-0.7 C
Telšiai
2025 / 03 / 15

Tobulas užkandis – vos per 15 minučių: 3 orkaitėje keptų riešutų variacijos

Ar jau skaitėte?

Skanu, trašku, nebrangu ir dar netgi sveika – dairotės tokios idėjos užkandžiams? Dažnu sveikatai palankios mitybos šalininkų pasirinkimu tampa riešutai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jie skanūs ir vieni, jais gardinami įvairūs patiekalai, tačiau jeigu mėgstate naujoves – verta juos pakepti orkaitėje. Vos per keliolika minučių jie virs gurmanišku skanėstu ir nustebins skoniu bei tekstūra.

- Reklama -

 „Riešutai – mėgstamas užkandis ištisus metus, nors žiemą jų pardavimus išaugina dar ir didžiosios metų šventės. TOP3 populiariausios riešutų rūšys mūsų parduotuvėse yra pistacijos, graikiniai ir žemės riešutai. Mėgstami ir anakardžiai, migdolai, įvairūs riešutų mišiniai, leidžiantys išbandyti įvairias jų rūšis. Savo pirkėją turi ir prie gurmaniškesnių priskiriami riešutai, kurie dažnai naudojami tiek kepiniams, tiek kitiems patiekalams – pavyzdžiui, karijų, makadamijų, kedrinės pinijos“, – apie pirkėjų įpročius pasakoja V. Budrienė.

Prieš valgymą nepamirškite nuplauti

Riešutų nauda sveikatai – akivaizdi. Jie puikus skaidulų ir baltymų šaltinis, turi daug vitaminų (pavyzdžiui, vitamino E), sveikų polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, kitų vertingų medžiagų, tokių kaip kalis, magnis. Visgi, labai svarbu net ir su riešutais jausti saiką ir prisižiūrėti porcijas. Paprastai per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei saują riešutų (apie 30 g), kadangi dėl savo riebumo jie yra kaloringi. Tokiame riešutų kiekyje būna nuo 180 iki 225 kcal, priklausomai nuo riešutų rūšies.

Riešutai.

„Atsiminti reikėtų ne tik jausti saiką, bet nepamiršti riešutų ir nuplauti. Kaip ir vaisius, daržoves, taip ir riešutus reikia prieš valgant plauti. Taip ne tik pašalinsite galimus nešvarumus, bet ir pagerinsite jų skonines, maistines savybes. Riešutus plaukite paprasčiausiai dubenyje su vandeniu, juos gerai patrinant ir nuskalaujant. Tuomet nukoškite ir palikite nudžiūti“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Kartais ne visada būna tam laiko, tačiau G. Urbonavičiūtė rekomenduoja riešutus ne tik nuplauti, bet ir pamirkyti. Dėl šios paprastos procedūros riešutuose esančios maistinės medžiagos, vitaminai ir mineralai geriau pasisavinami. Jų tekstūra tampa malonesnė, o jeigu riešutai su odele, kuri kartais gali būti karti, tuomet pamirkius ją bus visai lengva nulupti.

Kiek laiko mirkyti? Būtų gerai, kad riešutai vandenyje pamirktų bent 6 valandas, galima juos taip palikti per naktį. Tuomet juos nuskalaukite, nudžiovinkite ir mėgaukitės.

- Reklama -

Orkaitėje skrudinti riešutai – greita ir originalu

Riešutų skrudinimas orkaitėje yra visai paprastas procesas, kuris duoda fantastiška efektą – pagerina jų skonį, tekstūrą, suteikia sodrumo ir atveria kelius įvairiems eksperimentams su prieskoniais.

„Skrudinti galima įvairius riešutus – dažniausias pasirinkimas paprastai būna migdolai, anakardžiai, graikiniai, pekano, bet rinktis geriausia pagal savo skonį. Galite kepti ir mišinį, tačiau turėkite omenyje, kad skirtingų dydžių riešutams gali reikėti skirtingo laiko apskrusti“, – atkreipia dėmesį kulinarijos technologė.

Visas procesas labai paprastas ir susideda vos iš kelių žingsnių:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C.
  2. Riešutus sumaišykite su pasirinktais prieskoniais ir šlakeliu riebalų (aliejaus ar sviesto).
  3. Riešutus tolygiai paskleiskite vienu sluoksniu ant kepimo skardos ir šaukite į orkaitę. Atidžiai stebėkite, nes jie apskrus labai gretai ir retkarčiais pamaišykite, kad visi tolygiai paruduotų.

„Priklausomai nuo riešutų rūšies ir dydžio, skrudinimo procesas paprastai trunka apie 8–15 minučių. Kai riešutai įgaus auksinę rudą spalvą ir paskleis kvapų aromatą, nedelsdami juos išimkite, kad neperkeptų, nes net ir išimti iš orkaitės jie gali toliau šiek tiek kepti“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Keptus riešutus galite valgyti vienus, jais apibarstyti salotas, įmaišyti į košes ar granolą, gardinti desertus. Juos laikykite sandariame inde ir geriausia – šaldytuve. Taip jie išstovės ilgiau, ir bus patogu po ranka turėti jau paruoštą skanumyną užkandžiui ar spontaniškiems kulinariniams eksperimentams.

Kokius prieskonius naudoti skrudinimui? Visiškai pakanka vien tik šlakelio aliejaus, šiek tiek druskos ir šviežiai maltų pipirų. Visgi, verta ir išnaudoti savo prieskonių lentynos turinį ir taip sukurti įvairių riešutų versijų:

Cinamonas ir medus. Taip išryškinkite natūralų skrudintų riešutų saldumą. Prieš dedant į orkaitę riešutus sumaišykite su malto cinamono, aliejaus, šaukštelio medaus ir šiek tiek druskos mišiniu. Šis derinys ypač tinka migdolams, graikiniams ir pekano riešutams, o kepant namai prisipildys nuostabiai jaukiu aromatu.

Rozmarinas ir jūros druska. Kad riešutai būtų pikantiškesni, paskrudinkite juos naudodami rozmariną ir jūros druską. Šviežias arba džiovintas rozmarinas suteikia kvapnių žolelių natų, o jūros druska sustiprina bendrą skonį. Šis pikantiškas mišinys puikiai tinka su migdolais, anakardžiais. Taip gaunami pikantiški ir aromatingi riešutai, kuriais galima mėgautis kaip užkandžiu, apibarstyti salotas arba derinti su sūriu.

Saldžioji paprika ir Kajeno pipirai. Jeigu norite šiek tiek aštrumo, rinkitės maltas paprikas ir aštrius pipirus. Šis variantas tinka migdolams, žemės riešutams ir pekano riešutams. Rūkytos paprikos suteikia dūmo gilumo, o Kajeno pipirai – aštrumo.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Trijų šalių licėjai burs kadetų bendruomenę – pasirašė istorinį susitarimą

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos licėjai pasirašė istorinį susitarimą, siekdami burti kadetų bendruomenę bei dalintis patirtimi. „Tai – naujas puslapis mūsų šalių istorijoje, kuris labai svarbus...

Įdarytas vaivorykštinis upėtakis, kurio dar neragavote: kaip įdaryti, kad šis taptų Kalėdų legenda?

Švenčių metu ant stalo norime patiekti nekasdienius valgius ir taip nustebinti ne tik artimuosius, bet ir apsilankiusius svečius. Dėl savo išskirtinių skonio savybių ir...

Horoskopai liepos 28 dienai

AVINAS Artėja sėkmės valanda, tik turite nuspręsti iš anksto, kiek esate pasiruošęs už ją mokėti. Ne visiems bus priimtina jūsų vertybių sistema ir moralinės nuostatos....

Astrologinė prognozė gruodžio 22-ajai, penktadieniui

AVINAS. Ši diena gali būti dosni tiesiogine arba perkeltine prasme. Galbūt kaip tik dabar užsitikrinsite daugiau gerovės savo ateičiai, o gal laimėsite prizą, malonų...

Horoskopai kovo 3 dienai

AVINASJei galvosite ir veiksite pakankamai greitai, išvengsite nemenkų nemalonumų. Neprisiimkite sau kaltės, jei nuoširdžiai manote esąs nekaltas. Šiandien pasistenkite nesusitepti rankų tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme. Geras SUDOKU, čempionatas čia » JAUTISPats laikas susirūpinti savo fizine...

Kokias gėles dovanoti mamai?

Artėjant motinos dienai, užplūsta prisiminimai. Rūpestingos rankos, švelni šypsena, nuoširdus pokalbis – visa tai yra mama. Mažiausia, ką mainais už savo mamų gerumą galime padaryti – tai, kuo dažniau priminti, kaip jas mylime. Dovanokime...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS