4.1 C
Telšiai
2025 / 04 / 28

Nauji vėjai mylimiausių lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti iš 3 „kylančių žvaigždžių“?

Ar jau skaitėte?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji atskleidžia, kad šis gruodis išsiskyrė išaugusia trijų vaisių paklausa – vynuogių, ananasų ir avokadų.

- Reklama -

„Populiariausių gruodžio mėnesio vaisių penketukas išliko nepakitęs nuo praėjusių metų. Tebekaraliauja mandarinai, bananai, obuoliai, o po jų seka vynuogės ir apelsinai. Jeigu pastarųjų citrusų paklausa išliko panaši, tai vynuogių pirkėjai įsigijo beveik trečdaliu daugiau nei praėjusių metų gruodį“, – statistika dalijasi V. Budrienė.

Ananasas.

Pastebimai, pasak jos, augo egzotinių vaisių pardavimai, o ypač – ananasų. Jie visuomet paklausūs metų pabaigoje, tačiau besibaigiant 2023-iesiems jų parduota 36 proc. daugiau nei lyginant su tuo pačiu laikotarpiu metais prieš. Taip pat beveik trečdaliu paklausesni buvo avokadai.

Šie vaisiai yra populiarus pasirinkimas šventiniams susibūrimas, vaišių stalui – jie dažnai naudojami  salotoms, desertams arba kaip atskiri užkandžiai. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė taip pat pastebi, kad pirkėjams skiriant daugiau dėmesio sveikai mitybai, lietuviai apskritai pageidauja didesnio vaisių asortimento žiemos metu.

„Ananasai paprastai mėgstami dėl skonio ir įspūdį darančios išvaizdos, bet jie yra ir geras vitamino C šaltinis, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Vynuogės – saldžios, jose nemažai cukrų, tačiau saikingai mėgautis jomis išties verta – turi vitamino C, K, antioksidantų, nemažai kalio, kitų vertingų medžiagų sveikatai ir grožiui“, – vardija J. Sabaitienė.

Tuo tarpu avokadai pastaraisiais metais apskritai mėgaujasi populiarumu, ypač – tarp sveikata atidžiai besirūpinančiųjų. Juose gausu mononesočiųjų riebalų – širdžiai naudingų riebalų. Taip pat jie vertinami kaip kalio, vitaminų K, E ir B šaltinis. Be to, avokaduose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimo sistemos sveikatą ir suteikia sotumo jausmą.

- Reklama -

Vynuogės ir ananasai – gurmaniškam užkandžiui

Lengviausias būdas palepinti gurmaniškąją savo pusę – suruošti ypač prabangiai atrodančią užkandžių lėkštę iš sūrių ir vaisių. Ji visada gerai atrodo ant stalo, o ir kiekvienas joje ras ką nors sau. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, jas galima ruošti pačias įmantriausias, tačiau nebūtina išlaidauti – užtenka 3-4 rūšių sūrio, kuris turėtų būti skirtingo skonio ir konsistencijos.

„Pagrindinis vaidmuo tenka sūriams, tačiau taip pat reikia pasirūpinti priedais, kurie išryškins jų skonį. Tinka traškūs užkandžiai, ypač riešutai. Dubenėliuose taip pat galite patiekti alyvuogių aliejaus, medaus ar uogienės. Daugelio sūrių skonis dera su saldžiais vaisiais, pavyzdžiui, vynuogėmis, figomis, džiovintais abrikosais ir ananasais. Alyvuogės ir saulėje džiovinti pomidorai taip pat dera. Tikrai verta nusipirkti traškių lazdelių, krekerių ar nesaldžių sausainių. Nieko gaminti praktiškai nereikės – visą laiką galėsite skirti gražiai sukombinuoti viską ant padėklo“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Sūrių ir vaisių lėkštė

Porcijos: 20

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: mėlynojo pelėsinio sūrio (gorgonzolos, rokforo ar pan.), minkšto pelėsinio sūrio (pvz., bri ar kamambero), šviežio ožkos sūrio ritinėlio, pusiau kieto išraiškingo skonio sūrio (pvz., čederio, goudos, edamo), ananaso, meliono, vynuogių, smulkintų žalumynų, mėgstamų riešutų, nesaldžių sausainių arba duonos lazdelių, baziliko arba laurų lapų.

Gaminame:

  1. Ožkos sūrį išimkite iš pakuotės ir apvoliokite smulkintose šviežiose žolelėse, pavyzdžiui, laiškiniuose česnakuose, petražolėse arba bazilikuose.
  2. Pasirinkite didelį apvalų arba stačiakampį padėklą ir nedidelę pjaustymo lentą, skirtą sūrio gabalėliams. Ant jos išdėliokite skirtingus sūrius.
  3. Ananasui nupjaukite žievę ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Galima pusę išilgai perpjauto ananaso išskobti ir žievę panaudoti kaip „indą“ vaisiaus gabalėliams.
  4. Iš meliono specialiu šaukštu išskobkite rutuliukus arba supjaustykite vaisių kubeliais. Dalį lėkštės išklokite lauro ar baziliko lapais ir ant jų sudėkite melioną.
  5. Ant padėklo dėkite vynuogių kekę, kelias šakeles atskirkite ir papuoškite kitas padėklo vietas.
  6. Gražiai puslankiu paskleiskite sausainius, įkomponuokite nedidelį indelį su riešutais.

Avokadai kepiniuose gali pakeisti sviestą

Avokadas – vienas skaniausių palydovų skrebučiui, salotoms ar sveikam tirštam kokteiliui. Jis gali virsti ir vienu skaniausių padažų pasaulyje – gvakamole. Tačiau tai toli gražu ne visos jo „supergalios“. Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, avokadas bus puikus priedas įvairiems desertams – bus sveikiau ir įdomiau.

„Avokadai gali būti stebėtinai universalūs ir kreminis desertų priedas. Sutrintą avokadą galima naudoti vietoje sviesto ar aliejaus tokiuose receptuose kaip šokoladiniai putėsiai, pyragaičiai, keksiukai, brauniai ar pudingai. Su avokadu jie bus sodresni, drėgnesni – tiesiog fantastiškos struktūros. Be to, avokadus galima naudoti ledams gaminti, jie puikiai tinka sūrio pyraguose „cheesecake“. Eksperimentuojant su tokiais skoniais kaip kakava, vanilė ar citrusiniai vaisiai, desertai su avokadais bus ne tik palankesni sveikatai, bet ir išties gardūs“, – pasakoja Th. Lauvray.

Bananų duoną Lietuvoje mėgsta daugelis, tačiau prancūzas konditeris šią žiemą kviečia išbandyti alternatyvą – avokadų ir cukinijų duoną. Ji bus puri ir minkšta viduje, o plutelė išorėje – lengvai traški.

Cukinijų ir avokadų duona

Porcijos: 10

Gaminimo laikas: 1 val. 20 min. (20 min. ruošti ir 1 val. kepti)

Reikės: alyvuogių aliejaus, 250 g miltų, ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio kepimo sodos, 1½ šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio kvapiųjų pipirų, 1 šaukštelio druskos, 100 g cukraus, 100 g prinokusių avokadų, 1 šaukšto vanilės ekstrakto, 2 didelių kiaušinių, 250 g cukinijų.

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą patepkite alyvuogių aliejumi ir išklokite dugną kepimo popieriumi.
  2. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą, cinamoną, prieskonius ir druską. Atidėkite į šalį.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite 90 ml alyvuogių aliejaus, cukrų, trintą avokadą ir vanilę. Plaktuvu arba šakute viską išmaišykite iki labai vientisos masės. Įmuškite kiaušinius ir maišykite, kol jie visiškai susimaišys. Tada sudėkite tarkuotą ir gerai nusausintą cukiniją, sumaišykite.
  4. Tuomet sausą mišinį supilkite į drėgnąjį ir maišykite tik tiek, kad visi ingredientai susijungtų.
  5. Supilkite tešlą į paruoštą skardą ir kepkite, kol viršus pasidarys auksinės spalvos ir pradės trūkinėti, maždaug 1 valandą.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

ORAI: Aukščiausia temperatūra 23–28 laipsniai šilumos

Šiandien Lietuvoje lietaus nenumatoma. Aukščiausia temperatūra 23–28 laipsniai šilumos. Pirmadienį lietaus tikimybė nedidelė. Naktį kai kur rūkas. Vėjas silpnas. Temperatūra naktį 10–15, dieną 23–28 laipsniai...

Gydymo įstaigos raginamos greičiau atnaujinti paslaugų teikimą pacientams

Praėjus kone mėnesiui po to, kai švelninant karantino sąlygas mūsų šalies gydymo įstaigoms leista vėl atverti duris, tik maždaug pusė iš jų yra tai...

Ž. Briedis: melaginga informacija – vis dar aktuali problema viešuosiuose pirkimuose

Pažvelgus į su melagingos informacijos teikimu viešuosiuose pirkimuose susijusias bylas, galima drąsiai teigti, kad tai – vis dar aktuali problema. Visgi šiemet pasistūmėta į...

Sūriu užkeptas kepsnys – atgyvena? Ne, jeigu ruošite jį taip – bus sveikiau ir skaniau

Fermentiniu sūriu užkeptas kiaulienos kepsnys – žanro klasika ne tik tradicijas išlaikančiose valgyklose, bet ir dažnuose namuose. Norint maitintis sveikiau, nebūtina tokį patiekalą negrįžtamai...

Maroke gyvenusi drabužių dizainerė į lietuvaičių spintas įneša ryškius atspalvius

Dešimtmetį saulėtame Maroke praleidusi drabužių dizainerė Greta Jaraitė tvirtina, jog rytietiškame krašte požiūris į mada yra itin svarbus, mat šioje šalyje didelį vaidmenį atlieka...

Kaip Užkalnis sveikiau gyventi mokėsi arba sodyboje be cukraus

Kaip pastebėjote, atėjo vasara, ir gyventi pasidarė linksmiau. Jūs dar nežinote, jeigu neskaitote spaudos, bet per karantiną mes nusipirkome mažą sodybą Vilniaus rajone (aš ją...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS