-0.2 C
Telšiai
2025 / 03 / 17

Vaivorykštinis upėtakis: gurmaniškos vakarienės paslaptis už ypatingai žemą kainą (receptas)

Ar jau skaitėte?

Daugelis žinome, kad mėgautis žuvų patiekalais bent porą kartų per savaitę – būtina, tačiau ne visada pavyksta tai padaryti dėl laiko ar žinių stokos. Tiesa, vos keli triukai gali padėti pasigaminti burnoje tirpstantį upėtakį sviestiniame padaže net ir virtuvės naujokams. O dabar šį gardų patiekalą pasigaminsite ir pigiau, nes iki vasario 24 d. prekybos tinkle „Rimi“ vaivorykštinio upėtakio filė taikoma net 32 proc. nuolaida. Jei labiau mėgstate jūrinio ešerio, šamo ar nilinės tilapijos filė – ne bėda, nes jų šią savaitę taip pat įsigysite pigiau.

- Reklama -

Kaip tinkamai paruošti žuvį

Daugumoje gėlavandenių ir jūrinių žuvų gausu aukštos kokybės baltymų, būtinų optimaliam mūsų organizmo funkcionavimui. Pavyzdžiui, standartinėje vaivorykštinio upėtakio porcijoje nuo 100 iki 150 g yra 18–22 g baltymų. Tai sudaro maždaug ketvirtadalį reikalingo baltymų kiekio per parą. Be to, upėtakiai, kaip ir dauguma žuvų, yra Omega-3 rūgščių, įvairių vitaminų bei mineralų šaltinis.

Vaivorykštinis upėtakis.
Vaivorykštinis upėtakis.

O išsikepti upėtakį namuose visiškai nesudėtinga, nes druska, pipirais ir žolelėmis pagardintą upėtakio filė pakanka vos keletą minučių apkepti gerai įkaitintoje keptuvėje. „Žuvį kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies įpylę šlakelį aliejaus. Įsitikinti, ar upėtakis tinkamai iškepęs, paprasta: jei mėsa nepermatoma, o užkabinus šakute, lengvai nusiplėšia, vadinasi, metas gardžią žuvį patiekti“, – sako „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.

Pasak ekspertės, pirkėjai vis dažniau renkasi žuvį kaip pagrindinį baltymų šaltinį: „Šventa tiesa: kuo žuvis šviežesnė, tuo ji sveikatai naudingesnė. O mūsų parduotuvėse siūlomi žuvies produktai atitinka aukščiausius šviežumo bei kokybės standartus. Tai užtikrina specialios laikymo sąlygos ir nuolatinė kokybės kontrolė, tad pirkėjai gali būti ramūs, jog ant stalo garuos maistinga vakarienė.“

Kaip išsirinkti kokybišką ir gardų upėtakį

Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į žuvies išvaizdą. „Žuvis turėtų būti vientisa ir žvilganti, o jos filė – ryškios, tvirtos tekstūros, spalva – kuo natūralesnė, nepakitusi. Šviežios žuvies ir produktus namuose reikėtų laikyti vėsiau. Geriausios temperatūros sąlygos – nuo 0 iki 2 laipsnių. Žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų laikymų sąlygų, gali būti laikoma ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu pavyks išlaikyti produktus šviežius ir užtikrinti nepriekaištingą jų kokybę“, – pataria E. Krasauskienė.

Prie žuvies patiekalų labiausiai dera tokie pagardai kaip ryžiai, bulvės, garuose virtos daržovės ar šviežios salotos.

- Reklama -

Sutaupykite kasdien

„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.
„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.

Apsipirkti pigiau šviežios žuvies ar kitų produktų „Rimi“ parduotuvėse galite ieškodami prekių, pažymėtų specialiu euro ženklu ir pasinaudoję „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Visus pasiūlymus rasite prisijungę prie savo paskyros www.rimi.lt, programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėje.

Kviečiame išbandyti burnoje tirpstančio vaivorykštinio upėtakio receptą.

RECEPTAS

Vaivorykštinis upėtakis sviestiniame padaže

Patiekalui reikės:

  • 600 g vaivorykštinio upėtakio filė;
  • 50 g sviesto;
  • 3 šaukštai citrinos sulčių;
  • Smulkiai tarkuota citrinos žievelė;
  • Kelios citrinos skiltelės;
  • 2 grūstos česnako skiltelės;
  • 1 saujelė šviežių krapų;
  • Druskos;
  • Pipirų.

Kaip gaminti:

  1. Vaivorykštinio upėtakio filė palaikykite kambario temperatūroje ir supjaustykite į keturias dalis.
  2. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su citrinos sultimis, citrinos žievele, česnaku, druska ir pipirais.
  3. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi, ant jo išdėliokite upėtakio filė. Užpilkite sviestiniu padažu, apibarstykite citrinos žievelėmis.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, pasirinkite ventiliatoriaus funkciją. Kepkite upėtakį 12-15 min. Pabaigoje galite kiek padidinti kaitrą, kad žuvis dailiai apskrustų.
  5. Iškepusią žuvį apibarstykite krapais ar kitais pasirinktais prieskoniais. Prieš patiekiant ant žuvies kepsnelių užpilkite padažo iš kepimo indo. Patiekite su ryžiais, bulvėmis ar daržovių garnyru.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

„Žalgirio“ arenoje – įspūdingas „Novaturo“ gimtadienis: gausus būrys svečių ir Jessicos Shy koncertas

Ką tik prabėgusį savaitgalį didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse „Novaturas“ savo ilgamečius partnerius iš Lietuvos ir įvairių užsienio šalių, kelionių agentūrų atstovus bei darbuotojus...

ORAI: Šeštadienio dieną vietomis trumpas lietus, aukščiausia temperatūra 14–19 laipsnių šilumos

Šeštadienio dieną vietomis trumpas, daugiausia nedidelis lietus. Vėjas vakarinių krypčių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 14–19 laipsnių šilumos. Sekmadienio dieną vietomis trumpi lietūs. Vėjas naktį pietvakarių,...

Horoskopai rugsėjo 22 dienai

AVINASTikriausiai turėsite kažkokių reikalų su užsieniečiais ar bent jau su svečiais iš kito miesto. Jei tai verslo reikalai, priimti susitarimai bus tvirti ir abiem...

Astrologinė prognozė gruodžio 28-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Kelyje ir šiandien nesaugu, o įprastoje aplinkoje – gana miela. Labiau tiktų dirbti namuose nei kur nors skubėti, lėkti. Jei neleisite sau tinginiauti,...

Prof. Rimvydas Laužikas apie Užgavėnių tradicijas: „Vietoje blynų anksčiau ragautas šiupinys su kiaulių uodega...

Užgavėnės – tai tarsi pirmas žingsnis pavasario link, kai po tamsios žiemos norisi jas švęsti skanaujant gardžius patiekalus. Nors jos mums neatsiejamos nuo pačių įvairiausių blynų, gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas pastebi, kad...

Kad atostogos neapkarstų: 4 patarimai širdininkams

Liepos pradžioje panaikinus karantiną ir sušvelninus apribojimus, lietuviai suskubo planuoti atostogas užsienyje ar šalies viduje, tačiau apsvarstyti derėtų ne tik kelionės kryptį ar lagamino turinį. Medikai ragina atsakingai elgtis laisvalaikio metu, o ypač suklusti...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS