7.2 C
Telšiai
2025 / 04 / 24

Pavyks net desertų negaminantiems: garantuotas jogurtinis tortas su braškėmis, kurio nereikia kepti

Ar jau skaitėte?

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį pirkėjai graibsto šias lietuviškas uogas, kurių būna taip išsiilgę. Braškės idealiai tinka ne tik šviežiam užkandžiui, bet ir svaiginančiai gaivių desertų gamybai. O žinant kelis triukus, iš jų pagamintu tortu bus galima mėgautis be didelės sąžinės graužaties. Dar geriau – nereikės net jungti orkaitės.

- Reklama -

„Šiemet pirkėjus nudžiuginome dar gegužės pradžioje pasirodžiusiomis pirmosiomis lietuviškomis braškėmis. Šiltiems orams įsibėgėjant, šviežių, ką tik nuskabytų uogų įvairovė plečiasi, o kainos mažėja. Todėl pastebime, kad lietuviškos uogos atsiduria dažname pirkėjų krepšelyje“, –sako V. Budrienė.

Net viena stiklinė – labai naudinga organizmui

Tortas.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, atskleidžia, kad braškės yra tikra vitaminų bomba.

„Jei suvalgysite stiklinę braškių – gausite 150 proc. vitamino C paros normos ir dešimtadalį folio rūgšties normos. Ir tai – tik dalis abėcėlės. Braškės yra puikus B grupės vitaminų, atsakingų už nervų sistemos veiklą, šaltinis. Jose yra daug vitamino B6, kuris teigiamai veikia plaukų, odos, nagų būklę, ir pantoteno rūgšties, dalyvaujančios vitaminų A ir D sintezėje. Jos taip pat vertinamos dėl vitamino A, svarbaus regėjimo procesams, ir vitamino E – stipraus antioksidanto“, – vardija J. Sabaitienė.

Braškės yra ir pektinų lobynas – paprasčiau tariant, tirpių skaidulų rūšis. Kai uogos patenka į žarnyną, jos padeda ten sukurti naudingų bakterijų florą. Braškės padeda virškinimui ir suteikia sotumo jausmą po valgio. Taigi, net dietos besilaikantys žmonės gali dienos metu griebtis braškių kaip užkandžio.

„Svarbi braškių nauda – jos gali padėti organizmui kovoti ir su laisvaisiais radikalais, kurie greitina senėjimą bei sukelia organizmo uždegimus. Taip yra todėl, kad braškėse yra kvercetino, daug vitamino C (net daugiau nei citrusiniuose vaisiuose!), vitamino A ir mangano. Toks mišinys yra galingas antioksidantas ir natūralus ginklas kovojant su infekcijomis ir palaikant imuninę sistemą“, –pažymi maisto žinovė.

- Reklama -

Braškių verta užvalgyti ir tiems, kuriuos vargina raumenų mėšlungis, silpnumas, nuovargis, mieguistumas ir padidėjęs kraujospūdis. Tai gali būti ženklai, kad organizmui trūksta kalio. Ir niekas vasaros sezono metu nepasirūpins tinkamu jo kiekiu geriau nei sultingos braškės. Šių vaisių valgymas padeda palaikyti tinkamą raumenų, įskaitant širdį, veiklą.

Desertus galima pasigaminti ir sveikiau

Nors braškės yra vitaminų šaltinis pavasarį dar jų taip besiilgintiems lietuvių organizmams, dažnai juos mėgstame palydėti ne tokiais sveikais priedais.

Braškės ir plakta grietinėlė užkariavusi smaližių širdis visame pasaulyje. Lengva pasakyti, kad grietinėlės reikėtų nepadauginti – dažnam sunku save suvaldyti. Bet galima ją pakeisti trintuvu gerai sutrinta varške su šiek tiek medaus. Saldumas bus garantuotas, o ir kūnui bus sveikiau.

Kitas kultinis derinys – braškės ir šokoladas. Norint pasilepinti šia harmonija, verčiau rinktis kuo juodesnį ir ypač kokybišką šokoladą. Taip praturtinsite organizmą dar ir geležimi, magniu, cinku, fosforu.

Ypač populiaru vasarą gaminti sūrio tortus (angl. „cheesecakes“) bei juos puošti braškėmis. Patarimas norintiems gyventi sveikiau – pagrindui rinktis sausainius su mažiau cukraus, o didžiąją dalį kreminio sūrio keisti į neriebų jogurtą.

Pavyzdys – nekeptas fantastiškas jogurtinis tortas su braškėmis, kurį pagaminti visai lengva, o skonis pavergs gaivumu.

Reikės:

Pagrindui:

  • 250 g sausainių
  • 50 g sviesto
  • 150 g juodojo šokolado

Kremui:

  • 600 g šviežių braškių
  • 250 g cukraus pudros
  • 600 g jogurto
  • 300 g graikiško jogurto
  • 150 g kreminio sūrio
  • 12 želatinos lapelių

Gaminame: Smulkiai sutrinkite sausainius – jeigu turite, naudokite maisto smulkintuvą. Jo neturint gelbės paprasčiausias kočėlas. Sviestą ir šokoladą ištirpinkite vonelėje virš verdančio vandens ir įmaišykite į sausainių trupinius. Masę tolygiai paskirstykite torto formoje ir gerai prispauskite prie dugno. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Tuo tarpu kremui pirmiausia nuvalykite braškes. Sumaišykite su cukraus pudra ir sutrinkite trintuvu. Atidėkite 4 valgomuosius šaukštus braškių tyrės. Visų pirma į braškių tyrę įmaišykite abu jogurtus, tuomet – ir kreminį sūrį. Gerai išmaišykite.

Želatinos lapelius kelioms minutėms įdėkite į šaltą vandenį, tada atsargiai išspauskite iš jų vandenį ir sudėkite į puodą kartu su 4 šaukštais braškių tyrės. Šiek tiek pašildykite (neužvirkite!), kad želatina ištirptų. Tada nukelkite puodą nuo viryklės ir įpilkite 3 šaukštus jogurto-braškių masės, kad želatina greičiau atvėstų. Į likusią braškių ir jogurto masę supilkite atvėsusią želatiną ir gerai išmaišykite. Taip paruoštą kremą tolygiai paskirstykite ant pagrindo ir dėkite tortą į šaldytuvą nakčiai. Jį galima papuošti braškėmis ir juodojo šokolado drožlėmis. Mėgaukitės!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Šiandien be žymesnio sniego. Vietomis pustys, bus žvarbu

Artimiausiomis dienomis orai išliks žiemiški. Epidemija, apie kurią garsiai nekalbama – serga daugiau nei ketvirtadalis šalies gyventojų » Šiandien be žymesnio sniego. Vietomis pustys, bus žvarbu....

Sala, keliautojų vadinama rojumi žemėje: lankančių ją laukia specialus pasiūlymas

Vieni šią vietą pažino legendinėje trilogijoje „Krikštatėvis“, kiti apie ją girdėjo iš susižavėjusių ten pabuvojusių draugų, o treti akį prikaustančias vietovių nuotraukas sklaidė internete....

„S. Pellegrino“ jau šeštąjį kartą skelbia jaunųjų virtuvės talentų paiešką

Jau šeštąjį kartą kulinarinis konkursas „S. Pellegrino Young Chef Academy 2024–25“ kviečia jaunuosius virėjus iš viso pasaulio mesti sau iššūkį, pademonstruoti savo nepaprastus gebėjimus...

Trys paros – neblaivaus asmens sukeltame eismo įvykyje žuvo du žmonės

Lapkričio 12–14 dienomis, penktadienį–sekmadienį, policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 130 eismo įvykių. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės – 8 proc. įvykių. Atvejų, kai transporto priemonės...

Horoskopai lapkričio 11 dienai

AVINASRūkas pamažu sklaidosi, daug kas aiškėja. Priimdamas sprendimą atsižvelkite ir į aplinkinių nuomonę, bet nesileiskite, kad ji būtų lemiama. Saugokitės - ne visi jūsų...

N. Mačiulis: gero meto mokesčių reformai niekada nebuvo ir niekada nebus

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas dr. Nerijus Mačiulis neigia tarp verslo asociacijų paplitusią nuomonę, kad techninės recesijos laikotarpis yra netinkamas vykdyti mokesčių reformą ir ši turėsianti...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS