-0.7 C
Telšiai
2025 / 03 / 15

Net nedvejokite – „Iki“ lašišą įsigykite pigiau ir kepkite ją visą: 3 taupios ir skanios idėjos, kur panaudoti jos likučius

Ar jau skaitėte?

Lašiša – mėgstamiausia lietuvių žuvis. Karališka žuvis ruošiama ir prabangiausiuose restoranuose, tačiau stalo žvaigžde ją paversti galima kiekvienuose namuose. Nebūtina išlaidauti norint skanaus ir sotaus patiekalo. Pavyzdžiui, pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovė, visa lašiša pasižymi geresne kaina už kilogramą, todėl ją renkasi sutaupyti norintys šios žuvies gerbėjai. Ją iškepti orkaitėje visai paprasta, o nerimauti dėl to, kad visko nesuvalgysite, neverta – likučius kitą dieną panaudosite naujiems gardiems patiekalams.

- Reklama -

„Iki“ statistika: lašiša – žuvis nr. 1 lietuviams

Nors statistika rodo, kad lietuviai žuvies vis dar valgo mažiau nei rekomenduoja mitybos specialistai, tendencijos džiugina, sako „Iki“ atstovė: Pardavimai stabiliai auga, šiemet pirkėjai nupirko virš 10 proc. daugiau šviežios žuvies nei pernai. Tai tik patvirtina, kad lietuviai vis daugiau dėmesio skiria pilnavertei mitybai, o prie sveikesnių mitybos įpročių formavimosi prisideda ir pasiūla. Įvairioms žuvies rūšims kas savaitę skelbiame vis naujas akcijas, į parduotuvių ledo vitrinas šviežias ir gausus žuvies asortimentas atkeliauja keliskart per savaitę, o didžiausias papildymas būna trečiadieniais.“

Lašišos kotletai.
Lašišos kotletai.

Visas kiekvienos savaitės naudingas „Iki“ akcijas maistui, pagal kurias lengva planuotis meniu, ir geriausius pasiūlymus kitoms prekėms rasite čia: www.iki.lt/leidiniai.

Pasak G. Kitovės, lašišos populiarumui šviežios žuvies skyriuje jau kurį laiką nėra lygių. Nors pirkėjai mėgsta ir karpį, upėtakį, dairosi įvairovės – nuo tuno iki juodosios kongrijos, bet būtent atlantinė lašiša dažniausiai keliauja į pirkinių krepšelius.

„Jeigu kadaise lašiša buvo tik švenčių ar ypatingų progų patiekalas, tai dabar ja lietuviai mėgaujasi kasdien. Daugelis vertina šios riebios žuvies skonį, naudą organizmui ir tai, kad ją skaniai paruošti reikia visai nedaug pastangų. Nors siejama su prabanga, ji gali būti ir taupus pasirinkimas. Pavyzdžiui, pasirinkus visą šviežią skrostą lašišą, pavyks sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko, nes vienas kepimas taps pagrindu net keliems patiekalams“, – sako G. Kitovė.

Kaip iškepti visą lašišą orkaitėje?

„Iki“ pigiau įsigijus visą lašišą, ją paruošti bus paprasčiau, nei gali pasirodyti, ir visiškai nereikės šefo gebėjimų. Čia svarbiausia – kantrybė ir šiek tiek gudrybių, sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

- Reklama -

„Lašiša – riebi, skani, sultinga žuvis, tačiau kartais kepant ji linkusi išsausėti. Nuo to apsidrausti galima įvyniojant žuvį į foliją ar kepimo popierių. Tačiau galima panaudoti ir paprasčiausią druską. Folija, kepimo popierius ar druskos pluta tampa natūraliu barjeru, kuris lašišoje sulaikys drėgmę, skonį, aromatą“, – sako „Iki“ mėsos technologas G. Bačkovas.

Paruošimas. Pirma, švelniai nuplaukite lašišą po šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Žuvį iš vidaus ir išorės patrinkite pipirais. Jei norite, į jos pilvą pridėkite šviežių žalumynų, citrinos skiltelių, česnako, nors žuvis bus skani ir be šių priedų.

„Uždarykite“ skonį. Jeigu naudojate foliją, prieš suvyniojant lašišą į ją, žuvį patepkite aliejumi. Jeigu naudojate druskos metodą,  kepimo indo dugną išklokite maždaug 1,5 cm druskos sluoksniu. Ant jo padėkite žuvį ir ją visą gausiai užklokite druska, kad nesimatytų nė trupučio odos, ir lengvai apipurkškite vandeniu.

Kepkite. Įkaitinkite orkaitę arba kepsninę iki 200 °C temperatūros. Kepkite lašišą apie 40-60 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio.

Taip iškepta lašiša bus skani tiek karšta, patiekta su mėgstamomis daržovėmis ir ryžiais ar kuskusu, tiek ir šalta. Vienu ypu verta išsikepti ją didesnę, nes kitą dieną galėsite pasilepinti ir kitais naujais patiekalais su šia žuvimi. „Iki“ kulinarai rekomenduoja tris idėjas.

Pigieji lašišos ir bulvių kotletukai

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 450 g keptos lašišos iš IKI, 4-5 virtų ir sutrintų bulvių CLEVER, 1 kiaušinio, 1 citrinos, 1 šaukšto miltų, 2 šaukštų petražolių arba krapų, druskos ir pipirų, džiūvėsėlių apvoliojimui.

Gaminame:

  1. Lašišą suplėšykite šakute. Į ją sudėkite bulvių košę, plaktą kiaušinį, citrinos sultis ir žievelę, miltus ir smulkintas petražoles arba krapus. Išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Iš mišinio suformuokite apvalius vienodo dydžio paplotėlius. Apvoliokite džiūvėsėliuose.
  3. Kepkite kotletukus įkaitintame aliejuje keptuvėje, kol taps auksinės spalvos, arba orkaitėje 20 min. 200 °C temperatūroje.
  4. Patiekite su jogurto padažu ir salotomis.

Nepralenkiama lašišos užtepėlė

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 250 g keptos lašišos iš IKI, 120 g šviežio tepamo sūrio BILLA, 1 šaukšto Dižono garstyčių, ½ šaukštelio druskos, ½ ryšulėlio krapų, 1 šaukšto balzaminio acto.

Gaminame:

  1. Sudėkite visus ingredientus į virtuvinio kombaino arba trintuvo indą ir gerai sutrinkite.
  2. Perdėkite į dubenėlį ir padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
  3. Užtepėlę naudokit ant sumuštinių, patiekti su blynais, krekeriais ir pan.

Salotos su kepta lašiša

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: keptos lašišos iš IKI, 2 kietai virtų kiaušinių, ½ skardinės kukurūzų, gabalėlio poro, 3 marinuotų agurkų, 2-3 šaukštų natūralaus jogurto, 1 šaukštelio majonezo, druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Porą smulkiai supjaustykite, sudėkite į dubenį ir sumaišykite su žiupsneliu druskos, palikite kelioms minutėms.
  2. Kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais, žuvį susmulkinkite šakute, kukurūzus nusausinkite sietelyje. Visus ingredientus sudėkite į dubenį.
  3. Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite ant salotų ir išmaišykite.

G. Kitovė primena, kad geriausiais „Iki“ pasiūlymais pasinaudoti paprasta – naudingos akcijos, įvairios nuolaidos ir ypatingi pasiūlymai skelbiami leidiniuose „Iki“ parduotuvėse, interneto puslapyje www.iki.lt ir mobiliojoje programėlėje. Joje pirkėjai ras ir asmeninių pasiūlymų bei dalyvaudami lojalumo programoje rinks taškus, kuriuos galės išmainyti į vertingus prizus ar nuolaidas.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Laikote šokoladą šaldytuve? Konditeris sako, kad ten jam ne vieta – štai kodėl

Šis penktadienis tebūnie vienas skaniausių – būtent liepos 7-ąją švenčiama Pasaulinė šokolado diena. Dažnas parsinešęs šokoladą namo jį instinktyviai deda į šaldytuvą, ypač šiltomis...

Gyvybės, grožio ir vaisingumo simbolis – granatai: kaip įtraukti juos į mitybos racioną ir atskirti kokybiškus

Vienas seniausių vaisių žmonijos istorijoje yra minimas Biblijoje ir Senovės Graikijos mitologijoje, žinomas liaudies medicinoje, kaip turintis daug naudų organizmui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė,...

Žeberklais lašišas gaudę brakonieriai sumokės apie 12,5 tūkst. eurų

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, į pagalbą pasitelkę policiją, sulaikė tris žeberklininkus. Tokia lašišų „žvejyba“ asmenims kainuos iki 12540 eurų. Aplinkos...

Grilio sezonu su „Rimi“ mėgaukitės pigiau: laukia nuolaidos mėsos ir žuvies gaminiams

Kai ilgus vasaros savaitgalių vakarus dažnai leidžiame su draugais užkandžiaudami ir čirškindami kepsnius, sunku susilaikyti neviršijus įprastos vakarienės porcijos kiekio. Be to, ir šiokiadienių...

Šiandien aukščiausia temperatūra sieks 14–19 laipsnius šilumos

Šiandien debesuotumas po truputį didės. Pietiniame šalies pakraštyje kai kur trumpai palis. Pūs vidutinio stiprumo šiaurės rytų, rytų krypties vėjas. Aukščiausia temperatūra sieks 14–19 laipsnius šilumos. Balandžio 20-os naktį kai kuriuose rytiniuose rajonuose, dieną daug...

Kodėl taip svarbu surinkti baterijų ir akumuliatorių atliekas?

Gyventi norime vis patogiau, laisviau, švariau, judriau, greičiau. Prietaisų, naudojamų su baterijomis ar akumuliatoriais, daugelio mūsų buityje daugėja. Jie ne tik leidžia naudoti švarią energiją, bet ir tam tikrą laiką būti nepriklausomiems nuo elektros...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS