-0.2 C
Telšiai
2025 / 03 / 17

Nealkoholinio alaus ir maisto derinimo paslaptys: someljė J.Lingys pristato pagrindines taisykles

Ar jau skaitėte?

Šiandien minima Tarptautinė aludarių diena. Alus – vienas seniausių gėrimų su giliomis tradicijomis. Jis gaminamas rauginant mieles, miežius, kviečius, kartais netgi ryžius. Skirtingų rūšių skonius lemia papildomi prieskoniai – tai gali būti apyniai, medus, uogos ir vaisiai. Alaus someljė Jonas Lingys pasakoja apie nealkoholinio alaus gamybą, lietuvių favoritus ir nealkoholinio alaus derinimą su maistu.

- Reklama -

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pažymi, kad per pastaruosius penkis metus ženkliai išsaugo nealkoholinio alaus asortimentas, o tuo pačiu ir pirkėjų susidomėjimas juo.

„Nuo 2017 m. nealkoholinio alaus asortimentas parduotuvėse išaugo dvigubai, išsiplėtė asortimentas ir skonių pasiūla. Šiandien klientams galime pasiūlyti daugiau nei 10 skirtingų alaus skonių, kiekvieno poreikiui. Nealkoholinio alaus pardavimai tradiciškai pakyla šiltuoju sezonu, nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio, tuomet pirkėjai kur kas dažniau atsigaivinimui renkasi būtent šį gėrimą“, – sako E. Dapkienė.

Pasirinkimas – kiekvieno skoniui

Nealkoholinis alus pasaulyje pradėjo populiarėti gana seniai, tačiau į Lietuvą ši banga atėjo prieš 7 – 8 metus. Žmonės ėmė vertinti galimybę mėgautis alumi bet kurioje vietoje, bet kuria proga.

„Nealkoholinis alus išgyvena atgimimą, Lietuvoje jo paklausa per pastaruosius keletą metų išaugo dvigubai. Jeigu ankščiau parduotuvių lentynose atrasdavome 1 – 2 nealkoholinio alaus pasirinkimus, dabar turime ir prisijaukiname įdomesnius, pikantiškesnius skonius kaip elis, stautas ir pan.“, – pasakoja „Švyturio“ alaus someljė J. Lingys.

Ne tik Lietuvos žmonės drąsiau ragauja įvairesnes nealkoholinio alaus rūšis, bet ir aludariai vis drąsiau ima kurti įdomius bei kokybiškus skonius. Stebint tendencijas, galima teigti, kad nealkoholinio alaus populiarumas tik augs, o parduotuvių lentynose jis užims tiek pat vietos, kiek ir alkoholinės alternatyvos.

- Reklama -

„Nealkoholinis alus gali būti gaminamas kur kas sudėtingiau, nei alkoholinis. Jo gamyba beveik tokia pati kaip tradicinio alaus, tačiau reikalauja papildomo žingsnio – alkoholio pašalinimo. Tai padaryti reikia paliekant kuo daugiau realaus skonio, kvapo, spalvos“, – pasakoja alaus someljė.

Nors nealkoholinio alaus pasirinkimas dabar kur kas platesnis, lietuvių favoritai pastaraisiais metais nesikeičia – klasikinis nealkoholinis lageris ir kvietinis alus. Lageris yra gana lengvo, sodraus skonio nealkoholinis alus, tuo tarpu kvietinis pasižymi kiek rūgštesniu, įdomesniu vaisiu poskoniu.

Anot J. Lingio, nealkoholinis alus populiarėja, ne tik kaip gėrimas, bet kaip kultūra ir pramoga: „Vis daugiau žmonių nori susipažįsta su senosiomis Lietuvos aludarių tradicijomis, gilinasi į alaus kultūrą bei istoriją. Ekskursijos po alaus gamyklą, alaus derinimo su maistu vakarienės ir alaus degustacijos sulaukia vis didesnio populiarumo ir susidomėjimo. Baigėsi tie laikai kai alus buvo geriamas tik prie keptos duonos ar bulvių traškučių, šiandien alaus derinimas su maistu yra atskiras mokslas“.

Derinimo menas

J. Lingys teigia, kad mažai kam žinoma, jog alaus derinimas su maistu yra platus mokslas ir prilygsta vyno derinimo įvairovei ir tradicijoms. Vien jo profesija – alaus someljė, Lietuvoje yra gana reta arba išvis nesutinkama. Nepaisant to, derinti nealkoholinį alų su maistu – visai paprasta, tam galioja įprastos šio gėrimo derinimo taisyklės.

„Svarbu atsižvelgti į skonių balansą – alus ir maistas sukuria dešimtis skirtingų pojūčių. Nealkoholinis alus gali sumažinti maisto riebumo pojūtį, gaivinti gomurį ir derėti su maisto prieskoniais – svarbu tinkamai pasirinkti. Kai alaus gamyboje dingsta alkoholis, aluje sustiprėja tam tikrų vaisinių motyvų poskonis, šį gėrimą maisto derinime galima atrasti dar įdomiau ir išraiškingiau“, – pasakoja „Švyturio“ ekspertas.

Lengvas, sūrus, aštresnis, intensyvesnis maistas (pvz.: grilyje kepta mėsa) puikiai derės su nealkoholiniu lager, pilsner bei pale ale. Tuo tarpu sūriai, alyvuogės, jūros gėrybės ar gaivios salotos tiks su nealkoholiniu kvietiniu alumi.

„Savo nealkoholinio alaus receptus kuriame patys, nesidairydami aplink, tad dabar bandome įvairias idėjas, aludariai kantriai ir meistriškai brandina naujus eksperimentus, bet būname jais tikri tik po kruopščios atrankos – tikiuosi ir pats būti nustebintas už mėnesio, kai ragausime tai, ką prieš kurį laiką buvome užsirašę popieriuje. Matome, kad nealkoholinis alus vis stipriau draugauja su vaisių skoniais, fermentuojamas įvairiomis mielėmis. Aludarių katiluose daugybė naujų idėjų, todėl ruošiame dar daugiau staigmenų ir naujovių“, – sako J. Lingys.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Tragiškas įvykis, nusinešęs ir nepilnamečio gyvybę

Sausio 13-ąją, trečiadienį, policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 57 eismo įvykius. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės – 2 įvykiai (Kauno ir Pasvalio rajonuose). Žmonės nukentėjo...

Užterštų teritorijų sąrašas kasmet pasipildo apie 60 naujų objektų

Per 24 darbo metus VŠĮ „Grunto valymo technologijos“ išvalė daugiau kaip 280 tūkst. t užteršto dirvožemio, grunto, vandens, upių ir ežerų dugno nuosėdų, naftos...

1 mlrd. eurų Lietuvos ekonomikai: jau paskelbta energetinio persitvarkymo kvietimų už 91 mln. eurų

Iš beveik 1 milijardo eurų finansinės paramos, iki 2023 metų pabaigos numatytos Lietuvos ekonomikai stiprinti, žalesnei ekonomikai ir energetiniam persitvarkymui skatinti jau paskelbti 5...

Lapkričio 5-oji. Orai, horoskopai, vardadieniai ir daug kitokių įdomybių

Saulė teka 7.30 val., leidžiasi 16.33 val. Dienos ilgumas 9.03 val. Mėnulis (pilnatis) leidžiasi 12.28 val., teka 19.19 val. Vardadieniai: Augantas, Elžbieta, Eliza, Florijonas, Gedvydė, Zacharijas. Šios dienos...

Enter title here.

AVINASPagaliau turėsite bent kokios naudos iš reikalų, kurie iki šiol tik slėgė ir vargino. Ateities perspektyvos staiga taps kur kas aiškesnės. Nepasiduokite pagundai visą vakarą prasivolioti ant sofos priešais televizorių. JAUTISAplinkinių ketinimai tikrai geri, bet...

Daržovių „pankas“: ką ir kaip paruošti iš italų dievinamo unikalaus skonio pankolio?

Žalia „skiautere“ pasidabinęs pankolis – neatsiejamas nuo Viduržemio jūros, Azijos, Artimųjų rytų kulinarinių vingrybių. Jis virsta išskirtinio skonio garnyru, traškiu užkandžiu, salotomis, netgi sriuba ar unikaliu pagrindiniu vegetarišku patiekalu. Pamažu šią nebrangią ir skaidulų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS