0.9 C
Telšiai
2025 / 01 / 24

Sumuštinių revoliucija – nuo duonos riekės su mėsa iki visaverčio patiekalo

Ar jau skaitėte?

Manoma, kad pirmasis sumuštinis buvo sukurtas 1762 metais Anglijoje, kai Sendvičo (angl. Sandwich – liet. sumuštinis) miestelio grafas Johnas Montagu paprašė įdėti keptos mėsos tarp dviejų duonos riekių – tam, kad neatsitraukdamas nuo kortų žaidimo galėtų užkąsti, nesitepdamas pirštų.

- Reklama -

Šiuo metu sumuštinių įvairovė patenkintų net išrankiausio valgytojo skonį. Štai internete galima rasti daugiau kaip 200 skirtingų sumuštinių receptų, tarp kurių – nemažai ir nacionalinės virtuvės patiekalais tapusių sumuštinių, kaip lenkiškas „zapiekanka“ ar itališkas „panini“. Sumuštiniai populiarūs ir Lietuvoje, tikina gamintojai, kasmet pagaminantys vis daugiau šių užkandžių.


Neįtikėtino grožio unikalus gyvo garso koncertas „Magiškas LIŪTAS KARALIUS ir jo pasaulis“ – PALANGOJE!


 

„Daug maistingų ingredientų sujungiantys sumuštiniai puikiai tinka numalšinti alkį ir darbo pertraukėlės metu, ir keliaujant mašina ar tiesiog neturint laiko pasigaminti karštų pusryčių ar net vakarienės. Gyvenimo ritmas yra greitas, todėl sumuštiniai yra itin mėgstami dėl savo patogumo“, – komentuoja didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ naujų gaminių vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.

Jos teigimu, sumuštinių populiarumą Lietuvoje išduoda ir augantys jų gamybos kiekiai – šių metų gegužę „Mantinga“ pagamino rekordiškai daug, beveik 2,3 mln. vienetų, sumuštinių.

„Praėjusių metų liepą pirmą kartą pasiekėme 2 mln. sumuštinių rekordą. Šiemet, panašu, jį sumušime dar kartą – stebint vartotojų poreikius ir tendencijas rinkoje, jau šią vasarą sumuštinių gamyba gali pasiekti ir 2,5 mln. vienetų“, – sako R. Puzinienė.

- Reklama -

Vartotojai teikia pirmenybę sveikesniems užkandžiams

Pasak pašnekovės, Lietuvoje itin mėgstami sotūs sumuštiniai su mėsa – kepta vištiena, kumpiu. Vartotojai taip pat mielai renkasi itin didelius, sudedamosiomis dalimis gausius sumuštinius.

„Pirmieji greitai užšaldyti sumuštiniai, kuriuos pradėjome gaminti 2009 metais, buvo 4 rūšių – su rūkyta vištiena, jautienos kumpiu, keptomis daržovėmis ir kiaulienos kumpiu su sūriu. Šiuo metu „Food on Foot“ sumuštinių asortimentą sudaro 35 atvėsinti ir 15 greitai užšaldyti sumuštiniai. Jie skiriasi forma, duonele, dydžiu bei ingredientais, taip pat kategorijomis – yra klasikiniai trikampiai ir įvairių formų duonelių sumuštiniai, submarinai, tortilijos“, – vardija „Mantingos“ naujų gaminių vadovė.

Pasak jos, atvėsinti sumuštiniai, kurie šiuo metu sudaro didžiąją dalį sumuštinių asortimento, pradėti gaminti tik 2012 metais. Atsižvelgiant į vartotojų lūkesčius šiuo metu kuriami nauji sumuštinių receptai, kurių pagrindui vis dažniau naudojama duona su sėklomis ar daržovėmis, pasitelkiami netikėti ingredientai: avinžirniai, ryžiai, morkos, saulėgrąžų sėklos, edamame pupelės ir kt.

„Iš kokybiškų ir visaverčių maisto produktų gaminami sumuštiniai gali būti ne tik gardūs, bet ir maistingi, gausūs daržovių ir sėklų. Vis daugiau vartotojų yra pasiryžę mokėti daugiau už geresnę kokybę ir papildomą vertę, kad sumuštiniai turėtų daugiau baltymų ir skaidulų, mažiau riebalų, druskos ar kitų priedų. Net tie vartotojai, kurie teikia pirmenybę tradiciniams sumuštiniams su majonezu, dairosi sveikesnės jo alternatyvos – liesesnio, be papildomų priedų ir panašiai“, – sako R. Puzinienė.

Tarp neseniai gamintojos pristatytų naujienų – gurmaniški „Master“ linijos sumuštiniai, turintys daug baltymų ir skaidulų, mažai cukraus bei sočiųjų riebalų. Tarp jų ir tortilijų suktinukai „Wrap Bowl“, savo sudėtimi prilygstantys salotoms.

„Dalis žmonių atsisako sumuštinių, nes neranda jų poreikius atitinkančių. Nusprendėme jiems pasiūlyti tokius sumuštinius, kurie ne tik apverstų požiūrį, kad sumuštinis tėra duona su dešra, bet ir būtų verti restorano lygio patiekalo“, – sako pašnekovė.

Jos teigimu, pirmieji pirkėjai teigiamai įvertino naujovę, tad planuojama gurmaniškų sumuštinių asortimentą didinti. Šiuo metu apie 70 proc. „Mantingos“ sumuštinių produkcijos yra realizuojama Lietuvoje, likusi dalis eksportuojama į kitas šalis.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Horoskopai rugpjūčio 27 dienai

AVINASJei nesiseka tvarkyti savo paties reikalus, pabandykite padėti kitam. Šiandien galite būti prastas darbininkas, bet geras patarėjas. Vartokite daugiau skysčių, atidžiau rinkitės maistą. Audioknyga: SUMAIŠTIS....

Jaučio metus pasitinkant: ką patiekti ir kaip šventinį stalą papuošti

Nors šiemet pasitinkant Naujuosius šventimo gausiame draugų būryje teks atsisakyti, bent savame šeimos rate ateinančius 2021-uosius metus vis vien galėsime pasitikti šventiškai. Prekybos tinklo...

Iš Šiaulių banko ir „Invalda INVL“ susijungimo naudos gaus abiejų pusių klientai

Šiaulių bankas ir „Invalda INVL“ sėkmingai baigia sujungti mažmeninius verslus. Nuo gruodžio 1 dienos Šiaulių banko grupė pradeda valdyti antros ir trečios pakopos pensijų...

ORAI: Šiandien numatomi krituliai (sniegas, šlapdriba), vietomis plikledis, trumpa pūga

Šiandien Lietuvoje numatomi krituliai (sniegas, šlapdriba). Vietomis plikledis, trumpa pūga. Vakarų, šiaurės vakarų vėjo gūsiai vietomis sieks 15–20 m/s, pajūryje iki 22 m/s. Aukščiausia...

Prieš teismą stos slaptai veikęs kanapių laboratorijos savininkas

Kauno teismui perduota baudžiamoji bylą, kurioje 56-erių Vilkaviškio gyventojas kaltinamas kanapių auginimu profesionaliai įrengtoje laboratorijoje ir neteisėtu disponavimu labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Kaip pranešė prokuratūra, teisėsaugos pareigūnai kovo mėnesį demaskavo vilkaviškiečio gyvenamoje vietoje specialiai...

Iš Holivudą į Kauną iškeitusio J. Greenspono lūpų – apie tikrąją Padėkos dienos prasmę...

Las Vegase augęs, scenarijus Holivude rašęs Jaqas Greensponas jau daugiau nei dešimtmetį gyvena ir dėstytojauja Kaune. Nors tarp gimtųjų ir dabartinių namų – beveik 10 tūkst. kilometrų, tačiau atstumas neištrina Padėkos dienos tradicijų, ir...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS