5 C
Telšiai
2024 / 04 / 25

Moksliniai tyrimai atskleidė, kaip subtiliai paskatinti gyventojus vartoti sveikiau

Ar jau skaitėte?

Pasaulyje skatinant vartotojus keisti jų elgseną ir priimti sveikatai palankesnius sprendimus, valdžios institucijos tradiciškai naudojosi įvairiomis apribojančiomis priemonėmis – reguliavimu, draudimais ar apmokestinimu. Daugelis šių tradicinių metodų nepasiteisina. Lietuvos mokslo taryba finansuoja projektą, kurio metu ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto mokslininkai ir partneriai tiria, kaip paskatinti žmones gyventi sveikiau. Tyrimus atlikę mokslininkai paskelbė išvadas, kaip dabartinius veiksmus galima būti patobulinti naudojantis alternatyvomis – subtiliais paskatinimais, nukreipiančiais žmonių elgesį tam tikromis kryptimis neapribojant jų pasirinkimo laisvės.

- Reklama -


Subtilaus skatinimo pavyzdžiais galėtų būti sveiko maisto laikymas šalia kasų prekybos centruose ar lėkštės dydžio sumažinimas ar pan. Mokslinio projekto vadovė prof. dr. Justina Gineikienė pasakoja, kad subtilūs paskatinimai sulaukia vis daugiau dėmesio iš tyrėjų, taip pat praktikų bei viešosios politikos formuotojų, kurie vis dažniau stengiasi juos pritaikyti įvairiose srityse – sveikatos, aplinkosaugos, socialinės, finansinės gerovės ir t. t. „Tiesa, mokslinių tyrimų rezultatai taip pat rodo, kad kartais subtilūs paskatinimai yra neveiksmingi, o kartais – netgi sukelia priešingą efektą. Pavyzdžiui, vietoj to, kad laikytųsi kelio ženklų, žmonės padidina greitį arba pamatę su sveikata susijusius pranešimus, vartotojai leidžia sau pasimėgauti sveikatai nepalankiais produktais“, – atkreipia dėmesį prof. dr. J. Gineikienė. Pasak jos, dėl šių paskatinimų taikymo vyksta intensyvios mokslinės ir viešosios diskusijos. Jų pagrindinis tikslas – išsiaiškinti, kaip galima būtų padidinti subtilių paskatinimų intervencijų veiksmingumą.

„Mūsų projekto tyrimų rezultatai pirmiausia įrodo, kad subtilūs paskatinimai gali būti efektyviai taikomi keliais lygmenimis – asmens, tarpasmeniniu ir tarpgrupiniu. Tai yra naujas teorinis požiūris, praplečiantis galimybes naudoti šiuos paskatinimus“, – tikina prof. dr. J. Gineikienė.

Kalbant apie galimybes subtiliai skatinti gyventojus vartoti sveikiau asmeniniame lygmenyje, tyrimo rezultatai rodo, jog stresas, pavyzdžiui, dėl nerimą keliančios informacijos, gali slopinti apetitą ir sumažinti suvartojimą, net esant didelei porcijai prieš akis. Taip pat išvengti persivalgymo ar tiesiog sumažinti suvalgomą kiekį galima skiriant dėmesį, kaip pateikiamas maistas – kaip visuma ar mažesnių dalių rinkinys. Jei norime sumažinti suvartojimą, tarkime, picos ar pyrago, tada atskirus pyrago ar picos gabalėlius reikėtų išdėstyti taip, kad nebematytume jų kaip vientisos formos. Geriau juos pateikti mišriu, atsitiktiniu išdėstymu ar mažesniais atskirais gabalėliais.

Nagrinėjant tarpasmeninį lygmenį, tyrėjai nustatė, kad protėvių patirtis, susijusi su išteklių trūkumu ir sunkiomis gyvenimo sąlygomis, padidina ateinančių kartų savikontrolę. Kitaip tariant, tėvai, turintys aukštą savikontrolę, pabrėžia ir ugdo su savikontrole susijusias vertybes savo vaikams, ypač kai tokios vertybės gali būti svarbus faktorius jų išgyvenimui trūkstant išteklių. Kita tyrimo dalis atskleidė, kad gamtos estetikos sukeltos emocijos gali paskatinti žmones maitintis sveikiau, tačiau tiems, kurie impulsyvūs, – gali duoti neigiamą efektą ir vesti prie nesveikesnių pasirinkimų.

Kita įdomi tyrimo išvada – kad subtilūs paskatinimai veikia ne tik asmenis kaip individus, bet ir kaip įvairių grupių narius (pavyzdžiui, įmonės kolektyvo, klubo ar tautos). Pavyzdžiui, jeigu grupėje vienas asmuo perdėtai rūpinasi savo sveikata, kiti grupės nariai bus gerokai mažiau linkę sekti jo pavyzdžiu. Ir atvirkščiai, jeigu mes matome, kad grupė, kuriai priklausome, pagal sveikos mitybos įpročius „velkasi uodegoje“, tai mus skatina koreguoti situaciją ir maitintis sveikiau. Tuo tarpu toks noras nekyla, jeigu matome, kad prastais rezultatais pasižymi grupė, kuriai nepriklausome.

- Reklama -

„Šios įžvalgos aktualios ne tik tolimesniems moksliniams tyrinėjimams, bet ir praktikams, kuriems tenka priimti sprendimus ir imtis veiksmų, valdant nutukimo pandemiją. Tyrimų rezultatai suteikia galimybę giliau suprasti, kokie psichologiniai motyvai skatina mus priimti vienokius ar kitokius vartojimo sprendimus, taip pat kokios galimos subtilių paskatinimų intervencijos“, – teigia prof. dr. J. Gineikienė.

Projekto tyrimo grupę, kuriai vadovauja prof. dr. J. Gineikienė, sudaro prof. dr. Bob M. Fennis (Groningeno universitetas, Nyderlandai), prof. dr. Siegfried Dewitte (KU Leveno universitetas, Belgija), asist. prof. dr. Rūta Ruževičiūtė (Tenesio universitetas, JAV), bei ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto mokslo darbuotojai dr. Yannick Joye, dokt. Dovilė Barauskaitė, dokt. Elzė Uždavinytė ir dokt. Živilė Kaminskienė.

Giedrė Voroneckė
Komunikacijos vadovė
ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas

TOP naujienos

Astrologinė prognozė kitai savaitei, lapkričio 13–19 dienoms.

AVINAS Savaitės pradžioje finansiškai rizikuoti nepatartina, nes tai nepasiteisins. Šiuo metu negalite sau leisti nei piktnaudžiauti savo padėtimi, nei lengva ranka švaistyti pinigų. Jeigu teks...

Trys dalykai, kuriuos namuose turėtume patikrinti prieš eidami miegoti

Dėl koronaviruso pandemijos savo būstuose šiemet praleidžiame ypač daug laiko. Lietuvoje prasidėjus jau antram šiais metais visuotiniam karantinui, draudikai pateikia savo įžvalgas, kaip nieko...

ORAI: Temperatūra 20–27laipsnių šilumos su lietumi

Trečiadienio naktį daug kur palis, vietomis smarkiai, galima perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra 11–16 laipsnių šilumos. Dieną daugelyje rajonų trumpi lietūs, kai...

Horoskopai lapkričio 9 dienai

AVINASVakarykštis mūšis namuose peraugo į šaltojo karo stadiją. Laikas pradėti ieškoti susitaikymo ar bent paliaubų. Jūs turite slaptą norą, ir tikriausiai jums bus pasiūlyta...

Produktas, pažymėtas prekybos tinklo vardu – nebėra „nepatogus“ pirkinys?  

Dar prieš gerą dešimtmetį prekybos tinklo vardu pažymėtos prekės labiausiai asocijavosi su žemiausios kainos pasirinkimu. Į šią kategoriją patekdavo patys paprasčiausi bei kasdieniškiausi produktai, kuriems atitekdavo ir mažiau matomos lentynos. Tačiau pastaraisiais metais tokie...

Valgydami šią daržovę įminsite jaunystės paslaptį: šią savaitę „Rimi“ įsigysite pigiau 

Retas žino, kad pomidorai išskiria etileno dujas, kurios yra natūrali nokinimo medžiaga. Laikant juos kartu su etilenui jautriais vaisiais, galima pagreitinti nokimo procesą. O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad įtraukus pomidorų į...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS