1.8 C
Telšiai
2025 / 01 / 19

„Rimi“ įsigykite pigiau saulės geltonumo produkto: praturtins mitybą ne vienu vitaminu

Ar jau skaitėte?

Lydytas „ghi“ sviestas, plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, paliekant sodrius, nuskaidrintus sviesto riebalus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šį sviestą reikia vartoti saikingai, bet jis gali būti vertingas vitaminų A, E ir K2 šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad „ghi“ sviestas vis populiaresnis tarp pirkėjų, todėl iki rugpjūčio 5 d. jo galima įsigyti pigiau, su 45 proc. nuolaida.

- Reklama -

Sveikatai palankiausias tik vartojant saikingai

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, „ghi“ sviestą reikia vartoti saikingai, nepaisant jo maistinių naudų. Ji pabrėžia, kad nors „ghi“ turi vertingų vitaminų, per didelis jo vartojimas gali neigiamai paveikti širdies sveikatą ir sukelti svorio reguliavimo problemų.

Karamelizuoti bananai su „ghi“ sviestu.

„Viename valgomajame šaukšte „ghi“ sviesto yra apie 112 kalorijų, todėl svarbu kontroliuoti suvartojamą kiekį, kad nebūtų kalorijų pertekliaus. Saikingai vartojant šis sviestas gali būti naudingas vitaminų A, E ir K2 šaltinis, kurie yra būtini sveikai odai, regėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Be to, „ghi“ sviesto smilkimo temperatūra yra aukšta (apie 232 °C), todėl jis puikiai tinka kepimui ir troškinimui dideliame karštyje“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pabrėžia, kad „ghi“ sviesto gamybos metu pašalinama dauguma laktozės ir kazeino, todėl jis tinka žmonėms, jautriems šiems pieno komponentams. Tačiau visiškai netoleruojantys laktozės ar alergiški pieno baltymams turėtų vartoti „ghi“ sviestą atsargiai, nes jame gali likti šių medžiagų pėdsakų. Taip pat žmonėms su jautriu virškinimo traktu gali kilti diskomfortas vartojant šį produktą.

„Tokiais atvejais rekomenduojama pradėti nuo mažo kiekio „ghi“ sviesto ir stebėti organizmo reakciją. Jei pasireiškia pilvo diskomfortas, reikėtų apsvarstyti alternatyvius, sveikatai palankius produktus“, – pataria gydytoja dietologė.

Geriausia laikyti sausai

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kaip tinkamai laikyti „ghi“ sviestą namuose, kad produktas išliktų kokybiškas.

- Reklama -

„Šis sviestas yra jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimo procesą, todėl svarbu jį laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, toli nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių. Užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo indas būtų gerai uždarytas. Naudokite tik švarius ir sausus įrankius, kad į sviestą nepatektų drėgmės ar teršalų“, – pataria E. Krasauskienė.

Ji pastebi, kad nors Lietuvos gamintojų sviestas yra populiarus, „ghi“ sviestas taip pat sulaukia vis didesnio susidomėjimo: „Mūsų asortimente yra įvairių rūšių sviesto, įskaitant ir be laktozės. Pirkėjai vis dažniau renkasi lydytą „ghi“ sviestą, naudodami jį įvairiuose sveikatai palankiuose, pigesniuose patiekaluose bei kepiniuose. Taip pat pastebime, kad margarinas tampa vis retesniu pirkinių krepšelių pasirinkimu.“

„Aukštos kokybės „ghi“ sviestas turėtų būti sudarytas tik iš vieno ingrediento – grynų sviesto riebalų. Jis turėtų būti sodrios, auksinės spalvos, o kambario temperatūroje – švelnios ir kreminės tekstūros,“ – primena E. Krasauskienė. 

Prekybos tinklo ekspertė priduria, kad iki rugpjūčio 5 d. „Rimi“ parduotuvėse šio sviesto galima įsigyti ženkliai pigiau, su 45 proc. nuolaida: lydytas sviestas „Ghee Amrita“ (500 ml) kainuos 7,49 Eur. O pigiau įsigyti ir kitų ingredientų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei  papildomas nuolaidas.

Paruoškite pigesnį, bet gardų karamelizuotų bananų desertą: greitai paruošiamas saldėsis taps visos šeimos mėgstamiausiu.

RECEPTAS

Karamelizuoti bananai su „ghi“ sviestu

Desertui reikės:

4 vnt. prinokusių bananų;
30 g „ghi“ sviesto;
50 g rudojo cukraus;
1/2 a. š. cinamono;
Žiupsnelis druskos;
15 ml citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

  1. Bananus nulupkite ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
  2. Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite „ghi“ sviestą.
  3. Į keptuvę su tirpintu „ghi“ sviestu dėkite bananus ir kepkite apie 2–3 min., kol jie taps auksinės spalvos ir šiek tiek suminkštės.
  4. Į bananus supilkite rudąjį cukrų, cinamoną ir druską. Maišykite, kol cukrus ištirps ir bananai bus apdengti karamelės mase.
  5. Įdėkite citrinos sultis ir dar kartą gerai išmaišykite.
  6. Kepkite dar 1–2 min., kol karamelė taps tiršta ir klampi.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Savaitgalis šalies keliuose

Kalendorinio pavasario pirmąjį savaitgalį, kovo 5–7 d., policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 124 eismo įvykius: penktadienį – 51, šeštadienį – 39, sekmadienį – 34....

Gydytojas V. Morozovas tėvams pataria nesibaiminti, jog vaikai sušals – dažniausiai jie prirengiami per šiltai

Nors dar tik šiltas rugsėjis, tėvai jau rūpinasi vaikų rudens garderobu – dabar pats metas pradėti dairytis jiems patogių ir lengvų kombinezonų bei kitų...

ORAI: Savaitė vėl bus šilta

Pirmadienio dieną lietaus nenumatoma. Vėjas nepastovios krypties, 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsnis šilumos. Antradienį be lietaus. Naktį kai kur rūkas. Vėjas naktį silpnas, dieną...

Mokinių rudens atostogos pailgės dviem dienomis

Visiems mokiniams dviem dienomis pratęsiamos rudens atostogos: tiek, kad po Vėlinių būtų grįžtama į klases praėjus inkubaciniam Covid-19 virusinės ligos laikotarpiui, t.y. septynioms dienoms. Intelektinis...

Dantų priežiūrai vis dar naudojate tik dantų šepetėlį ir pastą? Šių priemonių neužtenka norint...

Norint džiaugtis nepriekaištinga šypsena ir burnos ertmės sveikata, itin didelę reikšmę turi individualūs burnos higienos įpročiai. Kokios priemonės padeda užtikrinti, kad ji būtų pakankama ir nesukeltų dar didesnės žalos? Apie tai plačiau pasakoja Vilniaus...

Naudinga atmintinė: ką turite žinoti apie savo duomenų apsaugą?

Rytoj, sausio 28-ąją, minima Europos duomenų apsaugos diena. Šia proga technologijų ekspertai primena, kokių taisyklių reikėtų laikytis norint, kad jūsų asmeniniai duomenys būtų apsaugoti.  N24.lt - NAUJAS! Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi šešiais patarimais,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS