6.2 C
Telšiai
2025 / 03 / 26

Naujųjų metų pažadas sau – geresnė sveikata: gyd. dietologė pataria, koks maistas gali padėti išvengti onkologinių ligų

Ar jau skaitėte?

Mityba daro įtaką ne tik mūsų kasdienei savijautai, bet ir tam, kaip jausimės po kelerių ar net keliolikos metų. Įvairios ligos, taip pat onkologinės, neišsivysto dėl retkarčiais suvalgyto nesveiko maisto ar kitų organizmui žalingų veiksnių, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, ar tai nevirsta mūsų kasdieniais įpročiais. Todėl artėjant Naujiesiems verta peržvelgti besibaigiančius metus ir pagalvoti, ką kitais metais galime daryti geriau, kad išliktume sveiki. Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ gyd. dietologė Evelina Sabonaitytė dalijasi patarimais, kaip papildyti mitybą siekiant išvengti onkologinių ligų, kokių maisto produktų verčiau vengti ir kaip patiekalus paversti maistingesniais.

- Reklama -

Daugiau augalinio maisto

Gyd. dietologė E. Sabonaitytė teigia, kad, norint išlaikyti gerą savijautą, kasdienėje mityboje svarbu vengti per didelio kiekio gyvulinių riebalų, ypač perdirbtos – rūkytos, konservuotos, sūdytos – mėsos, kurioje gausu druskos ir cheminių junginių, siejamų su onkologinių ligų rizika. Taip pat patariama nevartoti per daug kalorijų ir valgyti daugiau augalinės kilmės maisto.

„Ypač nerekomenduojama valgyti greitojo maisto restoranuose, kuriuose gaminamas maistas nėra šviežias, kepamas daug kartų naudojamuose riebaluose. Tiek sergant onkologinėmis ligomis, tiek siekiant jų išvengti, mitybos rekomendacijos yra panašios. Du trečdalius mitybos raciono turėtų sudaryti augalinės kilmės produktai – daržovės, vaisiai, kruopos, grūdai, riešutai, sėklos, tik vieną trečdalį – gyvūninės kilmės produktai, tokie kaip mėsa, žuvis, pieno produktai, kiaušiniai“, – esmines sveikos mitybos gaires pateikia E. Sabonaitytė.

Deja, pasak gyd. dietologės, daugelis žmonių vis dar teikia pirmenybę gyvulinės kilmės maistui.

„Daugelis savo kasdienybės neįsivaizduoja be mėsos, ją valgo tikrai daugiau negu kartą per dieną. O vis daugiau žmonių kasmet suserga onkologinėmis ligomis. Žinoma, gerėja diagnostikos galimybės, vykdomos prevencinės programos, tačiau svarbu nepamiršti, kad ir patys galime šį tą padaryti, norėdami šių ligų išvengti. Viena onkologinių ligų priežasčių yra genetika, bet prie ligos vystymosi prisideda ir netinkama mityba, rūkymas, aplinkos užterštumas, fizinio aktyvumo stoka“, – teigia Alver gyd. dietologė.

Geresnei savijautai ir lengvesniam virškinimui

Gyd. dietologė pabrėžia, kad daržovėse gausu skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų, taip pat jos yra kur kas lengviau ir greičiau virškinamos negu, pavyzdžiui, mėsa, todėl tokie patiekalai padės jaustis lengvai net ir sočiau pasistiprinus.

- Reklama -

„Kasdien daržovių turėtume suvalgyti bent penkias porcijas. Kad būtų lengviau paskaičiuoti, kiek suvalgome, viena porcija yra puodelis lapinių daržovių arba pusė puodelio bet kokių kitų daržovių. Šaltuoju metų laiku puikiai tinka ir raugintos, šaldytos, garuose ruoštos, virtos ar troškintos daržovės. Ypač naudingos tamsiai žalios, oranžinės, raudonos spalvos daržovės, tokios kaip brokoliai, batatai, morkos, pomidorai ir kitos, taip pat ankštinės daržovės – lęšiai, avinžirniai, žirniai, pupos. Juose gausu baltymų, folio rūgšties, geležies, fosforo. Ankštinių daržovių patartina valgyti bent du tris kartus per savaitę“, – rekomendacijomis dalijasi E. Sabonaitytė.

Ji priduria, kad daugelį pamėgtų patiekalų galima nesunkiai paversti dar maistingesniais papildžius juos vienu netikėtu ingredientu.

„Tai – džiovinti mikrodumbliai. Lengviausiai kasdienėje mityboje pritaikoma mikrodumblių rūšis yra auksinė chlorelė (Golden Chlorella). Šie dumbliai yra neutralaus skonio ir kvapo, todėl puikiai tinka dėti į įvairius patiekalus – troškinius, sriubas, salotas. Juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, vitamino A, cinko, geležies, fosforo, magnio, B grupės ir kitų vitaminų. Taip pat šiuose mikrodumbliuose yra daug baltymų“, – apie mikrodumblius pasakoja dietologė.

Remiantis atliktais tyrimais, reguliariai vartojant mikrodumblius pastebimas teigiamas efektas krūties vėžiu sergančių žmonių sveikatai, mikrodumbliai taip pat padeda stiprinti imunitetą, mažina infekcijų tikimybę, pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. „Tačiau aktyviai besigydantiems žmonėms prieš vartojant mikrodumblius būtina pasitarti su gydytoju, nes šis produktas prisideda prie radioaktyvių dalelių, esančių organizme, šalinimo“, – atkreipia dėmesį E. Sabonaitytė.

Pasak gyd. dietologės, mitybą verta papildyti ir sėklomis bei riešutais – juos galima patiekti kaip užkandį arba gardinti jais sriubas, troškinius, salotas ir net saldžiuosius patiekalus. „Geriausia rinktis negliaudytus riešutus, reikėtų vengti cukruotų, sūdytų gaminių. Taip pat labai naudinga riešutus pamirkyti vandenyje ir tada valgyti“, – pataria gyd. dietologė.

Renata Rimkutė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Šventinio makiažo tendencijos. Kas madinga šiemet?

„Kasdien bent po keturias valandas praleidžiu prie veidrodžio. Todėl geriau jaučiuosi tuomet, kai esu lengvai pasidažiusi. O Kalėdas ir Naujuosius sutinku be raudonų lūpų,...

Šiandien bus saulėta, bet naktis šaltesnė

Aukštesnio slėgio laukas leis pasimėgauti saule, bet naktimis dėl pragiedrulių šals stipriau. Šiandien žymesnių kritulių nenumatoma. Daug kur plikledis. Aukščiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio...

Kaip išsirinkti nešiojamą kompiuterį?

Nešiojami kompiuteriai pasižymi įvairių parametrų gausa. Tikriausiai yra ne kartą tekę girdėti tokius pavadinimus, kaip RAM, Intel, FULL HD ir kitus. Šių sąvokų jūroje...

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, liepos 29–rugpjūčio 4 d. AVINAS Savaitės pradžioje seksis tvarkyti namų ūkio, žemės, paveldėjimo, kitus nuosavybės reikalus, derėtis su giminėmis ir pan. Regis,...

Pabodo tradiciniai kiaulienos troškiniai? Egzotikos įneš ispanų virtuvės paslaptys ir nesunkus receptas

Nors kiauliena yra viena populiariausių ir lietuvių mėgstamiausių mėsų, ji taip pat plačiai vartojama ir viso pasaulio virtuvėse. Turtingu kulinariniu paveldu garsėjančioje Ispanijoje kiaulienos...

Maisto tinklaraštininkė pasidalijo greitai pagaminamų mėsos kukulių ant grilio receptu: kartosite kiekvieną savaitgalį 

Prasidėjo šiltasis metų sezonas. Daugumai šis laikotarpis asocijuojasi su buvimu gamtoje, maisto ruošimu grilyje bei smagiais pašnekesiais su mylimais žmonėmis. Maisto tinklaraščio „Ant medinės...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS