0.3 C
Telšiai
2025 / 03 / 18

Tinka vietoje svogūnų, o anksčiau kainavo brangiau nei NT: 5 netikėti faktai apie tulpes

Ar jau skaitėte?

Artėjanti kovo 8-oji, Moters diena, yra neatsiejama nuo pavasario simboliu tapusių tulpių. Tai išduoda ir pardavimų duomenys. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tądien, lyginant su eiline diena, tulpių pardavimai šokteli net 30 kartų.

- Reklama -

„Moters diena – tikras tulpių pardavimo piko metas, jis prasideda jau šventės išvakarėse. Vis dėlto, siekdami pasiūlyti platesnę gėlių pasirinkimo įvairovę, turime ir didelį rožių, gerberų, gvazdikėlių pasirinkimą. Taip pat įvairiausių puokščių, jų kainos prasideda vos nuo pusantro euro. Moters dieną ir jos išvakarėse padidėja ne tik gėlių, bet ir saldainių, įvairiausių desertų pardavimai“, – teigia V. Budrienė.

Iliustracinė nuotrauka.

Vesta Paukštelo, prekybos tinklo „Iki“ augalų skyriaus darbuotoja, sako, kad norint tulpėmis namuose džiaugtis kuo ilgiau, reikia jas tinkamai prižiūrėti.

„Tam, kad tulpės išliktų šviežios ir kokybiškos – reikėtų jų vandenį pakeisti bent keletą kartų per dieną, geriausia ryte ir vakare. Jeigu tokios galimybės neturite, į vazą pridėkite šiek tiek ledo – tirpdamas jis aprūpins gėles nauju vandeniu, o šalta temperatūra joms padės ilgiau išlikti šviežioms. Beje, prieš merkiant tulpes į vandenį, rekomenduojama šiek tiek patrumpinti jų kotus, taip jos pasisavins daugiau vandens“, – sako V. Paukštelo ir dalijasi keliais netikėtais faktais apie tulpes.

Netikėti faktai apie tulpes

Tūkstančiai veislių. Skaičiuojama, kad pasaulyje egzistuoja net apie 3 tūkstančius tulpių veislių – pačių įvairiausių dydžių, formų bei spalvų. Pradedant tradicinėmis raudonomis ar geltonomis ir baigiant tamsiai violetinėmis ar raštuotomis.

Žiedai – valgomi. Tulpės – lelijinių augalų šeimos dalis, kuriai taip pat priklauso svogūnai ir česnakai. Ar žinojote, kad kaip ir pastarieji, tulpės yra valgomos? Tiesa, ne visos, o tik jų žiedlapiai. Kaip maisto produktas, tiksliau kaip pakaitalas svogūnams, tulpės Olandijoje išpopuliarėjo per Antrąjį pasaulinį karą, kuomet šalyje trūko maisto.

- Reklama -

Kilo visai ne iš Olandijos. Nors tulpės yra vienas iš Olandijos simbolių, jos kilo ne iš čia. Tulpės atsirado centrinėje Azijoje, vėliau buvo atgabentos į Turkiją, o Olandijoje atsirado tik apie 1560 metus.

Viena iš brangiausių gėlių. Kadaise tulpės buvo viena brangiausių gėlių. 1634–1637 metais tulpės kainavo netgi 10 kartų daugiau nei tuometinis vidutinis mėnesio atlyginimas Olandijoje. Šios gėlės buvo tokios brangios, kad jų vertė buvo didesnė už kai kurį nekilnojamąjį turtą. Šis laikotarpis vadinamas „Tulpių manija“.

Toliau auga netgi vazoje. Ar žinojote, kad tulpės gali augti netgi nuskintos, vazoje? Nuolat karpant tulpių kotelius bei keičiant vandenį, vazoje tulpės gali paaugti net 5 cm.

Gabrielė Valaitytė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Horoskopai kovo 4 dienai

AVINASJus graužia kažkoks gal net dorai neįsisąmonintas sunkus rūpestis, todėl jausitės neramiai ir nesaugiai. Kol kas verčiau nesiblaškykite. Jei padėtis iš tiesų komplikuosis, jūs...

Vaikų psichiatras Linas Slušnys: „Vasarą ledai neišvengiami, bet vaikų jais „papirkinėti“ nereikėtų“

Kokiam maistui vasarą atsispirti sunkiausia? Žinoma, jog ledams! Ir jei alinant karščiui dažnas suaugęs supranta, jog piktnaudžiauti šiuo desertu vis dėlto nedera, tai vaikams,...

Nuolatinis karantino palydovas – akių sausumas

Karantino metu daugelis iš mūsų buvo priversti dirbti ir mokytis iš namų, gyvą bendravimą išmainyti į pokalbius vaizdo skambučiais. Kauno „Kardiolitos klinikų“ Akių ligų...

Maroke gyvenusi drabužių dizainerė į lietuvaičių spintas įneša ryškius atspalvius

Dešimtmetį saulėtame Maroke praleidusi drabužių dizainerė Greta Jaraitė tvirtina, jog rytietiškame krašte požiūris į mada yra itin svarbus, mat šioje šalyje didelį vaidmenį atlieka...

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Keptuvėje kepti karpio...

Pasitinkant valstybės atkūrimo dieną kulinarijos ekspertai kviečia išsikepti kvapnų apelsinų pyragą (receptas)

Apelsinai – vieni populiariausių citrusinių vaisių. Juos galima valgyti vienus, naudoti kulinarijoje, gaminant skirtingus desertus, salotas ar iš jų tiesiog spausti šviežias sultis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS