truko neilgai. Vasario 21 dienos rytą Nerimdaičių mstl., nežymėtu policijos automobiliu patruliuojančių Telšių...

Ateityje keliausime kitaip: automobilis pamažu nyksta iš statusą nusakančių atributų sąrašo

Stiprų sąlytį su sovietmečiu turėjusios Lietuvos kartos vis dar stebina paradoksais, kuomet savo statusą bando parodyti kuo prabangesniu automobiliu. Tačiau pokyčiai visuomenės savimonėje jau ryškėja: sėkmingi naujosios kartos atstovai nesistengia investuoti į nuosavą automobilį...

Ką daro kiekvienas asmeninio kompiuterio komponentas?

Vaizdo plokštės, procesoriai Asmeninis kompiuteris jau tapo labai kasdienišku daiktu. Dauguma iš mūsų kompiuteriu naudojasi kasdien, nes jis reikalingas darbui ar kitai veiklai. Tačiau ar kada susimąstėte, kaip iš tikrųjų veikia pats kompiuteris ir kokias...