14.3 C
Telšiai
2024 / 09 / 08

Visa šeima pavalgys vos už kelis eurus: 2 paprasti juodadėmės menkės receptai tik iš kelių ingredientų 

Ar jau skaitėte?

Artėjant šventėms nesinori apsisunkinti nei skrandžio, nei piniginės. Svarstant, ką vėl paruošti šeimai negaištant daug laiko virtuvėje, išgelbės paprasti žuvies receptai. Žuvis paprastai tampa pagrindiniu Kūčių stalo akcentu, tačiau dar gerokai iki švenčių lietuviai pradeda jos valgyti daugiau, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. 

- Reklama -

Gruodžio topuose – ne tik silkė

„Visus rekordus prieš pat šventes kasmet gerina silkė, tačiau ir kitų rūšių žuvies, jūros gėrybių artėjant šventėms lietuviai nuperka stipriai daugiau. Jau praėjusią savaitę, lyginant su prieš tai buvusia, rūkytos žuvies paklausa šoktelėjo daugiau nei trečdaliu, o ikrų – du kartus. Gruodį nuosekliai auga konservuotos žuvies, o ypač – šprotų pardavimai. Pačioms šventėms pirkėjai dažnai renkasi ne tik karpį, bet ir lašišą, upėtakį, krevetes, o prieš jas – mėgina receptus su įvairiomis žuvų rūšimis“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

Takai.

Kad rinktis kiekvienam būtų iš ko, „Iki“ tinkle kas mėnesį renkamas vis naujas „Mėnesio laimikis“. Pasak V. Budrienės, tai būna žuvis, kurios paprastai reguliarioje prekyboje nebūna arba ji siūloma už ypač gerą kainą. 

Gruodžio titulas atiteko juodadėmėms menkėms – gardžioms ir nesunkiai paruošiamoms žuvims, pasižyminčioms švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu. Jų mėsa liesa, o tinkamai pagaminta – labai minkšta ir tirpstanti burnoje, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Įtinka ir vaikams

„Juodagalvės menkės vertinamos už tai, kad jose labai mažai kalorijų, bet netrūksta sveikatai naudingų medžiagų: aminorūgščių, omega-3 riebalų, baltymų, B grupės vitaminų, seleno. Subtilus, ne pernelyg „žuviškas“ skonis – raktas ir į žuvies net ir pernelyg nemėgstančių valgytojų širdis“, – atkreipia dėmesį G. Bičkovas. 

Balta, sluoksniuota, malonios tekstūros mėsa yra pakankamai tvirta, tad gali būti ruošiama įvairias būdais, ją lengva pritaikyti prie šeimos pomėgių ir skaniai pagaminti negaištant daug laiko. 

- Reklama -

Vienas iš populiariausių paruošimo būdų – žymieji angliški „fish and chips“. Džiūvėsėliais padengta balta žuvies filė iškepama aliejuje, taip gaunant traškią ir aromatingą išorę, o viduje žuvis išlieka drėgna. Taip pat juodadėmes menkes galima kepti orkaitėje, ant grotelių, keptuvėje, dėti į sriubas, troškinius – ji ypač universali.

2 nebrangūs ir paprasti receptai, kurie negali nepavykti

Didelis menkių privalumas yra ir patraukli jų kaina. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė skaičiuoja, kad soti vakarienė šeimai atsieis vos kelis eurus, mat žuvis derės su pačiais paprasčiausiais ingredientais.

„Paprasta ir greita – dar nereiškia, kad nuobodu. Norint paįvairinti racioną, tereikia pasitelkti šiek tiek kitokių prieskonių, įvairesnių daržovių. Gera idėja vaikams vakarienę padaryti ir šiek tiek interaktyvesnę – pasiūlyti patiems pasidaryti takų. Juodagalvę menkę su paprastais prieskoniais, pavyzdžiui, česnaku, citrina ir žiupsneliu švelnių prieskonių, tiesiog pakepkite ant keptuvės. Dėkite jos gabalėlius į minkštas mažas tortilijas ir leiskite vaikams susikurti tavus takus su tokiais priedais, kokiais jie nori“, – idėja dalijasi maisto technologė.

Juodadėmės menkės, špinatų ir sūrio kepsnys

Reikės: 1 juodadėmės menkės filė gabalėlių, 200 g mažųjų špinatų, 85 g neriebaus minkšto sūrio, 1 didelio pomidoro, 2 šaukštų tarkuoto parmezano.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (su vėjeliu). Sudėkite špinatus į didelę keptuvę ant vidutinės ugnies ir greitai apkepkite. Nuimkite, pravėsinkite ir nuspauskite skysčio perteklių.

Špinatus sumaišykite su smulkintu minkštuoju sūriu, tada sudėkite į nedidelio kepimo indo dugną, o ant viršaus sudėkite juodadėmės menkės gabalėlius. Ant žuvies išdėliokite griežinėliais supjaustytus pomidorus ir pabarstykite parmezanu. Kepkite 15-20 minučių (priklausomai nuo žuvies storio). Patiekite su ryžiais ar bulvių koše.

Juodadėmės menkės takai 

Reikės: 1 kg juodadėmės menkės, druskos, pipirų, aliejau, 10 nedidelių tortilijų. Priedams (pasirinktinai): kopūsto, pomidorų, fetos sūrio, raudonųjų svogūnų, konservuotų kukurūzų, ridikėlių, mangų, avokadų, kalendros, citrinos, mėgstamo padažo (gvakamolės, „Sriracha“, majonezinio ar paprasčiausios grietinės).

Gaminame:

Žuvies filė iš abiejų pusių pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies. Apkepkite žuvį iš abiejų pusių ir padėkite ant virtuvinio popieriaus, kad susigertų riebalai.

Paruoškite priedus į atskirus indelius: kopūstus, ridikėlius supjaustykite, pomidorus, mangą, avokadą ir svogūną susmulkinkite kubeliais, fetos sūrį sutrupinkite, citriną supjaustykite skiltelėmis.

Tortilijas lengvai pašildykite keptuvėje ant vidutinės ugnies. Žuvį šakute suplėšykite į kąsnio dydžio gabalėlius. Ant kiekvienos tortilijos uždėkite žuvies, pasirinktų priedų, padažo, o galiausiai apšlakstykite citrinos sultimis. 

Vaida Budrienė

„Iki“ komunikacijos vadovė

 

 

TOP naujienos

Horoskopas vasario 4 dienai

AVINASLabai norėsite prisidėti prie kažkokio bendro projekto, bet galite pasijusti atstumtas ir nereikalingas. Per užsispyrimą galite prarasti galimybę mokytis ir įgyti labai vertingų žinių....

Gruodžio 27 dienos horoskopas

AVINASNebėra tvarkos nei darbe, nei namuose. Nebegalima delsti, tiesiog privalote imtis iniciatyvos. Jūsų pastangos bus pagarbiai įvertintos, bet nesitikėkite greitos ir efektyvios pagalbos. JAUTISPlanus kurkite...

Festivalis „Yaga Gathering“ pasitinka pasikeitusia data ir nauja tema: kurs nemirtingumo sanatoriją

Dzūkijos pušynuose liepos 14 – 18 dienomis įsikurs „Sanatorium Immortalitas“ – nemirtingumo sanatorija. Joje „Yaga Gathering“ festivalio dalyviai ieškos būdų, kaip atrasti amžino gyvenimo...

Pigiau ir sveikiau: „Ant Medinės Lentelės“ dalijasi receptu, kaip ant grilio pasiruošti kebabą su naminiu česnakiniu padažu

Laisvalaikis gryname ore ir kebabas – daugelio ypač mėgstamas derinys. O jeigu dar jis su česnakiniu padažu, tai atsispirti šiam skonių deriniui yra išties...

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją: prireiks vos kelių ingredientų (receptas)

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje. Anot gydytojos dietologės dr....

Vyriškumo šaltinis – testosteronas: kodėl jo pertekliumi skundžiasi moterys?

Vyriškumo šaltiniu testosteronas laikomas ne veltui: jis skatina vyrų lytinį potraukį, raumenų ir kaulų masės augimą, didina fizinį bei psichinį pajėgumą. Marijampolės „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Augustina Vaitekonė teigia, kad vyrams nesunku pajausti, jeigu...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS