1.8 C
Telšiai
2025 / 01 / 19

Vasara – be maisto švaistymo: patarimai, kaip sumaniai panaudoti maisto likučius

Ar jau skaitėte?

Sumuštinis su kalakutienos salotomis.

Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis tampa ypač aktualus vasarą, kai maisto išmetimo kiekiai dar labiau padidėja. Šiuo metu Europoje išmetama 88 mln. tonų maisto per metus. Prie to prisideda ir lietuviai, kurių kiekvienas kasmet išmeta apie 60 kg nesuvalgyto maisto. Tai didžiulė žala ne tik planetai, jos resursams, bet ir kiekvienam vartotojui, kurio piniginę plonina neefektyviai panaudoti maisto likučiai. Tad ko imtis, siekiant namuose suvalgyti visą maistą ir jo neišmesti?

- Reklama -

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) skelbia, kad kiekvienais metais pasaulyje išmetama maždaug trečdalis viso pagaminto maisto. Remiantis Europos Komisijos duomenimis, jeigu nebus imtasi priemonių, iki 2020 m. iššvaistomo maisto kiekis Europoje padidės apie 40 proc. Besivystančiose valstybėse maisto atliekų daugiausia susidaro gamybos procese, o išsivysčiusiose (kartu ir Lietuvoje) šalyse prie to ženkliai prisideda ir vartotojai.

Duona – tai vienas dažniausiai namų ūkiuose išmetamų maisto produktų. „Gardėsio“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atliktos lietuvių apklausos duomenimis, kone kas antras lietuvis (52 proc.) dažnai (7 proc.) arba kartais (45 proc.) išmeta nesuvalgytus duonos gaminius.

„Nors atrodo, kad Lietuvoje duona yra vienas iš tų produktų, kurių nekyla ranka išmesti dėl tradicijų ar pagarbos, tačiau skaičiai kalba patys už save – nors ir retai, duoną išmeta kas antras. Ir nors mes, kaip gamintojai, siūlome rinkai mažesnes pakuotes, šviečiame vartotoją, kaip laikyti duoną, kad ši kuo ilgiau išliktų šviežia – to nepakanka. Visada skatiname būti labiau sąmoningiems ir ypač atkreipiame dėmesį, kaip panaudoti nusipirktą maistą maksimaliai. Duona – tam labai tinkamas maisto produktas“, – teigia „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekės ženklą, rinkodaros ir komunikacijos vadovė Indrė Švelnytė.

Idėjos, kaip sumaniai panaudoti duoną

Anot I. Švelnytės, duona yra dėkingas maisto produktas, nes tarp dviejų duonos riekių gali atsidurti daugelis nesuvalgyto maisto produktų. Kita vertus, duona – tai kur kas daugiau nei sumuštinis. Nors vasarą duona džiūsta lengviau, iš jos galima pasigaminti gausybę skirtingų patiekalų, kurie pasaulio virtuvėse gaminami daugybę metų.

- Reklama -

Iš kiek apdžiūvusios duonos galite gaminti brusketas, pakaitindami duoną orkaitėje. Kai duona tampa kietesnė, supjaustykite ją kubeliais ir pakepinę naudokite ant Cezario ar marokietiškų duonos salotų. Kai duona tampa itin kieta, sutrupinkite ją ir panaudokite sriuboms ar troškiniams gardinti, net tirštinti padažus. Kai norite deserto, ruoškite duonos pudingą ar prancūziškus skrebučius. Yra daugybė įdomių ir neatrastų skonių, kurie padėtų išvengti duonos išmetimo.

Idėja nr. 1: Prancūziškas skrebutis

Prancūziškas skrebutis – pusryčių klasika, kuri leis naujam gyvenimui prikelti kiek apdžiūvusią duoną.

Ingredientai: 2 dideli kiaušiniai, stiklinė pieno, žiupsnelis druskos, šaukštas rudojo cukraus, agavos sirupo arba truputis stevijos sirupo, arbatinis šaukštelis cinamono ir vanilės ekstrakto, 8 riekelės šviesios duonos, 70 g sviesto. Uogos, mėgstami vaisiai ir medus papuošimui.

Gaminimas: suplakite kiaušinius, pieną, druską ir cukrų ar kitą saldiklį, vanilės ekstraktą ir cinamoną plačiame negiliame inde. Mirkykite kiekvieną duonos riekę plakinyje iš abiejų pusių, kol prisigers skysčio. Keptuvėje išlydę sviestą kepkite kiekvieną šviesios duonos riekelę, kol apskrus – apie 3 minutes kiekvieną pusę. Valgykite šiltą, papuošę mėgstamais vaisiais ar uogomis, apšlakstę medumi.

Idėja nr. 2: Itališkos salotos „Panzanella“

Egzistuoja ne vienas Toskanos salotų „Panzanella“ receptas, tačiau vienas iš ingredientų, be kurių jos neįsivaizduojamos – tai duona. Ir būtent kiek sausesnė ir kietesnė duona joms puikiai tinka.

Ingredientai: 200 g šviesios duonos, 300 g įvairių pomidorų, sauja kaparėlių, 1 mažas raudonasis svogūnas, 200 g konservuotos arba žalios paprikos, 8 mažų ančiuvių filė, druskos, pipirų, raudonojo vyno acto, alyvuogių aliejaus ir šviežių bazilikų.

Gaminimas: Duoną suplėšykite ar supjaustykite kubeliais ir lengvai paskrudinkite ant sausos keptuvės. Į salotų dubenį sudėkite vidutinio dydžio gabalėliais pjaustytus pomidorus, papriką, griežinėliais pjaustytą raudonąjį svogūną ir smulkiai pjaustytus ančiuvius bei kaparėlius. Pabarstykite druska, pipirais, gardinkite alyvuogių aliejumi ir raudonojo vyno actu. Patiekite su šviežiais baziliko lapeliais.

Idėja nr. 3: sumuštinis su kalakutienos salotomis

Po šeimos ar didelio draugų būrio susitikimų dažnai namuose lieka įvairiausių salotų ar mišrainių. Kad nereikėtų jų išmesti, puiki išeitis – pasigaminti sumuštinį, kurį galite paskaninti mėgstama žuvimi ar mėsa.

Ingredientai: 4 riekelės juodos duonos su saulėgrąžomis, 100 g kubeliais pjaustytos keptos kalakutienos arba vištienos, 150 g mišrainės ar salotų.

Gaminimas: mišrainę ar salotas pagardinkite norimais mėsos gabalėliais, ant duonos riekių dėkite mėgstamų žalumynų – špinatų, gražgarsčių petražolių, o ant viršaus gausiai paskirstykite mišrainę ar salotas. Gaminkite sotų suvožtinį iš dviejų duonos riekelių.

Idėja nr. 4: duonos pudingas

Originali idėja panaudoti likusią šviesią duoną – tai duonos pudingas, kuris patiks visiems šeimos nariams, net ir patiems mažiausiems.

Ingredientai: 6 riekelės šviesios duonos, 3 šaukštai sviesto (tirpinto), kelios saujos razinų, 4 kiaušiniai, 250 ml pieno, 3 šaukštai cukraus, 1 arbatinis šaukštelis cinamono ir vanilės ekstrakto, pusės citrinos žievelė.

Gaminimas: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Riebalais išteptame kepimo inde sudėkite plėšytą duoną, užpilkite ant jos lydytą sviestą. Užberkite vandenyje pamirkytų razinų. Kitame inde suplakite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną, vanilę. Užpilkite plakinį ant duonos ir lengvai įspauskite, kad skystis įsigertų. Kepkite apie 45 minutes, kol gražiai apskrus. Puoškite mėgstamais riešutais, sėklomis, o patiekite su uogienėmis, ledais ar grietinėle.

Idėja nr. 5: skandinaviškas sumuštinis su silke

Silkė – tai dažnos šeimininkės virtuvėje sutinkamas ingredientas. Jeigu namuose liko nedidelis gabalėlis šios žuvies, išbandykite skandinaviško stiliaus sumuštinio receptą. Jame taip pat dominuoja burokėliai, kuriuos galite keisti dažnuose namuose sutinkama pupelių ir burokėlių mišraine.

Ingredientai: 2 riekės ruginės duonos, plonai pjaustyti burokėliai (arba vakarykštės pupelių ir burokėlių salotos su raugintais agurkais), virtas kiaušinis, pusė raudonojo svogūno, pusė sūdytos silkės, šlakelis citrinos sulčių, krapai papuošimui.

Gaminimas: ant duonos riekelių dėkite burokėlių mišrainės, ant viršaus dėliokite riekelėmis pjaustytą kiaušinį bei silkę. Gardinkite griežinėliais pjaustytu svogūnu bei krapais, apšlakstykite citrinos sultimis. Jeigu norite sočiau, duoną aptepkite mėgstamu humusu, sviestu ar kita užtepėle.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Be jų jau neįsivaizduoja švenčių

Tolimoji Japonija pasauliui padovanojo daugybę mokslo ir technologinių stebuklų, o didžiausia jos kulinarine dovana neretai vadinami sušiai. Tačiau ne vienas nustebtų sužinojęs, kad garsusis...

Netyčia paspaudėte ant reklamos ir dabar ji „persekioja“? Ekspertas dalinasi patarimais, ką daryti

Ar kada yra nutikę, kad netyčia paspaudėte ant atsitiktinės reklamos, o paskui ją matėte visur – socialiniuose tinkluose ir kitose svetainėse? Tikslinė reklama internete...

Prie Lietuvos priartės naujas ciklonas su lietumi

Šiandien Lietuvoje bus debesuota su pragiedruliais. Daug kur palis, Rytų Lietuvoje vyraus trumpi lietūs, vakariniuose rajonuose vietomis lis smarkiai. Kai kur perkūnija. Vėjas rytų,...

Lietingasis ruduo ir vandeniui atsparūs išmanieji įrenginiai: ką reikia žinoti?

Dauguma šiuolaikinių išmaniųjų telefonų ir laikrodžių yra atsparūs drėgmei – gamintojai nurodo, kad daugelis jų gali būti net nardinami po vandeniu. Tačiau technologijų ekspertai...

Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų už elektrą permoka?

Elektros kainoms pastaruoju metu nukritus žemiau valstybės kompensuojamų 28 centų už kilovatvalandę (ct/kWh) ribos, daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų vis dar moka pagal didesnį tarifą, rodo reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa. Kone kas ketvirtas...

Sužadėtiniai Viktorija Šaulytė ir Julius Mocka apie poilsio svarbą sveikatai: „Tai išbandėme pirmą kartą“

Realybės šou susipažinę ir įsimylėję stilistė Viktorija Šaulytė ir grafikos dizaineris, sportininkas Julius Mocka kartu džiaugiasi jau ne vienerius metus trunkančia draugyste. Praėjusių metų pavasarį susižadėjusi pora jau planuoja vestuvių šventę, tačiau ieškodami ramybės...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS