4.6 C
Telšiai
2021 6 gegužės, Ketvirtadienis
spot_img
spot_img

Užgavėnių stalui –  čirviniai blynai: receptas, kuris primins vaikystę

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Šiemet žiema gausi sniego, o už lango dar spaudžia šaltukas, tačiau Užgavėnės neabejotinai yra viena iš pavasarį pranašaujančių švenčių. Ir nors dėl karantino jų šįmet su šokiais ir dainomis aplink laužą atšvęsti nepavyks – Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad tradicinis blynų kepimas yra lengviausias būdas, leidžiantis simboliškai paminėti žiemos išvarymą. 

„Anksčiau per Užgavėnes lietuviai valgydavo riebią mėsą, tačiau laikui bėgant tradicijos pasikeitė ir dabar bene populiariausiu šios šventės patiekalu išlieka įvairūs blynai. Užgavėnių blynai dažniausiai buvo kepami miltiniais, o prie jų derinami skirtingi padažai – ypač riebesni mėsos, lašinukų, grietinės. Tuo tarpu smaližiai mėgaujasi obuoliais ar obuolių uogiene pagardintais blynais“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Lietuviai blynams vis dar yra neabejingi. Pagal populiarumą „Google“ sistemos paieškoje pernai blynai pateko į pirmąjį labiausiai ieškomų receptų trejetuką. Duomenys rodo, kad net 60 proc. labiausiai ieškomų receptų sudarė saldumynai, o tarp jų ir blynai. 

Blynai mėgstami savaitgalio pusryčiams su šeima, kai kiekvienas gali pasirinkti mėgstamą pagardą. Be to, žmonės nuolat ieško vis įdomesnių receptų, o per Užgavėnes dar ir rungtyniauja, kieno blynai bus skaniausi. Šią dieną reikia sočiai pavalgyti blynų – sakoma, kad sugrįžtančio pavasario šventės kontekste blynai dar nuo pagoniškų laikų simbolizavo saulę. 

Tarp tradicinių šventės patiekalų – nuo šaltienos iki blynų

V. Juodkazienė teigia, kad tarp tradicinių Užgavėnių valgių, be blynų, galima rasti šiupinį, spurgas, šaltieną. Tačiau modernėjant laikams blynai užkariavo Užgavėnių simbolio vietą. O populiariausių blynų sąrašo viršuje yra ne tik paprasti miltiniai ar bulviniai blynai, bet čia atsiduria ir čirviniai.

Pasigaminti čirviniams blynams ypatingų produktų nereikės. Jų tešlą sudaro praktiškai tie patys ingredientai, kaip ir paprastų – miltai, pienas, kiaušiniai ir cukrus. Vis dėlto nors čirviniams blynams kepti reikia tam tikros keptuvės, šiais laikais jų galima rasti ir elektrinių, tad mėgstamus blynus galima pasiruošti be vargo. 

Skaniausi čirviniai blynai būna gražiai apskrudę iš išorės, bet purūs bei minkšti viduje. Maisto ekspertė primena keletą gudrybių, kurios padės iškepti būtent tokius blynus, ir atskleidžia tobulų čirvinių blynų paslaptį. 

„Dalį pieno pakeiskite mėgstamu gazuotu vandeniu. Kitas dalykas, taip pat padedantis išgauti šį rezultatą – atskirai plakite kiaušinių trynius ir baltymus. Beje, tiek juos, tiek gazuotą vandenį į tešlą reikia supilti prieš pat kepimą“, – pataria V. Juodkazienė.

Sočiausią metų dieną maisto ekspertė siūlo išbandyti tradicinį čirvinių blynų receptą, kuris patiks visai šeimai.

Čirviniai blynai

Jums reikės: 

  • 300 g kvietinių miltų
  • 3 kiaušinių
  • Apie 100 g sviesto
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • Žiupsnelio vanilinio cukraus ir druskos 
  • 3 šaukštų cukraus
  • 2/3 stiklinės pieno
  • 1/3 stiklinės gazuoto mineralinio vandens

Gaminimas:

Pirmiausia, į švarų dubenį sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Tuomet kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir juos sudėkite į skirtingus indus. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa. Tuomet ant nedidelės ugnies ištirpdykite sviestą ir leiskite jam kiek pravėsti. Į kiaušinio trynių ir cukraus masę supilkite ištirpusį sviestą, pieną bei gazuotą mineralinį vandenį ir viską supilkite į miltus, užmaišykite tešlą. 

Galiausiai iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir įmaišykite juos į tešlą, viską gerai išmaišykite. Blynus kepkite gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje kol jie gražiai apskrus. Iškeptus blynus skanauti galite su mėgstama uogiene, šviežiomis uogomis arba apibarstyti juos cukraus pudra. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

 

Artimiausią parą pietinis ciklonas atneš gausų lietų

Šiandien Lietuvoje protarpiais lietus, vietomis su perkūnija. Per perkūniją besikeičiančios krypties vėjo gūsiai kai kur 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15, šiaurės vakariniuose rajonuose 7–9 laipsniai šilumos. Gegužės 1-os naktį kai kur trumpai palis, dieną lietaus...

Pandemija išryškino vairuotojo pažymėjimo vertę – kiek kainuoja noras išmokti vairuoti?

Daugelis gyventojų šiandien neišsiverčia be vairuotojo pažymėjimo, o dėl pandemijos išaugus kurjerių ir kitų su vairavimu susijusių profesijų poreikiui, teisę vairuoti suteikiantis dokumentas tapo dar paklausesnis. Tiesa, karantino suvaržymai kuriam laikui buvo apriboję galimybę...

Vasarą „Maxima“ planuoja papildomai įdarbinti apie 600 darbuotojų

Nemokamas apgyvendinimas didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir pajūryje, skatinamosios premijos, draudimas nuo COVID-19 ligos bei tolimesnės karjeros galimybės. Tai tik dalis privalumų, kuriuos ieškantiems darbo vasarą siūlo prekybos tinklas „Maxima“. Didžiausias šalies darbdavys vasaros sezono...

Vasariška gaiva ant jūsų stalo: šaltsriubių receptai

Šiltąjį sezoną, ko gero, niekas taip gerai neatvėsina kaip dubuo šaltos gaivinančios sriubos. Tačiau visai nebūtina kasdien mėgautis vis tuo pačiu šaltibarščių skoniu. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, kviečia eksperimentuoti...

Karantino kartos vaikams – naujoviška ugdymo paslauga

Investuoti į vaikų emocinio intelekto ugdymą bei empatiją, o per savaitgalio žygius – iškrauti per karantiną sukauptą emocinį balastą. Dviejų pedagogių subrandinta iniciatyva nuo pat pirmų dienų sulaukė didžiulio tėvų susidomėjimo. „Karantinas mūsų pasiūlytoms...

Horoskopai balandžio 30 dienai

AVINASNors ir negalite sutikti su savo oponentu, galėtumėte daug ko iš jo išmokti. Atviras protas ir sugebėjimas išklausyti gražiai įprasmintų dieną. Diena tinkama tyrimams ir kūrybai. JAUTISKai visi pranašingi ženklai atrodo beprasmiški, bandykite skaityti tarp...

Vietinio turizmo prošvaistės: verslas į iššūkius žvelgia kūrybiškai

Dėl kurį laiką vietinį turizmą varžiusių keliavimo tarp savivaldybių ribojimų, stipriai sumažėjo turizmo objektų lankomumas. Atlaisvinus judėjimo suvaržymus, kelionių ir naujų patirčių išsiilgę žmonės pamažu vėl grožisi bundančia gamta, domisi dar neatrastais šalies kampeliais....

Greitas ir pigus internetas: realybė ar pasaka?

Šiuolaikinių technologijų amžiuje internetas yra tarsi vartai į pasaulį ne tik pramogaujant, bet ir dirbant tiek kasdieninius, tiek itin svarbius ir sudėtingus darbus. Tad visai nenuostabu, jog namų internetas yra lygiavertis klausimas prilygstantis sakykim,...

Kaip paruošti savo automobilį žiemai?

Žiema ir šalti orai kelia daug iššūkių automobilių turėtojams. Kuomet oras atšąla, variklius pasidaro sunkiau užvesti, reikia valyti langus, o elektromobiliams pradeda greičiau išsikrauti baterijos. Ir nors į pastarąjį dalyką verta atkreipti dėmesį, tačiau...

Karantiną pavertė galimybe – tobulins viešojo kalbėjimo įgūdžius

Daugiau negu 1000 marketingo specialistų vienijanti Lietuvos marketingo asociacija (LiMA) kartu su komunikacijos paslaugų agentūra „Fabula“ trečiadienį pradeda naują iniciatyvą – „LiMA Talks“. Kiekvienas į naująjį projektą įsitraukęs asociacijos narys turės galimybę tobulėti viešojo...

Šiandien vietomis truputį palis. Aukščiausia temperatūra 7–11 laipsnių šilumos

Artimiausiomis dienomis numatomi ramesni, sausesni ir šiltesni orai. Šiandien vietomis truputį palis. Aukščiausia temperatūra 7–11 laipsnių šilumos. Balandžio 29 d. kai kur trumpai palis. Vėjas pietų, pietryčių, naktį silpnas, dieną 5–10 m/s. Temperatūra naktį nuo 1...

Horoskopai balandžio 28 dienai

AVINASApsvarstykite poilsinės kelionės galimybę. Pats laikas atgaivinti ryšius su senais draugais ar toliau gyvenančiais šeimos nariais. Geriausia būtų paskambinti ar parašyti laišką. Sapnų reikšmės » JAUTISDalykitės savo teigiamomis emocijomis su mylimu žmogumi. Jūsų dovanos bus su...

Arbūzai jau pasiekė parduotuves – kaip išsirinkti skaniausią vaisių

Nors pavasariškos šilumos dar tenka palaukti, šiltąjį sezoną pranašaujantys vaisiai jau pasiekė parduotuves. Tarp labiausiai gyventojų laukiamų atsiduria ir arbūzai, be kurių vasara sunkiai įsivaizduojama. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad...

Technika, be kurios neapsieis joks pradedantysis ūkininkas ar sodininkas

Jei esate pradedantysis ūkininkas ar sodininkas, iš pradžių gali būti tikrai labai sunku nuspręsti, kokia technika yra reikalingiausia pagrindiniams darbams atlikti. Teisingai išsirinkti įrenginiai gali ne tik užtikrinti norimą rezultatą, bet ir padėti tam...
spot_img