Maisto pramonei mažinant produkcijos kokybės standartus ir didinant gamybos apsukas, skanaus greitojo maisto pasiūla vis didėja. Deja, dažnai būtent toks maistas daro didžiausią žalą žmogaus organizmui. 33 valstybėse surinkti duomenys rodo, kad 4 iš 10 žmonių vargina virškinamojo trakto negalavimai, tokie kaip padidėjęs rūgštingumas, vidurių užkietėjimas, dirgliosios žarnos sindromas ir gastroezofaginis refliuksas. Tai dažniausiai yra prastos, nesubalansuotos mitybos rezultatas. Apie greitojo maisto poveikį sveikatai ir būdus mėgstamus patiekalus paversti sveikesniais pasakoja Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ dietologas Edvardas Grišinas.
Tamsioji skanaus greitojo maisto pusė
Dietologas E. Grišinas pastebi, kad, nors didėja visuomenės supratimas apie sveiką mitybą, perdirbtų ir aukštu glikemijos indeksu pasižyminčių maisto produktų, kuriuose gausu sočiųjų riebalų, vartojimas nemažėja. Ypač daug nesveiko maisto suvartojama šventiniu periodu – kai žmonės skuba ir turi vis mažiau laiko pasirūpinti savo mityba.
Pasak gydytojo, per didelis sočiųjų riebalų vartojimas turi tiesioginę sąsają su kardiovaskulinių ir neurodegeneracinių ligų atsiradimu bei mirtingumu.
„Daugelis vis dar suvalgo per mažai daržovių bei vaisių. Šiuose produktuose gausu skaidulų ir vitaminų, juose yra oksidacinį stresą mažinančių polifenolių, todėl jie labai svarbūs. Taip pat per mažai suvartojama grūdinių kultūrų, kuriose yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3. Pirmenybė vis dar teikiama gyvulinės kilmės maistui arba pramoniniu būdu pagamintam maistui, kuris dažnai yra sveikatą žalojantis“, – įžvalgomis dalijasi „Alver“ dietologas.
Pasak jo, nuolat vartojant apdorotus ir stiprų poveikį gliukozės svyravimams turinčius angliavandenius ar iš angliavandenių ir riebalų sudarytus sudėtinius produktus, laikui bėgant sutrikdoma medžiagų apykaitos, virškinimo, storojo žarnyno mikrofloros pusiausvyra, o tai veda prie metabolinių sutrikimų.
Tačiau dietologas pabrėžia – tai nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti nesveiko maisto. Visiškai jo atsisakę prarastume dalį įspūdžių ir kulinarinės įvairovės džiaugsmų. Svarbiausia tokiu maistu mėgautis saikingai – tai ypač svarbu atsiminti dabar, kai artėja didžiosios metų šventės ir joms ruošiantis kils noras nesveikai, bet greitai užkandžiauti. „Gera žinia yra tai, kad kai kuriuos ne itin sveikatai palankius užkandžius galima nesunkiai paversti sveikesniais pakeičiant vos kelis ingredientus“, – pabrėžia E. Grišinas.
Tie patys pamėgti produktai ir patiekalai, tik sveikesni
Dietologas pateikia keletą gudrybių, kaip pamėgtus patiekalus ir produktus paversti sveikatai palankesniais.
Sveikesni sumuštiniai. Gamindami sumuštinius, „daktarišką“ dešrą pakeiskite liesos mėsos riekelėmis, o baltą kvietinę duoną – visų grūdo dalių duonos rieke. Rinkitės viso grūdo duoną, pagardintą sėklomis ar daržovėmis, pavyzdžiui, burokėliais. Viso grūdo duona yra geras skaidulų, B grupės vitaminų ir mineralų šaltinis. Šalia sumuštinių galite rinktis šviežių daržovių salotas, tuomet tai bus visavertis pusryčių arba pietų patiekalas.
Mikrodumbliai, pavyzdžiui, auksinės chlorelės (Golden Chlorella) – viena iš lengviausiai kasdienėje mityboje pritaikomų mikrodumblių rūšių. Šiais mikrodumbliais galima gardinti tiek pusryčių jogurtus, granolą, blynelius, tiek įsidėti į greituosius vaisių glotnučius. Šie dumbliai yra neutralaus skonio ir kvapo, taip pat labai maistingi – juose gausu amino ir omega-3 riebalų rūgščių, skaidulų, mineralų, vitaminų B1, B2 ir B6. Jais ypač naudinga papildyti mitybą, norint gauti daugiau baltymų – auksinėse chlorelėse yra per 30 proc. baltymų, o tai daugiau negu mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ar sojų produktuose. Be to, mikrodumbliai gali padėti kompensuoti geležies, magnio ir vitamino B trūkumą.
Gėrimai. Skubant kartais norisi išgerti sulčių, tačiau vietoje sulčių geriau rinkitės vandenį, o vitaminų gaukite iš šviežių vaisių – juose daugiau skaidulų, vandens, vitaminų ir antioksidantų. Taip pat į rankinę įsimestas obuolys ar kitas vaisius gali kuriam laikui nugalėti staiga užėjusį alkį.
Batonėliai – nebūtinai nesveiki. Visiems pažįstamas jausmas, kai po kelių valandų parduotuvėje, praleistų renkant dovanas, prie kasos akis užkliūva už šokoladinių batonėlių. To išvengti galima, jei visada rankinėje nešiositės baltyminį batonėlį. Jis ne tik numalšins saldumynų poreikį, bet ir suteiks organizmui labai reikalingų ir ilgalaikę energiją užtikrinančių baltymų.
Bulvių traškučių alternatyva. Mėgstantiems bulvių traškučius rekomenduojama rinktis spragėsius – juose gausu maisto medžiagų ir skaidulų. Svarbu atkreipti dėmesį į spragėsių sudėtį – parduotuvėse esančiuose spragėsiuose dažnai gausu riebalų, todėl verčiau spraginti juos namuose arba rinktis geresnės sudėties gaminį parduotuvėse.
Renata Rimkutė