1.5 C
Telšiai
2025 / 01 / 22

Pekino antis „Iki“ – ypač gera kaina: jai pagaminti sunkiai rasite skanesnį receptą

Ar jau skaitėte?

Vos namuose pakvipus šventine antimi, daugeliui ima kauptis seilės. Kepta Pekino antis – viena iš Kalėdų tradicijų, kuri jau tvirtai įsišaknijusi Lietuvoje, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Nors antis siejama su prabanga ir gurmaniškais patiekalais, prieš šventes išauganti jų paklausa lemia ir ypač palankias kainas, tad ji ruošiama dažnuose namuose. O šventėms verta ją iškepti ir ypatingai – taip, kaip daro didžiausi jos ekspertai kinai. Receptu dalijasi „Iki“ kulinarai.

- Reklama -

„Kepta Pekino antis laikoma delikatesu visame pasaulyje – nuo jos gimtinės Kinijos iki geriausių JAV restoranų. Jos skonį vertina ir lietuviai, kurie Pekino antis „Iki“ perka ne tik prieš Kalėdas, bet ir artėjant Naujiesiems metams. Išleidus vos kelis eurus ir turint patikimą receptą, artimieji liks sužavėti sotaus, bet elegantiško ir išties išskirtinio patiekalo“, – sako G. Kitovė iš „Iki“.

Antis
Antiena.

Visas kiekvienos savaitės naudingas „Iki“ akcijas maistui, gausesnėms Kalėdoms ir geriausius pasiūlymus kitoms prekėms rasite čia: www.iki.lt/leidiniai.

Kepta Pekino antis pagal kinišką receptą – ypač šventiška, kuris tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sudėtinga pagaminti. Skoniu tiesiog svaiginančią Pekino antį galima paruošti be jokių sunkumų, sėkmę lemia tik gero marinato paruošimas ir tinkamas orkaitės naudojimas.

Pekino antis: nuo imperatoriškojo dvaro iki gatvės maisto

Kaip pasakoja „Iki“ kulinarai, Pekino antis yra vienas įdomiausių ir išskirtiniausių Kinijos virtuvės patiekalų. Ji žinoma dar nuo XII-XIII a., tačiau jos gaminimas ir valgymas per tiek šimtmečių gerokai pasikeitę.

Kadaise Pekino antis buvo tik imperatorių privilegija. Šiais laikais šie paukščiai gerokai palankesni kišenei, tad Pekino anties patiekalų gausu ne tik restoranuose, bet iš jos gaminamas ir gatvės maistas, ji kepama namuose.

- Reklama -

„Pekino antis laikoma delikatesu visame pasaulyje. Prie ypač aukšto šio patiekalo įvertinimo prisideda net kelios priežastys. Visų pirma, Pekino antys turi būti auginamos ir maitinamos pagal tam tikras taisykles, kad būtų užtikrinta jų sveikatą ir tinkama augimo sparta. Tuomet iškepta mėsa minkšta, sultinga ir gero skonio“, – sako „Iki“ ekspertai.

Skirkite laiko tinkamam marinavimui

Antroji Pekino anties sėkmės paslaptis – marinavimas. Skubant ar norint tiesiog paprastos savaitgalio vakarienės, antį galima išsikepti vos su keliais priedais, pakaks tik mėgstamų prieskonių. Visgi, norint pasimėgauti ta skonių simfonija, kuri atnešė Pekino ančiai šlovę pasaulyje, verta pasinaudoti kinų tradicijomis.

„Pati Pekino antis yra labai skani ir ją sėkmingai galima patiekti mums tradiciniu būdu, pavyzdžiui, su bulvėmis ir mėgstamomis salotomis, labai populiaru ją kepti su obuoliais. Tačiau paragavę Pekino anties pagal kinišką receptą, liksite sužavėti jos skoniu ir norėsite ją gaminti dar kartą. Sultinga, prieskoniais pagardinta ir aromatinga mėsa kartu su šviežiomis daržovėmis ir saldžiu padažu yra tikra rytietiškų skonių puokštė“, – pažymi „Iki“ kulinarai.

Nustebinkite ir sužavėkite artimuosius – patiekite su netradiciniu ingredientu

Galiausiai, ir pats Pekino anties patiekimas yra ritualas. Išskirtiniuose restoranuose šefas išeina iš virtuvės su specialiu stalu, ant kurio padėta iškepta antis, ir pradeda ją pjaustyti kliento akivaizdoje.

Svarbu ir tai, kaip patiekiama Pekino antis – pirmiausia traški odelė patiekiama šilta (paprastai su saldžiu pupelių padažu), tada mėsos gabaliukai suvyniojami į blynelius, valgomi su šviežiais agurkais ir laiškiniais svogūnais. Mūsų krašte antis ir blynai nėra dažnas derinys namuose, tačiau visai be reikalo – toks patiekalas yra be galo skanus, autentiškas ir nesunkiai pagaminamas.

Originalus kiniškas Pekino anties receptas yra apie 15 000 žodžių ilgio, ir jį sunku pagaminti namuose. Tačiau „Iki“ kulinarai siūlo naudoti supaprastintą receptą, kurį įveiks bet kuris mėgėjas.

Kepta Pekino antis su blyneliais

Reikės: 1 kg šviežios Pekino anties iš IKI, 3 šaukštų medaus, 3 šaukštų tamsaus sojų padažo, ½ puodelio ryžių acto arba sidro acto, druskos, pipirų, ½ karšto vandens, laiškinių svogūnų, kelių česnako skiltelių, 2 lauro lapai, keli žvaigždiniai anyžiai, cinamono lazdelė. Blynams: miltų, vandens ir druskos. Patiekimui: laiškinių svogūnų, šviežių agurkų, hoisin padažo.

Gaminame:

  1. Kruopščiai nuplaukite antį ir nusausinkite ją popieriniais rankšluosčiais. Aštriu smailiu peiliu arba dantų krapštuku padarykite nedidelius dūrius visoje odoje – taip marinatas geriau susigers, o riebalai ištekės.
  2. Antį nuplikykite karštu vandeniu – oda sutvirtės. Būtinai nuplikykite ją iš visų pusių. Nusausinkite antį iš vidaus ir iš išorės.
  3. Sumaišykite druską, medų, sojų padažą ir actą su ½ puodelio verdančio vandens, kol visiškai ištirps. Konditeriniu teptuku mišiniu aptepkite antį. Luktelkite ir procedūrą pakartokite – galite ir kelis kartus. Palikite antį šaldytuve bent nakčiai, bet galite palikti ir 24-48 valandoms.
  4. Antį įdarykite česnako skiltelėmis ir šiek tiek pasmulkintais laiškiniais svogūnais. Įdėkite pora lauro lapelių, cinamono lazdelę ir kelis žvaigždinius anyžius.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių (su ventiliatoriumi). Pašaukite antį krūtinine puse į viršų (į skardą įpilkite šiek tiek vandens) ir kepkite 15 min., tada sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite valandą ir 10 minučių.
  6. Per tą laiką išsikepkite plonus blynelius, supjaustykite agurkus šiaudeliais, o iš laiškinių svogūnų įpjaudami padarykite „šluoteles“.
  7. Išimkite antį iš orkaitės, palikite ją bent 10 minučių ir supjaustykite gabalėliais. Gabalėlius vyniokite į blynelį, įdėkite agurko (galite ir kitų daržovių) ir laiškinių česnakų „šluotele“ patepkite hoisin padažu.

G. Kitovė primena, kad geriausiais „Iki“ pasiūlymais pasinaudoti paprasta – naudingos akcijos, įvairios nuolaidos ir ypatingi pasiūlymai skelbiami leidiniuose „Iki“ parduotuvėse, interneto puslapyje www.iki.lt ir mobiliojoje programėlėje. Joje pirkėjai ras ir asmeninių pasiūlymų bei dalyvaudami lojalumo programoje rinks taškus, kuriuos galės išmainyti į vertingus prizus ar nuolaidas.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Nektarinų ir mangų limonadas

Nektarinai – į persikus panašūs vaisiai, turintys kiek lygesnę odelę ir saldesnį skonį. Šiuos vaisius įprasta valgyti šviežius, bet galima dėti ir į skirtingus...

Poledinės žūklės mėgėjai už neteisėtai sugautas lydekas sumokės 1440 eurų

Daugeliui ežerų pasidengus ledu, povandeninės žūklės mėgėjai saugumo reikalavimų nepamiršta. Deja, mėgėjų žvejybos taisyklės rūpi ne visiems. Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus ir Panevėžio gyvosios...

„Daumantai LT“ – daugiau eksporto krypčių ir net 22 nauji produktai

Kėdainiuose įsikūrusi viena moderniausių lietuviškų padažų ir pagardų gamintojų UAB „Daumantai LT“ pernai atšventė savo trisdešimtąjį jubiliejų. Per tris veiklos dešimtmečius bendrovė tapo puikiai...

Grįžta anksčiau veikęs, vadinamasis sukčiavimo būdas „Alio, mama“. Būkite atsargūs!

Gruodžio 19 d., nuo sukčių nukentėjo 83-iejų metų Tauragės rajono gyventoja. Apie 21.00 val. moteriai į laidinį telefoną paskambinęs nepažįstamas vyriškis, prisistatęs policijos pareigūnu, pranešė...

Horoskopas gruodžio 10 dienai

AVINASJeigu nenorite sulaukti nemalonumų, visų pirma atlikite tai, kas iš tiesų turi būti padaryta šiandien. Visa kita gali ramiai palaukti iki rytojaus. Pasistenkite susitvarkyti taip, kad turėtumėte laisvą vakarą - nuobodžiauti veikiausiai neteks. JAUTISEsate sąžiningas...

Kovo 7-oji, sekmadienis, diena su audioknyga

Kovo 7-oji, sekmadienis, 10 savaitė. Saulė teka 6.54 val., leidžiasi 18.07 val. Dienos ilgumas 11.13 val. Mėnulis (delčia). Geras SUDOKU, čempionatas čia » Vardadieniai: Felicita, Galmantė, Milbartas, Rimtautas, Tomas. Orai šiandien: Šiandien pirmoje dienos pusėje daug kur protarpiais krituliai, vyraus šlapdriba,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS