0.9 C
Telšiai
2025 / 02 / 09

Šviežios morkos – organizmui stiprinti: įdomūs faktai ir pyrago receptas

Ar jau skaitėte?

Morkos – viena labiausiai lietuvių pamėgtų daržovių. Jas gyventojai gausiai vartoja nepriklausomai nuo sezono – morkos populiarios išlieka tiek žiemą, tiek vasarą. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad nors lietuviškų morkų parduotuvėse galima rasti ištisus metus – laukiamiausios, žinoma, šviežio derliaus morkos. 

- Reklama -

Sveikatos.info – Tai idomu!


„Morkos iš tiesų yra vienos populiariausių daržovių ir siekdami patenkinti vartotojų poreikį, jau pačioje pavasario pradžioje pradedame siūlyti ir šviežio derliaus morkų. Jos ypač naudingos siekiant po žiemos pastiprinti organizmą ir atgauti energiją. Morkose yra vitamino C, D, E, B, kalcio, geležies, magnio ir daug karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Lietuvių virtuvėje ši daržovė naudojama bene kasdien: ji dedama į įvairias sriubas, troškinius, salotas“, – pasakoja ekspertė. 

Anot J. Sabaitienės, kad lietuviai taip mėgsta morkas – nenuostabu. Mat yra įprasta, kad tam tikram kraštui būdingas, vietines daržoves organizmas pasisavina geriausiai. Pastaruoju metu vartotojai itin pamėgo ir šviežių morkų sultis: jeigu norisi įvairesnio skonio, sultys dažnai maišomos ir su obuolių, ir su apelsinų. Vis dėlto vaikai mielai jas geria ir grynas.

J.  Sabaitienės  atskleidžia ir kelis įdomius faktus apie morkas, kurių iki šiol galbūt nebuvote girdėję. 

Pradėtos auginti Afganistane. Nors šiuo metu morkų rasti galime visame pasaulyje. Manoma, kad pirmosios istorijoje morkos užaugintos Afganistano apylinkėse. Netrukus ši skani daržovė paplito aplinkinėse vietovėse, o apie 1000-uosius metus ji buvo valgoma ir Viduriniuose Rytuose, ir Šiaurės Afrikoje. Kiek vėliau morkos nukeliavo į Ispaniją, o apie XIV a. jos pastebėtos ir Šiaurės Europos soduose, ir Kinijos virtuvėje. 

Morkos būna įvairių spalvų. Nors daugeliui morkos asocijuojasi su oranžine spalva – morkų būna įvairiausių: ir natūraliai baltos, geltonos ar violetinės spalvos. Pirmosios morkos iš tikrųjų buvo violetinės arba baltos spalvos. O oranžinės morkos, tokios, prie kokių esame įpratę dabar, buvo išvestos po genetinės mutacijos, kai purpurinės morkos, turinčios geltonai oranžinę šerdį, prarado spalvą ir tapo vientisos oranžinės spalvos. 

- Reklama -

Virtos morkos organizmui naudingesnės nei žalios. Įdomu tai, kad apdorotos morkos organizmui yra naudingesnės nei žalios. Pašildytos morkos išskiria net 40 procentų daugiau karotino nei žalios. Taigi, jos puikiai tinka naudoti sriuboms, jas galima troškinti svieste, kepti orkaitėje ar dėti į įvairiausius troškinius ir kitus patiekalus. 

88 procentus morkos sudaro vanduo. Nors morkos dažnai valgomis ir kaip užkandis – didžiąją jų dalį sudaro vanduo, todėl tai yra puikus produktas ne tik užkąsti, bet ir troškuliui numalšinti. 

Sveikos akims. Morkos – nuo dar nuo senovės laikų buvo naudojamos, kaip vaistas regėjimui gerinti. Morkose gausu liuteino ir likopeno bei vitamino A, kuris padeda palaikyti gerą regėjimą.

Stiprina imuninę sistemą.  Morkose yra daug įvairių vitaminų, mineralų ir antioksidantų, tokių kaip vitaminai B6 ir K, kalis, fosforas ir daugelis kitų naudingų medžiagų, kurios prisideda prie kaulų bei nervų sistemos stiprinimo ir smegenų veiklos gerinimo. O morkose esantys antioksidantai ne tik padeda organizmui apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, bet ir nuo kenksmingų bakterijų, virusų bei uždegimų.

J. Sabaitienė pataria į savo kasdienį racioną įtraukti kuo daugiau morkų, o įvairesniam skoniui ir pasilepinimui siūlo išbandyti ir morkų pyrago su anakrdžių kremu receptą. Beje, kremas nėra privalomas. Vien morkų pyragas yra taip pat labai skanus. 

Morkų pyragas

Jums reikės:

  • 2 kiaušinių;
  • 4 v.š. skysto kokosų aliejaus;
  • 6 v.š. klevų sirupo;
  • 200 ml obuolių tyrės;
  • 200 ml migdolų pieno 
  • 2 vidutinio dydžio morkų;
  • 1/2 a.š. druskos;
  • 2 a.š. kepimo miltelių; 
  • 1 a.š. cinamono;
  • 1 stiklinės migdolų miltų;
  • 1 stiklinės miltų;
  • saujos graikinių riešutų.

Anakardžių kremui reikės:

  • 1 stiklinės anakardžių;
  • 100 ml riebaus kokosų pieno;
  • 3 v.š. klevų sirupo;
  • 3 v.š. skysto kokosų aliejaus;
  • 2 v.š. citrinos sulčių.

Paruošimas:

Anakardžių kremas:

Anakardžių riešutus užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išmirkti per naktį. Išmirkusius riešutus suberiame į maisto smulkintuvą kartu su visais kitais ingredientais. Viską sutriname iki vientisos masės. Gautą kremą perkeliame į indą, uždengiame maistine plėvele ir palaikome šaldytuve kelias valandas – šaldytuve kremas sustings ir taps tvirtesnės tekstūros.

Pyragas:

Pirmiausia reikia išplakti kiaušinius. Tada supilame kokosų aliejų, klevų sirupą ir obuolių tyrę. Viską gerai išmaišome. Supilame pieną ir darkart pamaišome. Morkas sutarkuojame ir suberiame prie skystų produktų, gerai išmaišome. Prie skystų produktų masės beriame druską, kepimo miltelius, cinamoną, abejus miltus ir viską gerai išmaišome. Į tešlą beriame smulkintų graikiškų riešutų, išmaišome. Tešla turi būti gana tiršta.

Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, pilame tešlą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 minučių. Palaukiame, kol pyragas visiškai atvės ir tepame kremą. Ant viršaus taip pat galima užberti riešutų, uogų. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

 

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Artėjantis pavasaris keičia ir maisto racioną: daugiau daržovių ir jų įvairovės paieška

Nors už lango akis dar džiugina žiemiški vaizdai – prasidėjęs paskutinis žiemos mėnuo sufleruoja, kad netrukus sulauksime pavasario, o jam artėjant po truputį pradedame...

Astrologinė prognozė gegužės 9-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Patirsite daug įspūdžių, jei būsite įvykių sūkuryje, viskuo domėsitės, aktyviai bendrausite. Gali būti, kad teks duoti ar imti interviu, arba kitaip viešai išreikšti...

Suklastotas maistas

Labiausiai klastojami produktai aptinkami Europos Sąjungos rinkoje yra aliejus – ypač alyvuogių, žuvis bei žuvininkystės produktai, paukštiena, medus ir mėsa bei jos produktai. Maisto...

Laukiniams gyvūnams karantinas negalioja: saugotis turi ir miestų vairuotojai

Nors didžioji dalis šalies gyventojų, gyvendami karantino sąlygomis, iš namų išvyksta tik nusipirkti maisto produktų ar vaistų, kai kuriems net ir šiuo laikotarpiu tenka...

Kelininkai perspėja: sekmadienį eismo sąlygas sunkins plikledis ir snygis

Dėl buvusio ar besitęsiančio snygio daugelyje šalies rajonų eismo sąlygos sudėtingos, informuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD). LAKD teigimu, pagrindinių kelių dangos šalyje padengtos puraus arba prispausto sniego sluoksniu. Rytų, pietryčių, vidurio, pietvakarių Lietuvoje bei...

Horoskopai lapkričio 28 dienai

AVINASNebūkite egoistas, pagalvokite ir apie kitų gerovę. Galbūt šiandien prisiminkite kokį vienišą visų užmirštą giminaitį. Apskritai diena labai tinkama tvarkyti įvairiausius asmeninius ar šeimos reikalus. JAUTISĮ jūsų gyvenimą netikėtai įsiverš senas, jau beveik pamirštas pažįstamas....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS