8.8 C
Telšiai
2023 / 06 / 01

Taupios, bet gardžios idėjos lietuviškai meilės dienai: vištiena „Tekėk už manęs“ nepaliks abejingų

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Dažnai pamirštama, kad lietuviai turi savą šv. Valentino dieną, ir būtent šį šeštadienį bus švenčiama meilės dievaitės Mildos šventė. Jeigu nespėjote pasirūpinti staigmena antrai pusei – laimei, maistas yra puiki meilės kalba. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad su dėmesiu paruošta gardi vakarienė yra vienas romantiškiausių dalykų, kuriuos galite padaryti, ir tai nebūtinai turi būti brangu. 

- Reklama -

„Analizuodami pirkėjų įpročius matome, kad žmonės randa būdų švęsti meilę ir kurti romantiką ne tik konkrečią ypatingą dieną. Pasitelkus paprastų ingredientų, šiek tiek išradingumo ir sumaniai apsipirkus, įsimintinus patiekalus nesunku sukurti bet kada. Nors Valentino diena tradiciškai siejama su romantika, pastebėjome, kad tokie produktai kaip šokoladas, šviežios gėlės yra daug dėmesio sulaukiantys pirkiniai ištisus metus. Pasinaudojus patraukliais pasiūlymais, poroms nesunku romantiškus vakarus padaryti dažnesnius“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

Norint paruošti romantišką vakarienę, nebūtina praleisti visos dienos virtuvėje. Pasirinkus tinkamą receptą, ruoša gali būti visai paprasta ir nesudėtinga, tačiau rezultatas nustebinti sodriu skoniu ir viliojančia išvaizda. 

Juo labiau, nebūtina ir išlaidauti – iš kasdienių produktų, tokių kaip vištiena, sultinys, svogūnai, grietinėlė ir braškės galima suruošti trijų patiekalų vaišes, kurios palepins antrąją pusę. 

Pirmam patiekalui – sodri svogūnų sriuba ir skrebučiu

Prancūziška svogūnų sriuba – tai keli nebrangūs ingredientai, kurie sukuria pasakišką harmoniją burnoje. Beje, nustebsite – 2019 m. atliktas tyrimas rodo, kad nepelnytai prastą reputaciją dėl kvapo turintis svogūnas iš tiesų yra afrodiziakas.

Reikės: 100 g nesūdyto sviesto; 1,25 kg svogūnų (nuluptų, perpjautų per pusę, plonai supjaustytų nuo viršaus iki apačios); 185 ml sauso baltojo vyno (nebūtina); 2 šaukštų miltų; 1,5 litro geros kokybės jautienos arba vištienos sultinio; 2 džiovintų lauro lapų; 3 šakelių šviežių čiobrelių; druskos ir pipirų. Sūriui su duona reikės: 6-8 riekelių prancūziško batono arba kitos minkštos duonos; 100 g „gruyere“ arba mocarelos sūrio; šviežių petražolių arba čiobrelių lapelių.

- Reklama -

Gaminame: Sviestą ištirpinkite sunkioje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Kai jis pradės putoti, sudėkite svogūnus ir išmaišykite, kad apsemtų sviestą. Šiek tiek sumažinkite kaitrą ir 30 min. kepkite svogūnus kas kelias minutes pamaišydami, kol jie suminkštės ir taps pusiau skaidrūs. Įberkite druskos, šiek tiek padidinkite kaitrą ir kepkite dar 20-30 min. reguliariai maišydami, kol svogūnai taps auksinės spalvos ir saldūs. Supilkite vyną ir virkite 2 minutes, kol jis išgaruos, tuo pačiu maišykite puodo dugną. Įberkite miltų ir pavirkite 1 min. Supilkite sultinį ir įdėkite čiobrelių, lauro lapus. Uždenkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 30 minučių. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Ant viršaus uždėkite 1 ar 2 riekeles sūrio skrebučio. Kaip jį pasigaminti? Apkepkite kiekvieną duonos pusę keptuvėje, kol jos taps auksinės spalvos. Ant duonos uždėkite sūrio, tada kepkite, kol išsilydys ir atsiras rudų dėmelių.

Pagrindiniam patiekalui – vištiena „Tuokis su manimi“

Vos 15 minučių ir iš paprastų ingredientų pasigaminsite neįtikėtinai gardų vištienos patiekalą. Kodėl jis vadinasi „Tuokis su manimi“? Pasakojama, kad pirmieji jo ragavę aikčiojo nuo skanumo ir vien dėl šio patiekalo juokavo norintys susituokti su šefu. 

Reikės: 220 g vištienos muštinių (galite patys pasiruošti – vištienos krūtinėlę pamuškite mėsos plaktuku ir perpjaukite); druskos; pipirų; šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus; 1 česnako skiltelės; 1 šaukštelio smulkinto šviežio rozmarino arba čiobrelio; 2 šaukštų smulkintų saulėje džiovintų pomidorų; 1/4 šaukštelio smulkintų raudonųjų paprikų dribsnių; 60 ml vištienos sultinio; 60 ml riebios grietinėlės; tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminame: Vištieną ištieskite ant pjaustymo lentos ir iš abiejų pusių pagardinkite druska bei pipirais. Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies. Sudėkite vištieną ir šiek tiek sumažinkite kaitrą. Kepkite, kol vištiena iš išorės paruduos, o viduje bus visiškai iškepusi. Vieną pusę kepkite apie 3-4 minutes, o antrą – apie 2-3 minutes. Perkelkite vištieną į lėkštę ir ant viršaus uždenkite folijos gabalėlį. Sumažinkite kaitrą iki silpnos. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintą česnaką ir nuolat maišydami kepkite keliolika sekundžių. Sudėkite rozmariną, saulėje džiovintus pomidorus, paprikų dribsnius, vištienos sultinį ir grietinėlę. Leiskite užvirti, tada virkite 1 minutę nuolat maišydami. Nuimkite nuo ugnies ir į kreminį padažą sudėkite vištieną. Ant viršaus užberkite tarkuoto parmezano sūrio ir, jei norite, šviežio rozmarino arba baziliko. Apsilaižysite pirštus!

Desertui – svaiginantis braškių ir maskarponės derinys

Reikės: 150 g braškių (arba kitų mėgstamų uogų); 5 g cukraus; 100 g maskarponės sūrio; 15 g cukraus pudros; 75 g 30 proc. riebumo grietinėlės; 50 g sausainių.

Gaminame: Nuplaukite ir nusausinkite braškes, pašalinkite nuo jų kotelius. Atidėkite kelias braškes papuošimui, o likusias dėkite ir cukrų į trintuvą, viską sumaišykite iki vientisos masės. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra. Į grietinėlę sudėkite maskarponės sūrį ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Į stiklinę ar puodelį dėkite braškių masę, ant viršaus – grietinėlės ir maskarponės mišinį. Papuoškite braškėmis ir gardžiuokitės!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

spot_img
spot_img

Užburtas lėšų stygiaus ratas: kaip dar labiau nepakenkti savo finansiniam stabilumui?

Valstybės duomenų agentūros (VDA) atliktas Lietuvos gyventojų tyrimas rodo, kad praėjusiais metais net 16 proc. šalies gyventojų patyrė materialinį nepriteklių. Pinigų trūkumas – nemenka našta, apsunkinanti ne tik kasdienes gyvenimo situacijas, bet ir turimus...

Gailėsitės nepabandę anksčiau: ledai iš varškės – paprastai pagaminami, sveikesni ir pigesni

Varškė – populiarus lietuvių virtuvės produktas, iš kurio nuo seno gaminame tiek saldžius desertus, tiek pagrindinius patiekalus. Tačiau pastaruoju metu pasaulyje populiarėja dar vienas varškės skanėstas – smaližių širdis užkariauja varškės ledai. Jie sveikesni,...

Merų nuomonės dėl iniciatyvos tarybos nariams mokėti fiksuotus atlyginimus skirias

Lietuvos merų nuomonės dėl Seime brandinamos iniciatyvos reglamentuoti savivaldybės tarybos nariams skiriamą lėšų tvarką skiriasi. Nors merai sveikina pasiūlymą fiksuoti savivaldos politikų veiklai skiriamą atlygį, nuomonės dėl to, kiek per mėnesį savivaldybė turėtų skirti...

„Iki“ pataria, kaip apsipirkti yra ekonomiškiau – eiti į parduotuvę kartą per savaitę ar...

Būdai, kaip sumažinti išlaidas maisto produktams, – aktualumo neparandanti tema. Vienas dažniausiai girdimų laiko patikrintų vadinamų patarimų yra siūlymas į parduotuvę eiti rečiau, pavyzdžiui, kartą per savaitę. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos...

Laidotuvių tradicijos keičiasi: pasakoja atsisveikinimo namų vadovė

Atsisveikinti su mirusiuoju besirenkantys žmonės vis dažniau vietoj masyvių vainikų ir didžiulių glėbių gėlių renkasi dovanoti vieną gėlės žiedą ir voką su pinigais. Ši tradicija, kai pagarbą velioniui norima išreikšti ir finansine parama jo...

Taupiai, bet nekukliai: ką patiekti per grilio vakarėlį, kad abejingų neliktų?

Vasariški orai – puikus pretekstas užkurti kepsninę kad ir kasdien. Be to, grilinimas yra gera dingstis pasikviesti draugų ir kartu gerai praleisti laiką. Dažnai žmonės klysta manydami, kad įsimintiniems grilio vakarėliams reikia plačiai atverti...

ORAI: Trečiadienio dieną aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos

Trečiadienio dieną bus be lietaus. Vėjas vakarų, pietvakarių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos. Ketvirtadienio naktį be lietaus, dieną vietomis numatomas trumpas lietus. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, antroje dienos pusėje šiaurės...

Horoskopai gegužės 31 dienai

AVINASGalimi nelabai žymūs, bet pakankamai skaudūs pokyčiai (nes palies jus labai asmeniškai). Tvirtos draugystės nelaikykite savaime suprantamu dalyku. Viskas keičiasi. JAUTISBūti atsargiam - dar nereiškia būti paranojiku. Verčiau budriai stebėkite kiekvieną, atrodantį įtartinai. nesileiskite į...

Prekybos tinklas „Rimi“ tęsia kainų mažinimą: virš 600 prekių bus galima įsigyti bene žemiausia...

Balandį visoje Lietuvoje sumažinęs per 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas, prekybos tinklas „Rimi“ ir toliau žengia kainų mažinimo kryptimi. Nuo gegužės 30 d. į programą „Rimi“ perku ir man ramu“ įtrauktų prekių skaičius...

Kas lėmė antrojo pusmečio elektros kainų mažėjimą?

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šią savaitę patvirtino viršutines kainų ribas, o galutinės kainos buitiniams vartotojams paaiškės dar gegužę. Nuo liepos mėnesio perkant elektrą iš žemos įtampos tinklo, kainų riba bus 22,264 centai už...

ORAI: Šiandien aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje apie 17 laipsnių šilumos

Šiandien lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje apie 17 laipsnių šilumos. Trečiadienį be lietaus. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, pereinantis į vakarų, pietvakarių, naktį 5–10 m/s, dieną 8–13 m/s....

Horoskopai gegužės 30 dienai

AVINASBūkite atsargus, jūsų impulsyvus būdas gali padaryti jums meškos paslaugą. Nors ir sakoma, kad žodis - ne žvirblis, vis dėlto veiksmus atšaukti dar sunkiau. Saugokitės žmogaus, nesuprantančio jūsų motyvų. JAUTISKo jau ko, o pasitikėjimo savimi...

Bankas išsiaiškino, kodėl lietuviai nebeperka nuosavo būsto

Trečdalis Lietuvos gyventojų planuoja įsigyti naują būstą dešimties metų laikotarpyje, rodo „Luminor“ banko atliktos apklausos* duomenys. Didžiausiu trikdžiu apklaustieji įvardija aukštas nekilnojamo turto kainas, o beveik kas dešimtam Lietuvos gyventojui trūksta santaupų pradiniam būsto...

Pavyks net desertų negaminantiems: garantuotas jogurtinis tortas su braškėmis, kurio nereikia kepti

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį pirkėjai graibsto šias lietuviškas uogas, kurių būna taip išsiilgę. Braškės idealiai tinka ne tik...

Paslaugos

Reklama

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img