14.3 C
Telšiai
2024 / 09 / 08

Tokio apversto obuolių pyrago dar nebūsite ragavę: prireiks vos keturių ingredientų (receptas)

Ar jau skaitėte?

Nors kiekvienas turi savo mėgstamiausią obuolių pyrago receptą, kartais norisi išbandyti ir naujų bei dar neragautų šio pyrago būdų. Socialiniuose tinkluose prieš kurį laiką išpopuliarėjo išties paprastas ir greitai pagaminamas apverstas obuolių pyragas vos iš keturių ingredientų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad obuoliai – ne tik skirtingiems desertams tinkantis, bet ir sveikatai ypač naudingas vaisius, kurį patariama įvairiais pavidalais skanauti ir vasarą. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad skirtingų rūšių bei veislių obuolių prekybos vietose galima įsigyti ištisus metus.

- Reklama -

Užkandžiams siūlo dažniau rinktis obuolius

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuoliai vieni dažniausiai mūsų kraštuose skanaujamų vaisių, kurie vasaros metu gali padėti ne tik numalšinti alkį bei atsigaivinti, bet ir palaikyti pakankamą skysčių balansą.

„Obuoliuose yra 80 proc. vandens ir apie 20 proc. sausųjų medžiagų, tarp kurių: 2–4 gramai skaidulinių medžiagų, 13 gramų angliavandenių, o iš jų 7–8 gramai atitenka fruktozei (vaisių cukrui). Obuoliai taip pat yra vitamino C bei antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis. Šiuose vaisiuose yra ir nemažas kalio kiekis, – obuolių nauda sveikatai atskleidžia E. Gavelienė, pabrėždama, kad tinkamiausias metas užkandžiauti šiais vaisiais yra pirma dienos pusė. – Skanauti obuolius tikrai galima nors ir kasdien, o vaikams juos pravartu supjaustyti mažesniais gabalėliais, įdėti į užkandžių dėžutes ar pasiūlyti priešpiečiams.“

Be to, galima eksperimentuoti su skirtingų veislių, spalvų ar rūšių obuoliais ir valgyti juos žalius, keptus, džiovintus, gerti sulčių pavidalu. „Vis dėlto, vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius patartina valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama nepatogumo pilve“, – pataria gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Šviežių obuolių galima įsigyti ištisus metus

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad lietuviškų obuolių, priklausomai nuo derlingumo, galima įsigyti beveik ištisus metus. Tai – vienas populiariausių vaisių, kuriuos pirkėjai renkasi ne tik dėl prieinamos kainos, bet ir dėl galimybės virtuoziškai panaudoti juos maisto gaminime.

„Obuolius galima dėti į salotas, jais skaninti pusryčių košes arba blynelius, kepti kartu su antiena ir vištiena, iš jų gaminti pačius įvairiausius pyragus bei kitus desertus. Pagal savo poreikius ir tai, ką ruošiasi gaminti, pirkėjai gali išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų, iki sultingų ir traškių arba su rūgštele veislių. Pyragams ir desertams taip pat tiks įvairių veislių obuoliai, o jų skonio išryškinimui patariu pasitelkti ir žiupsnelį cinamono. Šio prieskonio ir obuolių duetas – niekada nenuvils“, – sako O. Suchočeva.

- Reklama -

Renkantis obuolius ekspertė pataria neimti tų, kurie turi minkštų dėmių ir ryškių pažeidimų: „Geriau rinktis kietesnius vaisius, su nepažeista odele. Obuolius laikykite kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje. Tiesa, šiuos vaisius galima laikyti ir šaldytuve, šviežioms daržovėms bei vaisiams skirtame skyriuje, tačiau tam, kad obuolių skonis ir aromatas geriau atsiskleistų, prieš valgymą patariu obuolius išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje.“

Norintiems sutaupyti „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva siūlo atkreipti dėmesį ir į akcijas bei asmeninius lojalumo programos pasiūlymus: „Vaisių galima įsigyti pigiau, naudojantis „Mano Rimi“ programa, asmeniniais pasiūlymais, kaupimu nuo išleistos sumos arba papildomomis nuolaidomis. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kviečiame gardžiais kepinių aromatais pripildyti namus ir pasigaminti greitai paruošiamą, nebrangų ir gardų apverstą obuolių pyragą.

Apverstas obuolių pyragas

Pyragui reikės:

  • 400 g greitai užšaldytos sluoksniuotos tešlos „Rimi“;
  • 2 vnt. obuolių;
  • 8 šaukštelių medaus;
  • Malto cinamono;
  • Ledų.

Gaminimo eiga:

Ištepkite kepimo popierių arbatiniu šaukšteliu medaus. Uždėkite obuolių skilteles, užtepkite ant jų medų ir pabarstykite cinamonu.

Apdenkite obuolių skilteles sluoksniuota tešla ir aptepkite kiaušinio plakiniu.

Kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje 20 minučių.

Patiekite pyragą su mėgstamo skonio ledais.

Skanaus!

TOP naujienos

Vitaminas C – ne tik imunitetui stiprinti, bet ir geresniam geležies įsisavinimui

Kamuojantis nuovargis, dusulys, išblyškusi oda ar slenkantys plaukai gali būti geležies trūkumo požymis. Vaistininkė pataria, kaip natūraliomis priemonėmis ne tik pagerinti savijautą, bet ir...

1 mlrd. eurų Lietuvos ekonomikai: jau paskelbta energetinio persitvarkymo kvietimų už 91 mln. eurų

Iš beveik 1 milijardo eurų finansinės paramos, iki 2023 metų pabaigos numatytos Lietuvos ekonomikai stiprinti, žalesnei ekonomikai ir energetiniam persitvarkymui skatinti jau paskelbti 5...

Kodėl reikalingos priešpiečių dėžutės ir kaip turėtų atrodyti jų turinys?

Kiekvienas, auginantis atžalas, sutiks, jog vaikų mityba – ypač svarbi ir apie ją tenka galvoti ne tik sėdant prie bendro stalo, bet ir kas...

Balandžio 18-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Pasaulinė radijo mėgėjų diena)

Balandžio 18-oji – Tarptautinė paminklų apsaugos diena; Pasaulinė radijo mėgėjų diena. Balandžio aštuonioliktoji, ketvirtadienis – 108-oji metų diena (ketvirtoji 16-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų...

Horoskopai rugpjūčio 19 dienai

AVINASJūsų geriausias draugas žino, kad jūs galite jam padėti ir nepaliksite jo bėdoje. Dėl kažkokių keistų priežasčių šiandien jusite dalykus, kurių paprastai nematote. JAUTISSu darbu susiję dalykai reikalaus aktyvaus jūsų dalyvavimo. Būkite konkretus, atviras ir...

Ekspertai patarė pėstiesiems: kokių klaidų nedaryti, kai slidu?

Žiema dažnai tampa tikru iššūkiu ne tik vairuotojams, bet ir pėstiesiems – sniegas, slidi kelio danga, ilgai besitęsiantis tamsus paros metas. Tiesa, vis dėlto ne pastarosios sąlygos dažniausiai tampa traumų priežastimi, o klaidos, apie...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS