4.5 C
Telšiai
2025 / 01 / 18

Morkos – ne tik sriuboms ar troškiniams: pasigaminkite kvapnų pyragą su kokosų miltais

Ar jau skaitėte?

Morkos – nebrangi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, kokybiškų morkų Lietuvoje netrūksta ir šviežiomis, vietoje užaugintomis daržovėmis galima mėgautis bet kuriuo metų laiku. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis savo lėkštės turinį, į lokaliai užaugintus produktus reikėtų atkreipti dėmesį ne tik dėl šviežumo kriterijaus, bet ir dėl naudos sveikatai. Morkos – puikus skaidulų ir beta karotino šaltinis, todėl įvairiais pavidalais jos turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione.

- Reklama -

Nors morkų derlius nuimamas dar rudenį, tačiau ši daržovė džiugina ir žiemos laikotarpiu. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, morkos įvairiais pavidalais turėtų atsidurti žmogaus mitybos racione. Be to, tai – nepamainomas skaidulų, beta karoteno, vitamino K1, kalio ir eilės antioksidantų šaltinis.

„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Visgi, daug svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio“, – maistinę naudą vardija gydytoja.

Kadangi morkose gausu riebaluose tirpių vitaminų dažnai susiduriama su mitu, jog ruošiant jų salotas būtina jas šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi, kad morkose esantys vitaminai greičiau išsiskirtų. Vis dėlto, specialistė su šiuo teiginiu nesutinka.

„Mitas, kad į morkų salotas būtina įpilti šiek tiek aliejaus, yra gajus. Iš vienos pusės tame yra tiesos, nes riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimui reikia riebalų. Iš kitos pusės – dienos metu mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais. Todėl papildomai pilti aliejaus ant morkų salotų išties nėra būtinybės. Žinoma, kokybiško alyvuogių aliejaus šlakelis tikrai nepakenks ir morkų salotoms puikiai tiks“, – sako E. Gavelienė.

Ji priduria, kad morkas svarbu į mitybos racioną įtraukti tiek suaugusiems, tiek vaikams. „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį. Šią daržovę tėvai gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

- Reklama -

Tuo tarpu mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės O. Suchočevos teigimu, morkos svarbios ne tik maistingumo, bet ir tvarumo aspektu. Šią daržovę prekybos centro pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, lokaliai užaugintą mūsų šalies ūkiuose.

„Labai svarbu, kad tiekimo grandinė būtų kuo trumpesnė, nes tokiu būdu žmogus gauna sveikatai palankiausią produktą. Kalbant apie ekonominę naudą, renkantis lokalią produkciją yra remiamas vietinis verslas, kuriamos darbo vietos ir mokami mokesčiai mūsų šalyje. Žiūrint iš ekologinės pusės, produktas, kai jis yra trumpai saugomas, nereikalauja perteklinės pakuotės, taip pat yra ženkliai lengviau planuoti, nes mes galime kasdien užsakyti šviežius produktus, reaguodami į paklausą, todėl taip sumažiname ir maisto švaistymą“, – įsitikinusi O. Suchočeva.

Ekspertė dalijasi ir keletu patarimų, kurie padės ilgiau išlaikyti skanias ir šviežias morkas namuose. „Morkas geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, kad jos ilgiau nevystų. Jei rūsio neturite – galite jas laikyti ir tamsesnėje spintelėje ar šaldytuve. Tokiu atveju morkų reikėtų neplauti ir laikyti jas sandariame, užsegamame arba vakuuminiame maišelyje. Saugojimas maišelyje leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkoms neišsausėti. Taip laikomos morkos šviežios ir tinkamos gali išsilaikyti net iki 3 ar 4 savaičių“, – patarimais dalijasi vaisių ir daržovių ekspertė.

„Rimi“ kviečia rinktis šviežią, vietoje užaugintą produkciją bei dalijasi kvapniu morkų pyrago receptu, kurį nesunkiai pasigaminsite savo namuose.

Morkų pyragas su kokosų miltais

Pyragui reikės:

  • 120 g kokosų miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukšto cinamono
  • 2 šaukštelių druskos
  • 10 didelių kiaušinių
  • 5 vnt. (300 g) morkų
  • 200 ml klevų sirupo
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus
  • 1 stiklinės kokosų aliejaus

Kremui reikės:

  • 500 g tepamojo varškės sūrio
  • 130 g cukraus pudros
  • 1 stiklinės graikinių riešutų

Gaminimo eiga:

Dubenyje sumaišykite kokosų miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

Kitame dubenyje gerai išplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas morkas, supilkite klevų sirupą, kokosų aliejų ir suberkite vanilinį cukrų. Išmaišykite. Po truputį suberkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Užmaišykite tešlą.

Dvi 22 cm skersmens kepimo formas išklokite kepimo popieriumi. Padalykite tešlą į 2 lygias dalis ir supilkite į kepimo formas.

Kepkite 180 °C orkaitėje apie 35 Iškeptus biskvitus palikite atvėsti.

Pasigaminkite kremą. Dubenyje išsukite tepamąjį varškės sūrį, cukraus pudrą. Pridėkite kapotų graikinių riešutų.

Imkite vieną biskvitą, tepkite pagaminto kremo, dėkite antrą biskvitą, vėl tepkite kremo. Pyragą papuoškite kapotais graikiniais riešutais, čiobreliais arba mėtomis.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Trys Lietuvos regionai sulauks papildomų 309 mln. eurų investicijų

Europos Komisija (EK) patvirtino papildytą 2021-2027 metų Europos Sąjungos (ES) investicijų programą Lietuvai, kurioje iš Teisingos pertvarkos fondo (TPF) ir nacionalinių lėšų numatomos 309,1...

„Rimi“ žvalgykitės šių pigių ingredientų: pasigaminsite purų biskvitinį pyragą per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai...

Horoskopai vasario 7 dienai

AVINASKompromisas yra neišvengiamas, tik nesutikite išduoti pačių pagrindinių savo principų. Žvaigždės palankios ieškojimams ir aktyviems veiksmams, tad nesnauskite ieškodamas naujų galimybių. JAUTISNesižavėkite staigiais intuityviais sprendimais....

Madeira turi ką pasiūlyti gurmanams: ko paragauti ir ką parvežti lauktuvių?

Į Madeirą verta keliauti tiek sparčiai vėstantį rudenį, tiek per snieguotą žiemą: visus metus dienos temperatūra čia retai būna žemesnė nei 20 laipsnių. Kiekvienu...

Specialistai pataria, kaip kovoti su po vakarėlio likusiu galvos skausmu

Naujametiniai vakarėliai dažnai būna triukšmingi – šokiai, linksmybės iki paryčių, o kartais ir šiek tiek per daug alkoholinių gėrimų. Vaistininkai sako, kad sausio 1-ąją sulaukia klientų, kurie domisi, kaip kovoti su pagiriomis. Nors vaistininkai sako,...

ORAI: Šiandien debesuota su pragiedruliais, laukiama vietomis ir šalnos 1–3 laipsniai šalčio

Šiandien debesuota su pragiedruliais. Be žymesnio lietaus. Vėjas pietvakarių, vakarų, 9–14 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 6–11 laipsnių šilumos. Antradienio naktį vietomis, dieną daug kur palis. Naktį kai kur rūkas. Vėjas besikeičiančios...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS