-0.5 C
Telšiai
2025 / 02 / 10

Sūriu užkeptas kepsnys – atgyvena? Ne, jeigu ruošite jį taip – bus sveikiau ir skaniau

Ar jau skaitėte?

Fermentiniu sūriu užkeptas kiaulienos kepsnys – žanro klasika ne tik tradicijas išlaikančiose valgyklose, bet ir dažnuose namuose. Norint maitintis sveikiau, nebūtina tokį patiekalą negrįžtamai išmesti iš savo raciono – tereikia tik sumaniai jo ingredientus pakeisti labiau sveikatai naudingais. Kiaulieną – vištiena, o fermentinį sūrį – mocarela. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo pasisemti įkvėpimo Viduržemio jūros regione ir šeimai per mažiau nei pusvalandį pagaminti be galo gardų ir nebrangų vištienos kepsnį su sūriu.

- Reklama -

Pirkėjų pasirinkimas ieškant vištienos aiškus

„Šviežios vištienos populiarumas tik auga, kasmet lietuviai ją renkasi vis dažniau. Šiemet per pirmuosius keturis mėnesius vištienos filė buvo nupirkta ketvirtadaliu daugiau, o blauzdelių pardavimai išaugo net 60 proc. Be to, pastebime tendenciją, kad kuo arčiau vasara, tuo dažniau vištiena atsiduria pirkėjų krepšeliuose, ji meta rimtą iššūkį kiaulienai grilio sezono metu. Tam įtakos turi ne tik augantis dėmesys sveikai mitybai, bet ir itin aukšta lietuviškos paukštienos kokybė“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vištienos kepsnys.

Pasak jos, pardavimų statistika rodo, kad šviežia vištiena yra kasdienio pirkinių krepšelio dalis, todėl jai siekiama visuomet užtikrinti gerą kainą. Tačiau pirkėjams rūpi ir daugiau kriterijų – pirmenybę jie teikia šviežiai mėsai iš Lietuvos ūkių, kur paukščiai yra auginami be antibiotikų. Tokia mėsa laikoma ir skanesne, ir kokybiškesne, ji sudaro absoliučią daugumą „Iki“ lentynose. Pasak G. Kitovės, visa sveriama, taip pat ir fasuota „Iki“ ženklo vištiena yra be antibiotikų užauginta mūsų šalies ūkiuose.

„Kalbant labai paprastai, kuo trumpesnė produktų pristatymo grandinė, tuo ne tik tvariau, bet ir maistas yra šviežesnis. Tad renkantis mėsą iš Lietuvos gamintojų, pirkėjai gali būti tikri, kad ji į parduotuves atkeliavo per trumpiausią įmanomą laiką, būna pristatoma net 6 kartus per savaitę. Toks šviežumas yra būtinas skaniam patiekalui, o be to, tai reiškia, kad nėra reikalo naudoti jokių galiojimo laiką prailginančių priedų“, – pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

Žymėjimas, kad vištiena užauginta be antibiotikų, pirkėjams taip pat daug pasako apie mėsos kokybę. Tai, pasak mėsos technologo, reiškia, kad paukštis buvo sveikas, nesirgo, buvo rūpintasi jo gyvenimo sąlygomis ir visaverte mityba. Tai svarbu tiek dėl gyvūnų gerovės, tiek dėl mėsos skoninių savybių – tokia vištiena turi natūralesnį skonį ir aromatą, išlaiko daugiau naudingų medžiagų.

Nebrangu, greita ir spalvinga: broilerių filė su sūriu ir pomidorais

Viena populiariausių vištienos dalių tarp pirkėjų – šviežia broilerių filė. Ji patraukli ne tik gera kaina, bet ir pačiomis įvairiausiomis panaudojimo galimybėms kulinariniams eksperimentams: ją galima kepti orkaitėje ar keptuvėje, grilinti, virti garuose ar vandenyje, troškinti. Ji bus skani netgi šalta, puikiai derės salotose su šviežiomis daržovėmis.

- Reklama -

„Kartais atrodo, kad visuomet saugiau gaminti tą seną, patikrintą receptą. Bet reikia pripažinti, kad lietuviška virtuvė dažniau pasižymi sotumu nei palankumu sveikatai. Nuo seno pas mus gaminami sotūs, kaloringi patiekalai, kurie būdavo ruošiami iš pigių ingredientų. Tačiau tikrai nėra sunku klasikinius receptus šiek tiek pakeisti – ir paruošti sveikesnį, bet lygiai taip pat skanų ar net gardesnį patiekalą. Orkaitėje kepta ir sūriu įdaryta Viduržemio jūros vištiena yra paprastas ir saugus variantas, kuris patiks visai šeimai ir įneš daugiau spalvų“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Pasak kulinarijos technologės, šis receptas žavi ne tik savo paprastumu, bet ir patogumu. Vištienos filė įdaryti galima dieną prieš, padėti į šaldytuvą, o tuomet tik pašauti į orkaitę – po 20 minučių vakarienė jau bus paruošta.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. ruošti ir 20 min. kepti)

Reikės: 4 šviežių viščiukų broilerių filė, 2 gabalėlių mocarelos, 10-12 šviežių bazilikų lapelių, 2 didelių pomidorų, 2 šaukštelių balzamiko, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 česnako skiltelių, 1 šaukštelio itališkų prieskonių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °c.
  2. Supjaustykite pomidorus griežinėliais, susmulkinkite bazilikus, mocarelą supjaustykite maždaug 1–1,5 cm storio riekelėmis. Pomidorus ir bazilikus sudėkite į dubenį ir sumaišykite su balzamiku, alyvuogių aliejumi, itališkais prieskoniais, viena išspausta česnako skiltele ir druska bei pipirais pagal skonį.
  3. Kiekvieną vištienos filė iš abiejų pusių pagardinkite druska, pipirais ir likusiu išspaustu česnaku. Padėkite filė ant pjaustymo lentelės, viena ranka prispauskite, o kita aštriu peiliu perpjaukite jos vidurį, bet ne iki galo. Stenkitės pjauti taip, kad viršutinė ir apatinė pusės būtų vienodo storio. Taip užtikrinsite, kad abi dalys iškeptų tolygiai ir nė viena neišsausėtų.
  4. Įdarykite kiekvieną vištienos gabalėlį riekele mocarelos, įdėkite pomidorų ir šviežių bazilikų mišinio bei kiekvieną galą prispauskite dantų krapštuku, kad laikytųsi.
  5. Sudėkite vištieną į riebalais išteptą kepimo formą. Kepkite 20-25 minutes arba kol vištienos vidinė temperatūra pasieks 74 °C.
  6. Prieš patiekdami leiskite kelias minutes pailsėti. Patiekdami ant viršaus galite užpilti balzaminio glajaus ir dar šviežių smulkintų bazilikų.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Muzikiniam teatrui Klaipėdoje – 200: atverstas naujas istorijos lapas

Jubiliejiniu koncertu „Istorijos perpetuum mobile – 200“ Žvejų rūmuose Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pradėjo skaičiuoti trečiąjį savo veiklos šimtmetį. Vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio vadovaujamas...

Horoskopai lapkričio 12 dienai

AVINASŠiandien nesitikėkite didelių pokyčių ir pergalių. Jūsų tikslas - išsaugoti anksčiau užimtas pozicijas. Sulėtinkite tempą ir raskite laiko atidžiai apsidairyti ir blaiviai įvertinti padėtį. JAUTISIr...

Birželio 10-oji: vardadieniai, dienos INFO

Birželio dešimtoji, pirmadienis – 161-oji metų diena (pirmoji 24-iosios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 203 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Diana, Galindas, Galindė,...

Mokinių rudens atostogos pailgės dviem dienomis

Visiems mokiniams dviem dienomis pratęsiamos rudens atostogos: tiek, kad po Vėlinių būtų grįžtama į klases praėjus inkubaciniam Covid-19 virusinės ligos laikotarpiui, t.y. septynioms dienoms. Intelektinis...

Lietuva turi naują picų valgymo čempioną, kuriam iššūkį metė keliautojas Aurimas Valujavičius

Ketvirtadienį Palangoje įvyko antrus metus iš eilės surengtas Express Pizza picų valgymo čempionato finalas. Iš daugiau nei 200 dalyvių čempiono titulą iškovojo mažeikiškis Vytas Petrauskas. Jis finaliniame etape aplenkė 19 picos fanų, atvykusių iš...

Kažin, ar gali būti pigiau: iš lęšių, ryžių ir svogūnų pasigaminsite skoniu nustebinsiantį patiekalą

Lėkštei šilto, kvapnaus ir skoniu pavergiančio maisto daug nereikia – gali pakakti vos kelių pigių produktų. Juk svarbiausia, ką su jais sukursite. Ir čia naujų vėjų į kasdienį meniu gali įnešti fenomenalus patiekalas –...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS