1.8 C
Telšiai
2025 / 11 / 19

„Rimi“ purioms varškės spurgoms cukraus įsigysite pigiau: ruošite Užgavėnėms, bet suvalgysite dar karštas

Ar jau skaitėte?

Nors įprasta Užgavėnėms kepti pačius įvairiausius blynus, gilioje senovėje žiemos išvarymo šventę kaimuose lietuviai pažymėdavo gausiais ir riebiais kiaulienos valgiais, o praėjusio amžiaus viduryje miestuose imta gardžiuotis ir spurgomis. Jos populiarios ir dabar, ypač tradicinės, ruošiamos su varške: tokios mėgstamos ne tik vaikų. „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad pirkėjai varškę renkasi ir kasdieniams, ir šventiniams patiekalams: pusryčiams ją gardina šviežiais ar džiovintais vaisiais, iš jos kepa varškėčius, o šventėms ji tampa nepakeičiamu pyragų, tortų ar spurgų ingredientu. 

- Reklama -

Spurgos ir bandelės – Europos tautų Užgavėnių tradicija

Daugelyje šalių dar viena ar kita forma gyvuoja senos Užgavėnių tradicijos, simbolizuojančios žiemos išvarymą ir pavasario laukimą. Tą dieną stengiamasi prisivalgyti: anksčiau Lietuvoje net iki 12 kartų per dieną ant stalo būdavo dedami itin sotūs ir riebūs mėsos patiekalai. Prieš Velykas ateinantį rimties ir pasninkavimo metą – gavėnią, truksiančią 7 savaites, visi stengdavosi prisivalgyti. 

Spurgos.
Spurgos.

Praėjusiame amžiuje kaimuose Užgavėnėms buvo kepami paprasti, dažniausiai raugintos tešlos blynai, o vėliau miestuose, ypač Vilniuje ir apie jį, iš kaimynų lenkų atėjo tradicija pasimėgauti spurgomis. Švedai Užgavėnėms gardžiuojasi saldžiomis ir puriomis kardamoninės tešlos „Semla“ bandelėmis, perteptomis maltų migdolų mase ir plakta grietinėle. Vokiečiai per šią šventę pasilepina „Krapfen“ mielinėmis spurgomis su uogienės įdaru. Gi lietuviams nostalgiškus prisiminimus kelia močiučių ir mamų keptos varškės spurgos su miltelinio cukraus debesėliu. 

Kaip varškę ilgiau išlaikyti namuose

Kartais šiek tiek palaikyta šaldytuve varškė išsausėja, tad „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad svarbu namuose varškę laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve, atokiau nuo stiprių kvapų, taip pat nepamiršti patikrinti jos galiojimo laiką.

„Pasirinkite indą su sandariu dangteliu, kad išlaikytumėte šviežumą ir varškė neišdžiūtų. Be to, užtikrinkite, kad varškė nebūtų ilgesnį laiką laikoma kambario temperatūroje, nes pieno produktai greitai genda. Jei pajuntate nemalonų kvapą ar pastebite mažiausius pelėsių pėdsakus, tokios varškės jokiu būdu nenaudokite. Įsigijus didesnį kiekį varškės ar nespėjus jos suvalgyti, galima ją užšaldyti šaldiklyje ir laikyti jame iki dviejų savaičių“, – pataria ekspertė. 

Ji primena, kad nuo Užgavėnių dienos, kovo 4–osios, iki kovo 17–osios taikoma 25 proc. nuolaida privačia „Rimi“ etikete pažymėtam cukrui (1 kg), tad saldiems kepiniams jo pavyks įsigyti pigiau, už 0,74 Eur, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele.

- Reklama -

„Rimi“ Užgavėnėms siūlo išsikepti purių varškės spurgų.

RECEPTAS

Varškės spurgos

Patiekalui reikės: 

  • 600 g varškės;
  • 200 g miltų;
  • 200 g cukraus;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelio sodos;
  • 1 šaukštelio acto;
  • kepimo aliejaus.

Kaip gaminti: 

  1. Sodą ir druską nugesinkite – apliekite actu.
  2. Varškę išplakite su kiaušiniais, tada suberkite miltus ir cukrų.
  3. Pridėkite gesintą sodą ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Iš gautos tešlos formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Gerai puode įkaitinkite aliejų ir kepkite spurgytes, kol gražiai apskrus. 

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Kokių pokyčių pandemija įneš į probleminių lošėjų gyvenimus?

Pamėgtų pramogų spektras keičiasi Lietuvoje įsiplieskus koronaviruso epidemijai, Lietuvos Respublikos Vyriausybė, siekdama apsaugoti mūsų šalies gyventojus nuo galimo ligos plitimo, ėmėsi prevencinių priemonių. Daugelis mūsų,...

Muskatiniai, sviestiniai, spagetiniai… nuo moliūgų įvairovės sukasi galva: gidas, kaip išsirinkti tinkamiausią

Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į...

ORAI: Artimiausiomis dienomis šaltis nesitrauks, pasnigs tik vietomis

Artimiausiomis dienomis šaltis nesitrauks, pasnigs tik vietomis. Gruodžio 16-os naktį debesuota su pragiedruliais. Vietomis pasnigs, vyraus nedidelis sniegas. Kai kur pustys, bus šerkšnas. Vėjas pietvakarių,...

Horoskopai kovo 21 dienia

AVINASDėl senos draugystės šiandien turite būti pasiruošęs aukotis. Bandysite ieškoti slaptų ryšių tarp dalykų, iš pažiūros niekaip nesusijusių. Galite sulaukti malonios staigmenos. Autorius Ilja Laurs...

ORAI: Pirmadienio dieną trumpi lietūs., bet kitomis dienomis oras šils

Pirmadienio dieną daugelyje rajonų trumpi lietūs. Vėjas pietinių krypčių, 5–10 m/s. Temperatūra 6–10 laipsnių šilumos. Antradienį vietomis nedideli krituliai, daugiausia lietus. Vėjas pietinių krypčių, naktį...

VRK registruotų politinės kampanijos dalyvių sąrašas perkopė 100

Artėjančių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų politinės kampanijos dalyvių registracija įgauna pagreitį. Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) registruotų politinės kampanijos dalyvių skaičius lapkričio 9 d....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS