Prabėgusių švenčių maratoną užbaigia sausio 6-ąją minima Trijų Karalių šventė. Tądien daugelio šeimose tradiciškai nupuošiamos kalėdinės eglutės ir ilsėtis iki kitų metų į dėžes sukraunami žaisliukai, lemputės ir kitos šventinės dekoracijos. Ir nors dabar šios dienos žmonės ypatingai nemini, prieš daugiau nei pusę amžiaus Lietuvoje būta daugiau Trijų Karalių šventės papročių.
Šeimininkės.info – Tai skanu!
Vakarų Europos šalyse Trys Karaliai – ypatinga diena. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad Prancūzijoje ši šventė iki šiol populiari ir turinti savas tradicijas bei desertą, be kurio neapsieinama.
Dovanos vaikams ir karališkas žaidimas
„Ši diena – krikščionių tradicija pagerbti trijų karalių atvykimą. Aplankyti kūdikėlio Jėzaus jie atvyko nešini dovanomis ir daugelyje šalių šią dieną vaikai taip pat yra apdovanojami. O Prancūzijoje Trijų Karalių diena paprastai švenčiama gaminant ypatingą desertą. Jis vadinasi La Galette des Rois – lietuviškai būtų Karalių pyragas“, – kalba T. Lauvray.
Kaip pasakoja „Iki“ konditerijos ekspertas, šis desertas ypatingas dar ir tuo, kad jame tradiciškai yra paslepiama maža pupelė. Vėliau atsirado tradicija į pyragą dėti ir porcelianines ar molines statulėles, kuriose vaizduojami simboliniai prakartėlės dalyviai. Tiesa, dabar prekybininkai šiai progai siūlo ir kitokių, įvairiausių, net ir paauksuotų figūrėlių.
Kad išvengtų sukčiavimo, jauniausiais šeimoje išrenka, kuris gabaliukas kam atiteks. O žmogus, savo pyrago gabaliuke radęs paslėptą staigmeną, gauna karūną ir tampa dienos valdovu. Jam tądien namuose nereikia užsiiminėti ruoša ar kitais darbais. Tiesa, tradiciškai vienas pyrago gabaliukas yra paliekamas į namus pagalbos prašyti užsukusiam varguoliui ar netikėtiems svečiams.
Trijų Karalių dienos tradicijos Lietuvoje
Dar praėjusio amžiaus pradžioje Trijų Karalių šventė ir Lietuvoje primindavo tikrą kaukių maskaradą, kai žmonės persirengdavo karaliais – užsidėdavo pačių pasigamintas ir papuoštas popierines karūnas, apsisiausdavo baltomis skraistėmis ir taip pasipuošę kaimynus ar miestelėnus pasveikindavo su ką tik prasidėjusiais metais. Turbūt daugelis yra matę ant buto, ar namo durų kreida išraižytas raides K+M+B, kurios reiškė trijų karalių vardus: Kasparą, Merkelį ir Baltazarą. Pasak legendų, išraižius šias raides ant durų – jos namams sukurdavo ypatingą apsaugą nuo piktųjų dvasių. Tiesa, šios tradicijos šiuo metu yra kiek primirštos, o daugelis Trijų Karalių dienos iš viso ypatingai nemini.
Tačiau T. Lauvray siūlo nepamiršti švęsti, o jeigu įdomu – bent piršteliu prisiliesti ir prie prancūziškų šventės tradicijų bei išsikepti tradicinį prancūzišką Karalių pyragą. Anot konditerio, Karaliaus pyragas turi daugybę receptų, tačiau tradiciškiausias yra apvalus sluoksniuotos tešlos kepinys, kuris savo forma simbolizuoja sugrįžtančią saulę.
La Galette des Rois pyragas
Jums reikės:
- 1,5 puodelio migdolų miltų
- ¼ puodelio cukraus
- 2 kiaušinių
- 3 šaukštų sviesto
- ¾ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
- 1 šaukšto kvietinių miltų
- 2 šaukštelių cukraus pudros
- Apie 500–600 gramų šaldytos sluoksniuotos tešlos
Paruošimas:
Pirmiausia pasigaminkite pyrago įdarą: į vieną indą supilkite migdolų miltus, cukrų, įmuškite vieną kiaušinį, sudėkite sviestą, vanilės ekstraktą ir įberkite šaukštelį kvietinių miltų. Viską gerai sumaišykite iki vientisos masės, tuomet ją įdėkite į šaldytuvą ir palikite keliolikai minučių pastingti (kremą galite pasiruošti ir iš vakaro).
Iškočiokite atšildytus šaldytos tešlos lakštus ir suformuokite iš jos vienodo dydžio į blynus panašius apskritimus. Baigus formuoti apskritimus iki 220 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Ant kepimo skardos ištieskite kepimo popieriaus ir ant jo dėkite pirmąjį apskritimą. Ant jo tepkite paruoštą kremą, vėl dėkite apskritimą taip formuodami pyragą. Ant paskutinio apskritimo aštriu peiliu galite suformuoti norimą ornamentą. Pabaigoje šį pyragą konditeriniu teptuku patepkite kiaušinio plakiniu ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 15 minučių. Tuomet pyragą išimkite iš orkaitės, apibarstykite cukraus pudra ir pakepkite dar 10 minučių. Iškepusį palikite bent 20 minučių atvėsti. Skanaus!