1.8 C
Telšiai
2025 / 01 / 24

Patiekalas – nepaliekantis abejingų: picos gaminimo subtilybės ir receptai

Ar jau skaitėte?

Turtinga Italijos istorija bei kraštovaizdžiai gniaužia kvapą, o itališkos virtuvės patiekalais žavisi visas pasaulis. Pagalvojus apie Italiją, pirmiausia vaizduotėje iškyla įspūdingo grožio pakrantės, neaprėpiama makaronų įvairovė bei gardžios picos. Visgi, šis patiekalas netruko išpopuliarėti ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje, o Amerikoje vasario 9-ąją netgi švenčiama nacionalinė picos diena. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi itališkai virtuvei būdingi ingredientai populiarūs ir Lietuvoje.

- Reklama -

Regionams būdingas skirtingas maistas

„Italų virtuvė mėgstama visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva. Pastebime, kad pirkėjai noriai perka, ieško itališkų produktų ir stengiasi į savo namus įnešti Itališkos virtuvės kvapo. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų jų asortimentą: nuo įvairiausių rūšių itališkų makaronų iki sūrių, kumpių ar padažų, kurie puikiai tinka ir picų gamybai. Be to, Klaipėdoje pirkėjams siūlome ir „Iki“ parduotuvėje, specialioje krosnyje, kepamos šviežios, autentiškos picos“, – teigia V. Budrienė.

Tuo tarpu Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pagrindinis itališkų patiekalų bruožas – visada švieži ingredientai. Be to, šios šalies virtuvė remiasi paprastumo principais bei tradicijomis. Atsižvelgiant į istorinius bei klimato skirtumus, Šiaurės ir Pietų Italijos virtuvės šiek tiek skiriasi.

„Šiaurinėje dalyje daugelyje patiekalų jaučiama Austrijos bei Vengrijos virtuvių įtaka, o pietinėje dalyje maistas kiek lengvesnis, dažniausiai gaminamas iš jūros gėrybių ar žuvies. Viena ryškiausių ir gražiausių itališkų tradicijų – maisto valgymas kartu su visa šeima. Italams pietūs ar vakarienė nėra tik proga pavalgyti – tai laikas, skirtas praleisti drauge, besidžiaugiant šeimos bei artimųjų draugija. Pietus ar vakarienę sudaro daugiau nei vienas patiekalas, kuriuose naudojami pabrėžtinai kokybiški ingredientai. Sudėtinių patiekalo dalių šviežumas italams kur kas svarbiau nei maisto paruošimo technika, todėl apsilankymas parduotuvėje yra neišvengiama kiekvieno patiekalo gamybos dalis“, – pasakoja ekspertė.

Egzistuoja nuo neatmenamų laikų

Pica nuo seno buvo vienas pagrindinių Italijos patiekalų: ankstyviausia picos forma buvo duona, kepta ant ugnimi įkaitintų akmenų ir pagardinta įvairiausiais priedais. Įdomu dar ir tai, kad idėja kepti plokščią, picos formos duoną kilo graikams: šis patiekalas buvo paplitęs mažiau pasiturinčiose šeimose, mat iškepti picą nereikėjo nei daug įmantrių produktų, nei laiko, nei pinigų. Dažniausiai tokia duona buvo gardinama įvairiausiais priedais: alyvuogėmis, grybais ar įvairiausios rūšies mėsa.

Vis dėlto, pats žodis „pica“ pirmą kartą užfiksuotas 997 m., Gaetos mieste Italijoje. Vėliau jis paplito ir įvairiose centrinės bei pietų Italijos vietose, o panašiausia į tokią picą, kokią valgome dabar, atsirado picos tėvyne vadinamame Neapolyje. Pica – itin mėgstama ne tik Italijoje, bet ir Amerikoje. Manoma, kad į Ameriką pica atkeliavo kartu su italais XIX amžiaus pabaigoje. Italai už Atlanto atidarė daug kepyklėlių, kuriose tarp gausybės kepinių buvo prekiaujama ir pica. Pirmoji picerija JAV atidaryta Niujorke 1895 m. Gennaro Lombardi iniciatyva.

- Reklama -

Kaip pasakoja V. Juodkazienė, pica, kaip ir kiti itališki patiekalai, gaminama iš aukščiausios rūšies produktų. O svarbiausia yra tinkamas tešlos paruošimas. Pasigaminti picos tešlai reikia vos kelių itin paprastų ingredientų: vandens, aukščiausios rūšies miltų, druskos, cukraus, mielių ir gero alyvuogių aliejaus. Dar vienas produktas, be kurio neįsivaizduojama pica, – sūris. Dažniausiai kepant autentiškas šios šalies picas naudojama mocarela. O viena populiariausių ir klasika jau vadinamų picų Italijoje – margherita yra gaminama iš naminio šviežių pomidorų padažo ir aukščiausios rūšies mocarelos.

Žinoma, pica – patiekalas, kurį kepant galima laisvai improvizuoti, todėl kartais jos pagardinamos ir kitais itališkais sūriais, pavyzdžiui: provolone, pecorino romano, ricotta ar scamorza. Gaminant picą labai lengva ieškoti naujų skonio derinių – telieka pasitekti fantaziją. Italai picas gardina ir įvairiausių rūšių virtais arba vytintais kumpiais, dešromis ar dešrelėmis, alyvuogėmis, artišokais, grybais, daržovėmis ir žalumynais ir padažais, sako „Iki“ ekspertė ir dalijasi keliais nesudėtingai pagaminamų picų receptais.

Naminė pica su pomidorais, mocarela ir parmezanu

Jums reikės:

Tešlai:

  • 400 g miltų, turinčių daug glitimo
  • 400 g miltų, turinčių mažai glitimo
  • 10 g sausų mielių
  • 5 g druskos
  • 5 g cukraus
  • 10 ml alyvuogių aliejaus
  • 400 ml šilto vandens

Padengimui:

  • 350 ml pomidorų tyrės
  • 1 v. š. pomidorų pastos
  • ½ a. š. česnakų granulių
  • ¼ a. š. druskos
  • ½ a. š. džiovintų raudonėlių
  • 400 g mocarelos
  • 80 g tarkuoto parmezano
  • 120 g vyšninių pomidorų
  • 1 saujos šviežių bazilikų

Gaminame:

Naminės picos yra itin gardžios, ypač jei picos padą irgi gaminate namuose. Daugelis prisibijo tuo užsiimti, nes įsivaizduoja, kad reikia specialių krosnių ar įrankių, bet iš tikrųjų iškepti skanų ir minkštą picos padą galima ir paprasčiausioje orkaitėje. Cukrų ir sausas mieles suberkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, druską, supilkite alyvuogių aliejų, vandenį su cukrumi bei mielėmis ir minkykite tešlą rankomis kokias 15 minučių. Uždenkite ją medžiaginiu rankšluostėliu ir leiskite mielėms atlikti savo darbą. Kai tešla iškils maždaug dvigubai, ją dar kartą paminkykite, padalinkite į 4 lygias dalis, kiekvieną jų suformuokite į kamuoliukus, vėl uždenkite ir palikite dar 15–20 minučių. Kai tešla dar truputį pakils, iš kiekvieno kamuoliuko rankomis suformuokite apvalius picų padus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Įkaitinkite orkaitę iki 250 °C. Į švarų dubenėlį supilkite pomidorų tyrę, įmaišykite česnakų granules, druską, raudonėlius ir ištepkite padažu kiekvieną picos padą. Ant viršaus išdėliokite supjaustytus vyšninius pomidorus, berkite mocarelos, parmezano (maždaug šaukštą šio sūrio pasilikite pabaigai) ir pašaukite picas į orkaitę. Šitos picos net ir namuose iškepa labai greitai – vos per 10 minučių. Kai gražuolės iškeps, apibarstykite jas likusiu sūriu ir papuoškite baziliko lapeliais. Štai ir viskas. Visai nesudėtinga, užtat labai gardu!

Pica su kumpiu ir grybais

Jums reikės:

  • Mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo
  • Mėgstamo kumpio
  • Parmezano sūrio
  • Mocarelos
  • Žiupsnelio džiovinto raudonėlio
  • Žiupsnelio džiovinto baziliko
  • Šviežių pievagrybių

Gaminame:

Pagal ankščiau aprašytą picos tešlos receptą ją pasigaminkite. Paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą, kumpį ir grybus. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą, kumpį, grybus ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Skanaus!

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Kaip rajono gyventojai kovos su kylančiomis energijos kainomis

Brangstant šildymui Lietuvos gyventojai pasiryžę investuoti į geresnę būstų šilumos izoliaciją – to ketina imtis vienas iš penkių namų savininkų, rodo „Kingspan Insulation“ užsakymu...

Astrologinė prognozė birželio 2-ajai, sekmadieniui

AVINAS. Regis, šią parą pradėję su meile iki pat jos pabaigos viską darysite su šypsena. Gali būti sunku atitrūkti nuo susirašinėjimo internete ar telefone....

„Rimi“ tęsia plėtrą Vakarų Lietuvoje: pirmoji tinklo parduotuvė jau atidaryta ir Gargžduose

Ketvirtadienį Gargždų gyventojai galėjo pirmą kartą apsilankyti naujoje „Rimi“ parduotuvėje, įsikūrusioje adresu: Pasienio g. 1. „Rimi“ prekybos centrų valdymo vadovės Irinos Miklienės teigimu, pirmoji...

Inga Ruginienė: kaupimas II pakopos privačiuose pensijų fonduose – šimtmečio afera

Nauji metai – naujas darbymetis „Sodrai“ ir dar daugiau džiaugsmo privatiems pensijų fondams. Į antrosios pakopos pensijų kaupimą vėl automatiškai įtraukiami nauji dalyviai: ne...

Už permokėtą elektrą lėšos rajono gyventojams bus grąžintos greičiau

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), atsižvelgdama į viešosios konsultacijos su rinkos dalyviais metu išsakytas pastabas, patvirtino AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) 157,7 mln. Eur grąžinimo grafiką: 51 mln. Eur sudaro buitinių vartotojų, o likusios...

Nauji Kelių eismo taisyklių pakeitimai: ką svarbu žinoti nuo gruodžio 1 d.?

Jau nuo šio sekmadienio, gruodžio 1 d., Lietuvoje įsigalios svarbūs Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimai, kurie orientuoti į didesnį saugumą keliuose, taršos mažinimą bei efektyvesnį taisyklių laikymąsi. Šie pokyčiai palies visus eismo dalyvius –...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS