15.2 C
Telšiai
2024 / 09 / 20

Šašlykų sezonas prasideda: vertingi patarimai ir 3 originalūs receptai

Ar jau skaitėte?

Šiltasis sezonas neatsiejamas nuo jaukių pasibuvimų gamtoje, o pagrindiniu tokio laisvalaikio akcentu neretai tampa viliojantis, ką tik iškeptų šašlykų aromatas. Ko gero firminį šašlykų receptą Lietuvoje turi dažnas, bet norintiems savo įgūdžius patobulinti, o ir ieškantiems naujų skonių, siūlome keletą originalių šašlykų marinavimo receptų ir dalinamės patarimais, kaip šį patiekalą paruošti dar skaniau.

- Reklama -

Kaip tinkamai paruošti mėsą?

Pasak lietuviško prekybos tinklo maisto gamybos departamento direktoriaus Aido Polenino, šašlykams kepti tinka kone visų rūšių mėsa. Tradiciškai bene populiariausias pasirinkimas šašlykams – kiauliena, tačiau vištiena, kalakutiena ar aviena taip pat puikiai tiks.

„Skaniausius šašlykus iškepsite, jei rinksitės visai šviežią ar atšaldytą mėsą – tuomet, priešingai nei atšildyta, kepant ant žarijų mėsa nepraras drėgmės. Atskirti, ar mėsa tikrai šviežia, galima atkreipus dėmesį į du pagrindinius aspektus: ji turi būti standi ir natūralios spalvos. Antai kiaulienos sprandinės atspalviai vyraus nuo rausvos iki sodresnės raudonos, nugarinės – nuo rausvos iki šviesiai raudonos. O, pavyzdžiui, jautiena gali būti net vyšninė“, – sako A. Poleninas.

Pasirinkus mėgstamą mėsos rūšį, svarbu ją tinkamai paruošti. Eksperto teigimu, pirmiausia ją reikia teisingai supjaustyti – tam, kad mėsa gerai iškeptų, šašlykų gabalėlių storis turi vyrauti nuo 3 iki 5 cm. O tuomet – marinuoti.

„Skirtinguose marinatų receptuose nurodomi labai skirtingi laikotarpiai, kiek gali trukti šašlyko marinavimas. Vienu atveju užteks pamarinuoti vos 15 minučių, kitu tai gali trukti parą ar net dvi. Čia svarbu atminti viena: kuo kietesnė mėsa, tuo ilgiau ji turėtų būti marinuojama. Tuo tarpu „taisyklingi“ marinatai įprastai susideda iš trijų komponentų – mėsą minkštinančios rūgšties, prieskonių ir aliejaus, kuris neleidžia mėsai išsausėti“, – sako A. Poleninas, ir dalijasi trimis originaliais šašlykų marinatų receptais.

- Reklama -

Šašlykai su kefyru

Vienas mėgstamiausių eksperto receptų – kefyre marinuoti šašlykai. Norint pasigaminti tokį marinatą, ingredientų reikės visai nedaug – 3 kg kiaulienos pakaks 2 litrų kefyro, 2 kg svogūnų ir mėgstamų prieskonių.

„Tokius šašlykus marinuoti reikės išvakarėse prieš kepant. Gabalėliais pjaustytą mėsą apibarstykite mėgstamais prieskoniais, tuomet sumaišykite ją su griežinėliais pjaustytais svogūnais ir užpilkite kefyru. Indą su mėsa uždenkite ir palikite šaldytuve pernakt. Iki kepimo likus kiek daugiau nei pusvalandžiui, apibarstykite mėsą druska, o tada – metas kepti“, – sako A. Poleninas.

Šašlykai su citrinomis

Kito A. Polenino mėgstamo šašlykų marinato recepto pagrindinis ingredientas – citrinos. „Šiam marinatui paruošti reikės 1 kg svogūnų, 3 citrinų, druskos ir pipirų, galima pridėti ir kitų mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, Argentiniečių prieskonių mišinio „Chimichurri“. Tiek marinato pakaks 2 kg kiaulienos šašlyko marinatui“, – sako A. Poleninas.

Pagal receptą, pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų. Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančią mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.

Šašlykai su mineraliniu vandeniu

Dar vienas šašlykų receptas, kurį rekomenduoja A. Poleninas, – marinatas su mineraliniu vandeniu. Kilogramui kiaulienos sprandinės paruošti pagal receptą reikės pusės litro gazuoto mineralinio vandens, vienos citrinos, trijų svogūnų, šašlykų prieskonių, taip pat druskos, pipirų ir baziliko.

„Gabaliukais pjaustytą mėsą reikia sumaišyti su pjaustytais ar tarkuotais svogūnais, užpilti gazuotu mineraliniu vandeniu ir išspausti visą citriną. Gautą masę išmaišykite su prieskoniais ir palikite marinuotis dviem valandoms, o jei turite laiko – ir ilgėliau. Kaip įprasta, kepti šašlykus tetruks 15-20 minučių, o jų skonis nepaliks abejingų“, – pataria ekspertas.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė

TOP naujienos

Pandemija tirpdo įmonių investicijas į darbuotojų mokymus

Į darbuotojų mokymus ir kvalifikacijos kėlimą ar atnaujinimą 2021-aisiais ketina investuoti 33,8 proc. Lietuvos darbdavių. Šie duomenys paaiškėjo atlikus Užimtumo tarnybos darbdavių apklausą. Surinkti duomenys...

Kaip sutaupyti puoselėjant grožį? Vaistininkė dalijasi patarimais

Atėjus pavasariui, daugelis pastebi žiemos padarinius – nusilpusią odą, plaukus ar nagus – ir ima ieškoti pagalbos. „Camelia“ vaistininkė Greta Šimkė sako, kad įvairių...

Rugpjūčio 5-oji: vardadieniai, dienos INFO

Rugpjūčio penktoji – 218-oji metų diena (pirmoji 32-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 148 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Nona, Osvaldas, Rimtas, Vaida,...

Net perpus pigiau ir tik 15 minučių darbo: „Iki“ siūlo išsikepti pasakiškai skanių BBQ blauzdelių su ypatingu garnyru

Vieniems ketvirtadienis – mažasis savaitgalis, o „Iki“ pirkėjams tai ir didžiųjų akcijų pradžia. Naudingomis akcijomis garsėjančiame tinkle „Iki“ jau prasidėjo įvairios savaitgalinės nuolaidos. Kad...

NVSC atskleidė darbo užkulisius: tenkantis emocinis krūvis – didžiulis

Nors visuomenėje ir žiniasklaidoje daugiausiai kalbama apie politikų bei medikų indėlį užkardant pandemiją, į kovą su COVID-19 virusu yra stoję ir Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (NVSC) darbuotojai. Jų darbas svarbus atsekant užsikrėtusiųjų kontaktus, tačiau...

Kuo taps naujai išrinkti merai – žmonių patikėtiniais ar politikų manipuliacijos įrankiais?

Balandžio 21 dieną Seimas vienbalsiai pritarė Konstitucijos pataisoms ir įteisino tiesioginius merų rinkimus. Pritarus Konstitucijos pataisoms prasidėjo „žaidimai“ dėl naujo Vietos savivaldos įstatymo projekto, kuriame bus nustatomas naujai išrinktų merų statusas ir padėtis savivaldoje....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS