7.1 C
Telšiai
2023 / 06 / 01

Vos keli ingredientai ir mėsa taps minkšta, o žuvis įgaus neįprasto aromato

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Tinkamai pasirinktas marinatas – labai paprastas ir efektyvus būdas ruošiamai mėsai, daržovėms ir net vaisiams suteikti savito skonio. Marinatą namuose galima paruošti vos iš kelių ingredientų, todėl jį pasigaminti galima paprastai ir pigiai. Visgi, marinuojant skirtingus maisto produktus, reikėtų žinoti kelias paprastas taisykles ir rekomendacijas, padėsiančias išvengti dažniausių klaidų. 

- Reklama -

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad parduotuvių lentynose jau galima rasti pačių įvairiausių griliui skirtų produktų – nuo  šašlykų iki specialiai ant žarijų kepti paruoštų sūrių. Atšilus orams, ypač artėjant savaitgaliams, šių produktų paklausa šokteli į viršų. 

„Pavasariui įsibėgėjus – jaučiame vis didesnį griliui skirtų produktų poreikį. Norėdami, kad pirkėjams nereikėtų gaišti laiko marinuojant mėsą ar žuvį, neseniai pristatėme atnaujintą griliui skirtų gaminių asortimentą: pradedant įvairiausios rūšies mėsa, žuvimi bei jūros gėrybėmis ir baigiant mėsainių bandelėmis, bulvytėmis, sūriais bei įvairiausiais padažais, be kurių ant žarijų ruošti patiekalai – neįsivaizduojami“, – sako V. Budrienė. 

Keli naudingi patarimai

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad mėsą, žuvį ar daržoves marinuojame tuomet, kai ketiname patiekalą ruošti tokiu būdu, kurio metu gaminys praranda drėgmę. 

„Kepimas kepsninėje iš tiesų sausina produktus, taigi marinuodami patiekalams, jiems suteikiame daugiau aromato bei drėgmės, kad maistas išliktų minkštas ir sultingas. Pagrindiniai gero marinato elementai dažniausiai yra aliejus bei rūgštis. Pastarosios gali būti actas, pasukos, jogurtas ar citrinų sultys. Jos suminkština mėsą bei padeda aromatams geriau įsigerti“, – sako V. Juodkazienė. 

Visgi, tam, kad išgautumėte geriausią skonį – reikėtų žinoti skirtingiems produktams tinkamiausią marinavimo laiką. Pavyzdžiui, mėsą, išskyrus paukštieną, marinuoti geriausia mažiausiai pusvalandį, o geriausia per naktį. Tuo tarpu vištienai marinuotis užtenka kur kas mažiau – nuo 30 min. iki 3 val. Įvairiausios rūšies žuvį marinuoti reikėtų 15–60 min. Brokoliams marinuotis užtenka vos 10 min., o smidrams ar paprikoms reikėtų pusvalandžio. Tuo tarpu morkas, bulves ar burokėlius marinuoti galima ir per naktį. 

- Reklama -

„Dar viena svarbi taisyklė – maistą geriausia marinuoti šaldytuve. Taip užkertamas kelias daugintis bakterijoms. Tiesa, prieš dedant į kepsninę – žuvį bei mėsą šiek tiek reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Taip šie produktai iškeps tolygiai“, – teigia V. Juodkazienė ir dalijasi keliais paprastai paruošiamų marinatų receptais, kuriems pagaminti prireiks vos kelių ingredientų. 

Marinatų receptai, kuriems prireiks vos kelių ingredientų 

Marinatai vištienai. Jeigu norite pikantiškesnio skonio vištienos patiekalų, pasigaminkite marinato su sojos padažu. Jam paruošti prireiks: alyvuogių aliejaus, kelių šaukštelių medaus, šlakelio sojų padažo, kelių šaukštelių česnakų miltelių. Jeigu mėgstate saldžiarūgščius patiekalus – pasigaminkite marinato su ananasų sultimis. Šiam marinatui prireiks: pusės puodelio ananasų sulčių, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Jeigu mėgstate kalendrą – jus sužavėti turėtų šis marinatas iš: alyvuogių aliejaus, žaliųjų citrinos sulčių, šiek tiek medaus ir smulkintos kalendros. 

Marinatai kiaulienai. Sojų padažas puikiai tinka marinuoti ir kiaulienai. Paprastą marinatą pasigaminti galite sumaišę alyvuogių aliejų, sojos padažą, citrinos sultis, šiek tiek garstyčių, druską bei pipirus. Dar vienas marinatas puikiai tiksiantis šios rūšies mėsai gaminamas iš alyvuogių aliejaus, klevų sirupo, garstyčių ir šiek tiek raudonojo vyno acto. Žinoma, ne paslaptis, kad kiauliena dažnai derinama su barbekiu padažu. Tokiam marinatui pasigaminti prireiks: kelių šaukštų barbekiu padažo, šaukštelio medaus, druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus. Jeigu mėgstate aštriau – galite pridėti ir čili pipirų. 

Marinatai žuviai bei jūros gėrybėms. Viduržemio jūros šalių gyventojai žuvį bei jūros gėrybes marinuoja labai paprastai – tiesiog sumaišo kokybišką alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir įvairiausias šviežias žoleles: rozmariną, čiobrelį ar baziliką. Žinoma, viską reikėtų pagardinti druska ir pipirais. Jeigu norite ryškesnio skonio žuvies – pasigaminkite Azijos įkvėpto marinato iš sojos padažo, aliejaus, šlakelio citrinos sulčių ir tarkuoto imbiero. 

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

spot_img
spot_img

Užburtas lėšų stygiaus ratas: kaip dar labiau nepakenkti savo finansiniam stabilumui?

Valstybės duomenų agentūros (VDA) atliktas Lietuvos gyventojų tyrimas rodo, kad praėjusiais metais net 16 proc. šalies gyventojų patyrė materialinį nepriteklių. Pinigų trūkumas – nemenka našta, apsunkinanti ne tik kasdienes gyvenimo situacijas, bet ir turimus...

Gailėsitės nepabandę anksčiau: ledai iš varškės – paprastai pagaminami, sveikesni ir pigesni

Varškė – populiarus lietuvių virtuvės produktas, iš kurio nuo seno gaminame tiek saldžius desertus, tiek pagrindinius patiekalus. Tačiau pastaruoju metu pasaulyje populiarėja dar vienas varškės skanėstas – smaližių širdis užkariauja varškės ledai. Jie sveikesni,...

Merų nuomonės dėl iniciatyvos tarybos nariams mokėti fiksuotus atlyginimus skirias

Lietuvos merų nuomonės dėl Seime brandinamos iniciatyvos reglamentuoti savivaldybės tarybos nariams skiriamą lėšų tvarką skiriasi. Nors merai sveikina pasiūlymą fiksuoti savivaldos politikų veiklai skiriamą atlygį, nuomonės dėl to, kiek per mėnesį savivaldybė turėtų skirti...

„Iki“ pataria, kaip apsipirkti yra ekonomiškiau – eiti į parduotuvę kartą per savaitę ar...

Būdai, kaip sumažinti išlaidas maisto produktams, – aktualumo neparandanti tema. Vienas dažniausiai girdimų laiko patikrintų vadinamų patarimų yra siūlymas į parduotuvę eiti rečiau, pavyzdžiui, kartą per savaitę. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos...

Laidotuvių tradicijos keičiasi: pasakoja atsisveikinimo namų vadovė

Atsisveikinti su mirusiuoju besirenkantys žmonės vis dažniau vietoj masyvių vainikų ir didžiulių glėbių gėlių renkasi dovanoti vieną gėlės žiedą ir voką su pinigais. Ši tradicija, kai pagarbą velioniui norima išreikšti ir finansine parama jo...

Taupiai, bet nekukliai: ką patiekti per grilio vakarėlį, kad abejingų neliktų?

Vasariški orai – puikus pretekstas užkurti kepsninę kad ir kasdien. Be to, grilinimas yra gera dingstis pasikviesti draugų ir kartu gerai praleisti laiką. Dažnai žmonės klysta manydami, kad įsimintiniems grilio vakarėliams reikia plačiai atverti...

ORAI: Trečiadienio dieną aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos

Trečiadienio dieną bus be lietaus. Vėjas vakarų, pietvakarių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos. Ketvirtadienio naktį be lietaus, dieną vietomis numatomas trumpas lietus. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, antroje dienos pusėje šiaurės...

Horoskopai gegužės 31 dienai

AVINASGalimi nelabai žymūs, bet pakankamai skaudūs pokyčiai (nes palies jus labai asmeniškai). Tvirtos draugystės nelaikykite savaime suprantamu dalyku. Viskas keičiasi. JAUTISBūti atsargiam - dar nereiškia būti paranojiku. Verčiau budriai stebėkite kiekvieną, atrodantį įtartinai. nesileiskite į...

Prekybos tinklas „Rimi“ tęsia kainų mažinimą: virš 600 prekių bus galima įsigyti bene žemiausia...

Balandį visoje Lietuvoje sumažinęs per 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas, prekybos tinklas „Rimi“ ir toliau žengia kainų mažinimo kryptimi. Nuo gegužės 30 d. į programą „Rimi“ perku ir man ramu“ įtrauktų prekių skaičius...

Kas lėmė antrojo pusmečio elektros kainų mažėjimą?

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šią savaitę patvirtino viršutines kainų ribas, o galutinės kainos buitiniams vartotojams paaiškės dar gegužę. Nuo liepos mėnesio perkant elektrą iš žemos įtampos tinklo, kainų riba bus 22,264 centai už...

ORAI: Šiandien aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje apie 17 laipsnių šilumos

Šiandien lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje apie 17 laipsnių šilumos. Trečiadienį be lietaus. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, pereinantis į vakarų, pietvakarių, naktį 5–10 m/s, dieną 8–13 m/s....

Horoskopai gegužės 30 dienai

AVINASBūkite atsargus, jūsų impulsyvus būdas gali padaryti jums meškos paslaugą. Nors ir sakoma, kad žodis - ne žvirblis, vis dėlto veiksmus atšaukti dar sunkiau. Saugokitės žmogaus, nesuprantančio jūsų motyvų. JAUTISKo jau ko, o pasitikėjimo savimi...

Bankas išsiaiškino, kodėl lietuviai nebeperka nuosavo būsto

Trečdalis Lietuvos gyventojų planuoja įsigyti naują būstą dešimties metų laikotarpyje, rodo „Luminor“ banko atliktos apklausos* duomenys. Didžiausiu trikdžiu apklaustieji įvardija aukštas nekilnojamo turto kainas, o beveik kas dešimtam Lietuvos gyventojui trūksta santaupų pradiniam būsto...

Pavyks net desertų negaminantiems: garantuotas jogurtinis tortas su braškėmis, kurio nereikia kepti

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį pirkėjai graibsto šias lietuviškas uogas, kurių būna taip išsiilgę. Braškės idealiai tinka ne tik...

Paslaugos

Reklama

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img