-2 C
Telšiai
2025 / 03 / 15

Tobulu avokadu galėsite mėgautis bet kada: triukai, kaip atskirti sunokusį, kaip jį greičiau sunokinti ir kaip apsaugoti nuo parudavimo

Ar jau skaitėte?

Smarkiai pastaraisiais metais išpopuliarėję avokadai dažnam tapę vaisiu, be kurio jie neįsivaizduoja savo meniu. Visgi, tobulam patiekalui su avokadais be galo svarbu tobulas šio vaisiaus sunokimas, pabrėžia „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Laimei, yra keletas net ir šefų naudojamų naudingų triukų, kaip pagreitinti ar sulėtinti avokadų nokimą namuose.

- Reklama -

„Besiplečiant avokadų rūšių pasiūlai, vis daugiau žmonių atranda ir jų naudą. Per pastaruosius 3 metus jų pardavimai yra išaugę beveik trečdaliu. Avokadai ypač mėgstami šiuo metu – kuo arčiau vasara, tuo labiau racione norisi daugiau šviežio, sveiko, žalio maisto, tačiau vietinio derliaus gėrybių dar tenka palaukti. Matome, kad pirkėjai rinkdamiesi juos, žinoma, ieško geros kainos pasiūlymų, akcijų, tačiau turi ir savo favoritus. Iš įvairių siūlomų veislių populiariausi yra „Hass“ avokadai, juos pirkėjai mėgsta dėl intensyvesnio skonio ir kreminės tekstūros. Taip pat pastebime, kad vis labiau populiarėja jau sunokinti avokadai“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip žinoti, ar avokadas yra optimaliai prinokęs?

Avokadai.

„Tikriausiai niekas negalėtų pasiginčyti, kad vitaminų ir naudingų medžiagų kupiną avokadą išties verta dažniau valgyti norint pasirūpinti subalansuotu racionu. Tačiau per žalias arba pernelyg sunokęs jis nuvils tiek skoniu, tiek tekstūra. Norint žinoti, ar vaisius jau tinkamas valgyti, jo netgi nebūtina perpjauti – pakaks pažvelgti į kelis aspektus“, – sako J. Sabaitienė.

Išorinė spalva. Kuo tamsesnė žalia, tuo labiau vaisius subrendęs. Taigi, jei avokadas šviesiai žalias, jį namuose dar reikės panokinti. Tokį verta pirkti tada, kai vaisių ketinate naudoti dar tik po kelių dienų, pataria J. Sabaitienė. Kita vertus, jei avokado spalva per tamsi, matosi parudavusios dėmės, jis tikriausiai bus pernokęs. Tiesa, spalva gali priklausyti ir nuo rūšies, todėl geriausia tarpusavyje lyginti tos pačios rūšies avokadų spalvą.

Minkštumas. Tereikia paimti avokadą į delną ir švelniai paspausti pirštais. Nespauskite stipriai, nenaudokite nagų – nes taip jį pažeisite. Jei lengvai paspaudus odelė yra labai kieta ir visiškai nepasiduoda, vaisius dar nesubrendęs. Jei ji šiek tiek nusileidžia spaudimui, vadinasi, avokadas jau bus skanus valgyti.

Mažiau žinoma gudrybė – pažvelkite į kotelio vietą. Be šių patarimų, yra ir dar vienas, kuris ne toks populiarus. Ir arčiau apžiūrėkite siauresnį avokado galą – būtent į jo spalvą toje vietoje, kur nuimamas kotelis. Jei jis lengvai nusiima, o skylutėje likusi spalva yra gelsva, avokadas jau tinkamas valgyti. Tačiau jeigu kotelis, nors ir lengvai nuimamas, po juo matoma spalva yra labai tamsi, jis greičiausiai bus pernokęs. O jeigu kotelis netgi lengvai nepasiduoda, o spalva lieka šviesiai žalia, duokite dar avokadui kelias dienas subręsti.

- Reklama -

Avokadą sunokinti padės šiluma arba kiti vaisiai

Norint vaisių sunokinti vos per kelias minutes, pagelbės mikrobangų krosnelė arba orkaitė. „Avokadą keliose vietose pabadykite šakute. Suvyniokite jį į plastikinę plėvelę ir įdėkite į mikrobangų krosnelę 30-iai sekundžių didžiausiu galingumu. Atvėsinkite, nuimkite plėvelę ir supjaustykite kaip įprasta. Tačiau turėkite omenyje, kad jo skonis šiek tiek pasikeis. Jį geriau naudoti gvakamolei, kokteiliams, padažams ar kitiems receptams, kuriuose avokadas maišomas su kitais skoniais“, – pataria „Iki“ vaisių žinovė.

Orkaitė avokado skonį irgi šiek tiek pakeis, tačiau mažiau. Avokado odelėje padarykite negilius pjūvius, vaisių sandariai suvyniokite į foliją ir dėkite jį į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 10 minučių. Leiskite jam atvėsti, nuimkite foliją – ir avokadas jau bus tinkamas vartoti.

„Tokie triukai išties praverčia, kai reikia sunokusio avokado čia ir dabar, tačiau jeigu įsigijote žalią avokadą ir dar galite palaukti kelias dienas, jis gerokai skaniau sunoks natūralesniu būdu. Tiesiog įdėkite jį į popierinį maišelį kartu obuoliu ar bananu ir palikite kambario temperatūroje, galite šiek tiek šiltesnėje virtuvės vietoje. Taip avokadas labai gražiai sunoks per dieną ar kelias“, – pataria J. Sabaitienė.

Gudrybės, kaip apsaugoti avokadą nuo parudavimo

Jeigu avokadas jau atrodo pasiekęs tobulą sunokimą, tačiau dar nesiruošiate jo naudoti – dėkite į šaldytuvą. Žema temperatūra sustabdys brendimo procesą.

„Dažnesnis iššūkis iškyla tada, kai naudojame tik dalį avokado. Jeigu likusią pusę tiesiog įdėsite į šaldytuvą kitai dienai, jis paruduos, jo tekstūra pakis. Tą lemia oksidacijos procesas – lygiai taip paruduoja ir, pavyzdžiui, nulupti bananai. Tačiau yra keletas būdų, kaip to išvengti“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Citrina. Vienas populiariausių metodų yra apšlakstyti prapjautą avokadą citrinos sultimis. Tai paprasta ir efektyvi priemonė, kuri padės pratęsti avokado gyvavimą dar vienai dienai.

Maistinė plėvelė. Kruopščiai plėvele apvyniokite avokadą, kad prie jo minkštimo nepatektų oras. Geriausia, jei paliksite vaisiaus kauliuką.

Alyvuogių aliejus. Lengvai patepkite nupjautą vietą alyvuogių aliejumi – jis neleis avokadui oksiduotis. Geriausią rezultatą tokiu atveju pasieksite, jeigu avokadą tuomet laikysite hermetiškame inde šaldytuve.

Svogūnai. Nulupkite svogūną ir supjaustykite dalį jo gabalėliais – pakaks pusės ar ketvirčio daržovės. Juos sudėkite į indą ar pietų dėžutę su dangteliu. Tada ant jų padėkite avokadą taip, kad prie svogūnų liestųsi tik jo odelė. Atminkite, kad jei liesis vaisiaus minkštimas, šis gali sugerti svogūno skonį. Uždenkite indą ir pastatykite į šaldytuvą. Svogūne esantys sieros junginiai padės ilgesnį laiką apsaugoti avokadą nuo parudavimo.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Tik pusvalandis, ir vakarienė bus paruošta: paprasčiausias būdas, kaip su minimaliai pastangų iškepti visą upėtakį

Greita, tačiau sveika, jokių įmantrių kulinarinių įgūdžių nereikalaujanti, bet įspūdingai atrodanti vakarienė – orkaitėje kepta visa žuvis. Vienas populiariausių variantų tokiam patiekalui yra lašiša....

Šįvakar šis vaisius atsidurs ant milijonų stalų visame pasaulyje – kuo ypatingas granatas?

Šįvakar milijonai visame pasaulyje sės prie šventinio stalo: rugsėjo 15-osios vakarą šiais metais prasideda viena svarbiausių žydų švenčių – Naujieji metai, arba Roš ha-Šana....

Socialinė veikla – ne vien labdara: „Iki“ iniciatyvos, kurios padeda žmonėms

Tradiciškai įmonių socialinė atsakomybė dažniausiai tapatinama su labdara. Visgi, turint strateginį požiūrį į tai, kaip tvariai prisidėti prie visuomenės gerovės, tokios galimybės gerokai išsiplečia....

Amerikietė pasidalijo Padėkos dienos pyrago receptu: sužavės net nemėgstančius desertų

Ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį Amerikoje švenčiama Padėkos diena. Per ją amerikiečiai mėgaujasi įvairiausiais valgiais: keptu kalakutu su garnyrais, pyragais ir, žinoma, dėkoja gyvenimui už visas...

To greičiausiai nežinojote apie moliūgų naudą sveikatai: gydytoja dietologė pasakoja, kodėl šią rudeninę daržovę...

Rudens sezonas neabejotinai žymi ir gausų moliūgų derlių. Ši spalvinga, apvali ir maistinga daržovė yra ne tik puikus dekoro elementas rudens šventėms, bet ir svarbus ingredientas įvairiuose patiekaluose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė...

Dietologė pataria pavasarį pasitikti su žalumynais lėkštėje: kaip juos vartoti, kad gautume daugiausia naudos?

Po žiemos, kai maitinomės sočiau ir daugiau vartojome raugintų daržovių, tikrai pasiilgome šviežių žalumynų. Gera žinia – kaip teigia mažmeninio prekybos tinklo, „Rimi“ vaisių ir daržovių pardavimų direktorė Olga Suchočeva, parduotuvėse jau yra visko,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS